wwojtekg 12.03.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Szanowni Forumowicze,Czy ktoś z Was wie, czy można się pozbyć tych wszystkich nieprzyjemnych trzasków przy nagrzewaniu się i stygnieciu blach na dachu? Dom jest co prawda nowy i słyszałem takie wypowiedzi, że to wszystko musi się ułożyć i wtedy bedzie ok, ale wyczytałem też, że można zastosować jakieś "przekładki" na w miejscach styków blach i wtedy jest cicho.Aha, blachy są trapezowe, na łatach i kontrłatach i kąt nachylenia ok 10stopni.Pozostałe spadki są z blachodachówki i tam jest raczej ok.Z góry dziękuję, wg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta i Danielek 12.03.2009 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Szczerze powiem trochę mnie dziwi fakt "odgłosów trapezówki". My na częci dachu mamy trapezówkę od 8 lat i nie słychać żeby głośno pracowała. Co innego, że gdy pada deszcz albo grad to nawet wyciszenie od strony domu nie pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 12.03.2009 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Wydaje mi się to nieuniknione. Mam blachodachówkę i też słychać. Za to deszczu nie słyszę (papa, deski, 25 cm wełny, kartongips) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.03.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Szanowni Forumowicze, Czy ktoś z Was wie, czy można się pozbyć tych wszystkich nieprzyjemnych trzasków przy nagrzewaniu się i stygnieciu blach na dachu? Dom jest co prawda nowy i słyszałem takie wypowiedzi, że to wszystko musi się ułożyć i wtedy bedzie ok, ale wyczytałem też, że można zastosować jakieś "przekładki" na w miejscach styków blach i wtedy jest cicho. Aha, blachy są trapezowe, na łatach i kontrłatach i kąt nachylenia ok 10stopni. Pozostałe spadki są z blachodachówki i tam jest raczej ok. Z góry dziękuję, wg A jak ta blacha jest mocowana do dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wwojtekg 12.03.2009 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Witam, przykręcana jest wkrętami kupionymi razem z tą blachą od producenta (Centrostal), takimi samonawiercającymi, i z uszczelkami.Dziwią mnie te odgłosy, bo całe poprzednie lato jak chodziłem na budowę to nie było tego tak słychać a teraz ledwo troszeczkę słoneczko wyjrzy i same trzaski i stuki.A ocieplone i wyciszone 30 cm wełny i płyty KG... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 12.03.2009 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 A może to rynny z pcv jak u mnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renata27 12.03.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 U mnie też słychać, ale na całe szczęście tylko jak jest się na zewnątrz. Będąc na poddasz nie słychać żadnych odgłosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 13.03.2009 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Witam, przykręcana jest wkrętami kupionymi razem z tą blachą od producenta (Centrostal), takimi samonawiercającymi, i z uszczelkami. Dziwią mnie te odgłosy, bo całe poprzednie lato jak chodziłem na budowę to nie było tego tak słychać a teraz ledwo troszeczkę słoneczko wyjrzy i same trzaski i stuki. A ocieplone i wyciszone 30 cm wełny i płyty KG... To teraz zgaduję, ale może przez ten rok więźba doschła i ułożyła się powodując naprężenia na mocowaniach blach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wwojtekg 13.03.2009 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 A może to rynny z pcv jak u mnie ? Rynny pracują swoją drogą, ale to słychać tylko na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wwojtekg 13.03.2009 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Witam, przykręcana jest wkrętami kupionymi razem z tą blachą od producenta (Centrostal), takimi samonawiercającymi, i z uszczelkami. Dziwią mnie te odgłosy, bo całe poprzednie lato jak chodziłem na budowę to nie było tego tak słychać a teraz ledwo troszeczkę słoneczko wyjrzy i same trzaski i stuki. A ocieplone i wyciszone 30 cm wełny i płyty KG... To teraz zgaduję, ale może przez ten rok więźba doschła i ułożyła się powodując naprężenia na mocowaniach blach? Czyli co? Mamy się przyzwyczaić? A może doschnie jeszcze albo te blachy się ułożą w końcu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 13.03.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Witam, przykręcana jest wkrętami kupionymi razem z tą blachą od producenta (Centrostal), takimi samonawiercającymi, i z uszczelkami. Dziwią mnie te odgłosy, bo całe poprzednie lato jak chodziłem na budowę to nie było tego tak słychać a teraz ledwo troszeczkę słoneczko wyjrzy i same trzaski i stuki. A ocieplone i wyciszone 30 cm wełny i płyty KG... To teraz zgaduję, ale może przez ten rok więźba doschła i ułożyła się powodując naprężenia na mocowaniach blach? Czyli co? Mamy się przyzwyczaić? A może doschnie jeszcze albo te blachy się ułożą w końcu? Zgadujesz tak samo jak ja. Na forum nikt ci takiej odpowiedzi nie poda bo podajesz za mało danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wwojtekg 13.03.2009 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Pewnie i racja... Ale ciężko trochę opisać całą więźbę, wymiary, sposób montażu blach, obróbek, itd, itp ... Wszystko było robione pod okiem fachmana, czyli powinno być dobrze. Cóż poczekam jeszcze i jak nie przestanie to pójdę do dekarza Ale dziękuję za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts