piotrek0m 10.05.2016 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Jak mocno się trzyma szybkozłączka w rurze PCV? Czy łatwo jest ją wysunąć? Bo u mnie króciec ssawny będzie wystawał z ziemi przy podmurówce ogrodzenia, dlatego będzie można pociągnąć go do góry wysuwając z rury. Chciałem zastosować wąż ssawny wpuszczony do rury PCV do szamba. Pojawia się jednak temat uszczelnienia przejścia w szambie, pianka PCV + zaprawa + jakaś żywica, albo wręcz szmaty nasączone żywicą oplatające miejsce łączenia ?? Czy ktoś tak zrobił ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastain 11.05.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Trzyma się i to bardzo. Ja ostatnio testowałem to u siebie, raczej nie ma możliwości aby szambiarka wyciągnęła tą złączkę, no chyba, że ktoś zapomni odłączyć węża, a słyszałem, że takie rzeczy się zdarzają Bardzo ważne jest aby przy korzystaniu z szybkozłączki mieć na szambie kominek wentylacyjny. W innym przypadku trzeba otwierać pokrywę szamba bo inaczej podciśnienie wyciągnie wodę ze wszystkich kolanek w całym domu i wiadomo jak to się skończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 12.05.2016 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 T Bardzo ważne jest aby przy korzystaniu z szybkozłączki mieć na szambie kominek wentylacyjny. W innym przypadku trzeba otwierać pokrywę szamba bo inaczej podciśnienie wyciągnie wodę ze wszystkich kolanek w całym domu i wiadomo jak to się skończy A nie wystarczy odpowietrzenie kanalizacji w dachu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastain 13.05.2016 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Myślę, że to zależy w dużym stopniu od odległości, wielkości wywiewu i rozprowadzenia kanalizacji, ale to już musiałby się jakiś fachowiec wypowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 16.05.2016 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Fachowców od kanalizacji tutaj nie ma (w przeciwieństwie do mostków cieplnych i montażu okien - tych jest aż natto ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 27.07.2016 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Dzięki Panowie za wątek i wymianę doświadczeń. U mnie glina i podjazd do garażu, więc szambo betonowe, ze wskazaniem 2-komorowym, gdyż idzie mi ponad . 20m3 wody na miesiąc! Czy przy 2-komorach jest jakieś dobre rozwiązanie przelewowe na pozbawianie wody odoru, żeby można ją było użyć w ogrodzie? Chodzi o rozwiązanie a'la POŚ. Chyba, że pomimo, że w Projekcie (PZT) mam szambo, to jednak można w trakcie realizacji zrobić POŚ? Pozdarwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.07.2016 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Dzięki Panowie za wątek i wymianę doświadczeń. U mnie glina i podjazd do garażu, więc szambo betonowe, ze wskazaniem 2-komorowym, gdyż idzie mi ponad . 20m3 wody na miesiąc! Czy przy 2-komorach jest jakieś dobre rozwiązanie przelewowe na pozbawianie wody odoru, żeby można ją było użyć w ogrodzie? Chodzi o rozwiązanie a'la POŚ. Chyba, że pomimo, że w Projekcie (PZT) mam szambo, to jednak można w trakcie realizacji zrobić POŚ? Pozdarwiam. Zima też chcesz ogórdek podlewac? Tak, znamy takie rozwiazanie. BOŚ, biologiczna, 2 stopniowa oczyszczalnia scieków, składajacac się z osadnika (jak szambo) i bioreaktora tlenowego realizowanego na wiele róznych sposobów. Po tym jesli jest dobvrze zrobione, i uzytkowane mozesz sobie na upartego oczkow wodne zrobic, badz zrzucic wode do studni chłonnej, drenazu, rowu melioracyjnego, rzeki.. Zakłądajac ze warunki zabudowy/plan zagospodarowania przewiduja na Twojej glinie jakiekolwiek oczyszczalnie. POŚ sklada sie także z dwoch etapów oczyszczalnia - beztlenowego w zbiorniku, i tlenowego w dobrze zaprojektowanym drenazu, który nie tyle ze sluzy pozbyciu się wody ale ma doczyszczac scieki na drodze tlenowej!! I to On robi wiekszosc roboty w oczyszczaniu scieków. Dopiero po przejsciu przez drenaz, pod nim, sciek powinien być bezpieczny dla srodowiska. Wieć jesli chcesz przetrzymac wode w szambie, poperfumowąc a potem nia podlać ogródek, to chcesz w zasadzie wylewać goooowno do ogródka. Pomysł tak mądry, że nie skomentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 27.07.2016 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Ufff, za przeproszeniem, to Ty napisałeś o wylewaniu g**na do ogródka, ja pytałem o oczyszczonej wodzie jak z POŚ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.07.2016 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Ufff, za przeproszeniem, to Ty napisałeś o wylewaniu g**na do ogródka, ja pytałem o oczyszczonej wodzie jak z POŚ! Ufff. to Ci napisałem, ze oczyszczenie siecieków