Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dachówka BOGEN

pandemonium

Recommended Posts

• 3 months później...

Tez wyczulem sprzedawce ;) i nie odswiezam tematu z przed pol roku by nabic sobie postow ale chcialbym zapytac czy na te chwile ktos kladzie lub kladl Bogen'a? Jestem przed wyborem dachowki i wzrok moj przykol innovo 12.

Moze forumowi dekarze cos by powiedzieli? A inwestorzy wkleili jakies zdjecia, co?

Pozdrawiam

• 1 month później...
  • 2 months później...
Tez wyczulem sprzedawce ;) i nie odswiezam tematu z przed pol roku by nabic sobie postow ale chcialbym zapytac czy na te chwile ktoś kładzie lub kładł Bogen'a? Jestem przed wyborem dachówki i wzrok moj przykol innovo 12.

Moze forumowi dekarze cos by powiedzieli? A inwestorzy wkleili jakieś zdjecia, co?

Pozdrawiam

no cóż temat długi do omawiania trzeba zacząć iż firma bogener w Niemczech już od dawna nie funkcjonuje została przejęta przez koncern wienerberger jedynie na potrzeby polski pozostała jeszcze nazwa i niektóre modele bogena..też wienerberger część swoich produktów przetransferował do oferty bogena..jak długo ten stan będzie istniał ciężko powiedzieć umowy są czasowe kilkuletnie..

co do jakość..gdy bogen wchodził na rynek zrobił wielkie łał kolorami angob głównie szlachetnych ja osobiście miałem zastrzeżenia co do matów i samej ceramiki która w porównaniu z innymi niemieckimi była zbyt miękka (co podobno było atutem) zbyt chłonna..jednak jakość produktów z tamtego czasu nie miała najmniejszych zastrzeżeń rok 2006-2007 jednak osobiście wyszedłem z oferowania tego produktu ponieważ po przejęciu przez koncern wienerberger nagminnie okazywało się że nie zawsze miało sie do czynienia z pierwsza jakością produktu w super cenach teoretycznie było informowanie jednak...ogromne zastrzeżenia co do jakości angob nawet tych rdzennych produktów jakimi były innovo 12 liczne dziurki w angobie które oczywiście nie da sie reklamować u producenta bo wedł. niego jest to tylko aspekt estetyczny nie mający wpływu na jakość produktu jednak w tych miejscach angoba jest znacznie pocieniona..a estetyka poraża niska jakością, bolesne jest również to że transferowane produkty z wienerbergera w ofercie koramic maja lepsza jakość niż te same produkty w ofercie bogen (tylko pod inna nazwą). ciekaw jestem kiedy wienerberger przestaje przedłużać umowę dachom bawarii na przedstawianie marki bogen na terenie polski i co będzie się działo z reklamacjami tychże produktów ktroej raczej koncern wienerberger nie będzie uznawał .z pozdrowieniami dla mniej świadomych

ps.do osoby od meyera -nie wiesz co piszesz meyer jakością bił na głowę bogena.

wygląd jest 2 rzędną mająca wpływ na zakup dachu po pierwsze JAKOŚĆ !!!

Edytowane przez natia
błedy w słownictwie

no cóż temat długi do omawiania trzeba zacząć iż firma bogener w Niemczech już od dawna nie funkcjonuje została przejęta przez koncern wienerberger jedynie na potrzeby polski pozostała jeszcze nazwa i niektóre modele bogena..też wienerberger część swoich produktów przetransferował do oferty bogena..jak długo ten stan będzie istniał ciężko powiedzieć umowy są czasowe kilkuletnie..

co do jakość..gdy bogen wchodził na rynek zrobił wielkie łał kolorami angob głównie szlachetnych ja osobiście miałem zastrzeżenia co do matów i samej ceramiki która w porównaniu z innymi niemieckimi była zbyt miękka (co podobno było atutem) zbyt chłonna..jednak jakość produktów z tamtego czasu nie miała najmniejszych zastrzeżeń rok 2006-2007 jednak osobiście wyszedłem z oferowania tego produktu ponieważ po przejęciu przez koncern wienerberger nagminnie okazywało się że nie zawsze miało sie do czynienia z pierwsza jakością produktu w super cenach teoretycznie było informowanie jednak...ogromne zastrzeżenia co do jakości angob nawet tych rdzennych produktów jakimi były innovo 12 liczne dziurki w angobie które oczywiście nie da sie reklamować u producenta bo wedł. niego jest to tylko aspekt estetyczny nie mający wpływu na jakość produktu jednak w tych miejscach angoba jest znacznie pocieniona..a estetyka poraża niska jakością, bolesne jest również to że transferowane produkty z wienerbergera w ofercie koramic maja lepsza jakość niż te same produkty w ofercie bogen (tylko pod inna nazwą). ciekaw jestem kiedy wienerberger przestaje przedłużać umowę dachom bawarii na przedstawianie marki bogen na terenie polski i co będzie się działo z reklamacjami tychże produktów ktroej raczej koncern wienerberger nie będzie uznawał .z pozdrowieniami dla mniej świadomych

ps.do osoby od meyera -nie wiesz co piszesz meyer jakością bił na głowę bogena.

wygląd jest 2 rzędną mająca wpływ na zakup dachu po pierwsze JAKOŚĆ !!!

Wyczuwam w Twoim poscie nutę kryptoreklamy, bądź jak kto woli antyreklamy. :)

Co do gwarnacji to bym się tak nie stresował, bo nawet na stronie Bogena widnieje formularz gwarancyjny Wienerbergera.

Po 2 jeżeli produktu nie zareklamuje się przy odbiorze to sądzę, że później nie będzie ku temu powodów. Ogólnie wydaje mi się, że sprawy gwarancyjne u wszystkich producentów są tak samo kiepsko rozpatrywane.

Co do jakości mojej dachówki nie mam zastrzeżeń, więc wydaje mi się, że z tym 2 gatunkiem to również przesada.

Pozdrawiam "mniej świadomy".

Te dachówki bogena, które oglądałem - reform angoba i szkliwione, innovo 10 angoba i szkliwione jakość materiału i szkliwa miały zupełnie bez zarzutu.

Innovo 12 na którą się zdecydowałem miała na powierzchni (angoba szlachetna) delikatne kropeczki jakby zatopione w angobie okruchy lub pęcherzyki powietrza, czasem w tych miejscach drobne odpryski.

Sprawa była zgłoszona do Bogena (tak, na wszelki wypadek bo dla mnie to wada niewielka skoro jej z metra już nie widzę), oczywiście usłyszałem, że na to gwarancji nie ma, wyjaśnienia sprzedawcy/dystrybutora były takie, że to efekt jakichś włókien wzmacniających w masie dachówki lub szkliwa (nie pamiętam dokładnie) i grubości angoby ok 5x większej niż typowo stosowana. I tak to rzeczywiście wygląda jak by dachówka była oblana angobą w przeciwieństwie do np reforma angobowanego lub innych dachówek które oglądałem, gdzie powierzchnia sprawiała czasem raczej wrażenie pomalowanej natryskowo matową farbą. Przy tym osoba ze strony serwisu dystrybutora bogena zapewniała, że firma nie miała w całej swojej działalności wymiany dachu ze względu na "awarię" dachówki - czy to dobrze czy nie można w różny sposób interpretować.

Gwarancja raczej jak poprzednik pisał jest bo winenberger przyznaje się do tego produktu, nawet na paletach było napisane innovo12/allegra12 więc to ten sam produkt tyle, że w innych kolorach, jak i reform to cosmo i jeszcze jakiś jungmeier a gąsiory również zdaje się Tondach ma takie same.

• 2 months później...
Wyczuwam w Twoim poscie nutę kryptoreklamy, bądź jak kto woli antyreklamy. :)

Co do gwarnacji to bym się tak nie stresował, bo nawet na stronie Bogena widnieje formularz gwarancyjny Wienerbergera.

Po 2 jeżeli produktu nie zareklamuje się przy odbiorze to sądzę, że później nie będzie ku temu powodów. Ogólnie wydaje mi się, że sprawy gwarancyjne u wszystkich producentów są tak samo kiepsko rozpatrywane.

Co do jakości mojej dachówki nie mam zastrzeżeń, więc wydaje mi się, że z tym 2 gatunkiem to również przesada.

Pozdrawiam "mniej świadomy".

cóż st@nley mam ja swoje doświadczenia...nie lubie jak klienci sa celowo wprowadzani w błąd..oczywiście że gwarancja jest tylko nie polska..czy to ma zanczenie? sądzę że tak..bo nie wyobrażam sobie by klient z Polski jechał do sądu wNIemczech wynajmował Niemieckiego adwokata i dochodził praw w Polsce położonej dachówki...

nie lubie jak producent w sumie nie Producent a "podproducent" pomiędzy może i czasem rzetelna sprzedażą wypuszcza na Polske nie zawsze 1wszy gatunek szczując b.niska ceną..np Actua oryginalana Wienerbergera i Actua Bogena dokładnie ten sam produkt a w sumie nie ten sam...to samo z Alegrą 10 i Innovo 10...ludzie zakładajcie co chcecie..z dziurami w Angobie które nie robią przeceiż różnicy..wedł.producenta oczywiście...znam wielu lepszych i uczciwszych producentów..a świadomość klientów powinna być większa..hurtownie na tej nieświadomości zarabiają krocie..

po rynku rozchodza się 2,3 gatunki dachówke wciskane jako 1wsze ...nie będą przecież mówić jaki producent nie używa takich sztuczek..bo wówczas mój "atak" na nieuczciwość np.Bogena byłby rzeczywiście antyreklamą...

moja praca jako również doradcy i wykształconego budowlańca opiera się przede wszystkim na uczciwości dlatego spotykając na co dzień niedoinformowanych klientów omotanych tylko i wyłącznie super ceną na niemiecki produkt staram sie przedstawiać cały obraz sytuacji a i tak to klient wybiera a później żałuje bądź nie żałuje..w swojej wieloletniej karierze tez trochę Bogenów położyłam na dachach z tych pierwszych partii jak to bogener był bogenerem choć zastrzeżenia zawsze były do bardzo dużej nasiąkliwości dachówki i zazwyczaj bardzo dbałam o pełne i szczelne pokrycie na poziomie warstwy wstępnego krycia oraz odpowiednie rozwiązanie okapu i ilość dachówek wentylacyjnych by zapewnić przewiew pod chłonna dachówką...czy ktoś wykorzysta moją wiedzę by 2x sie zastanowić czy nie ..to już sprawa indywidualna..warto jednak rozmawiać nie tylko o samych superlatywach ale również o mankamentach ceramiki kładzionej na dachach .

a w załączniku pokazuję skrajną dachówkę INNOVO 12 BRYLANT GRANAT BRĄZ 2letnia (klient przyszedł dokupić ponieważ ktoś busem zahaczył mu o szczyt garażu i szczytówki były uszkodzone..gdy zobaczyłam powłokę to aż usiadłam...nie miałam możliwości ściągnięcia mu 2 szt skrajnych wysłałam do firmy która miała Bogena na placu..spotkałam się z klientem po miesiącu i powiedział mi że w tej firmie skrajne były w jeszcze gorszym stanie)

bogen innovo 12 1.jpgbogen innovo 12 2.jpg

cóż st@nley mam ja swoje doświadczenia...nie lubie jak klienci sa celowo wprowadzani w błąd..oczywiście że gwarancja jest tylko nie polska..czy to ma zanczenie? sądzę że tak..bo nie wyobrażam sobie by klient z Polski jechał do sądu wNIemczech wynajmował Niemieckiego adwokata i dochodził praw w Polsce położonej dachówki...

nie lubie jak producent w sumie nie Producent a "podproducent" pomiędzy może i czasem rzetelna sprzedażą wypuszcza na Polske nie zawsze 1wszy gatunek szczując b.niska ceną..np Actua oryginalana Wienerbergera i Actua Bogena dokładnie ten sam produkt a w sumie nie ten sam...to samo z Alegrą 10 i Innovo 10...ludzie zakładajcie co chcecie..z dziurami w Angobie które nie robią przeceiż różnicy..wedł.producenta oczywiście...znam wielu lepszych i uczciwszych producentów..a świadomość klientów powinna być większa..hurtownie na tej nieświadomości zarabiają krocie..

po rynku rozchodza się 2,3 gatunki dachówke wciskane jako 1wsze ...nie będą przecież mówić jaki producent nie używa takich sztuczek..bo wówczas mój "atak" na nieuczciwość np.Bogena byłby rzeczywiście antyreklamą...

moja praca jako również doradcy i wykształconego budowlańca opiera się przede wszystkim na uczciwości dlatego spotykając na co dzień niedoinformowanych klientów omotanych tylko i wyłącznie super ceną na niemiecki produkt staram sie przedstawiać cały obraz sytuacji a i tak to klient wybiera a później żałuje bądź nie żałuje..w swojej wieloletniej karierze tez trochę Bogenów położyłam na dachach z tych pierwszych partii jak to bogener był bogenerem choć zastrzeżenia zawsze były do bardzo dużej nasiąkliwości dachówki i zazwyczaj bardzo dbałam o pełne i szczelne pokrycie na poziomie warstwy wstępnego krycia oraz odpowiednie rozwiązanie okapu i ilość dachówek wentylacyjnych by zapewnić przewiew pod chłonna dachówką...czy ktoś wykorzysta moją wiedzę by 2x sie zastanowić czy nie ..to już sprawa indywidualna..warto jednak rozmawiać nie tylko o samych superlatywach ale również o mankamentach ceramiki kładzionej na dachach .

a w załączniku pokazuję skrajną dachówkę INNOVO 12 BRYLANT GRANAT BRĄZ 2letnia (klient przyszedł dokupić ponieważ ktoś busem zahaczył mu o szczyt garażu i szczytówki były uszkodzone..gdy zobaczyłam powłokę to aż usiadłam...nie miałam możliwości ściągnięcia mu 2 szt skrajnych wysłałam do firmy która miała Bogena na placu..spotkałam się z klientem po miesiącu i powiedział mi że w tej firmie skrajne były w jeszcze gorszym stanie)

[ATTACH=CONFIG]312203[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]312204[/ATTACH]

Skoro sprzedają na terenie Polski to i gwarancja obowiązuje na jej terenie, śmieszny argument, bo połowa firm sprzedaje zagraniczne dachówki i ma identyczne gwarancje.

Co do nazewnictwa to sądzę, że jeszcze rok, może dwa i wszystko będzie pod jedną marką.

A ekstremalne przypadki zawsze się zdarzają, bo z takim ewidentnie mamy tu do czynienia. I nie wierzę, że u innych renomowanych producentów nie zdarzają się takie kwiatki. Moja dachówka nie miała najmniejszych problemów jakościowych, nie chce mi się, bo mam ich parę szt. i mógłbym wrzucić fotki z bliska.

• 1 year później...
I ja zakupiłam dachówki firmy BOGEN, którymi został pokryty dach. Identyczne uszkodzenia dachówek były. Na 100 sztuk dachówek nie znalazła się nawet jedna sztuka bez skazy. Złożona została reklamacja u dealera, gdzie zostały zakupione te dachówki. Ten wezwał przedstawiciela firmy BOGEN. Pan, który przybył z podwórka patrząc na dach nic nie widział. Nie miał drabiny i nie poprosił o drabinę. Co można zobaczyć z takiej odległości. A dachówki są uszczerbione, niedomalowane. itd. W efekcie tej wizyty reklamacja została oddalona. Nie ma dnia , aby moja rodzina nie żałowała decyzji o zakupie dachówek. Nawet w Niemczech byliśmy i tam chcielismy interweniować. Adres wzięliśmy z opakowania dachówek. A w Niemczech pustki na placu. Osoba, którą tam spotkaliśmy powiedziała, że wszystko zostało sprzedane do Polski: cała linia technologiczna i wszystkie dachówki. Tak wszystkie dachówki , nawet te odrzuty czy pozagatunkowe dachówki. Nieważne jak to nazwiemy. Mam prośbę . Jeśli ktoś ma zdjęcia takich uszkodzonych dachówek, zdjęcia w jakim stanie dachówki zostały przywiezione itd to proszę o umieszczenie na stronie lub przesłanie na mój adres mailowy: [email protected]