Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szybkozłącze- szambo

gosiekc

Recommended Posts

Jak mocno się trzyma szybkozłączka w rurze PCV? Czy łatwo jest ją wysunąć? Bo u mnie króciec ssawny będzie wystawał z ziemi przy podmurówce ogrodzenia, dlatego będzie można pociągnąć go do góry wysuwając z rury. Chciałem zastosować wąż ssawny wpuszczony do rury PCV do szamba. Pojawia się jednak temat uszczelnienia przejścia w szambie, pianka PCV + zaprawa + jakaś żywica, albo wręcz szmaty nasączone żywicą oplatające miejsce łączenia ?? Czy ktoś tak zrobił ?

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trzyma się i to bardzo. Ja ostatnio testowałem to u siebie, raczej nie ma możliwości aby szambiarka wyciągnęła tą złączkę, no chyba, że ktoś zapomni odłączyć węża, a słyszałem, że takie rzeczy się zdarzają :)

Bardzo ważne jest aby przy korzystaniu z szybkozłączki mieć na szambie kominek wentylacyjny. W innym przypadku trzeba otwierać pokrywę szamba bo inaczej podciśnienie wyciągnie wodę ze wszystkich kolanek w całym domu i wiadomo jak to się skończy :)

T

Bardzo ważne jest aby przy korzystaniu z szybkozłączki mieć na szambie kominek wentylacyjny. W innym przypadku trzeba otwierać pokrywę szamba bo inaczej podciśnienie wyciągnie wodę ze wszystkich kolanek w całym domu i wiadomo jak to się skończy :)

A nie wystarczy odpowietrzenie kanalizacji w dachu ?

• 2 months później...
Dzięki Panowie za wątek i wymianę doświadczeń. U mnie glina i podjazd do garażu, więc szambo betonowe, ze wskazaniem 2-komorowym, gdyż idzie mi ponad . 20m3 wody na miesiąc! Czy przy 2-komorach jest jakieś dobre rozwiązanie przelewowe na pozbawianie wody odoru, żeby można ją było użyć w ogrodzie? Chodzi o rozwiązanie a'la POŚ. Chyba, że pomimo, że w Projekcie (PZT) mam szambo, to jednak można w trakcie realizacji zrobić POŚ? Pozdarwiam.

Dzięki Panowie za wątek i wymianę doświadczeń. U mnie glina i podjazd do garażu, więc szambo betonowe, ze wskazaniem 2-komorowym, gdyż idzie mi ponad . 20m3 wody na miesiąc! Czy przy 2-komorach jest jakieś dobre rozwiązanie przelewowe na pozbawianie wody odoru, żeby można ją było użyć w ogrodzie? Chodzi o rozwiązanie a'la POŚ. Chyba, że pomimo, że w Projekcie (PZT) mam szambo, to jednak można w trakcie realizacji zrobić POŚ? Pozdarwiam.

Zima też chcesz ogórdek podlewac?

Tak, znamy takie rozwiazanie. BOŚ, biologiczna, 2 stopniowa oczyszczalnia scieków, składajacac się z osadnika (jak szambo) i bioreaktora tlenowego realizowanego na wiele róznych sposobów. Po tym jesli jest dobvrze zrobione, i uzytkowane mozesz sobie na upartego oczkow wodne zrobic, badz zrzucic wode do studni chłonnej, drenazu, rowu melioracyjnego, rzeki.. Zakłądajac ze warunki zabudowy/plan zagospodarowania przewiduja na Twojej glinie jakiekolwiek oczyszczalnie.

POŚ sklada sie także z dwoch etapów oczyszczalnia - beztlenowego w zbiorniku, i tlenowego w dobrze zaprojektowanym drenazu, który nie tyle ze sluzy pozbyciu się wody ale ma doczyszczac scieki na drodze tlenowej!! I to On robi wiekszosc roboty w oczyszczaniu scieków. Dopiero po przejsciu przez drenaz, pod nim, sciek powinien być bezpieczny dla srodowiska.

Wieć jesli chcesz przetrzymac wode w szambie, poperfumowąc a potem nia podlać ogródek, to chcesz w zasadzie wylewać goooowno do ogródka. Pomysł tak mądry, że nie skomentuje.

Ufff, za przeproszeniem, to Ty napisałeś o wylewaniu g**na do ogródka, ja pytałem o oczyszczonej wodzie jak z POŚ!

Ufff. to Ci napisałem, ze oczyszczenie siecieków w POŚ ma 2 etapy. Drugi odbywa się 2m pod ziemia. W drenazu. Czyli sciek oczyszczony do bezpiecznych poziomówm masz pod drenazem, 2 metry pod ziemia, po przejsciu przez drenaz i oczyszczaniu tlenowym. Jak chcesz tym ogródek podlać to ja nie wiem. A jak zrozumialem, drenazu z powodu gliny zrobić nie mozesz wiec chcesz wylewać do ogródka wode prosto po zbiorniku, a to nie jest woda "oczyszczona jak z POŚ" Bo zbiornik POŚa to połowa (i to ta mniejsza) oczyszczalni scieków.

To co wyjdzie z jakiegokolwiek zbiornika przelewowego to sa "sklarowane scieki" są, w moim rozumieniu rzeczone g....no. Nijak sie nie nadaja do podlania ogródka. Nijak się to ma do stopnia oczyszczania scieków w POSu.Wylewanie tego na trawnik jest o tyle głupie co nielegalne. Już nie mowiac o tym, że Ci wlasnie za zapaszki sasiedzi szybko doprowadza do pionu.

• 4 months później...
Jak mocno się trzyma szybkozłączka w rurze PCV? Czy łatwo jest ją wysunąć? Bo u mnie króciec ssawny będzie wystawał z ziemi przy podmurówce ogrodzenia, dlatego będzie można pociągnąć go do góry wysuwając z rury. Chciałem zastosować wąż ssawny wpuszczony do rury PCV do szamba. Pojawia się jednak temat uszczelnienia przejścia w szambie, pianka PCV + zaprawa + jakaś żywica, albo wręcz szmaty nasączone żywicą oplatające miejsce łączenia ?? Czy ktoś tak zrobił ?

Trzyma się BARDZO mocno. Tak mocno, że jak chciałem trochę przerobić podejście przy robieniu ogrodzenia, to musiałem rozciąć kielich rury - inaczej nie dało rade. Tak samo dość ciężko jest włożyć złączkę w kielich - raczej trzeba ją wbić :)

Uszczelnienie przejścia to u mnie zaprawa cementowa.

A nie wystarczy odpowietrzenie kanalizacji w dachu ?

U mnie wystarcza - szambo mam przed domem, w całości zakopane (pokrywa również - mam czujnik napełnienia szamba). W płocie mam złączkę, na dachu mam odpowietrzenie fi 110 na głównym pionie. Mniejsze piony mają tylko zawory napowietrzające na strychu. Szambowóz nie wysysa wody z kolanek, wszystko jest ok.

• 3 months później...

Napiszę po czasie użytkowania, że system działa. Rura pomarańczowa wpuszczana do szamba była przytwierdzona w 2 miejscach do ścianek szamba, a na dole kolanko jeszcze zostało obetonowane. Wykonawca twierdził, że niby to wszystko drga - nie, to nie drga, ale rura pionowa PCV faktycznie powinna się jakoś trzymać. Do wnętrza rury pomarańczowej PCV wsunąłem giętką rurę od szamba zakończoną kielichem i wyprowadzoną poza ogrodzenie. Na początku myślałem, że ta wsunięta rura musi dochodzić do dna, nie to przecież bez sensu, podciśnienie pociąga zawartość szamba.

IMG_4609a.jpg

Szambo_1.jpg

Szambo_2.jpg

• 4 years później...

Witam, mam pytanie w temacie długości rury. W domku letniskowym jest odległość od szamba ok. 35 metrów, w miarę po płaskim. Dojazdu nie ma (kiedyś był od tyłu działki, ale gmina przesunęła drogę idącą za działką, zrobiła tam drugą działkę na której się ktoś wybudował i od tego czasu nie ma dojazdu do szamba). Domek letniskowy mało używany, zakładam że szambiarka będzie tam wizytowała raz na rok.

Chciałbym to zrobić jak najniższym kosztem, myślałem o rurach kanalizacyjnych ułożonych na gruncie, przy szambie kolanko, rura w dół zakończona trójnikiem (żeby zbierało znad dna). Kwestie estetyczne pomijamy.

Pytania:

- czy jest szansa, że szambiarka pociągnie na taką odległość odległość (35 metrów + wysokość szamba + wzios ok. 1 metr)

- jakiej średnicy rurę zamontować?

Jak w ogóle działają pompy do szamba, czy one są w stanie pociągnąć powietrze robiąc takie podciśnienie, że zaciągnie szambo? W takiej długiej rurze tego powietrza będzie niemała objętość.