Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRAEFA jest OK - opinie na temat praefy - wykonawca dobry i sprawdzony ?

Gość banzaj

Recommended Posts

Gość banzaj

Od dwóch miesięcy śledzę wątki o Praefie .

Wszyscy różnie piszą : a że są nieterminowi ,a że zmieniaja warunki itd.

Dwa miesiące temu wpłaciłem całość w zamian za korzystną cenę i umówiliśmy termin . W międzyczasie dokonałem kilku zmian i mam

swój domek .

Przyjechali punktualnie o 7-ej , ale nawalił miejscowy i dopiero po 12 rozpoczął się montaż . w ciągu 5 godzin postawili 3/4 budynku .

Dziś tez punktualnie przyjechali i dokończyli dzieła.

1,5 dnia i stoji budynek 200 m.kw .Sciany równiutkie- nie żałuję kasy choć inni mówili ,że z tego a ztego będzie taniej .

Dokładność , dokładność i jeszcze raz dokladność a za to warto zapłacić !

Naprawdę do milimetra .

Mimo że bardzo pilnowałem moich wykonawców od fundamentów i płyty to były duze odchyłki na wymiarach 2-3 cm a poziom max. do 5cm to dużo.

Dlatego też uważam że jezeli można coś wykonać w warunkach przemysłowych to warto -wcale nie musi być dużo drożej.

Strop będzie filigran a dach Moderndach .

Zobaczymy co będzie dalej

• Odpowiedzi 111
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam Legalett, Filigran i Moderndach, nie mam Praefy choć miałem mieć, zabrakło kasy.

Jakbym dziś budował, zamiast Moderndachu miałbym więźbę "miejscową" (10k taniej) a zamiast filigranu monolit (4k taniej)

Co mi z ładnego wyglądu więźby jak i tak przekątnych nie trzymała? (7 cm różnicy). Co mi z tego że montowali 2 dni a nie 2 tygodnie, jak przyjechali z 2-tygodniowym opóźnieniem?

Po co mi było płacić 4k za płyty filigran i jeszcze dodatkowo za pracę dźwigu, skoro mogłem je zastąpić po prostu deskowaniem i na nim wylać ten beton B25 wraz ze zbrojeniem?

Teraz przynajmniej miałbym za co dom wykończyć.

Gratulacje, Banzaj! U mnie również właśnie skończyli ściany (dzisiaj szpachlowali spoiny) i chyba ta sama ekipa pod wodzą pana Mariusza. Ja też jestem z nich w sumie zadowolony (no, obsuwa w terminie produkcji elementów, ale jakoś się ułożyło). Kiedy się to ogląda, to nie żałuję "droższej" ściany widząc, ile pracy zaoszczędzę przy wykańczaniu.

Teraz czekam na poddasze (tj.więźba z ścianami kolankowymi i stropem) z Moderndachu.

Gość banzaj

ile kosztuje ? dom o pow.200 m.kw - 50kzł

dużo scianek wewnętrznych wszystko tak jak chciałem doradzili i zrobili jest o.k. Ani złotówki więcej nic nie zgineło , nie musiałem latać do składu po to czy tamto .

Dlaczego się na to zdecydowałem:

duzo pracuję i nie mam czasu latać za byle pierdołą a jest to już moja czwarta budowa .Dlatego budowa tradycyjna jest opłacalna tyko dla tych którzy mają dużo czasu i zdrowia a czy wyjdzie taniej to się okaze jak wszystko się zliczy. Im krócej trwa budowa tym wieksze prawdopodobieństwo że nie będzie dodatkowych kosztów np .zabezpieczenia materiałów ,przerw związanych z pogodą , czynnikiem ludzkim ekipa przyjdzie czy nie ( może być " chora ) bezpieczeństwo - patrz " Ukradli mi bramę Wisniowski" czas dojazdu inwestora ( np z Praefa dwa 2dni a tradycyjnie np 25 dni x 2 wizyty na budowie odległość 10 km w jedną stronę to już są tysiące km. i godziny czasu zmarnowanego na dojazdy zamiast np. pracować .

