Praefa 19.05.2010 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 bo wasi dystrybutorzy których polecacie chcą 2700brutto za proste projekty Tomku, to nie są nasi dystrybutorzy. To nasi partnerzy, którzy korzystają z naszej technologii ścian. Ale to nie ma nic wspólnego z dystrybucją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 19.05.2010 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Użyliście słowa ,że to wasi "przedstawiciele" i żeby do nich się udać po wycenę.Ja użyłem słowa "dystrybutorzy".Mówicie teraz partnerzy .Choć bliżej dystrybutorowi do przedstawiciela niż przedstawicielowi do partnera to niech będzie partnerzy.Cena Abakonu za ten projekt to po pierwsze 2260zł, po drugie to cena netto ! czyli 2418zł brutto.A ja miałem na myśli cały czas ceny brutto! 2418zł za metr stanu deweloperskiego takiego projektu! z takich materiałów (tanich),z 12 cm styropianu,dodatkowo krytego blachodachówką??Tego przykładu to akurat można użyć ,że to baaardzo drogi sposób budowy domuDla zainteresowanych link do projektuhttp://www.abakon.pl/File/oferta_specjalna_abakon2009.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Praefa 19.05.2010 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Użyliście słowa ,że to wasi "przedstawiciele" i żeby do nich się udać po wycenę.Ja użyłem słowa "dystrybutorzy".Mówicie teraz partnerzy .Choć bliżej dystrybutorowi do przedstawiciela niż przedstawicielowi do partnera to niech będzie partnerzy. Cena Abakonu za ten projekt to po pierwsze 2260zł, po drugie to cena netto ! czyli 2418zł brutto.A ja miałem na myśli cały czas ceny brutto! 2418zł za metr stanu deweloperskiego takiego projektu! z takich materiałów (tanich),z 12 cm styropianu,dodatkowo krytego blachodachówką??Tego przykładu to akurat można użyć ,że to baaardzo drogi sposób budowy domu Dla zainteresowanych link do projektu http://www.abakon.pl/File/oferta_specjalna_abakon2009.html Poruszyłeś bardzo trudny temat... Trudno jest porównać dwa projekty (sam przyznałeś, że tam blachodachówka, itd.). A z drugiej strony porównanie kosztu samych ścian (ze względów o których wielokrotnie pisaliśmy) też jest zupełnie bez sensu. Ale poczekajmy na wyceny Arturo. Może tam będzie coś lepiej widać. O ile będą to projekty dokładnie takie same (nie tylko model domu, ale również fundament, pokrycie dachu, stopień wykończenia, itd.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Praefa 19.05.2010 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Czyli mit o drogim budowaniu w systemie Praefa nie jest obalony i chyba nie będzie Praefa,po projekcie Abakon już widać,że jesteście bardzo drodzy. SSO tak małego domku prawie 140tys.zł ?? Stan deweloperski 185tys.zł ?? Jak na tak mały dom 84m.kw.,z takich tanich materiałów,słabo izolowany to koszty bardzo duże !! (widzę,że jest jeszcze sporo robót,które nie wchodzą w tą cenę ) To oczywiście Drogi Arturo kwestia podejścia do sprawy. Na pewno nie jest taniej, niż przy "tradycyjnym" budowaniu z tanich materiałów. Powód? Bo nasze ściany są po prostu o wiele lepsze, niż "tradycyjne" ściany. I argumentów "za" można mnożyć i mnożyć (co robimy od kilkunastu dni). Ale nie jest też KOSMICZNIE drogo (niektórzy piszą o 60-80%!). A co do kompleksowej budowy domu. Trzeba byłoby punkt po punkcie wycenić ten sam projekt w dwóch różnych technologiach ścian (ale w tych samych technologiach fundamentów, dachu, stopnia wykończenia, itd.). Nie sądzisz, że wtedy dopiero poznalibyśmy prawdziwą różnicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Praefa 19.05.2010 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Jedyny plus tej technologii,który zauważam to szybkość realizacji(chodzi o ściany),nic poza tym. Teraz każdy musi się zastanowić czy jest to warte zdecydowanie większych pieniędzy. Tylko szybkość? A komfort cieplny, a dokładność wykonania, a brak potrzeby sezonowania, a zysk na powierzchni, a... Wymieniać dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Praefa 19.05.2010 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Oj nie ma jak dobre samopoczucie i chęć udowadniania wszystkim,że "czarne jest białe" Powyżej w postach jest wszystko wytłumaczone,czemu tylko szybkość jest jedyną zaletą tego systemu. Inne materiały też mogą obyć się bez tynkowania,mają bruzdy fabryczne,są cieplejsze itp, i są przy tym tańsze od Państwa technologii. np. http://www.xella.cz/html/pol/pl/silka_e_przelom_materialach_sciennych.php Wymieniać dalej ? Ale powtarzamy po raz kolejny... Jak można porównywać keramzyt z cegłami wapienno-piaskowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 19.05.2010 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Niestety na rynku jesteście postrzegani,że budynek gospodarczy to by można wybudować z tego jakby był tani ,ale dom to nie bardzo.A jak już ktoś zobaczy ceny to 99%ucieka i puka się w czoło.Przykro mi ,ale niestety tak jest.Te cienkie ścianki często pouszczerbiane które jadą na dzwigu i potem je montują zapierając tymi stalowymi żyrdkami i widać te uszczerbienia i to se tak stoi cieniutkie pozapierane, niestety wygląda to troszku śmiesznie i argumentacją o ponadprzeciętnej jakości super materiale to ciężko będzie ludzi przekonać........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Praefa 19.05.2010 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Niestety na rynku jesteście postrzegani,że budynek gospodarczy to by można wybudować z tego jakby był tani ,ale dom to nie bardzo.A jak już ktoś zobaczy ceny to 99%ucieka i puka się w czoło.Przykro mi ,ale niestety tak jest.Te cienkie ścianki często pouszczerbiane które jadą na dzwigu i potem je montują zapierając tymi stalowymi żyrdkami i widać te uszczerbienia i to se tak stoi cieniutkie pozapierane, niestety wygląda to troszku śmiesznie i argumentacją o ponadprzeciętnej jakości super materiale to ciężko będzie ludzi przekonać........ Hm... Ale to chodzi o pewność konstrukcji i wygodę mieszkania, czy o to jak są ściany transportowane i czym podpierane podczas montażu? Wybierasz przeliczone i potwierdzone przez odpowiednie atesty wyliczenia o pewności konstrukcji, czy opinię innych ludzi? Nasze domy - mimo cieńszych ścian - są o wiele bardziej wytrzymałe, niż te budowane "tradycyjnie". I stoją po prostu za naszą technologią odpowiednie wartości matematyczno-fizyczne. A co do przekonywania ludzi... Nie narzekamy, przez kilkanaście lat naszej działalności na polskim rynku wybudowaliśmy wiele domów, hoteli, biurowców. I najważniejsze! Nie mamy problemów z niezadowolonymi klientami. Aż serce rośnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Praefa 21.05.2010 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Jako,że dostałem właśnie wycenę z "PREF-BUD" pozwolę sobie zamieścić: Projekt: 118m.kw powierzchni użytkowej,parterowy: http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=122&a=295 Fundament tradycyjny,dachówka ceramiczna: Stan surowy otwarty-235tys.zł Okna plastikowe,drzwi gerda,styro 25cm(ściana 40cm),U~0,18,brama garażowa Hoermann: Stan surowy zamknięty-273tys.zł Stan surowy zamknięty z instalacjami-289,9tys.zł Koszt wykonania do stanu wykończonego-325tys.zł Wszystkie ceny netto !!! Teraz proszę sobie odpowiedzieć czy warto iść w PRAEF-ę (cena SSO mnie powaliła-250tys.zł) Odpowiedzieliśmy również na innym wątku, ale powtórzymy... Porównaj Drogi Internauto ten sam zakres i te same materiały - oprócz ścian oczywiście - w innej firmie. I wklej na forum... Bo dopiero wtedy będziemy mieli porównanie. PS Oczywiście w cenie fundament grzewczy Legalett. Czy tak? PS II Powierzchnia użytkowa to rzeczywiście 118 m2. Ale niestety garaż do tego jeszcze trzeba doliczyć - 22 m2 Czyli w sumie mamy już ponad 140 m2. I cena już nie jest tak zaskakująca. A materiały masz Forumowiczu z najwyższej półki. Oczywiście decyzja należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Praefa 21.05.2010 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Nie,na moje życzenie w wycenie jest zwykły fundament. A nie lepiej sprawdzić ile drożej byłoby za Legalett? Bo może niewiele i wtedy miałbyś już CO załatwione (oczywiście nie wypowiadamy się czy L. jest dobry, czy nie). Ale nadal... 2,5 tys. zł za m2 w takiej specyfikacji (właśnie, dokładnie wklej jak możesz w jakiej!), to naprawdę dobra cena. Oczywiście nie porównujmy z budowaniem "w systemie gospodarczym". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Praefa 15.07.2010 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Zapraszamy wszystkich naszych klientów - i tych obecnych, i tych przyszłych - na nasz nowy wątek: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?163752-Poka%C5%BC-nam-sw%C3%B3j-dom-z-Praefy-na-pewno-jest-pi%C4%99kny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamk0012 06.01.2019 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Witam, czy ktoś z forumowiczów skorzystał z usług firmy parafa mowa tu o domku jednorodzinnym parterowym w województwie lubuskim. Chętnie bym zobaczył taki dom na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts