Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt Delta, Delta nr 513, ewentualnie Delta-K

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 252
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, my budujemy na podkarpaciu. Obecnie pojawił nam się problem z dachem..Czy przedłużaliście krokwie? Budujemy z maksa, podnieśliśmy ściankę kolankową o 3 pustaki, zamówiliśmy więźbę i po przywiezieniu jej na budowę pojawił się problem...Nasi cieśle twierdzą, że krokwie są nieco za krótkie i źle będzie wyglądał dach..Dodam, że są one dokładnie takiej długości jak w projekcie..Czy ktoś z Was miał taki problem? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pisałem już chyba o tym , że jeśli sie podnosi dom to można wydłużyć krokwie przez co nie straci wizualnie , ale ja nie wydłużyłem dom wybudowałem z porotermu 38 + 10 cm styropex ( murarze poszerzyli dom na zewnątrz ) i krokwie są takie jak w projekcie , cieśle też zwrócili na to uwagę ale okazało się że wszystko wygląda dobrze. Jak chcesz mogę ci zrobić parę fot z boku z wymiarami jak to wyszło , moim zdaniem nie masz się co przejmować :) Edytowane przez Luki :)

Dzięki Luki za odpowiedź, ale musieliśmy szybko podjąć decyzję i za radą cieśli dokupiliśmy wczoraj 6 krokwi i teraz już podobno wszystko im gra, więc praca przy dachu postępuje..Mamy nadzieję, że uda się jeszcze położyć dachówkę w tym roku.. Widzieliśmy na picasie Twoje zdjęcia i na jednym widać dach - wygląda w 100% normalnie, przynajmniej w takim ujęciu, więc być może nasz dodatkowy wydatek był zbędny...Ale mam dwa inne pytania do Ciebie: czym obłożyłeś kominek od środka? Bardzo fajnie to wygląda..I drugie: czy zmieniałeś układ pomieszczeń na górze, w związku z podniesieniem ścianki? Z góry dziękuję za info.

Jeśli ktoś zna orientacyjne ilości ile Wam poszło:

- m2 wełny mineralnej na ocieplenie dachu

- m2 płyt gipsowo-kartonowych na poddasze

- m2 tynków na parterze

- m2 elewacji

i będzie skłonny podzielić się tą wiedzą to z chęcią skorzystam. Z góry dziękujemy za wszelkie odpowiedzi.

Kominek obłożyłem jakimiś kafelkami które znalazłem w leroymerlin , początkowo miała być płyta kamienna ale w końcu z niej zrezygnowałem , wygląda naprawdę fajnie :)

Układ pomieszczeń na górze pozmieniałem trochę , powiększyłem otwór nad salonem , nie ma też pokoju nad nim , zwiększyłem łazienkę , nie zrobiłem pustki nad garażem przez co sypialnia jest o wiele większa .

Ja parę dni temu zacząłem przeprowadzkę , brakuje jeszcze paru tematów ale już mieszkamy wszystko działa i jest super :) W końcu swój domek , cisza , wyjazd z ciepłego garażu , bezcenne :)

Niebawem nowe fotki :)

A gdzie reszta ? Gdzie foty ? Wszyscy pisali żebym je robił a sami co ? Chwalić się ludzie :)

Edytowane przez Luki :)

Witam. Widzę, że forum troszkę drgnęło..

Ja do niedawna cieszyłam się, że domek już soti, teraz tylko wykończyć i można się wprowadzać.. Sytuacja ta diametralnie się zmieniła... :( Nie zamieszkam w nim.. Po długich rozmyślaniach co dalej robić w życiu (pracuję i mieszkam za granicą od kilku lat), doszliśmy do wniosku, że nie wrócimy do kraju, bo nie ma dla Nas żadnych perspektyw na przyzwoite życie.. Jestem załamana.. Ja już od wielu miesięcy myślami mieszkałam w Naszym domu.. Teraz przyjdzie mi go sprzedać, a ja nawet się jeszcze nim nie nacieszyłam.. :( :(

Podjęcie tej decyzji kołatało w głowie od dawna, ale wkońcu należało się określić co dalej.. Ciężko mi się z tym pogodzić, ale nie mam innego wyjścia..

Wszystkim tym, którzy będą mieli tę przyjemność zamieszkania w Delcie 513 życzę wszystkiego dobrego, i pozdrawiam :)

`Marzę o cofnięciu czasu. Chciałbym wrócić na pewne rozstaje dróg w swoim życiu, jeszcze raz przeczytać uważnie napisy na drogowskazach i pójść w innym kierunku`

— J L Wiśniewski

Edytowane przez Vina

My też właśnie utworzyliśmy profil na picasie i wrzuciliśmy kilka zdjęć z naszej budowy..Zmobilizowała nas do tego postawa Lukiego, którego zdjęcia kilkakrotnie oglądaliśmy, a rady inspirowały...

Mimo przedłużającej się papierkowej roboty, budowę udało rozpocząć się w tym roku i obecnie jesteśmy na etapie dachu..Niestety akurat ta ekipa pracuje dosyć opieszale, ale mamy nadzieję, że w tym roku uda się jeszcze położyć dachówkę...

Vina - szkoda, że tak ułożył Ci się los..My żałujemy podwójnie, bo wnioskując po Twoich zdjęciach bylibyśmy wkrótce na podobnym etapie i z chęcią wymienilibyśmy się doświadczeniami co do dalszych prac...

Zdjęcia: http://picasaweb.google.com/102438210073467946672/Domek#

Vina - szkoda, że tak ułożył Ci się los..My żałujemy podwójnie, bo wnioskując po Twoich zdjęciach bylibyśmy wkrótce na podobnym etapie i z chęcią wymienilibyśmy się doświadczeniami co do dalszych prac...

No szkoda, szkoda..... :( A ja tak zżyłam się już z tym domem.. Tak czy inaczej, będę sobie tu zaglądała, tak na otarcie łez...

Pozdrawiam :)

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witam. Po długiej ciszy wzorem prowodyra akcji (Luki pozdrawiam) zamieszczam również zdjęcia sojego domku. Jest to jak widzieliście na rzutach trochę zmieniona Delta aczkolwiek w dużej mierze dalej Delta. Poniżej link.

Pozdrawiam wszystkich budujących.

http://picasaweb.google.com/115044156310622089980/DeltaZeZmianami?authkey=Gv1sRgCN-2wPXDo5ysIw&feat=directlink

• 4 weeks później...

Witam wszystkich budujących Deltę,

Czy możecie podpowiedzieć jak zaplanować kolejność robót na wiosnę? Obecnie jesteśmy na etapie stanu surowego otwartego - do zamknięcia brakuje nam jeszcze okien na dole. W najbliższym czasie planujemy wstawić w/w okna, zrobić ścianki działowe na poddaszu, rozprowadzić instalacje, wylewki, tynki, ocieplenie dachu..Pytanie tylko jak to wszystko rozplanować w kolejności i czasie? Jeśli ktoś będzie skłonny podzielić się swoim doświadczeniem to z góry bardzo dziękujemy. Może jeszcze dodam, że planujemy dom ogrzewać gazem i kominkiem z płaszczem wodnym. W części pomieszczeń chcemy mieć ogrzewanie podłogowe.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witam

Mam pytanie do wszystkich budujących deltę (poza Lukim bo jego rozkład pomieszczeń na górze widziałem). Czy jest szansa abyście umieścili rzuty poddasza na forum jak rozmieściliście pomieszczenia??

Mam także pytanie ze ścianką kolankową, bo widzę, że większość osób wzorem Lukiego podniosła ściankę o dwa lub więcej pustaków, a pytanie brzmi:

Czy stawialiście jeszcze jakąś przedściankę np. z płyt karton-gips? Czy na poddaszu waszą ostatnią ścinką jest ścianka zewnętrzna??

Jeżelui stawialiście to na jaką wysokość??

Bo ja na razie jestem przerażony tą powierzchnią :). Be dodatkowej ścianki to prawie lotnisko :).

Pozdrwiam i liczę na budujących bo nasze forum obumiera.