Mam doświadczenie i wiem że czasami wydać należy pozornie więcej

i byc zadowolonym niż być przesadnie oszczędnym

np. wylewka z szwagrem ( obiad itd ) a efekt tony masy samopozimującej a jeden woreczek nie kosztuje mało.

Myśle ze oszczędności należy szukać gdzie indziej : Polacy buduja za duże domy ,mają jakieś kompleksy albo na oglądali się za duzo amerykańskich filmów typu Dynastia itd.Budują olbrzymie domy ,duże salony ,kuchnie łazienki piwnice . wieżyczki ,balkony itd.

I po co ? dzieci i tak z nimi nie będą pewnie mieszkać

Dla kogo ? po to by pokazać znajomym itd

Za co? Za czas stracony dla rodziny

Dlatego też podoba mi się budownicwo krajów zamożniejszych od nas np Dania ,Holandia małe domki często nawet z płaskim dachem ok.120m.kw ale wykończone ,zadbane czyste ,ekologiczne.

Sam mam dom 120m.kw na 5 osobowa rodzinę i to mi wystarcza . i gdybym budował następny to też nie był by większy .

A pamiętajcie przyszli inwestorzy 1 m.kw co byście nie zrobili to 1-2 kzł

Dlatego co niktórzy juz wspomnieli filigran oszczędność 4 kzł -to 2m.kw.

a moderndach 10kzł to 5m.kw czyli 7 mkw.

dlatego mam sypialnie 12 m.kw a nie np.20 m.kw i nie musze sie martwić o deskowanie czy wykonawcy dobrze zrobia zbrojenie itd . a moderndach to jest fabryka a nie jakiś cieśla który dziś przyjdzie a jutro nie.

A gwarancja ?

pozdrawiam

Banzaj

Inaczej się patrzy na brakujące 4k pod koniec budowy, niż na początku, i nie przelicza się ich wtedy na m2 domu tylko m2 terakoty....

Co mo dały płyty filigran? Odpowiedż: nic

No to po co je kłaść?

U mnie już leżą i nie wyjmę ich spod stropu, ale skoro już ktoś robi monolit żelbetowy, a tym naprawdę jest filigran, to czy nie lepiej od początku do końca wylać go na deskowaniu? Roboty tyle samo, koszt materiałów mniejszy.

Gość banzaj

I tak jak mówiłem znów zawiódł czynnik ludzki.

Na sobotę umówiłem sie z wykonawcą na ocieplanie .Mieli zacząć przyklejać styropian (20 cm ) na ściany. I co wykonawcy nie ma ,komóra nie odpowiada - szlag mnie trafia .Od innego inwestora u którego robią dowiaduję się że się szkolą BHP czy coś innego.

Czyż nie można było zadzwonić .

Mam nadzieje ze w poniedziałek będzie wszystko o.k

Ale nie wyobrażam sobie koordynacji cegły ,żwir itd .

Każdy niech się spóźni o kilka godzin a budowa stoi , wykonawcy się niecierpliwią . a inwestor na IOM.

W budynku ma być ogrzewanie powietrzne ale teraz jedna firma mnie szczuje pompa ciepła dlatego zakładam nowy temat.

Co do filigranu jeszcze go nie mam ale bedzie już w środę jeżeli będzie to taka jakość jak Praefy to nie będę żałował kasy.

Piku czy liczyłeś ile by Cię kosztował szalunek ,obliczenia stropu ,wykonanie oraz wykończenie tzn.tynkowanie,stemple .stal transport itd ,czy napewno tyle byś oszczędził .Po za tym gwarancja i odpowiedzialność producenta filigranu .

W moim przypadku jezeli jakość bedzie zadowalająca to nie będę załował.

Mnie filigran kosztuje 115 zł za m.kw i nic mnie nie obchodzi -na gotowo

Pozdrawiam

Gość banzaj

Buduję a właściwie budowałem z Praefą Międzyrzecz ( budowa trwała 3dni ) Firma godna polecenia , chłopaki bystre i punktualne .

Wszystko ładnie zrobili posprzątali po sobie tak trzymać.

Trochę się bałem czytając wasze posty o Prafie zwłaszcza ,że kasę wpłaciłem od razu na dwa miesiące przed budową .

Rozmowy zaczeliśmy jeszcze przed uzyskaniem pozwolenia na budowę , a że urzędnicy się opieprzali pozwolenie na budowę w 9 miesięcy !!! to się trochę przeciągneło .

W międzyczasie zrezygnowałem z Legalett choć przez pierwszy tydzień byłem na to bardzo napalony.

Praefa Międzyrzecz znajduje się 100km ode mnie buduję pod Poznaniem . Budynek ten będzie wykorzystywany do działalności gospodarczej

Czytelnikiem Muratora jestem już od ponad 10 lat i mimo iz moja profesja nie jest związana z budownictwem zawsze z zainteresowaniem śledzę co nowego w budownictwie .

Sa nowe technologie z niektórych warto korzystać a nad niektórymi warto się zastanowić . Np. stropy myślałem powaznie o sukienniku ,o gestożebrowym , wybrałem filigrana jezeli będzie o.k to tez o tym napiszę .

Drazni mnie to ,że na forum jest dużo głosów ludzi którzy nie widzieli ,nie dotkneli a się wypowiadają na tematy które znają tylko z kolorowych kart katalogowych.

Faktycznie wobec agresywnych działań marketingowych trudno przejść obojętnie .

Dlatego też uważam jak ktoś na forum napisze , że coś jest o.k i można to dotknąć ,zobaczyć ,pomacać i jest takie jak na prospekcie to należy o tym napisać.

Natomiast jak chcą Cię zrobić w konia np . dostajesz Styropian który jest za lekki , beton nie taki jak trzeba to też

pozdrawiam

Banzaj

Dlatego też

Mam podobne odczucia co Banzaj. Decydując się na Praefę z Moderndachem wraz z ich produktami kupiłem sobie spokój. Dzisiaj bowiem zaczęły się moje pierwsze problemy z budową - Moderndach zaczyna więźbę, a tymczasem dekarz nie wie czy zdąży w tym miesiącu z pokryciem. Jasne, możnaby powiedzieć że taki sam spokój można sobie kupić u dewelopera - płacisz i nic więcej cię nie interesuje, ale w obecnych czasach kupowanie wirtualnych domów to dopiero stres!!!

Z tego, co wiem, m.in. dlatego nie ma juz "Praefa-Warszawa" :lol:

A poważnie, to w tej ekspertyzie więcej uwag jest do generalnego wykonawcy i innych robót, niż do samej konstrukcji PRAEFA.

Ja buduje z firmą z Międzyrzecza i przychylam się do doświadczeń banzaja.

Pozdrawiam budujących!

Marcin (bez logowania)

Gość banzaj5

Gdybym miał takie ściany jak inwestor z Warszawy to by mnie szlag trafił.

Cały czas podczas negocjacji z Praefa Międzyrzecz podkreślałem jeżeli ich robota bedzie wyglądała tak jak to obiecują to jest to warte tych pieniędzy ale jeżeli będzie inaczej to lepiej tradycyjnie .

Na szczęście nie miałem żadnych uwag i jestem zadowolony a dowodem na to jest budynek postawiony w ciągu 3 dni .

Kto nie wierzy niech sprawdzi zapraszam .

Obecnie zaczynają mi ocieplać ściany .

Chyba założę" dziennik budowy Banzaja "

ale mam kłopoty z logowaniem

Gość Maurycy

Akurat tak sie sklada, ze dobrze znam inwestora domu ze zdjec i mowie wam - szkoda patrzec jak od roku sie uzera z tymi partaczami z Praefy.

Nawet fundamenty zle mu wymierzyli, co spowodowalo zmiane rozmiarow domu i problemy administracyjne!

Do dzis sie z Praefa uzera wymuszajac kolejne poprawki. Dobrze chociaz, ze zrobili mu troche ekstra roboty. Za to dom mial miec gotowy na wiosne, a ma nadal stan mocno surowy.

Niekompetencja, nie dotrzymywanie terminow, partaczenie, pijani robotnicy - to jest cala Praefa Warszawa (teraz Leka). Nie wiem, czemu jeszcze nie zerwal z nimi umowy?

Poniewaz sam zamierzalem budowac z Praefa, mam teraz ostrzezenie i ostrzegam innych.

Aha, przytocze pare cytatow p. Twardowskiego, "sprzedanych" mi przez inwestora. Naprawde warto:

- to normalne ze dach jest krzywy. Bedzie krzywy, poki nie polozy sie wszystkich dachowek, ktore go wyrownaja (!)

- izolacja piwnicy jest dobra (!) a puste spoiny scianek piwnicy zniwelujemy wykonujac izolacje od wewnatrz (tu pada nazwa jakiegos srodka na B)

- to bardzo dobry, pokazowy dom!

Mauro

Niezle sie usmialem czytajac cytaty z Pana Jacka T. Moglbym dodac kilka innych brzmiacych bardzo przekonywujaco. Jeden z Jego bliskich wspolpracownikow w prywatnej rozmowie nazwal Go dobrym fantastą. Szkoda zdrowia na takie zabiegane i niepoukladane zycie, ale jak juz ktos tak wybiera ...

Śmieszne i zarazem smutne to fakty. Niestety prawdziwe i dlatego od mojej wizyty w lutym w Warszawie odradzalem wszystkim korzystanie z uslug tejze firmy.

Ci, ktorzy skorzystali bezposrednio z produktu firmy matki czyli Praefa Miedzyrzecz ciesza sie osiagnieciem zamierzonego celu, a "fani" Warszawy ...

Ja osiagnalem swoj cel w 102 dni od momentu rozpoczecia prac geodety (móglbym zamieszkac wczesniej, gdybym przewidzial opznienia prac wykonczeniowych). Od dwoch tygodni mieszka mi sie dobrze i usmiecham sie wspolczujaco czytajac o perypetiach z firma pana Jacka T. z Warszawy.

Dom od miesiac ogrzewa z powodzeniem Legalett (96 m2 - dwa agregaty elektryczne o mocy 7 kW) w kosztach zalozonych na poczatku planow budowlanych.

Pozdrawiam i radze unikac firm podobnych do ww.

Piotr

Skopiowalem swoja wypowiedz z watku n/t Praefy W-wa, bo tez jestem leniwy i

myslalem ze ktos jest mi w stanie dom wybudowac za w miare normalne pieniadze

tak, zebym sie nie musial znac na budowaniu, materialach, itp,

Witaj Piotrze i inni zainteresowani

Pamietam, jak byles entuzjastycznie nastawiony do Inwest-Eko-Domu (pózniej

- chyba tylko przez chwile- Praefa-Inwest-Eko-Domu z Sosnowca) i pana Adriana

Grandke ! I co - a no juz nie ma firmy (a klienci dali przedplaty na budowy -> ciekawe

co sie z ta kasa stalo).

Ludzie - ja nie wiem skad komus wyceniono dom na 200 m2 za 50 kzl (w jakimkolwiek

stanie) w tym systemie ? no chyba ze bez dachu/fundamentu/nie wiem czego ....

Jak mnie wyceniono - pisalem juz w jednym z postów n/t Praefy/Legalettu.

Krótko mówiac, moim zdaniem, Praefa ma takich przedstawicieli/wykonawców/kogo_tam_jeszcze

na jakich zasluguje i tyle

a ja ciagle sie zle wypowiadam to firmie/technologii bo BARDZO zawiodla moje nadzieje

hej - Krzysiek