Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRAEFA jest OK - opinie na temat praefy - wykonawca dobry i sprawdzony ?

Gość banzaj

Recommended Posts

Gość banzaj5

banzaj -mam kłopoty z logowaniem , ale do rzeczy.

wczoraj z współpracownikiem połozyliśmy instalacje oświetleniową na pow. 200 m.kw - ok. 30 punktów w dwie godziny !!!

Kabelki sa w puszkach ,a z filigranu wystają kabelki do podłączenia oświetlenia .Dziś zalali mi filigrana .

Czyli od postawienia pierwszej płyty Praefy do wylania stropu mineło 10 dni .

Teraz będe czekał aż steżeje , pogoda ma być niezła przez najbliższe dni .

W poniedziałek będą kończyc ocieplanie ścian Praefy i ma się pojawić Moderndach - jeżeli dotrzymają terminu to w ciągu miesiąca będe miał dach na gotowo.

Wracająć do tematu :

Praefa jest O.K dotyczy to systemu ścian keramzytowych montowanych w ciągu jednego lub dwóch dni na przygotowanej przez inwestora płycie .

W moim przypadku była to płyta oczepowa grubości 20cm. podwójnie zbrojona siatką Q 188 na tradycyjnych ławach fundamentowych. można to zrobić na legalett ( płyta grzewcza )

System ścian mam bezpośrednio z Międzyrzecza .

i Temat dotyczy tego systemu

Banzaj

• Odpowiedzi 111
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość banzaj 5

Masz rację Marzeno już mam poślizg . Od poniedyiaku leje , chopaki od ocieplenia poszli działać gdzie indziej. Ale jak będzie ładniej to dokończą.

Moderndach też przesunął termin w związku z tym że filigran skończyli dzień później . Ale może to i lepiej bo po co miał by ktoś chodzić po jednodniowym betonie . A na beton pogoda idealna Bozia podlewa i jest ciepło. A ja mam do końca tygodnia spokój z budową - moge się zająć pracą .

Myślę ,że będzie o.k

Pozdrawiam wszystkich budujących

Banzaj

Przyznaję się do grzechu słabej wiary ale jak zaczytuję ten wątek to chyba jednak wierzę. Kiedyś wydawało mi się, że banzaj jest jakby przedtawicielem Prafei - takie to było cukierkowe. Teraz jednak zaczyna być u niego "normalnie" (czego mo nie życzę) - opóźnienie i inne tego typu wpadki. Zaczęło się tak słodko ale wszystko schodzi do naszych realiów, a szkoda, już wyglądało, że ktoś pobuduje bez większych przebojów. Mimo wszystko trzymam kciuki i życzę powodzenia.

Gość banzaj 5

Dzieki za trzymanie kciuków .

Ale nie jest tak źle .Dziś przyszły chłopaki od ocieplenia .Kołkowałay ,doklejały styropian ,jutro ciąg dalszy o ile im Bozia pozwoli będą zatapiać siatkę .

A moderndach ma być w poniedziałek o 8,00.

A dlaczego wybrałem Praefę .

10 lat temu budowałem z Max-a ,20cm wełny ,siporex 12 . jest wszystko o.k tylko przekątne kilkanaście cm różnicy , a poziom 8 cm różnicy.

Zamiast tynku płyta k-g i masa masy samopoziomującej czyli dużo pracy i pieniedzy poszło na to żeby wyrównać i wyprowadzić błędy .

Mieszka się dobrze ale dodatkowe koszty znacznie przedrożyły inwestycję .

Długo o tym pisac .

dwa lata później budowałem firmę z Ytonga na budmie mówili że super materiał itd.

Czy warto było myślę ,że nie bo :

materiał przyjechał ofoliowany ale bloczki nie były takie idealne ,połamane pokruszone narożniki - uzupełniać zaprawą- mostki termiczne itd ( za dużo kasy i nie tak jak w materialach reklamowych )

obsługa budowy o.k , pierwsza warstwę kład u mnie gwiazor filmowy czyli Pan z kasety reklamowej . Ale zgodnie z technologią Ytonga mam wykończony magazyn .ściany tylko przeszspachlowane sa równe i nigdzie nie popękały . Ale reszta jest w płycie K-G . za duzo ubytków i bloczki nie były tak równe jak oczekiwałem.

Natomiast sciany i tak ociepliłem wełną 10cm + tynk mineralny .

Czyli popełniłem kolejny błąd nie było tej dokładności i musiałem zastosować dodatkowe technologie żeby naprawić popełnione błędy .

Lepiej było by BK np 20cm + 15 wełny taniej i równie ciepło.

Dlatego teraz wybrałem budowe domu ( biura + laboratorium pomiarowe ) w wersji prze4mysłowej myślę że można najmniej spieprzyć . W metodzie tradycyjnej 1-2 cm to nie błąd a przy kilku kolejnych pomieszczeniach zaczyna brakować 10-15 cm a o przekątnych lepiej nie mówić .

Na razie Praefa i filigran mnie nie zawiedli .Ciekawe jak wyjdzie więźba prefabrykowana - ale to za tydzień.

Jeszcze jedno te technologie wcale nie sa dużo droższe.

Banzaj

Banzaj

Banzaj,

Rozumiem Twoją euforię ale z totalną propagandą sukcesu wstrzymaj się przynajmniej do wykończenia, wtedy fachowcy powiedzą Ci czy jest idealnie równo, pionowo i do kąta. Po pierwszej zimie wyjdzie cała prawda o konstrukcji budynku.

Już na Forum byli entuzjaści nowych technologii ale potem nagle ucichli.

Oczywiście, życzę Ci samych sukcesów na budowie.

A ja mam Ytonga (wcale nie wybieralem Y, mogl byc inny i tez pewnie

by bylo OK) , jednowarstwowo i raczej (stoi surowy zamkniety z instala-

cjami). Sciany sa równe - nie zamierzam wyrównywac ich niczym

wiecej :-)

Co do ocieplenia (mam BK 400/36.5) wypowiem sie za sezon-dwa

(na razie nie zamierzam)

hej

Krzysiek

PS Banzaj5 - moze bys sie zarejestrowal/zalogowal ?

• 1 month później...
Gość banzaj 5

Dzięki za życzenia .

:D :lol: :lol: :lol:

Jest o.k codziennie na budowie jest coś do robienia

Stan na dzień dzisiejszy

czyli od 7,11

sciany Praefa Międzyrzecz :lol:

filigran lokalna firma z Stęszewa :lol:

więżba dachowa + scianki kolankowe i szczyty Moderndach :lol:

pokrycie dachowe Moderndach podwykonawca z Konina :evil: 10 dni poślizgu ale teraz :lol: ( dach pokryty w 3/4 - po świetach mają kończyć)

okna Grobud -Grodzisk WLKp :lol:

posadzki firma z Kościana :lol:

drzwi garażowe Puszczykowo :lol:

drzwi do kotłowni + antywłamaniowe Luboń :lol:

Prace ociepleniowe 20cm styropianu + tynki zewnętrzne firma z Szamotuł 8)

kostka brukowa (opaski wokół domu + podjazd + studzienki do wody opadowej ) firma z Kościana :lol:

ogrzewanie powietrzne kanały - firma z Włocławka :lol:

kanalizacja firma z Mosiny :lol:

brama wjazdowa Wiśniowski ( tym razem przyspawana i podłączona pod alarm ) -Puszczykowo :D

instalacje elektryczne - ja

Energetyka :evil: :evil: :evil:

Gazownia :evil: :evil: :evil:

Plany na rok 2004

jeżeli podłączą gaz ( najwcześniej ok. 20,01 najpóźniej 05,2004 ) uruchamiamy ogrzewanie i wykańczamy wnętrze płytki ,malowanie )

wiosną tynki zewnętrzne ,zieleń i koniec budowy .

Pozdrawiam wszystkich budujących i tych co budować się zamierzają

Życzę dobrych fachowców ,zdrowia i pomyślności i kasy do realizacji wytyczonych celów.

Pozdrawiam Banzaj

• 1 year później...
Banzaj,

Rozumiem Twoją euforię ale z totalną propagandą sukcesu wstrzymaj się przynajmniej do wykończenia, wtedy fachowcy powiedzą Ci czy jest idealnie równo, pionowo i do kąta. Po pierwszej zimie wyjdzie cała prawda o konstrukcji budynku.

Już na Forum byli entuzjaści nowych technologii ale potem nagle ucichli.

Oczywiście, życzę Ci samych sukcesów na budowie.

Pewnie ucichł.

• 1 month później...
W miejscach łączenia płyt, skośnie od niektórych nadproży i wielu innych różnych miejscach. To samo widziałem w budynkach pokazowych i wiem, że w różnej skali zarysowania występują w istotnej części takich budynków. Dlatego np. w Niemczech zasadą jest tapetowanie wielkopłytowców - również PRAEFY, która jest niczym innym jak marketingowym podaniem na nowo znanego nam od lat kilkudziesięciu budownictwa z wielkiej płyty.

Witam,

tzw. mikropękniecia pojawiły się u mnie w licznych miejscach. Od początku wiedziałem, że będą więc je tylko czasem obserwuję czy się zmieniają. Wg Praefa pierwsze dwa lata są czasem pojawiania się mikropęknięć i jest to zjawisko normalne, którym nie należy się niepokoić. Pytałem o to także specjalistów, którzy potwierdzili, że takie pękniecia sa normalne w każdej technologii.

Zauwazam je rezczywiscie w wielu domach. Zdarzaja sie nawet po 20 latach i sa nieraz wieksze.

Za rok przewiduje malowanie domu (trzeci rok mieszkania), po którym pewnie opisywane zjawisko stanie się marginalne.

Porównanie do dawnej wielkiej płyty jest dużym uproszczeniem, bo ani materiał nie ten, ani gładkośc ścian nie jest porównywalna...

Pozdrawiam

Piotr

• 2 weeks później...
Oj, Piotrze - nie w każdej w każdej technologii, nie w każdej :) Być może w każdej technologii prefabrykowanej z płyt .....

U mnie w każdym razie nie ma, a ściany też gładkie (poczatek 2-go roku zamieszkiwania)

pozdr - Krzysiek

Po oględzinach i rozmowach z mieszkańcami domów wykonanych w tradycji mam przeświadczenie, że w tej obfitości zarysowania są specyficzne dla ścian prefabrykowanych. Gdybym to wiedział przed decyzją o zastosowaniu PRAEFY nigdy bym się w to rozwiązanie nie pchał - wybierałem tą technologię aby mieć mało stresującą i jakościową budowę a nie aby miesiącami analizować zmiany w strukturze zarysowań ścian :evil:

Teraz już wiem, że mój dom najprawdopodobniej nie powróci do postaci elementów prefabrykowanych ale żal i rozczarowanie pozostają.

Witam,

Zmartwiło mnie co tu czytam, zamierzam na początku przyszłego roku rozpocząć budowę domu i myślałam własnie o kerazmycie ale nie dość że jestem z Warszawy (a tutaj są partacze wg wielu opinii) to jeszcze te negatywne opinie użytkowników :-? Może ktoś mnie pocieszy :-? A może z takich pustaków keramzyfowych byłoby lepiej budować? Ale to już chyba nie jest PREAFA.