Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt Delta, Delta nr 513, ewentualnie Delta-K

Recommended Posts

Dzięki za informację. Program na kotły zaczyna się od 30 marca ale papiery dobrze mieć gotowe jak najszybciej. Co do kotła to do tych dwóch które wymieniłeś ja biorę jeszcze pod uwagę kocioł metal-fachu na pellet. Zastanawiam się nad oczyszczalnią biologiczną i takie dofinansowanie na nie pomogłoby mi w podjęciu decyzji ;) Póki co nie ma w planie takiego programu na 2015 rok.

• Odpowiedzi 252
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ależ jest.

Nazwa programu: Program priorytetowy dotyczący przedsięwzięć w zakresie ochrony wód realizowanych przez osoby fizyczne - dotacje na częściowe spłaty kapitału kredytów bankowych przeznaczonych na wykonanie przydomowych oczyszczalni ścieków w latach 2015-2016.

Ja niestety nie skorzystam, trochę się pospieszyłem z oczyszczalnią.

Bardzo drogi jest ten kocioł metal-fachu. Kostrzewa ma akurat promocję: http://www.kostrzewa.com.pl/#!Promocje-MINI_cena_MAXI_korzy%C5%9B%C4%87

natomiast kocioł Red widziałem w akcji, jest świetny ale też drogawy.

Rozmawiałem z przedstawicielem Kostrzewy, powiada iż cena uwzględnia ecodocję a ta z wfośigw to według niego inny program. Mówi, że mini bio 10kw ma w rzeczywistości palnik 16kw i spokojnie może pracować na 13kw bez żadnego negatywnego wpływu na kocioł. Także powinien wystarczyć, a przy takim układzie finansowym myślę, by dla pewności dokupić jeszcze jakąś pompę powietrze woda. Wybieram się do wfosigw by się czegoś więcej dowiedzieć. Pozdrawiam.

Rozmawiałem z wykonawcą. Wycena 15tys. zł za biologiczną - korzeniową ze wszystkim razem z serwisem, rozruchem itd. Problem natomiast, że wymagana jest zmiana projektu budowlanego, a to bardzo zniechęca do działania. Mnóstwo papierologii i kolejne koszty. Prościej jest złożyć wniosek o budowę oczyszczalni już po odbiorze domu. Wtedy wystarczy proste zgłoszenie. Sam wykonawca także zniechęca do korzystania z tego typu pomocy ze względu na banki. Stwierdził, że większość jego klientów żałowała tej decyzji (wymagania dodatkowych dokumentów za które trzeba oczywiście płacić i je załatwiać w wielu mijescach).. trzeba traktować to z przymrużeniem oka i najlepiej samemu sprawdzić. Jednak ja chyba poczekam z budową tej oczyszczalni do oddania domu do użytku.

• 3 months później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...

na dole tylko w łazience

jak nie masz podwyższonej ścianki kolankowej, to na antresoli robi się nisko

elewacja: tynk maszynowy biały, cokół klinkierowy czarny, podbitka bryza czarna, elewacja nad tarasem modrzewiowa, komin z piaskowcem

mieszkamy pełną gębą od miesiąca, póki co super!

To fakt, że pomieszczenie z antresolą jest niskie. W końcu przeznaczone jest na garderobę. My jednak zrobimy tam wielofunkcyjne pomieszczenie: półki na książki, jakieś biurko, krzesełko gdzie można poczytać, może jakaś suszarka na ubranie. Jestem na etapie instalacji elektrycznej, jak zima pozwoli kontynuujemy tynki, podłogówka, hydraulika i wylewki. Gratuluję ukończenia budowy! Życzę szczęścia w nowym domku. Pozdrawiam.

• 2 years później...
Siema ludzie :) Minęło pare ładnych lat ,jak wrażenia ,jak wam się mieszka ,co was wnerwia ? U mnie o dziwo wszystko ok :p wszystkie moje pomysły działają ,ogrzewanie podłogowe super ,kominek z płaczem git,rolety i okna elektryczne jeszcze działają nic się nie zepsuło ,odkurzacz centralny się sprawdza,domek jest ciepły i przyjemny, nawet rigipsy nie popękały ,pewnie dzięki masywnym fundamentom.Jedyne co mnie wnerwia to garaż ,jest za krótki o jakiś metr ,gdybym jeździł audi a8 to piździec ,musiałbym skakać przez dach chyba :D Tak czy siak dom jest super . Z racji tego że robię się stary, bo już 40 na karku ,postanowiłem budować nowy dom :) Prosty nowoczesny parterowy ,plan jest taki aby był offgrid czyli odłączony od jakich kolejek sieci, własna oczyszczalnia ścieków ,własna studnia ,pompa ciepła ,rekuperacja ,baterie słoneczne 10kw. Aby na emeryturze nie martwić się rachunkami :)Projekt już wybrany ,ogarniam papiery i dzida :) Życzcie mi powodzenia :) Wątek jest o delcie ,ale nie obrazicie się jak się będę z wami dzielił pomysłami ? Zdam wam relacje czy to naprawdę ma sens . Pozdrawiam ,Łukasz .