Rafal111 12.03.2009 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 W przyszłym roku mamy mieć kanalizacje ale teraz cos trzeba założyć.Plastikowe jak dzwonilem strasznie drogie. Myślałem o oczyszczalni z Obi i z niej wykorzystac zbiornik - tylko mały ( a oczyszczalni miec nie możemy bo blisko jest ujęcie wody).Cokolwiek wybierzemy to chyba przyda sie potem na deszczówke. tylko co bedzie najtaniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 12.03.2009 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 takie juz mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 13.03.2009 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 W przyszłym roku mamy mieć kanalizacje ale teraz cos trzeba założyć. Polskie realia: przyszły rok=od 1 roku do lat 8. Jeśli np w tym momencie nie widać rozpoczętych prac nad kanalizacją w Twojej okolicy to, wg mnie zrób szambo porządnie na conajmniej kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 13.03.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Zgadzam się z przedmówcą - w mojej miejscowości od 3 lat słyszę, że kanalizacja będzie w najbliższym roku Zrób normalne szambo, które w przyszłości będzie można przekształcić w zbiornik na deszczówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 13.03.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Podpisuję się pod zdaniem przedmówców - też u mnie w gminie dwa lata temu kanaliza miała być za rok ... - do teraz jeszcze jej nie ma , a jak zacznie gmina inwestycję / ma w tym roku zacząć / to u mnie może będzie za dwa lata ... może za trzy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 13.03.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Rafal111 mam kilkunastu znajomych, którzy wybrali szamba betonowe. Doskonałe w późniejszej eksploatacji jako zbiornik deszczówki:http://www.walbud.com.pl/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.03.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 no i ja się dołączę. Jak kupowałem swoją parcelę już prawie 2 lata temu, też słyszałem że w przeciagu 2-3 lat będzie kanalizacja. No i jak mówili tak mówią dalej.Kupiłem szambo betonowe z okolic radomia, bo było taniej nawet z dowozem niż kupowane lokalnie. Od razu przygotowałęm się na późniejsze wykorzystanie pod deszczówkę (doprowadzenia z rynien wpięte w instalację). I czekam dalej - może kiedyś będzie ta kanalizacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 13.03.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Jeśli brać pod uwagę 3 lata użytkowania to proponuję POŚ drenażowe choćby z tego względu że po tych trzech latach inwestycja w stosunku do szamba ma bardzo dużą szansę spłacić się w 100% a w czwartym roku już będzie an siebie zarabiać.Oczywiście to propozycja jest dla tych którzy takie POŚ mogą u siebie na działce umieścić a takich z pewnością jest większość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 13.03.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 W przyszłym roku mamy mieć kanalizacje ale teraz cos trzeba założyć. Polskie realia: przyszły rok=od 1 roku do lat 8. Jeśli np w tym momencie nie widać rozpoczętych prac nad kanalizacją w Twojej okolicy to, wg mnie zrób szambo porządnie na conajmniej kilka lat. Święte słowa, rozpoczynałem budowę w 2003, kanaliza miała być za rok, od pół roku mieszkam, a co z kanalizą? no ma być za rok :D pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 14.03.2009 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 W przyszłym roku mamy mieć kanalizacje ale teraz cos trzeba założyć. Polskie realia: przyszły rok=od 1 roku do lat 8. Jeśli np w tym momencie nie widać rozpoczętych prac nad kanalizacją w Twojej okolicy to, wg mnie zrób szambo porządnie na conajmniej kilka lat. Święte słowa, rozpoczynałem budowę w 2003, kanaliza miała być za rok, od pół roku mieszkam, a co z kanalizą? no ma być za rok :D pozdrawiam m. Jaka zgodność u mnie też to samo , może mieszkamy na jednym terenie Ja planowałem beczki plastikowe 1000l połączone razem itd..... i dobrze że tego nie zrobiłem,dwa miesiące szukałem zbiornika metalowego po złomowiskach i udało się kupiłem za 1200 zł o poj.6500l, wiem teraz że troche za mały ale jakby były beczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 14.03.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 U mnie kanalize robią od dwóch lat .Teraz obiecali zrobić za rok A babci co od niej kupiliśmy działke, obiecują odkąd tam mieszka czyli 25 lat!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dariusss 14.03.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 wszedzie to samo ja dostalem wyceny projekt i takie tam nie przeszlo z drugiej strony miasta mieszkali bardziej potrzebujacy radni i tacy tam pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 14.03.2009 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 A może kupić kilka takich paletopojemników po 110 zl za sztukęhhttp://www.allegro.pl/item578501302_zbiornik_1200l_zbiorniki_1000l_pojemniki_1000_l.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 14.03.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Takie zbiorniki są niemal idealne na działki gdzie używa się tego kilka dni w roku. Przy normalnym przerobie ok 10m3 ścieków miesięcznie to raczej trudne do połączenia razem i tym bardziej trudne do wybierania. Fakt że opcja kusząco tania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 15.03.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Ja mam mieć kanalizę przed mistrzostwami świata, chociaż nie wiadomo co będzie jak się zabierzemy za budowę dróg zapewne może koparek braknąć. Również kombinowałem tanio coś zamontować a potem się tego pozbyć, jednak ostatecznie mam betonowe szambo 10m3, które potem przekształcę w zbiornik na deszczówkę - wykonałem odpowiednie otwory już na etapie montażu, na wiosnę robię odpowiednie podprowadzenie rurami do zbiornika, kiedyś pozostanie podłączenie całej "instalacji" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.03.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 A może kupić kilka takich paletopojemników po 110 zl za sztukęh http://www.allegro.pl/item578501302_zbiornik_1200l_zbiorniki_1000l_pojemniki_1000_l.html Nu.... a masz "bumagę" że taki zbiornik: 1. nadaje sie jako szambo 2. ma atest na szczelność. Oczywiście ja wiem że taki zbiornik jest szczelny ale trzeba mieć na to certyfikat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 16.03.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 coulignon napisał Oczywiście ja wiem że taki zbiornik jest szczelny ale trzeba mieć na to certyfikat! certyfikat ?? a ja myślałem że szambo tylko odbiera ktoś z odpowiednimi uprawnieniami, a tu jeszcze trzeba mieć certyfikat ??? popatrz człowiek się uczy całe życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 23.03.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 zakopać kontener PE ok 1 m2, opcjonalnie połączony w kaskadę, jak nie starcza Kupuje się od handlarzy chemią używane po ca 100 pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 23.03.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Rozwiązanie już zaproponowane i poruszane w tym wątku, szczelne połączenie zbiorników wątpliwe, wybieranie z wielu zbiorników znacznie utrudnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 24.03.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 "przerabiałem" ten temat, najtańsze betonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts