Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sufit na poddaszu z paneli

katarzyna kraszewska

Recommended Posts

Proszę o radę z czego najlepiej zrobić skosy na poddaszu(tak naprawdę jest to strych),chcemy zrobić tam pokój córki,płyty k-g odpadają,gdyż mogą pękać(strop konstrukcja drewniana).Myślę o panelach,ale nie wiem jaki kolor,pomieszczenie jest niewielkie i niskie.Zdjęcia mile widziane!

Proszę o radę z czego najlepiej zrobić skosy na poddaszu(tak naprawdę jest to strych),chcemy zrobić tam pokój córki,płyty k-g odpadają,gdyż mogą pękać(strop konstrukcja drewniana).Myślę o panelach,ale nie wiem jaki kolor,pomieszczenie jest niewielkie i niskie.Zdjęcia mile widziane!

Nie wiem co mają wspólnego u ciebie płyty k-g na skosach do rodzaju stropu i pękania tych płyt. Prawie wszyscy tak robią, ale to oczywiście nie jest obligatoryjne. Panele radziłbym też białe. Optycznie powiększą pomieszczenie. A jeśli nie białe to jakieś możliwie jasne.

Gdzies w jakimś piśmie widziałam boazerię na skosach ułożoną pionowo- tzn. od szczytu w dół. Fajnie to wyglądało. Może można tak też zrobić z panelami? Mi tez się wydaje że powinny być białe, albo chociaż bardzo jasne. Jak mają być panele to możnaby pójść w taki szwedzki styl- jasno, prosto, lekko

na skosach - panele ale...podłogowe. Tak, tak - da się i wygląda super. Nie mówię tu o wszytkich ścianach i zrobieniu pudełka z pomieszczenia, tylko na np. tych najbardziej newralgicznych.

Polecam te z kolekcji Paradora (Wine&Fruit) - wyglądają bosko. Jakbym miała gdzie, to bym właśnie dała te.

Tylko że :

1) cena to prawie 100zł/m2

2) musi być "odpowiedni" styl pomieszczenia, bo panele wyglądają, jak zbitek dech po skrzynkach transportowych.

A jak nie to po szwedzku - bialutko i jaśniutko, z akcentami szarości czy pastelowego błękitu - i tyle.

Dziękuję wszystkim za rady,dzisiaj zamówiłam panele (jesion srebrny) są prawie białe,ale wyglądają nieźle,ciekawe jaki będzie efekt po ułożeniu?Trochę się boję,że nie poradzimy sobie z doborem odpowiednich kolorów ścian:cry:

Aha,mam jeszcze jeden problem: czy pod panele ścienne daje się folię tak jak pod płyty k-g,czy niekoniecznie?Dodam,że dach pokryty jest blachodachówką, pod nią jest folia wysokoparoprzepuszczalna,następnie między krokwiami wełna mineralna 15cm i dodatkowo 5cm w poprzek.Czy wystarczy zamocować na tym listwy drewniane i na nich panele??? Przepraszam za chaos !:oops:

Aha,mam jeszcze jeden problem: czy pod panele ścienne daje się folię tak jak pod płyty k-g,czy niekoniecznie?

Folia ma za zadanie chronić wełnę przed wilgocią. Koszt naprawdę niewielki więc lepiej nie kombinować.

Kolorem się nie przejmuj, jak Ci się nie uda za pierwszym razem zmienisz przy następnym malowaniu :) Koniecznie pokaż zdjęcia jak już położycie te panele.

W przypadku płyty k-g jest to dla mnie zrozumiałe,że daje się folię,bo jeśli nawet jakaś para się dostanie to płyta ma te właściwości że ją wchłonie a przy suchym powietrzu wydali, a w przypadku paneli z MDF obawiam się,że folia mogłaby im zaszkodzić:mogą się wypaczać itp.Czy mam rację,nie wiem,to tylko moje babskie rozumowanie :roll: A może ktoś miał podobny problem?

...w przypadku paneli z MDF obawiam się,że folia mogłaby im zaszkodzić:mogą się wypaczać itp.Czy mam rację,nie wiem,to tylko moje babskie rozumowanie :roll: A może ktoś miał podobny problem?

No chyba lepiej żeby się panele wypaczyły, bo przynajmniej zobaczysz że coś się dzieje, niż by Ci miała zacząć wilgotnieć wełna, która wtedy po prostu traci własności izolacyjne. Zrobisz jak zechcesz.

Też kiedyś myślałem o panelach lub boazerii na ścianach, ale doszedłem do wniosku że jak mi się znudzą, albo zniszczą to biedzie trochę roboty żeby je zmienić. Dlatego też dałem płyty gk, bo mając płyty jest większe pole manewru skosy zawsze można przemalować w jeden dzień, a boazerii w jeden dzień nie zmienimy.