Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

underground - czy budowa pod ziemią wymaga pozwolenia?

romans1719499455

Recommended Posts

Witam serdecznie. Szperałem w przepisach, ale nie znalazłem odpowiedzi, stąd prośba o Waszą pomoc. Mam działkę, której część jest na zboczu. Chcę wybudować tam garaż, który tak naprawdę będzie w całości pod ziemią (oczywiście oprócz ściany z bramą wjazdową :wink: ). Czy coś takiego wymaga pozwolenia lub zgłoszenia? Jak w ogóle zakwalifikować taki obiekt?

Witam :)

Chyba troszkę niedokładnie szukałeś w przepisach. Moim zdaniem taki garaż (czy też pomieszczenie) mieści sie w pojęciu "budowli ziemnej", o której mowa w art.3 pkt.3 ustawy - Prawo budowlane (http://www.infor.pl/dziennik-ustaw,rok,2006,nr,156/poz,1118,ujednolicony,ustawa-prawo-budowlane.html). Poza tym, warto dokładnie przeanalizować rozporządzenie wykonawcze do w/w ustawy w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki. Jeśli się nie mylę, to określono tam, jakie warunki powinno spełniać pomieszczenie, aby można je było przeznaczyć na garaż.

Słowem - szukaj dalej i czytaj dokładnie przepisy :)

dzięki, faktycznie można to potraktować jako budowle ziemną. Jak w takim układzie wygląda kwestia zgłoszenia lub pozwolenia na taki obiekt? To, że tam będzie garaż nie jest jeszcze pewne, być może urządzę tam studio. Czyli byłaby to budowla ziemna o przeznaczeniu gospodarczym.