w POŚ ma 2 etapy. Drugi odbywa się 2m pod ziemia. W drenazu. Czyli sciek oczyszczony do bezpiecznych poziomówm masz pod drenazem, 2 metry pod ziemia, po przejsciu przez drenaz i oczyszczaniu tlenowym. Jak chcesz tym ogródek podlać to ja nie wiem. A jak zrozumialem, drenazu z powodu gliny zrobić nie mozesz wiec chcesz wylewać do ogródka wode prosto po zbiorniku, a to nie jest woda "oczyszczona jak z POŚ" Bo zbiornik POŚa to połowa (i to ta mniejsza) oczyszczalni scieków. To co wyjdzie z jakiegokolwiek zbiornika przelewowego to sa "sklarowane scieki" są, w moim rozumieniu rzeczone g....no. Nijak sie nie nadaja do podlania ogródka. Nijak się to ma do stopnia oczyszczania scieków w POSu.Wylewanie tego na trawnik jest o tyle głupie co nielegalne. Już nie mowiac o tym, że Ci wlasnie za zapaszki sasiedzi szybko doprowadza do pionu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 27.07.2016 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Jastrząb -b. dziękuję za wyczerpujący wpis i w innym wątku też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misq 12.12.2016 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Jak mocno się trzyma szybkozłączka w rurze PCV? Czy łatwo jest ją wysunąć? Bo u mnie króciec ssawny będzie wystawał z ziemi przy podmurówce ogrodzenia, dlatego będzie można pociągnąć go do góry wysuwając z rury. Chciałem zastosować wąż ssawny wpuszczony do rury PCV do szamba. Pojawia się jednak temat uszczelnienia przejścia w szambie, pianka PCV + zaprawa + jakaś żywica, albo wręcz szmaty nasączone żywicą oplatające miejsce łączenia ?? Czy ktoś tak zrobił ? Trzyma się BARDZO mocno. Tak mocno, że jak chciałem trochę przerobić podejście przy robieniu ogrodzenia, to musiałem rozciąć kielich rury - inaczej nie dało rade. Tak samo dość ciężko jest włożyć złączkę w kielich - raczej trzeba ją wbić Uszczelnienie przejścia to u mnie zaprawa cementowa. A nie wystarczy odpowietrzenie kanalizacji w dachu ? U mnie wystarcza - szambo mam przed domem, w całości zakopane (pokrywa również - mam czujnik napełnienia szamba). W płocie mam złączkę, na dachu mam odpowietrzenie fi 110 na głównym pionie. Mniejsze piony mają tylko zawory napowietrzające na strychu. Szambowóz nie wysysa wody z kolanek, wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 16.03.2017 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 (edytowane) A powiedzcie mi prosze czy ta rura w szambie na dnie nie musi byc przytwierdzona? wystarczy wlozyc ja z gory i nic sie bedize sie dzialo? bo do szamba nie mam ochoty wchodzic ;'] @misq Jaki czujnik polecasz? Edytowane 16 Marca 2017 przez boru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 17.03.2017 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 Napiszę po czasie użytkowania, że system działa. Rura pomarańczowa wpuszczana do szamba była przytwierdzona w 2 miejscach do ścianek szamba, a na dole kolanko jeszcze zostało obetonowane. Wykonawca twierdził, że niby to wszystko drga - nie, to nie drga, ale rura pionowa PCV faktycznie powinna się jakoś trzymać. Do wnętrza rury pomarańczowej PCV wsunąłem giętką rurę od szamba zakończoną kielichem i wyprowadzoną poza ogrodzenie. Na początku myślałem, że ta wsunięta rura musi dochodzić do dna, nie to przecież bez sensu, podciśnienie pociąga zawartość szamba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 18.03.2017 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 spoko mozna to zrobic jak się jeszcze z szamba nie korzysta. Ja juz mam szambo uzywane i nie zamierzam tam do srodk a wchodzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bichon 07.02.2022 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Witam, mam pytanie w temacie długości rury. W domku letniskowym jest odległość od szamba ok. 35 metrów, w miarę po płaskim. Dojazdu nie ma (kiedyś był od tyłu działki, ale gmina przesunęła drogę idącą za działką, zrobiła tam drugą działkę na której się ktoś wybudował i od tego czasu nie ma dojazdu do szamba). Domek letniskowy mało używany, zakładam że szambiarka będzie tam wizytowała raz na rok.Chciałbym to zrobić jak najniższym kosztem, myślałem o rurach kanalizacyjnych ułożonych na gruncie, przy szambie kolanko, rura w dół zakończona trójnikiem (żeby zbierało znad dna). Kwestie estetyczne pomijamy.Pytania:- czy jest szansa, że szambiarka pociągnie na taką odległość odległość (35 metrów + wysokość szamba + wzios ok. 1 metr)- jakiej średnicy rurę zamontować?Jak w ogóle działają pompy do szamba, czy one są w stanie pociągnąć powietrze robiąc takie podciśnienie, że zaciągnie szambo? W takiej długiej rurze tego powietrza będzie niemała objętość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts