r.tyrman 12.03.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Chcę ocieplić granulatem poddasze nieużytkowe. Nie wiem czego użyć (wełna czy styropian?) Strych konstrukcyjny, więżba kratownicowa, wys. 150-90cm.,pow.220m2, Proszę o podzielenie się doświadzeniami w tym temacie. Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 12.03.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Rzuć okiem na dziennik Greda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 19.03.2009 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Dzięki JoShi! Jednak ponawiam pytanie: czy ktoś stosował ocieplenie granulatem powierzchni poziomych? Proszę o podzielenie się doświadczeniem! Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 19.03.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Dzięki JoShi! Jednak ponawiam pytanie: czy ktoś stosował ocieplenie granulatem powierzchni poziomych? Proszę o podzielenie się doświadczeniem! Dziękuję. Ocieplałem granulatem wełny strop drewniany pomiędzy pomieszczeniami użytkowymi. Nie ma czym się dzielić bo robota prymitywna i skuteczna. Przy granulacie ze styropianu bałbym się gryzoni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 20.03.2009 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 U siebie niestety muszę nająć ekipę która zasypie poddasze konstrukcyjne poprzez otwory w dachu. Interesuje mnie czego użyć :wełna, styropian czy celuloza? I ile ta przyjemność kosztuje? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arahijka 02.01.2010 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 ja ocieplałem granulatem pianki poliuretanowej po ok 50zł/m3 robota szybka mimo ze prymitywna, bierzesz worek rozsypujesz i wyrównujesz do poziomu i tyle, przy czym ja mam strop betonowy który po ociepleniu przykryłem jeszcze dodatkowo jastrychem ze względów na p-poż u ciebie jak strop drewniany to zdecydowanie albo ekofiber albo wełna, styropian może jeśli jesteś pewien przestrzegania zaleceń p-poż, przykładowo w Łodzi za ekofiber biorą 18zł/m2 dla grubości 18-20cm na gotowo, materiał + robocizna, całość wdmuchiwana pod ciśnieniem idzie bardzo szybko mpoplaw możesz podać namiary na jakąś sprawdzoną ekipę od ekofibru? a może znasz kogoś od natryskowej pianki PUR? będę wdzięczna za jakąś podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arahijka 02.01.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 nie znam nikogo, ekofibra nie robiłem bo nie potrzebowałem, a piankę próbowałem ale mnie skutecznie zniechęcili 4 razy wyższą ceną niż za wełnę czy styropian aha, pytałam, bo napisałeś, że ekofiber 18/m2 to pomyślałam... co do PURa natryskowego - faktycznie 9pln/m2, ale dostałam też ofertę na 5,9pln/m2 i naprawdę nie wiem co robić - wełna i styropian mnie nie przekonują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.01.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 nie znam nikogo, ekofibra nie robiłem bo nie potrzebowałem, a piankę próbowałem ale mnie skutecznie zniechęcili 4 razy wyższą ceną niż za wełnę czy styropian aha, pytałam, bo napisałeś, że ekofiber 18/m2 to pomyślałam... co do PURa natryskowego - faktycznie 9pln/m2, ale dostałam też ofertę na 5,9pln/m2 i naprawdę nie wiem co robić - wełna i styropian mnie nie przekonują 9 zł/m2 ? To jest drogo??? Nie pomyliłaś się? Jaka grubość przy tej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arahijka 02.01.2010 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 nie znam nikogo, ekofibra nie robiłem bo nie potrzebowałem, a piankę próbowałem ale mnie skutecznie zniechęcili 4 razy wyższą ceną niż za wełnę czy styropian aha, pytałam, bo napisałeś, że ekofiber 18/m2 to pomyślałam... co do PURa natryskowego - faktycznie 9pln/m2, ale dostałam też ofertę na 5,9pln/m2 i naprawdę nie wiem co robić - wełna i styropian mnie nie przekonują 9 zł/m2 ? To jest drogo??? Nie pomyliłaś się? Jaka grubość przy tej cenie? perm przepraszam - zapomniałam dodać, że to za każdy 1cm pianki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.01.2010 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 perm przepraszam - zapomniałam dodać, że to za każdy 1cm pianki Szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arahijka 02.01.2010 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 a czy ktoś się orientuje ile w takim razie wychodzi za ocieplenie wełną (robocizna+materiał) za 1cm bez płyt g-k tak żeby mieć porównanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arahijka 05.01.2010 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 nie wiem co robić - firmy od pianki natryskowej przekonują mnie, że 10-12cm pianki zupełnie wystarczy w domu zamiast 30cm wełny; za taką grubość chcą 60/m2; to tyle samo co za 30cm wełny z robocizną; co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.01.2010 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 nie wiem co robić - firmy od pianki natryskowej przekonują mnie, że 10-12cm pianki zupełnie wystarczy w domu zamiast 30cm wełny; za taką grubość chcą 60/m2; to tyle samo co za 30cm wełny z robocizną; co o tym myślicie? Kitują . Zależy jeszcze jaka wełna ale taka "zwykła" to przelicznik powinien być 12 cm pianki - 20 cm wełny. Przy lepszej wełnie nawet mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arahijka 05.01.2010 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Kitują . Zależy jeszcze jaka wełna ale taka "zwykła" to przelicznik powinien być 12 cm pianki - 20 cm wełny. Przy lepszej wełnie nawet mniej. no właśnie czytam i czytam i...nie do końca chyba kitują? pianka 30kg/m3 to 1cm=1,8cm wełny lub 1,6cm styropianu; czyli przy 15cm pianki miałabym 27cm wełny nie mówiąc o tym, że U dla wełny to tylko wyliczenia a U dla pianki to stan faktyczny.... tylko taka jakaś bariera psychologiczna przed "nowościami"... a może ta pianka to chwilowy czysty marketing? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.01.2010 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Ale ty nie piszesz o 15 cm pianki tylko o 10 - 12 cm. Przy takim współczynniku jak podałaś (1 cm pianki = 1.8 cm wełny) 10 cm pianki to 18 cm wełny, 12 to mniej niż 22 cm wełny. Do 30 jeszcze sporo brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arahijka 05.01.2010 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 30cm wełny powinno cie kosztować brutto z ułożeniem 40-50zł/m2, jest to równowartość 17cm tej lepszej droższej pianki którą kiedyś robili po 100zł/m2 ta cena 60zł/m2 może sugerować tą znacznie tańsza i znacznie zimniejszą piankę która będzie stanowić równowartość tylko 15cm wełny szkoda że nie podałaś więcej szczegółów, np deklarowanego lambda tej piany po 60zł/m2 lambda=0,025, to jest pianka 33-35kg/m3 czyli ta duuużo cieplejsza:) mają mi podesłać aprobaty i atesty to wtedy będę miała pewność; perm: dlatego napisałam, że prawie prawdę mówią, bo muszę położyć 15cm, żeby mieć 27cm wełny - podkreślam, że wartości liczone dla wełny nie pokrywają się z rzeczywistymi, więc też nie można tego tak dokładnie liczyć, chyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arahijka 05.01.2010 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 jeśli z atestem na 0,025 to ja za 50zł/m2 zaryzykował bym pod warunkiem że natrysneli by min 15 cm grubo PS 10cm pianki to U=0,2 czy minimum ustawowe dla dachu, więc jeśli oni mówią że wystarczy to z prawnego punktu widzenia faktycznie wystarczy, ale jak znam życie to potem w lecie będziesz mieć na poddaszu saunę i będziesz złorzeczyć przez pozostałe 50 lat życia że nie dałaś 15cm no to poczekam na te atesty i jeśli będą ok - spróbuje:) wielkie dzięki za opinie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 05.01.2010 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 jeżeli zainteresuje kolegę cena jak została za wykonanie powierzchni ocieplenia dachu budynku to mogę sie zapytać prezesa społdzielni która oceplała wełną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 05.01.2010 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Może ktoś z szanownych forumowiczów zna firmę zasypującą granulat wełny mineralnej w okolicach Częstochowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysweetbabys 06.01.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 może tu coś więcej znajdzieszhttp://forum.muratordom.pl/ekofiber-czy-granulat-welny-mineralnej,t154977.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts