Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szybkozłącze- szambo

gosiekc

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

w jaki sposob ja przytwierdzic bez schodzenia do szamba?

W naszym wypadku jest to C-ownik, ale mozesz uzyc T,Z,L jaki tam masz o dlugosci odpowiadajacej glebokosci szamba zakonczony widelkami, ktore dociskaja rure do dna. Drugi koniec ksztaltownika jest umocowany na stale w okolicach pokrywy.

My wprawdzie nie mamy, ale jak masz taka potrzebe mozesz na tym ksztaltowniku zrobic sobie podzialke do oceny ilosci zawartosci zbiornika.

A samego mocowania rury to najlepiej dokonac po oproznieniu szamba,ale tego chyba pisac nie musialem.

Na jakiej minimalnej wysokości w murze od ziemi może byc zamontowana szybkozłączka? Czy licząc od drugiej cegły klinkierowej może być? Kurczę, robię to teraz jak już i szambo używane i ogrodzenie prawie zrobione. Najpierw mowiłam nie, nie trzeba, ale jednak to dobre rozwiązanie, bo panowie moga oprózniać szambo w każdym dowolnym momencie. I trzeba teraz kombinować ...

A ja mam pytanie o drugi koniec tej rury. Planowałem to zrobić jakoś dyskretnie, marzyła mi się zlicowana z murkiem ogrodzenia zamykana drzwiczkami szafeczka (typu szacht instalacyjny) i koniec rury dostępny tamże. Szambiarz tymczasem powiedział, że tak absolutnie ne można, że to musi po prostu wystawać z muru i cała nieruchoma część złącza musi wystawać przed płaszczyznę murka, ponieważ szambolmistrz zakłada na tą część klucz, na drugą stronę drugi i ciągnie za oba z dużą siłą, musi mieć w związku z tym swobodny dostęp od boku.

Faktycznie tak to wygląda? Nie da się tego choć w jakąś wnękę schować?

I drugie pytanie: przy założeniu, że okolica jest... normalna, zdarzają się i menele potrzebujący na wino, zbierające złom dziadki i gówniarstwo, któremu się po prostu baaaaardzo nudzi, jaki jest średni czas życia tego dekla zakrywającego wylot, mocowanego na fabrycznym łańcuszku? Ewentualnie jaki łańcuch dać, żeby ów czas życia wydłużyć choć do skali miesięcy?

J.

Da się zrobić aby nieruchoma część złącza strażackiego nie wystawała za lico muru. Musisz jedynie kupić złącze nakręcane na rurę stalową i tą rurę stalową umocować tak, aby nie dała się obrócić gdy operator szambiarki założy klucz na swoją część złącza chcąc ją docisnąć. Przecież w podobny sposób jest zamontowane złącze na zbiorniku szambiarki.

• 4 weeks później...

1.Czym zrobic otwor w szambie?

Jak zaczne kuc to po pierwsze powpada mi gruzu do srodka a po drugie jeszcze mi cos peknie?

2. Jak/czym uszczelnic ten otwor po wlozeniu rury?

3. Caly czas tez myslalem ze rura w szambie jest pionowo puszczona do dna i w jakis taki sposob przymocowana. A tu widze kolega ma duzo wiecej rury w szambie i rura lezy na dnie... hmmm.. chyba dobry pomysl.. tylko ile tej rury bedzie potrzeba?

pozdrawiam

Jak zrobic otwor to nie powiem bo szambo mamy stalowe i otwor wycinany byl szlifiera.

Co do rury to lezy na dnie bo tyle mi sie jej kupilo, ale w pierwszej wersji tez miala byc pionowe.

Teraz jednak wiem, ze taka jest lepsza poniewaz latwiej ja umocowac. Zalezy jaka beczka przyjedzie po szambo bo niektore maja takie ssanie ze cala rura az szarpie.Wiec gdyby byla tylko pionowa to by latala wtedy jak zyd po....... a tak jest docisnieta do dna i jest O.K.

• 2 years później...
  • 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
a co zrobic jezeli mam dwukomorowe szambo, ale przelewowe, czyli rura laczaca jest u gory ? zastanawialem sie nad trojnikiem ktory laczy obie komory, ale zapewne tam gdzie rzadsze i blizej lacznika ssawnego bedzie szlo szybciej, a z drugiej komory wtedy nie oprozni calego, ma ktos jakies doswiadczenia ?

• 10 months później...
  • 2 years później...
Szambo przywiezli mi dzis wiec jeszcze jest nieuzywane i bez zapaszkow dlatego wykonam je duzo taniszym kosztem bo na rurach PCV 110 (1m rury pcv ok 7zl a rura jaka maja na beczkowozie to min 50zl/m )

Poszperalem w necie i znalazlem takie foty, moze kogs z Was tez zainspirują.

[ATTACH=CONFIG]188188[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]188189[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]188190[/ATTACH]

Może komuś się przyda - ja długo szukałem na forum rozwiązania (wszyscy raczej pisali o wężu strażackim ssawnym) aż w końcu trafiłem na ten post. Potwierdzam, że to działa - w szambie mam zwykłą rurę kanalizacyjną 110 zaciętą na końcu pod kątem 45 stopni - opiera się na dnie zbiornika. Rura w zbiorniku przymocowana do ściany plastikowymi obejmami, śruby w obejmach zmienione na nierdzewne, tak samo wkręty w kołkach mocujących do ściany zbiornika. Idzie pionowo do góry i wychodzi przez otwór w pokrywie, dalej dwa kolanka 45 stopni i 3 metrowa rura 110 (pomarańczowa) do ogrodzenia. Na końcu łącznik ssawny 110 - idealnie pasuje w kielich rury z uszczelką. Już kilka razy odwiedzała nas szambiarka, wszystko ładnie działa aż się sąsiedzi zainteresowali - zobaczyli że pompowanie ścieków niekoniecznie oznacza rurę przerzuconą przez płot przy okazji niszcząc kwiatki :rolleyes: