krupol 11.03.2009 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Witam:))słyszałam o możliwości zaadaptowania szamba na zbiornik na deszczówke. Mam pytanie czy ktos może przechodził już taką zamianę, zapewne szambo nalezy oczyścić - jak nlezy to zrobić??z góry dziękuję za wszelkie informacjeagnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tusiekdit 12.03.2009 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Witam:)) słyszałam o możliwości zaadaptowania szamba na zbiornik na deszczówke. Mam pytanie czy ktos może przechodził już taką zamianę, zapewne szambo nalezy oczyścić - jak nlezy to zrobić?? z góry dziękuję za wszelkie informacje agnieszka Ja się też przymierzam do tego. Na dziś wiem że do szamba na pewno trzeba zastosować bakterie to będzie łatwiej. Ja stosuję i właściwie w szambie jest tylko płyn który nawet nie śmierdzi za bardzo. Czytałem ze jeśli się przestanie używać szamba a dalej będzie się stosować bakterie to po pewnym czasie można wypompować płyn z wierzchu na ogródek. Znajomy na Mazurach tak zrobił a potem wkopał obok szamba dużą beczkę 200l i połączył tak aby jak zbiornik szamba będzie prawie pełny to się przelewało do tej beczki a do niej włożył pompkę i pompuje to na ogródek, twierdzi ze po całym zeszłym sezonie to zbiornik szamba jest już czysty i w tym roku to już chyba bakterie nie będą miały co jeść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 12.03.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 za dwa lata jak zrobią kanalizację będę mial ten sam problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 12.03.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Ja to prawdopodobnie zrobie w tym roku, bo podłaczą mi kanalizację. Ci co wywożą szambo maja też taka usługe jak płukanie zbiornika - właśnie pod tych, co przyłaczaja sie do kanalizacji. Dopytam sie niebawem na czym to dokładnie polega i ile kosztuje.U mnie ten zbiornik będzie jako rezerwa jeśli układ odwodnienia z rynien się zapełni. Tzn jeśli drenaż rozsączający wodę z rynien sie zapełni to nadmiar ma sie wlać do zbiornika po szambie. Odpowiednie spadki maja to zapewnić. Na samej deszczówce mi srednio zależy, bo mam studnię i wysoki poziom wód gruntowych, więc wodę do ogrodu biore ze studni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 12.03.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 My tak mamy. Po dwukrotnym napełnieniu deszczówką wypompowałem tą wodę i od tamtego czasu używam tego zbiornika do podlewania ogródka. Robię tak juz od dwóch sezonów i wszystko łądnie rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.03.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 My tak mamy. Po dwukrotnym napełnieniu deszczówką wypompowałem tą wodę i od tamtego czasu używam tego zbiornika do podlewania ogródka. Robię tak juz od dwóch sezonów i wszystko łądnie rośnie.A co zrobiłeś z wodą po pierwszym napełnieniu zbiornika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 13.03.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 My tak mamy. Po dwukrotnym napełnieniu deszczówką wypompowałem tą wodę i od tamtego czasu używam tego zbiornika do podlewania ogródka. Robię tak juz od dwóch sezonów i wszystko łądnie rośnie.A co zrobiłeś z wodą po pierwszym napełnieniu zbiornika? Zapakował w baniaczki po 5 litrów i sprzedał na giełdzie kwiatowej jako super nawóz do roślin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 13.03.2009 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Przepompowałem do kanalizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 13.03.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 AWIk-jakiej pojemności masz zbiornik na (dawne) szambo, mniej więcej z jakiej powierzchni dachu zbierasz wodę i średnio po jakim czasie się zapełnia (wiem ze zależnie od opadów-jednak o doświadczenie pytam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irenak 09.05.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Ja teraz mam ten problem. Chce przeksztalcic swoj plastikowy zbiornik ktory dotychczas sluzyl jako szambo na zbiornik na deszczowke (ma 4m3).W moim wojewodztwie warminsko-mazurskim nie moge znalesc firmy ktora sie zajmuje takim oczyszczaniem zbiornika. Chyba wezwe szambowoz aby najpierw wypompowal nieczystosci, potem pozycze od sasiada myjke cisnieniowa i wyczyszcze nia dno i scianki. A potem znów wezwe szambowoz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 02.07.2013 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 temat dosyć stary, ale go odświeżę:teraz ja stoję przed wyzwaniem czyszczenia szamba i użycia go jako zbiornika na deszczówkę.Powyżej praktycznie wszyscy pisali, że PLANUJĄ czyszczenie. Minęło trochę czasu - czy ktoś już ma taki zabieg za sobą?Jaki efekt?Jak to dokładnie zrobić? Bakterie? Jakie? Ile razy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolak 26.02.2016 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 pytanie pokrewne - w jaki sposób robiliście otwór w szambie? W najbliższych dniach będę podłączał się do kanalizacji. Zbiornik po szambie (betonowy) chcę przeznaczyć na deszczówkę - wejście wody będzie starym otworem kanalizacyjnym. Potrzebuję jednak zrobić otwór "przelewowy" (poniżej poziomu wejścia wody) i podłączyć go z kanalizacją burzową, aby się nie przelało. I teraz mam zagwostkę - jak i czym wybić otwór w szambie, aby móc podłączyć rurę. Zwykłe otwornice chyba się nie nadadzą (raz, że średnice małe, a dwa, że szambo dość grube ściany ma). Jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wij 26.02.2016 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Nawiercasz dookoła wiertarką/ młotem pneumatycznym np śr. 10mm a potem końcówką w kształcie dłuta rozkuwasz. Lub bierzesz duużego sprzęta, zakładasz wiertło (ja używałem 50mm do studzienek telekomunikacyjnych) i lecisz (dobrze się zaprzyj, uważaj na sprzęt i siebie ). Jednak chyba najbardziej cywilizowany sposób, to otwornica do płyt żelbetowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koszal 03.03.2016 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Po zbudowaniu przez miasto sieci kanalizacyjnej w pobliżu naszej działki też zrobiliśmy z szamba zbiornik na deszczówkę. Ponieważ jednak mieliśmy szambo z dryn betonowych, a przy okazji w ogóle nie było szczelne, to i tak część wody wsiąka. Ale co jakiś czas w okresach deszczowych, gdy nazbiera się pełney zbiornik wzywamy szambiarkę do wybrania. To tak jeżeli komuś nie chce się nawiercać i dbać o odpowiednie rozprowadzenie wody w glebę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts