gosiekc 12.03.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Czy wiecie jaka może być maksymalna długość szybkozłącza od szamba do ogrodzenia. Z różnych powodów zanosi się na to, że moje szambo zamiast przed domem będzie za domem a nie chciałabym żeby mi szambiara wjeżdżała, dlatego przyszło mi do głowy żeby poprowadzić takie szybkozłacze przez całą działkę. Tylko nie wiem czy to niemożliwe, prosze zatem się nie smiać , bo ja zielona, zasięgam informacji, może cos uda mi się wydumać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sethan 12.03.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Ja się jeszcze tym nie martwię ale sąsiad już mieszka (mamy identyczne działki sąsiadujące ze sobą)- szambo ma za domem rura ma długość około 15-20 metrów, czemu tak zrobił nie mam pojęcia- moi architekci wsadzili szambo częściowo pod podjazdem do garażu więc będę musiał wzmacnianą pokrywę kupić ale myślę że w mojej sytuacji jest to lepsze rozwiązanie niż wymyślił sobie sąsiad. Mamy obowiązującą linie zabudowy 5m od granicy działki więc trochę ciężko było "upchać" szambo.--A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 12.03.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Wydaje mi się ,że nie ma minimalnej ani maksymalnej długości tego,poprostu będziesz musiała więcej metrów rury przyłączy kupić Bo te szybkozłącza montuje się dopiero do tych rur przyłączy,w samym ogrodzeniu np. Jeśli zbiornik ma dwie komory, to albo takie przyłącze wyprowadza się z każdej z komór (wariant droższy, bo trzeba kupić dwa komplety rur i szybkozłączy), albo w przegrodzie między komorami można wykonać przy dnie otwór, umożliwiający przepływanie ścieków między komorami i opróżnianie ich do dna (ale wówczas lepiej po prostu kupić zbiornik jednokomorowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 13.03.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 najlepiej zapytaj tych co wywożą szambo, czy i jakie to ma znaczenie (tu jeśli już to pewnie opory przepływu lub mozliwośc zatkania). Taka rura musi pewnie być wkopana wystarczająco głeboko, żeby w niej nic nie zamarzło (stoją w niej ścieki), albo wystarczająco płytko, żeby nic płynnego w niej nie stało i nie mogło zamarznąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 13.03.2009 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Musisz też spytać firmę która opróżnia szamba czy mają w swoich wozach przy tych wężach takie złącza co będą umieli Ci to wypompować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 13.03.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Musisz też spytać firmę która opróżnia szamba czy mają w swoich wozach przy tych wężach takie złącza co będą umieli Ci to wypompować . Złaczki mają wszystkie szambiary - łączą przecież rury pomiędzy sobą . Problemem bedzie jakość pomp w szambowozach - ja również mam taką szybkozłączkę do szamba i całą instalację do niej / ca 4m od zbiornika / - ale cóż z tego jak jedyny szambowóz w mojej okolicy o pojemności zbiornika 7m3 ma tak rozklekotaną pompę że jak zapiąłem węża z szambiary do szybkozłączki to prawie nic zawartości nie pociągnął - nawet jak zanurzy rurę bezpośrednio do zbiornika to żeby zasać treści musi się kilka minut pompa rozgrzać i poklekotać ... http://forum.muratordom.pl/z-jakiej-glebokosci-ciagnie-szambiarka,t56878.htm http://forum.muratordom.pl/wybieranie-szamba-jak-to-zrobic,t29379.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 13.03.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 U mnie jest ponad 8m (2x, bo dwie komory) - szambiara wysysa bez problemu.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiekc 13.03.2009 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 a co w przypadku gdyby ta odległośc wynosia ponad 25 m? da rade? Jaki w ogóle jest koszt zakupu 1 m odpowiedniej rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 13.03.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Rura przyłącza to koszt ok.100zł/m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moominek72 26.04.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Witam,Powiedzcie, gdzie taką szybkozłączkę do ogrodzenia można kupić? Szukam w internecie ale nie bardzo mogę znaleźć. Czy szukać w sklepach hydraulicznych, budowlanych? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 26.04.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 sklepy ppoż,bhp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 26.04.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Moze cos z tego?http://www.okazje.info.pl/okazje/inne/lacznik-ssawny-110.htmlhttp://www.sklep.polpoz.pl/lacznik-ssawny-p-123.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler1979 23.05.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Tylko jest pytanie, czy szbkozłącze jest potrzebne. Ja mam ale nieużywam , bo szambo ma płaskie dno i jak to powiedział pan z szambiarki "to co najlepsze zostaje na dnie i tak trzeba otworzyć właz i zamieszać" . No chyba ze zbiornik ma stożkowate dno ,to wtedy ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 23.05.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Tylko jest pytanie, czy szbkozłącze jest potrzebne. Ja mam ale nieużywam , bo szambo ma płaskie dno i jak to powiedział pan z szambiarki "to co najlepsze zostaje na dnie i tak trzeba otworzyć właz i zamieszać" . No chyba ze zbiornik ma stożkowate dno ,to wtedy ok Wiec rozumie,ze ciagna bezposrednio przez wlaz wezem. Jezeli np.tak samo zakonczysz swoj waz z szybkozlaczka jak ma szambiarka i zamontujesz go na stale w zbiorniku efekt uzyskasz taki sam. A szybkozlaczke stosuje sie glownie w ograodzeniu,zeby szambiarka nie musiala wjezdzac na posesje i tym samym ze tak powiem mogla obsluzyc sie sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.05.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Tylko jest pytanie, czy szbkozłącze jest potrzebne. Ja mam ale nieużywam , bo szambo ma płaskie dno i jak to powiedział pan z szambiarki "to co najlepsze zostaje na dnie i tak trzeba otworzyć właz i zamieszać" . No chyba ze zbiornik ma stożkowate dno ,to wtedy ok Wiec rozumie,ze ciagna bezposrednio przez wlaz wezem. Jezeli np.tak samo zakonczysz swoj waz z szybkozlaczka jak ma szambiarka i zamontujesz go na stale w zbiorniku efekt uzyskasz taki sam. A szybkozlaczke stosuje sie glownie w ograodzeniu,zeby szambiarka nie musiala wjezdzac na posesje i tym samym ze tak powiem mogla obsluzyc sie sama.Podejrzewam, że głównie chodzi o to zamieszanie. Jeżeli masz wyprowadzenie szybkozłączki w jednym miejscu nawet przy dnie, to biorąc pod uwagę, ze te kilka cm od dna będize się kończyć, to nie wybierze samej "śmietanki" z reszty dna. A tak pan sobie podejdzie i powybiera z dna to co najlepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 23.05.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Jak pierwszy raz przyjechali do nas wybierac (przez szybkozlaczke) to z ciekawosci otworzylem wlaz i "podziwialem".Gosciu mial takie obroty pompy,ze bylo widac jak w szambie tworzy sie lej.Myslalem,ze to dobrze ,ze tak powinno byc. Problem dostrzeglem jednak po jego odjezdzie i wejsciu do domu. Wszystkie syfony byly puste, kibelki byly wyssane do zera.Nastepnym razem zapytalem go czy to normalne,powiedzial ze nie ale jest juz O.K. bo bylo wiecej takich uwag i zmniejszyli mu obroty pompy. Teraz lej sie nie tworzy,syfonow nie wyciaga,a na dnie po wyciagnieciu szamba pozostaje nie wiecej niz jakies 1,5cm. Mnie to nie przeszkadza wiec nic z tym nie robie.A szambo jest wlasnie z plaskim dnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 23.05.2009 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Mały off z mojej strony - sprzedam szybkozłącze do szambiarki - może ktoś jest poszukujący - typ AK11 , 110mm ENPOL Białystok - posiadam dwie sztuki - gdyż nabywa się takowe w kompletach . Pasuje do każdej szambiarki - jest to standardowe złącze używane w szambowozach . Chętnych zapraszam na pw . Foto szybkozłacza : http://images37.fotosik.pl/126/72d024786b0ac7b0m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiekc 27.05.2009 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Up up, mnie też ineteresuje czy mając odległość ok 25 m od szamba do szybkozłącza szambiarka da redę wyciągnać jego zawartość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 27.05.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Najlepiej zadzwon do firmy, ktora bedzie u was oprozniala szambo i sie ich zapytaj czy taka odleglosc pociagnie ich sprzet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 19.08.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 A powiedzcie mi prosze czy ta rura w szambie na dnie nie musi byc przytwierdzona? wystarczy wlozyc ja z gory i nic sie bedize sie dzialo? bo do szamba nie mam ochoty wchodzic ;'] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts