raffran 19.08.2009 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Z uwagi na to ze rure mam dosyc dluga i w szambie spoczywa ona na dnie musialemn ja docisnac do dna bo poziom lustra podnosil ja do pewnego momentu i mialem problem z oproznieniem szamba do konca. Teraz wyciaga do konca. A sama rure na koncu mam przycieta w stozek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 25.08.2009 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 w jaki sposob ja przytwierdzic bez schodzenia do szamba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 25.08.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 w jaki sposob ja przytwierdzic bez schodzenia do szamba? W naszym wypadku jest to C-ownik, ale mozesz uzyc T,Z,L jaki tam masz o dlugosci odpowiadajacej glebokosci szamba zakonczony widelkami, ktore dociskaja rure do dna. Drugi koniec ksztaltownika jest umocowany na stale w okolicach pokrywy. My wprawdzie nie mamy, ale jak masz taka potrzebe mozesz na tym ksztaltowniku zrobic sobie podzialke do oceny ilosci zawartosci zbiornika. A samego mocowania rury to najlepiej dokonac po oproznieniu szamba,ale tego chyba pisac nie musialem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 01.09.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 nie do konca rozumiem z tymi widelkami... mozesz narysowac to w jakims paincie albo nawet olowkiem i wrzucic fotke? Rura Wam wychodzi przez kominek? przez pokrywe? czyli jest widoczna? Bo ja chce sie przekuc i poprowadzic rure ziemia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 01.09.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Wyglada to tak.http://img8.imageshack.us/img8/9411/rurag.th.jpg A jesli chodzi o wyprowadzenie rury to ani kominkiem, ani pokrywa. Wyprowadzona ja mamy oddzielnym otworem, drugi jej koniec wychodzi w ogrodzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 03.09.2009 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Na jakiej minimalnej wysokości w murze od ziemi może byc zamontowana szybkozłączka? Czy licząc od drugiej cegły klinkierowej może być? Kurczę, robię to teraz jak już i szambo używane i ogrodzenie prawie zrobione. Najpierw mowiłam nie, nie trzeba, ale jednak to dobre rozwiązanie, bo panowie moga oprózniać szambo w każdym dowolnym momencie. I trzeba teraz kombinować ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 03.09.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 A ja mam pytanie o drugi koniec tej rury. Planowałem to zrobić jakoś dyskretnie, marzyła mi się zlicowana z murkiem ogrodzenia zamykana drzwiczkami szafeczka (typu szacht instalacyjny) i koniec rury dostępny tamże. Szambiarz tymczasem powiedział, że tak absolutnie ne można, że to musi po prostu wystawać z muru i cała nieruchoma część złącza musi wystawać przed płaszczyznę murka, ponieważ szambolmistrz zakłada na tą część klucz, na drugą stronę drugi i ciągnie za oba z dużą siłą, musi mieć w związku z tym swobodny dostęp od boku. Faktycznie tak to wygląda? Nie da się tego choć w jakąś wnękę schować? I drugie pytanie: przy założeniu, że okolica jest... normalna, zdarzają się i menele potrzebujący na wino, zbierające złom dziadki i gówniarstwo, któremu się po prostu baaaaardzo nudzi, jaki jest średni czas życia tego dekla zakrywającego wylot, mocowanego na fabrycznym łańcuszku? Ewentualnie jaki łańcuch dać, żeby ów czas życia wydłużyć choć do skali miesięcy? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henryk51 04.09.2009 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Da się zrobić aby nieruchoma część złącza strażackiego nie wystawała za lico muru. Musisz jedynie kupić złącze nakręcane na rurę stalową i tą rurę stalową umocować tak, aby nie dała się obrócić gdy operator szambiarki założy klucz na swoją część złącza chcąc ją docisnąć. Przecież w podobny sposób jest zamontowane złącze na zbiorniku szambiarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 04.09.2009 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Dzięki. Niestety, mam już kupione złącze montowane na rurę i chyba zacznę kombinować w tą stronę, może jakaś solidna stalowa klamra dodatkowo trzymająca króciec tego złącza, a końcami wmurowana w murek? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 04.09.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 WitamCzy wie ktoś gdzie kupić taki łącznik ssawny w Łodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 04.09.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Szukaj sklepow a art.p-poz. ewentualnie w ponktach gdzie zarabiaja roznego rodzaju weze. My wlasnie w takim kupilismy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 30.09.2009 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 1.Czym zrobic otwor w szambie?Jak zaczne kuc to po pierwsze powpada mi gruzu do srodka a po drugie jeszcze mi cos peknie?2. Jak/czym uszczelnic ten otwor po wlozeniu rury? 3. Caly czas tez myslalem ze rura w szambie jest pionowo puszczona do dna i w jakis taki sposob przymocowana. A tu widze kolega ma duzo wiecej rury w szambie i rura lezy na dnie... hmmm.. chyba dobry pomysl.. tylko ile tej rury bedzie potrzeba? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 30.09.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Jak zrobic otwor to nie powiem bo szambo mamy stalowe i otwor wycinany byl szlifiera.Co do rury to lezy na dnie bo tyle mi sie jej kupilo, ale w pierwszej wersji tez miala byc pionowe.Teraz jednak wiem, ze taka jest lepsza poniewaz latwiej ja umocowac. Zalezy jaka beczka przyjedzie po szambo bo niektore maja takie ssanie ze cala rura az szarpie.Wiec gdyby byla tylko pionowa to by latala wtedy jak zyd po....... a tak jest docisnieta do dna i jest O.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozak71 14.04.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Odkopie temat. Czy laczyl ktos ta zlaczke z rurami PCV ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 09.05.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Proszę o informacje w jaki sposób zamontować rurę w szambie? Z góry z boku na dnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozak71 09.05.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 dajesz kolano na dnie. wpuszczasz od gory np. przez właz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 06.06.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Jest możliwość schowania szybkozłączki zamontowanej w murze do jakiejś szafki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozak71 24.06.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 a co zrobic jezeli mam dwukomorowe szambo, ale przelewowe, czyli rura laczaca jest u gory ? zastanawialem sie nad trojnikiem ktory laczy obie komory, ale zapewne tam gdzie rzadsze i blizej lacznika ssawnego bedzie szlo szybciej, a z drugiej komory wtedy nie oprozni calego, ma ktos jakies doswiadczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czart78 09.05.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Szambo przywiezli mi dzis wiec jeszcze jest nieuzywane i bez zapaszkow dlatego wykonam je duzo taniszym kosztem bo na rurach PCV 110 (1m rury pcv ok 7zl a rura jaka maja na beczkowozie to min 50zl/m ) Poszperalem w necie i znalazlem takie foty, moze kogs z Was tez zainspirują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misq 27.04.2016 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Szambo przywiezli mi dzis wiec jeszcze jest nieuzywane i bez zapaszkow dlatego wykonam je duzo taniszym kosztem bo na rurach PCV 110 (1m rury pcv ok 7zl a rura jaka maja na beczkowozie to min 50zl/m ) Poszperalem w necie i znalazlem takie foty, moze kogs z Was tez zainspirują. [ATTACH=CONFIG]188188[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]188189[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]188190[/ATTACH] Może komuś się przyda - ja długo szukałem na forum rozwiązania (wszyscy raczej pisali o wężu strażackim ssawnym) aż w końcu trafiłem na ten post. Potwierdzam, że to działa - w szambie mam zwykłą rurę kanalizacyjną 110 zaciętą na końcu pod kątem 45 stopni - opiera się na dnie zbiornika. Rura w zbiorniku przymocowana do ściany plastikowymi obejmami, śruby w obejmach zmienione na nierdzewne, tak samo wkręty w kołkach mocujących do ściany zbiornika. Idzie pionowo do góry i wychodzi przez otwór w pokrywie, dalej dwa kolanka 45 stopni i 3 metrowa rura 110 (pomarańczowa) do ogrodzenia. Na końcu łącznik ssawny 110 - idealnie pasuje w kielich rury z uszczelką. Już kilka razy odwiedzała nas szambiarka, wszystko ładnie działa aż się sąsiedzi zainteresowali - zobaczyli że pompowanie ścieków niekoniecznie oznacza rurę przerzuconą przez płot przy okazji niszcząc kwiatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts