Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRAEFA jest OK - opinie na temat praefy - wykonawca dobry i sprawdzony ?

Gość banzaj

Recommended Posts

Witam,

Zmartwiło mnie co tu czytam, zamierzam na początku przyszłego roku rozpocząć budowę domu i myślałam własnie o kerazmycie ale nie dość że jestem z Warszawy (a tutaj są partacze wg wielu opinii) to jeszcze te negatywne opinie użytkowników :-? Może ktoś mnie pocieszy :-? A może z takich pustaków keramzyfowych byłoby lepiej budować? Ale to już chyba nie jest PREAFA.

lolaX! To ja poroszę o konkrety o jakich partaczy chodzi, bo Praefa Warszawa już chyba nie istnieje?! Zawsze możesz zamówić ściany bezpośrednio w Praefie i montaż jest wtedy wykonywany przez ekipę z Międzyrzecza.

Pozdrawiam,

Sunao

• Odpowiedzi 111
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oj, Piotrze - nie w każdej w każdej technologii, nie w każdej :) Być może w każdej technologii prefabrykowanej z płyt .....

U mnie w każdym razie nie ma, a ściany też gładkie (poczatek 2-go roku zamieszkiwania)

pozdr - Krzysiek

Nie żebym się czepiał ale może ma znaczenie "leżakowanie ściany" przed przecierką? Ściany chyba powinny przejść kilka cykli grzanie/schładzanie, żeby te pajęczynki wyszły?

Pozdrawiam,

Sunao

lolaX! To ja poroszę o konkrety o jakich partaczy chodzi, bo Praefa Warszawa już chyba nie istnieje?! Zawsze możesz zamówić ściany bezpośrednio w Praefie i montaż jest wtedy wykonywany przez ekipę z Międzyrzecza.

Pozdrawiam,

Sunao

O to pocieszenie mi sie podoba :D nie wiedzialam ze tak mozna, mysle ze z tej opcji skorzystam, maja tam w Mszczonowie jakąś stronę www?

Chcialbym zwrócić uwagę że zaletą budowania w systemie Praefa miała być mozliwość wprowadzenia się niemal natychmiast po wybudowaniu - bo całość nie musi schnąć: w związku z tym czekanie na to aż rzecz "osiądzie" i te wszystkie mikropęknięcia się ujawnią (żeby je poprawić) uważam za zniweczenie nadziei na naprawdę szybką budowę domu.

Poza tym wierzcie mi lub nie: w budownictwie "tradycyjnym" wybudowanie scian nośnych i działowych trwa ok. 2, no max. 3 tygodnie - tzn. jednowarstwowo z betonu komórkowego - a też nie trzeba za dużo suszyć bo zaprawy jest b. niewiele (no, chyba że deszcz naleje w czasie budowy)

pozdr - Krzysiek

chetnie zmniejsze ale jak :oops:

Poza tym pocieszenie trwało chwile, zadzwoniłam do Mszczonowa a tam powiedziano mi, że żadnych usług budowlanych nie świadczą, mogą ty;lko polecić swoje wyroby :-?

No i pewnie dobrze odpowiedzieli, bo my tutaj przecież mówimy o firmie PRAEFA z MIĘDZYRZECZA a nie z Mszczonowa. Przecież w Mszczonowie nie będą polecali konkurencji prawda?

kontakty na stronie http://www.praefa.pl

Pozdrawiam,

Sunao

• 1 year później...
  • 1 year później...
  • 1 year później...

No wlasnie,

jak Wam sie mieszka w domach w systemie Praefa?

Zastanawiam sie nad wyborem technologii do budowy domu. Prosze pomozcie

pozdrawiam

Kviatula

Latka lecą, to już ponad 6 i mieszka się bardzo dobrze. Praefa stała się przez te kilka lat bardziej znana i powszechnie wykorzystywana mimo, że Międzyrzecz na rynek polski nadal robi znacznie mniej niż na niemiecki.

Nan naszym Podkarpaciu nowe domy z Praefa przybywają za sprawą głównie szybkości budowy (3-4 miesiące i już mieszkasz we własnym).

Podwykonawców przybywa i dzięki temu konkurencyjność ciut większa.

Pozdrawiam serdecznie

Piotr

• 5 months później...
  • 3 months później...

Witamy wszystkich naszych klientów (tych obecnych i tych przyszłych).

Cieszymy się, że powstał na tym największym forum budowlanym w Polsce temat: "Praefa jest O.K" :) Super sprawa! Od kilku godzin mamy OFICJALNE konto na Muratorze. Będziemy włączać się w dyskusje, odpowiadać na trudne pytania, czekać na pytania od Was.

Do miłego...

Witamy wszystkich naszych klientów (tych obecnych i tych przyszłych).

Cieszymy się, że powstał na tym największym forum budowlanym w Polsce temat: "Praefa jest O.K" :) Super sprawa! Od kilku godzin mamy OFICJALNE konto na Muratorze. Będziemy włączać się w dyskusje, odpowiadać na trudne pytania, czekać na pytania od Was.

Do miłego...

Ja akurat nie uważam że Praefa jest OK. Odrzuciła mnie cena. Licząc wszystkie koszty (robocizna, elementy systemowe itp) cena za 1m2 waszej ściany jest jakoś tak dwa razy wyższa niż za ścianę z niezłego BK 24cm ocieploną 20 cm styropianem. Zrozumiałbym gdyby to był jakiś super-duper te wasze ściany ale niestety nie jest. Ściana jak ściana tyle że horrendalnie droga.

Ja akurat nie uważam że Praefa jest OK. Odrzuciła mnie cena. Licząc wszystkie koszty (robocizna, elementy systemowe itp) cena za 1m2 waszej ściany jest jakoś tak dwa razy wyższa niż za ścianę z niezłego BK 24cm ocieploną 20 cm styropianem. Zrozumiałbym gdyby to był jakiś super-duper te wasze ściany ale niestety nie jest. Ściana jak ściana tyle że horrendalnie droga.

Hm... Trudno dyskutować ogólnie - bez konkretnych wyliczeń. Ale... Nasze ściany mają wiele zalet. Jakie?

- produkcja w krótkim czasie

- montaż w kilka (kilkanaście) godzin

- miejsce na gniazdka, puszki, włączniki elektryczne

- nie ma potrzeby stosowania gładzi

- super dokładne otwory na drzwi, okna

- świetny mikroklimat (brak wilgoci, nie trzeba czekać na wysuszenie ścian)

- przy 15 cm grubości i 15-20 cm ocieplenia otrzymujemy idealny komfort cieplny.

Rozszerzając ostatni punkt. Dzięki ścianom zewnętrznym - zaledwie 15 cm - zyskujemy bardzo wiele. Dom parterowy 10x10 m da nam ok. 5 m2 zysku w porównaniu do ścian 40 cm.

Czy warto zainwestować w Praefę? Tu już każdy musi sobie sam odpowiedzieć.

PS

Zapraszamy na nasz profil na Facebooku:

http://www.facebook.com/profile.php?id=100001062682342

oraz

http://www.facebook.com/profile.php?id=100001062682342#!/pages/Praefa-zbudujemy-Twoj-dom/118604064833808?ref=mf

Czy porównujecie waszą ścianę ocieploną styropianem z pozostałymi ścianami bez ocieplenia?

Jeśli tak nie róbcie takich, sorry,ale idiotycznych manipulacji bo stracicie przez to dzięsięć razy więcej klientów niż zyskacie

To nie jest idiotyczna manipulacja, tylko porównanie tak samo grubych ścian. Jeżeli dodasz do porothermu jeszcze 15 cm ocieplenia, to może i zjedziesz ze współczynnikiem do naszych osiągów, ale masz już 53 cm ściany! A u nas 30 cm! Już liczyliśmy, że w ten sposób można mieć pomieszczenie gospodarcze za darmo. Czyż nie?