Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy dobra wysokośc okna w kuchn-81i?

gospie

Recommended Posts

Witam!

Murarze wybudowali okno na wysokosci 99cm , bez posadzek- ponieważ bede miała podłogówke podobno podłoga bedzie podniesiona o 18cm co daje mi od gotowej posadzki 81cm. Chce miec blat na wysokosci parapetu (blat jednoczesnie parapetem) CZy mysliie ze to nie za nisko - wszedzie czytam ze powinno byc od 85 cm, a mi tak projektantka wyliczyła to okno. Dodam ze jestem osobą średniego wzrostu 165CM. Co myslicie?? :o

Moim zdaniem za nisko.

jestem tego samego wzrostu, teraz mam 85 cm, a w nowym domu robię blaty na 90 cm. Kręgosłup będzie miał mniejsze przeciążenia przy takiej wysokości.

85 cm wysokości blatów dla naszego wzrostu to jest optymalna a jak dla mnie to minimalna wysokość.

Pozdrawiam

dorota

Witam!

Murarze wybudowali okno na wysokosci 99cm , bez posadzek- ponieważ bede miała podłogówke podobno podłoga bedzie podniesiona o 18cm co daje mi od gotowej posadzki 81cm. Chce miec blat na wysokosci parapetu (blat jednoczesnie parapetem) CZy mysliie ze to nie za nisko - wszedzie czytam ze powinno byc od 85 cm, a mi tak projektantka wyliczyła to okno. Dodam ze jestem osobą średniego wzrostu 165CM. Co myslicie?? :o

Dla mnie byłoby zdecydowanie za nisko, tylko ja jestem o 10 cm wyższa. Jak możesz to podnieś tylko, że chyba trzeba by podnieść również inne okna, przynajmniej te, które znajdują się na tej samej ścianie. Inaczej będzie beznadziejnie z zewnątrz wyglądało.

U nas okno jest na wysokości ok. 100cm. Blaty w kuchni na 90cm (choć producenci mebli proponowali 87-88 cm)..

Zdecydowanie najważniejszy jest kręgosłup więc chyba optymalnie będzie zrobić blaty na wys. gdzieś między 85 a 90, a to oznacza (jeśli dobrze zrozumiałam), że będziesz miała okno poniżej blatu.. kiepsko chyba :(

Ja byłabym skłonna ew. zaakceptować parapet na wysokości blatu (choć chciałam parapet powyżej), ale niżej jak dla mnie odpada :(

Pozdrawiam i powodzenia

Dyskusja na temat wysokości blatu roboczego toczyła się już na forum ("pochwalcie się swoimi kuchniami - ok.43 str)

Pozwolę sobie zacytować:

DziadekZ napisał:

Sposób obliczania optymalnej wysokości blatu roboczego:

1. Stanąć w pozycji wyprostowanej, z ramionami opuszczonymi na dół

2. Zgiąć rękę w łokciu pod kątem 90 stopni

Górna powierzchnia blatu powinna znaleźć się 15 cm poniżej łokcia.

Dyskusja na temat wysokości blatu roboczego toczyła się już na forum ("pochwalcie się swoimi kuchniami - ok.43 str)

Pozwolę sobie zacytować:

DziadekZ napisał:

Sposób obliczania optymalnej wysokości blatu roboczego:

1. Stanąć w pozycji wyprostowanej, z ramionami opuszczonymi na dół

2. Zgiąć rękę w łokciu pod kątem 90 stopni

Górna powierzchnia blatu powinna znaleźć się 15 cm poniżej łokcia.

Przy czym warto pamiętać, że jeśli chodzi o zlew to lepiej jesli jest on jeszcze wyżej :)

słuchajcie, ale mówimy o dolnej krawędzi okna ze tak mi wymurowali ze na 81, do tego dochodzi blat w moim przypadku 4-5cm, tak wiec te wysokosci o których piszecie to wysokosc od podłogi juz razem z blatem czy jak?, bo chyba to moze byc mylone...

Czy ktos kto ma podłogówke moze mi napisac ile u niego wyszła posadzka na gotowo (z płytkami lub parkietem)?? :p

Witam!

jeżeli twój mąż ma nie więcej niż 155 cm wzrostu i będzie codziennie gotować to ok

w pozostałych wypadkach nie do przyjęcia