Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szybkozłącze- szambo

gosiekc

Recommended Posts

Czy wiecie jaka może być maksymalna długość szybkozłącza od szamba do ogrodzenia. Z różnych powodów zanosi się na to, że moje szambo zamiast przed domem będzie za domem a nie chciałabym żeby mi szambiara wjeżdżała, dlatego przyszło mi do głowy żeby poprowadzić takie szybkozłacze przez całą działkę. Tylko nie wiem czy to niemożliwe, prosze zatem się nie smiać :D , bo ja zielona, zasięgam informacji, może cos uda mi się wydumać.

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja się jeszcze tym nie martwię ale sąsiad już mieszka (mamy identyczne działki sąsiadujące ze sobą)- szambo ma za domem rura ma długość około 15-20 metrów, czemu tak zrobił nie mam pojęcia- moi architekci wsadzili szambo częściowo pod podjazdem do garażu więc będę musiał wzmacnianą pokrywę kupić ale myślę że w mojej sytuacji jest to lepsze rozwiązanie niż wymyślił sobie sąsiad. Mamy obowiązującą linie zabudowy 5m od granicy działki więc trochę ciężko było "upchać" szambo.

--

A

Wydaje mi się ,że nie ma minimalnej ani maksymalnej długości tego,poprostu będziesz musiała więcej metrów rury przyłączy kupić :wink: Bo te szybkozłącza montuje się dopiero do tych rur przyłączy,w samym ogrodzeniu np.

Jeśli zbiornik ma dwie komory, to albo takie przyłącze wyprowadza się z każdej z komór (wariant droższy, bo trzeba kupić dwa komplety rur i szybkozłączy), albo w przegrodzie między komorami można wykonać przy dnie otwór, umożliwiający przepływanie ścieków między komorami i opróżnianie ich do dna (ale wówczas lepiej po prostu kupić zbiornik jednokomorowy).

najlepiej zapytaj tych co wywożą szambo, czy i jakie to ma znaczenie (tu jeśli już to pewnie opory przepływu lub mozliwośc zatkania). Taka rura musi pewnie być wkopana wystarczająco głeboko, żeby w niej nic nie zamarzło (stoją w niej ścieki), albo wystarczająco płytko, żeby nic płynnego w niej nie stało i nie mogło zamarznąć.

Musisz też spytać firmę która opróżnia szamba czy mają w swoich wozach przy tych wężach takie złącza co będą umieli Ci to wypompować :wink:.

Złaczki mają wszystkie szambiary - łączą przecież rury pomiędzy sobą .

Problemem bedzie jakość pomp w szambowozach - ja również mam taką szybkozłączkę do szamba i całą instalację do niej / ca 4m od zbiornika / - ale cóż z tego jak jedyny szambowóz w mojej okolicy o pojemności zbiornika 7m3 ma tak rozklekotaną pompę że jak zapiąłem węża z szambiary do szybkozłączki to prawie nic zawartości nie pociągnął :cry: - nawet jak zanurzy rurę bezpośrednio do zbiornika to żeby zasać treści musi się kilka minut pompa rozgrzać i poklekotać ...

http://forum.muratordom.pl/z-jakiej-glebokosci-ciagnie-szambiarka,t56878.htm

http://forum.muratordom.pl/wybieranie-szamba-jak-to-zrobic,t29379.htm

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
Tylko jest pytanie, czy szbkozłącze jest potrzebne. Ja mam ale nieużywam , bo szambo ma płaskie dno i jak to powiedział pan z szambiarki "to co najlepsze zostaje na dnie i tak trzeba otworzyć właz i zamieszać" :) . No chyba ze zbiornik ma stożkowate dno ,to wtedy ok

Wiec rozumie,ze ciagna bezposrednio przez wlaz wezem.

Jezeli np.tak samo zakonczysz swoj waz z szybkozlaczka jak ma szambiarka i zamontujesz go na stale w zbiorniku efekt uzyskasz taki sam.

A szybkozlaczke stosuje sie glownie w ograodzeniu,zeby szambiarka nie musiala wjezdzac na posesje i tym samym ze tak powiem mogla obsluzyc sie sama.

Tylko jest pytanie, czy szbkozłącze jest potrzebne. Ja mam ale nieużywam , bo szambo ma płaskie dno i jak to powiedział pan z szambiarki "to co najlepsze zostaje na dnie i tak trzeba otworzyć właz i zamieszać" :) . No chyba ze zbiornik ma stożkowate dno ,to wtedy ok

Wiec rozumie,ze ciagna bezposrednio przez wlaz wezem.

Jezeli np.tak samo zakonczysz swoj waz z szybkozlaczka jak ma szambiarka i zamontujesz go na stale w zbiorniku efekt uzyskasz taki sam.

A szybkozlaczke stosuje sie glownie w ograodzeniu,zeby szambiarka nie musiala wjezdzac na posesje i tym samym ze tak powiem mogla obsluzyc sie sama.

Podejrzewam, że głównie chodzi o to zamieszanie. Jeżeli masz wyprowadzenie szybkozłączki w jednym miejscu nawet przy dnie, to biorąc pod uwagę, ze te kilka cm od dna będize się kończyć, to nie wybierze samej "śmietanki" z reszty dna. A tak pan sobie podejdzie i powybiera z dna to co najlepsze :D

Jak pierwszy raz przyjechali do nas wybierac (przez szybkozlaczke) to z ciekawosci otworzylem wlaz i "podziwialem".Gosciu mial takie obroty pompy,ze bylo widac jak w szambie tworzy sie lej.

Myslalem,ze to dobrze ,ze tak powinno byc. Problem dostrzeglem jednak

po jego odjezdzie i wejsciu do domu. Wszystkie syfony byly puste, kibelki byly wyssane do zera.

Nastepnym razem zapytalem go czy to normalne,powiedzial ze nie ale jest juz O.K. bo bylo wiecej takich uwag i zmniejszyli mu obroty pompy. Teraz lej sie nie tworzy,syfonow nie wyciaga,a na dnie po wyciagnieciu szamba pozostaje nie wiecej niz jakies 1,5cm. Mnie to nie przeszkadza wiec nic z tym nie robie.

A szambo jest wlasnie z plaskim dnem.

Mały off z mojej strony - sprzedam szybkozłącze do szambiarki - może ktoś jest poszukujący :D - typ AK11 , 110mm ENPOL Białystok - posiadam dwie sztuki - gdyż nabywa się takowe w kompletach .

Pasuje do każdej szambiarki - jest to standardowe złącze używane w szambowozach .

Chętnych zapraszam na pw .

Foto szybkozłacza :

http://images37.fotosik.pl/126/72d024786b0ac7b0m.jpg

• 2 months później...