Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt Delta, Delta nr 513, ewentualnie Delta-K

Recommended Posts

• Odpowiedzi 252
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziekuję za zamieszczone poddasze. Czy posiada Pan rzuty z wymiarami. Rozumiem, że pola szare to antresola i schody?? Widzę, że z budującym pozostaliśmy już tylko obaj na polu bitwy.

Luki czy zamontowałeś schody??

Pozdrawiam,

Marcin

Tak, szare pola to schody i antresola przy czym rzut nie jest zbyt dokładny. W każdym bądź razie u nas poddasze już podzielone, ale widzimy jeden minus takiego podziału - pokój najbliżej antresoli jest dosyć ciemny, mimo dwóch okien dachowych. Pozostałe pomieszczenia wyszły super.

My mamy 7 okien Fakro, 78x140. W stosunku do tego co jest w projekcie dodaliśmy jeszcze dwa okna kolankowe.

Dziekuję za informację. Jestem właśnie na etapie zakupu okien i też będzie to siedem sztuk 78x140 (na 80% Fakro, niestety Velux w modelach droższych jest znacznie droższy od Fakro). My w miejscu pańskich okien kolankowych posiadamy balkon. Co prawda z niezbyt ładnym widokiem ale mamy nadzieję, że się to z czasem zmieni.

• 2 weeks później...

Witam

Luki jako, że chyba jedyny przezimowałeś i nie zamarzłeś :) w domu z antresolą proszę abyś się podzielił spostrzeżeniami z ogrzewania.

Tzn. czy trudno było nagrać taką przestrzeń?? czym ogrzewałeś?? czy przez antresolę powietrze bardzo ucieka do góry??

Jakbyś znalazł chwilę czasu i podzielił się uwagami będziemy bardzo wdzięczni.

Pozdrawiam.

U nas dzisiaj wstawiają okna, więc wieczorem świętujemy stan surowy zamknięty:)

Gratki !!! Mam nadzieje że oblewane okna nie ucierpiały :D

jojo117

Fachowcem nie jestem , ale wydaje mi się że problem z antresolą nie istnieje przy ogrzewaniu podłogowym , fakt faktem gdy na górze nie było grzane to przy kominku można było wyczuć opadające zimne powietrze , ale teraz gdy grzeje wszędzie nie ma problemu , jest cacy :) Grzeje gazem , raz na miesiąc przy okazji jakiejś imprezy odpalam kominek z płaszczem wodnym . Jestem bardzo miło zaskoczony ! Największy rachunek za gaz to 800 zł za miesiąc , biorąc pod uwagę że w domu mam 23/24 stopnie , w garażu ogrzewanie podłogowe i temp taka jak w domu , wannę 750 l wody w której leże 2 razy w tygodniu , to chyba rewelacyjny wynik :) Chyba opłacało się wstawić okna z 3 szybami i dobrze zaizolować domek :)

PS . Myślałem że w końcu trochę odpocznę , poleże z pilotem , ponudzę się po tych wszystkich robotach , brudzie , wydawaniu kasy itd , no i co ? Qrwaaaa ogród !!!

Edytowane przez Luki :)

• 2 weeks później...

Witam,

od jakiegoś czasu wreszcie jesteśmy zgodni co do projektu naszego przyszłego domu i na 99% chcemy wybudować dom wg projektu Delta... ale niedawno znaleźliśmy opinię, iż zamontowany w ten sposób kominek (w ścianie frontowej) nie zdaje egzaminu i pojawiają się problemy z odzyskiwaniem wytwarzanego ciepła. (http://forum.gazeta.pl/forum/w,25,105345377,120529157,bryla_moze_i_ladna_ale.html ) I w związku z tym mamy pytanie do forumowiczów/ użytkowników czy faktycznie tak sie dzieje, czy coś zmienialiście albo zmienilibyście w tym projekcie, co nasuneło Wam się dopiero w trakcie użytkowania?

Witam serdecznie budowniczych i użytkowników tego MEGA PROJEKTU i tak się zastanawiam czy ktoś z powyższych jeszcze tu zagląda?

przymierzam się do zakupu tego projektu i chętnie dowiedziałbym się co nieco na jego temat a gdyby znalazł sie ktoś kto mieszka lub buduje ten domek na śląsku

to może nawet spróbowałbym się wprosić na mały rekonesans ;)

pozdrawiam serdecznie z nadzieją że wraz ze wzrostem temperatury i ten wątek nieco się ożywi !

Monikape : średnio rozumiem problem z kominkiem , przecież komin jest zaizolowany styropianem od zewnetrzej strony , wiec niby jakie straty przez ścianę zew ? No chyba ze Ktos nie zaizolowal to fakt bedzie grzal taras :)

Ceel : temat żyje , trochę mało sie pisze , ale mam nadzieje ze sie rozkreci :)

Pare nowych fotek https://picasaweb.google.com/KlubA4ono/DOMEK?authkey=Gv1sRgCK_N3bH08OTi1gE#

Edytowane przez Luki :)

Ceel : temat żyje , trochę mało sie pisze , ale mam nadzieje ze sie rozkreci :)

Pare nowych fotek https://picasaweb.google.com/m/viewer#album/KlubA4ono/5603245882161193617

LUKI w Tobie moja nadzieja tylko coś link nie bangla.

OK wydało się buduję z Monikąpe tzn już bym zaczął choćby kopać gdyby nie te p...rzepisy i inne formalności.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...