Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kryzys - najlepszy czas, by kupic meble?

kulio

Recommended Posts

Witam! Chcialbym kupic jakas niedroga sofe/naroznik ze skory. Prasa wszedzie donosi, ze kryzys najbolesniej dopada m.in. branze meblarska. Stad moje przupuszczenie, ze uda sie wynegpcjowac znaczne upusty.

Jakie sa wasze doswiadczenia? Jakie rabaty udalo Wam sie uzyskac? Jakie nastroje w salonach meblowych, ktore odwiedziliscie? Jak reaguja sprzedawcy?

Na razie podobaja mi sie sofki z Noti - w lecie ubieglego roku, jakis tam (nie pamietam jaki) model w skorze sprzedawca wycenil nam na 12,000 (troche za duzo). Ciekaw jestem za ile gotowy jest sprzedac ten mebel dzis.

Ja też jestem własnie na etapie zamawiania części mebli do salonu i właściciel firmy, która robiła mi wcześniej kilka mebli odpisał na mojego maila prawie po tygodniu przepraszając że tak późno ale są bardzo zapracowani.. termin realizacji na moje zamówienie (nieskomplikowana zabudowa tv) to 3 m-ce :o U niego więc chyba też kryzysu nie widać ;)

Na dzień dzisiejszy kryzys dotyka w większym stopniu duże fabryki i to raczej te które produkują tanie meble, więc Twoja sofa Kulio chyba nie będzie dużo tańsza. Druga rzecz jest taka, że co jest prawda kryzys i niektóre firmy mają mniejszą sprzedaż, ale z drugiej strony wiele mebli, albo chociaż półproduktów do produkcji mebli pochodzi z zagranicy. Biorąc pod uwagę obecny kurs walut trudno się spodziewać, że meble będą tańsze niż w połowie zeszłego roku...

Ja tam też kryzysu nie widzę - może to nie branża meblarska, ale również dotyczy wyposażenia wnętrz (no ale jak ktoś zamawia schody to często i meble kupuje) - w styczniu podpisywałam umowę - schody bedą na koniec sierpnia... -

No i podpisuję się pod tym: http://www.antykryzysowi.pl/index.php?page=6

z drugiej strony w Wielkopolsce huczy o upadku legendy branży meblarskiej Swarzędz SA. tam faktycznie chyba można będzie kupić tanio meble...

Ze Swarzędzem sytuacja była specyficzna i ten upadek nie ma nic wspólnego z obecnym kryzysem. Na początku lat 90-tych w Fabryce Mebli pracowało ok 3 tysięcy osób, firma miała oddziały produkcyjne w wielu miastach. Potem było już tylko gorzej - fabryka pozbywała się kolejnych, bardzo nowoczesnych zakładów. Przed upadłością istniały już tylko 2 oddziały które razem zatrudniają ok 200 osób - co ciekawe nie w Swarzędzu (te zakłady zostały zlikwidowane już kilka lat temu) ale w Kościanie i w Nysie na Opolszczyźnie. Od lat firma nie była już związana z miastem Swarzędz - nawet zarząd miał siedzibę w Warszawie. Tak więc obecnie likwidowane jest coś, czego defacto już od dawna nie ma... Czy można będzie taniej kupić meble? Pewnie nie - fabryka produkowała serie mebli pod konkretne zamówienia więc meble trafią do zamawiających...