Luki 1719504810 06.11.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 (edytowane) joo117: Ponieważ kompletnie nie odczuwam różnic temperatury między salonem w desce , a resztą w polerowanym gresie , postanowiłem dokładnie zbadać temat Dorwałem termometr zbliżeniowy i zrobiłem pomiary w 8 miejscach , średnia temperatura deski to 22,7°C , a gresu 23,1 °C . Temperatura powietrza na wysokości 160 cm to tu i tu 22,4 °C , Deska jak narazie się sprawdza , nie widać pęknięć , żadnych szpar czy odbarwień . Mi bardziej deska pasuje do kominka i reszty domu , więc sie na nią uparłem Edytowane 10 Listopada 2012 przez Luki :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gliwiczanin 11.12.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Witam Szanownych Państwa Dela Maniaków Widzę że rozmowa na temat budowy Delty trwa już parę lat to mnie cieszy, mam nadzieję że dowiem się wielu potrzebnych dla mnie porad . Ale do rzeczy, Państwa zdaniem na co powinienem zwrócić szczególną uwagę przy adaptacji projektu i czy podniesienie dachu o 24 cm to wystarczy ? obawiam się że poddasze jest bardzo mało ustawne z powodów dachu - Mogę prosić o pierwsze ważne porady ? na wiosne chce wylać fundamenty. Dziękuje i pozdrawiam ze Śląska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vlodzimierz 15.12.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Jesli podnosic to raczej o 3x24 lub nie podnosic wcale. Zalezy, jak bedzie wykorzystywane poddasze. Nam na przestrzeniach na gorze nie zalezalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kyniek123 15.12.2012 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 My też podnosić nie zamierzamy. 174 m² użytkowe to dla nas i tak wystarczająco dużo. Poddasze w naszym przypadku to głównie przestrzeń dla dzieci, więc dwa nawet niezbyt wielkie pokoje + garderoba + łazienka powinna wystarczyć dla dwójki, może trójki małych dzieci. W ostateczności na dole jest pomieszczenie przeznaczone pierwotnie na gabinet/pokój gościnny, który ewentualnie można przeznaczyć na dodatkową sypialnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kyniek123 15.12.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Co do pierwszych porad to mogę Ci polecić, byś się zastanowił czy zamierzasz wykonywać ściankę klinkierową wokół domu i cokoły narożne. Jeśli nie to nie ma chyba większego sensu wylewania ław o szerokości 80cm. Można tego betonu trochę oszczędzić. Po drugie to dobrze jest od razu wiedzieć z czego sie chce budować ściany. Jeśli zamierzasz zmieniać z grubości 36cm na 24 to niech od razu architekt Ci to zmieni na planach. Ułatwi to budowlańcom pracę i trudniej wtedy o jakieś błedy pomiarowe. Widać także na przykładach tu na forum zastanów się czy chcesz mieć "zero" na wysokości 48cm i związane z tym schody do drzwi wejściowych oraz wysoki taras. Można z nich zrezygnować. To wszystko co tak na szybko przychodzi mi do głowy. Ja jestem dopiero po etapie fundamentów więc dużo nie pomogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vlodzimierz 16.12.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Zespawanie pretow zbrojeniowych w jeden obwod i wyprowadzenie bednarki stworzy uziom z prawdziwego zdarzenia. Na etapie adapacji warto zastanowic sie nad iloscia i rozmieszczeniem okien polaciowych. Wiezba pod blachodachowke jest zbyt potezna. Polecam skorzystac z mozliwosci zobaczenia delty na zywo. Pomaga to w perspektywicznym spojrzeniu na dom w odniesieniu do wlasnych oczekiwan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kyniek123 17.12.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Co do zobaczenia delty na żywo to jednak trochę trudna sprawa, bo jak widać na tym wątku to nie zbyt często wybierany projekt. Co do perspektywicznego spojrzenia na dom to może by można to rozwiązać inaczej. Czy jest taka możliwość by wśród zaawansowanych budowniczych znalazła się osoba, która przeszłaby się po delcie z jakąś kamerą, szczególnie po poddaszu. Myśle, że rozwiązałoby to wątpliwości niektórych inwestorów co do spojrzenia na temat podnoszenia poddasza. Dom jest piękny, dziwię się tak małym zainteresowaniem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gliwiczanin 07.01.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 witam Przepraszam że tak długo mnie nie było ale niestety pare spraw sie pokomplikowało jest jest ok wiec wracam Dziękuje za pomoc i udział w forum. Mam pytanie do was, czy może ktoś z was buduje Dele na śląsku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gliwiczanin 07.01.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 witaj. boje się że będzie problem z postawieniem jakichkolwiek mebelków w pokojach dla dziewczyn wiec la chłopski rozum trzeba podnieść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gliwiczanin 07.01.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 ja właśnie mam ten problem Pozdrawiam ze Śląska Co do zobaczenia delty na żywo to jednak trochę trudna sprawa, bo jak widać na tym wątku to nie zbyt często wybierany projekt. Co do perspektywicznego spojrzenia na dom to może by można to rozwiązać inaczej. Czy jest taka możliwość by wśród zaawansowanych budowniczych znalazła się osoba, która przeszłaby się po delcie z jakąś kamerą, szczególnie po poddaszu. Myśle, że rozwiązałoby to wątpliwości niektórych inwestorów co do spojrzenia na temat podnoszenia poddasza. Dom jest piękny, dziwię się tak małym zainteresowaniem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vlodzimierz 30.01.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Filmowanie wnętrz własnego domu i potem rozpowszechnianie nagrania nie jest chyba bezpieczne we współczesnych czasach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpiotrowski 26.03.2013 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Mamy schody! Dla wszystkich ciekawych wrzucam linka do zdjęć: https://picasaweb.google.com/102438210073467946672/Schody?authkey=Gv1sRgCKr1qfTbhPb5Lw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jojo117 05.04.2013 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam. Bardzo fajny pomysł na schody. Mam pytanie odnośnie spoczynku, gdyż widzę, że jest on niepełny. Tzn. zaraz za nim są schody zabiegowe?? Czy mam rację?? Tak Pan chciał, czy tak wyszło z wysokości?? Proszę o wrzucenie zdjęć antresoli. Bardzo jestem ciekaw jak Pan to zorganizował i wykończył. Ja obecnie jestem na etapie hydrauliki, kanalizacji wody itp. Także też powoli (bardzo powoli ) zbliżam się ku końcowi. I ostanie pytanie odnośnie podłogi pod schodami. Czy to jest drewno czy panel?? Bo bardzo kolorystycznie mi też odpowiada. Pozdrawiam, Marcin Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez jojo117 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ceel 05.04.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Mamy schody! Dla wszystkich ciekawych wrzucam linka do zdjęć: https://picasaweb.google.com/102438210073467946672/Schody?authkey=Gv1sRgCKr1qfTbhPb5Lw bardzo fajnie wyszło , szczególnie podoba mi się barierka na antresoli - taka lekka fajnie też ze w końcu ktoś coś napisał u mnie też już schody zamówione, nad barierką jeszcze się zastanawiam zobacze jak schody się wkomponują. czekam az poprawi sie pogoda i lejemy wylewki , stelaże pod sufity na patrerze i piętrze też już gotowe więc jak tylko odparują wylewki robimy ocieplenie i sufity KG tak więc widać swiatełko w tunelu tylko ta pieprz... pogoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kyniek123 18.06.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Odświeżam temat Jakieś nowe wrażenia co do mieszkania w delcie? Jak postępy w budowach? U mnie przerwa nadal trwa ale przemyślenia i plany cały czas na gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kyniek123 18.06.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Mam pytanie co do zmiany bloczków z betony komórkowego 36 cm grubości na rozmiar 24 cm. W orginale przekrój ściany wygląda jak na rysunku pierwszym. Drugi rysunek to ściana grubości 24cm ale wieniec i murłata bez zmian względem osi ściany. Czy może jednak prawidłowe będzie przesunięcie wieńca i pozostawienie murłaty jak w orginale względem osi ściany (rys. 3) Chodzi mi o to czy wraz ze zmianą grubości ściany konieczne jest przeprojektowanie więźby. Pewnie nieźle nagmatwałem ale może ktoś jest stanie odpowiedzieć mi na to pytanie. Wiadomo, że takie sprawy się rozwiązuje z kierownikiem budowy ale przed rozmową z nim chciałbym wiedzieć jak było u was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jojo117 20.06.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Mam pytanie co do zmiany bloczków z betony komórkowego 36 cm grubości na rozmiar 24 cm. W orginale przekrój ściany wygląda jak na rysunku pierwszym. Drugi rysunek to ściana grubości 24cm ale wieniec i murłata bez zmian względem osi ściany. Czy może jednak prawidłowe będzie przesunięcie wieńca i pozostawienie murłaty jak w orginale względem osi ściany (rys. 3) Chodzi mi o to czy wraz ze zmianą grubości ściany konieczne jest przeprojektowanie więźby. Pewnie nieźle nagmatwałem ale może ktoś jest stanie odpowiedzieć mi na to pytanie. Wiadomo, że takie sprawy się rozwiązuje z kierownikiem budowy ale przed rozmową z nim chciałbym wiedzieć jak było u was. Witam Według mnie tylko i wyłącznie rozwiązanie trzecie: - po pierwsze zapewni Ci ciągłość izolacji zewnętrznej bez kombinowania z jej grubością u góry w pobliżu murłaty - po drugie, nie wiem czy zdecydowałeś się podnieść ściankę kolankową?? Jeżeli tak to tynk wewnątrz także będzie lepiej wykonać, nie będzie zęba 6cm - po trzecie dla cieśli nie ma najmniejszego problemu z wykonaniem dachu o 12 cm szerszego i nawet nie zawracaj sobie głowy tym - odnośnie zmiany grubości ściany nośnej także nie powinno być najmniejszego problemu. Gdyż wytrzymałość obu pustaków jest taka sama, aczkolwiek tutaj nie chciałbym się wymądrzać i powinieneś to skonsultować z kier. bud. (ja mam pustak ceramiczny 25cm) Pozdrawiam, Marcin PS: Prace idą powoli, właśnie trwa ocieplanie poddasza, tynki i ogrzewanie zakończone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kyniek123 20.06.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Dzięki za szybką odpowiedź. Nie konsultowałem jeszcze tego tematu z kierownikiem ale uspokoiłeś mnie trochę, że obejdzie się bez dodatkowych projektów. Wygodniej jest mieć to wszystko od razu rozrysowane przy adaptacji, teraz trzeba trochę kombinować. Ciekaw jestem czy w trakcie budowy wyszły jakieś nieścisłości jeśli chodzi o projekt, problemy z wymiarami, itp.? Ogrzewanie kaloryfery/podłogówka? Wrzuć jakieś zdjęcia jeśli to nie problem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jojo117 24.06.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Witam WOW vlodzimierz!!!. Bardzo ładnie wyszło. Więcej takich zdjęć . To są deski w połączeniu z kamieniem?? Masz może już schody. U mnie walka w dalszym ciągu z ociepleniem. Czy mógłbyś przesłać zdjęcia i wymiary tarasu zewnętrznego. Kyniek123, a może zdecyduj się na ogrzewanie podłogowe?? Ja tak zrobiłem, ale opinie mogę napisać dopiero po przyszłej zimie, w tej chwili nawet pieca nie mam. Pozdrawiam budujących. PS: Postaram się dzisiaj zamieścić jakieś fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpiotrowski 25.06.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Witam. Bardzo fajny pomysł na schody. Mam pytanie odnośnie spoczynku, gdyż widzę, że jest on niepełny. Tzn. zaraz za nim są schody zabiegowe?? Czy mam rację?? Tak Pan chciał, czy tak wyszło z wysokości?? Proszę o wrzucenie zdjęć antresoli. Bardzo jestem ciekaw jak Pan to zorganizował i wykończył. Ja obecnie jestem na etapie hydrauliki, kanalizacji wody itp. Także też powoli (bardzo powoli ) zbliżam się ku końcowi. I ostanie pytanie odnośnie podłogi pod schodami. Czy to jest drewno czy panel?? Bo bardzo kolorystycznie mi też odpowiada. Pozdrawiam, Marcin Spoczynek jest niepełny, gdyż inaczej nie dałoby rady żeby wysokość stopnia nie była zbyt wysoka. Odnośnie podłogi jest to deska dębowa, taki sam materiał daliśmy na trepy. W obu przypadkach deska jest szczotkowana i olejowana, dzięki temu ma się fajne uczucie że jest to faktycznie drewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts