mariuszk9 12.03.2009 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Witam ForumMam frezarkę górnowrzecionową BOSCH i chciałem zrobić nią kilka otworów pod zawiasy puszkowe. zamontowałem frez i do bani - na najmniejszych obrotach frezarka sobie nie radzi z obrotami a na większych pali .Proszę o podpowiedź czy to wina fraza - próbowałem na 2 typach - tanim i droższym (30zł) i nicCzy ta maszyną da radę w ogóle zrobić takie otwory?Wielkie dzięki za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 12.03.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Ten frez musi mieć niskie obroty (300-600 obr/min) a ta frezarka jest szybkoobrotowa i o małej mocy. Takie otwory robi się normalną wiertarką kolumnową (nawet z tych najtańszych), zwykłą wiertarką na stojaku, lub jak ktoś ma wprawę ręcznie wiertarką. Oczywiście ręczna wiertarka musi mieć regulację obrotów.Sam wierciłem osobiście ręcznie bez stojaka i dobrze wyszło.Teraz mam już wiertarkę kolumnową i jak coś będzie trzeba to się ją juz zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszk9 12.03.2009 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Do tej pory też robiłem wiertarką ręczną ale chciałem sobie trochę usprawnić i polepszyć.Fakt ten frez jest max 3000 obra tak profilaktycznie zapytamsą frezy do większej ilości obrotów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 12.03.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Prędkość wirowania narzędzia zależy od średnicy i materiału w jakim się obrabia.Zasda taka, czym większa średnica tym mniejsze obroty.... oraz czym twardszy materiał także mniejsze obroty.Raczej freza o tej średnicy nie będzie na wyższe obroty bo się będzie przegrzewał i palił materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszk9 12.03.2009 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 A w podobnym temacieCzy ową frezarką można docinać płyty laminowaneBo ja próbowałem oryginalnym frezem boscha i to tak sobie wychodziłoMoże jakieś porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.03.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Prędkość wirowania narzędzia zależy od średnicy i materiału w jakim się obrabia. Zasda taka, czym większa średnica tym mniejsze obroty.... oraz czym twardszy materiał także mniejsze obroty. Raczej freza o tej średnicy nie będzie na wyższe obroty bo się będzie przegrzewał i palił materiał. Generalnie prawda poza tym zaznaczonym. Tyczy to posuwów, a nie obrotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 13.03.2009 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 A w podobnym temacie Czy ową frezarką można docinać płyty laminowane Bo ja próbowałem oryginalnym frezem boscha i to tak sobie wychodziło Może jakieś porady A co bylo nie tak? Musza byc spelnione trzy warunki: ostry frez, dobre prowadzenie i odpowiednia moc frezarki (frezarka bez bicia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts