Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OCIEPLENIE GRANULATEM= czy ktoś to robił?

r.tyrman

Recommended Posts

Dzięki JoShi! Jednak ponawiam pytanie: czy ktoś stosował ocieplenie granulatem powierzchni poziomych? Proszę o podzielenie się doświadczeniem! Dziękuję.

Ocieplałem granulatem wełny strop drewniany pomiędzy pomieszczeniami użytkowymi. Nie ma czym się dzielić bo robota prymitywna i skuteczna. Przy granulacie ze styropianu bałbym się gryzoni.

• 9 months później...
ja ocieplałem granulatem pianki poliuretanowej po ok 50zł/m3 robota szybka mimo ze prymitywna, bierzesz worek rozsypujesz i wyrównujesz do poziomu i tyle, przy czym ja mam strop betonowy który po ociepleniu przykryłem jeszcze dodatkowo jastrychem ze względów na p-poż

u ciebie jak strop drewniany to zdecydowanie albo ekofiber albo wełna, styropian może jeśli jesteś pewien przestrzegania zaleceń p-poż, przykładowo w Łodzi za ekofiber biorą 18zł/m2 dla grubości 18-20cm na gotowo, materiał + robocizna, całość wdmuchiwana pod ciśnieniem idzie bardzo szybko

mpoplaw możesz podać namiary na jakąś sprawdzoną ekipę od ekofibru? a może znasz kogoś od natryskowej pianki PUR? będę wdzięczna za jakąś podpowiedź :)

nie znam nikogo, ekofibra nie robiłem bo nie potrzebowałem, a piankę próbowałem ale mnie skutecznie zniechęcili 4 razy wyższą ceną niż za wełnę czy styropian

aha, pytałam, bo napisałeś, że ekofiber 18/m2 to pomyślałam...

co do PURa natryskowego - faktycznie 9pln/m2, ale dostałam też ofertę na 5,9pln/m2 i naprawdę nie wiem co robić - wełna i styropian mnie nie przekonują :(

nie znam nikogo, ekofibra nie robiłem bo nie potrzebowałem, a piankę próbowałem ale mnie skutecznie zniechęcili 4 razy wyższą ceną niż za wełnę czy styropian

co do PURa natryskowego - faktycznie 9pln/m2, ale dostałam też ofertę na 5,9pln/m2 i naprawdę nie wiem co robić - wełna i styropian mnie nie przekonują :(

9 zł/m2 ? To jest drogo??? Nie pomyliłaś się? Jaka grubość przy tej cenie?

9 zł/m2 ? To jest drogo??? Nie pomyliłaś się? Jaka grubość przy tej cenie?

perm przepraszam - zapomniałam dodać, że to za każdy 1cm pianki :lol:

nie wiem co robić - firmy od pianki natryskowej przekonują mnie, że 10-12cm pianki zupełnie wystarczy w domu zamiast 30cm wełny; za taką grubość chcą 60/m2; to tyle samo co za 30cm wełny z robocizną; co o tym myślicie?

Kitują :). Zależy jeszcze jaka wełna ale taka "zwykła" to przelicznik powinien być 12 cm pianki - 20 cm wełny. Przy lepszej wełnie nawet mniej.

Kitują :). Zależy jeszcze jaka wełna ale taka "zwykła" to przelicznik powinien być 12 cm pianki - 20 cm wełny. Przy lepszej wełnie nawet mniej.

no właśnie czytam i czytam i...nie do końca chyba kitują? :)

pianka 30kg/m3 to 1cm=1,8cm wełny lub 1,6cm styropianu; czyli przy 15cm pianki miałabym 27cm wełny

nie mówiąc o tym, że U dla wełny to tylko wyliczenia a U dla pianki to stan faktyczny....

tylko taka jakaś bariera psychologiczna przed "nowościami"... a może ta pianka to chwilowy czysty marketing? :(

30cm wełny powinno cie kosztować brutto z ułożeniem 40-50zł/m2, jest to równowartość 17cm tej lepszej droższej pianki którą kiedyś robili po 100zł/m2

ta cena 60zł/m2 może sugerować tą znacznie tańsza i znacznie zimniejszą piankę która będzie stanowić równowartość tylko 15cm wełny

szkoda że nie podałaś więcej szczegółów, np deklarowanego lambda tej piany po 60zł/m2

lambda=0,025, to jest pianka 33-35kg/m3 czyli ta duuużo cieplejsza:)

mają mi podesłać aprobaty i atesty to wtedy będę miała pewność;

perm: dlatego napisałam, że prawie prawdę mówią, bo muszę położyć 15cm, żeby mieć 27cm wełny - podkreślam, że wartości liczone dla wełny nie pokrywają się z rzeczywistymi, więc też nie można tego tak dokładnie liczyć, chyba?

jeśli z atestem na 0,025 to ja za 50zł/m2 zaryzykował bym pod warunkiem że natrysneli by min 15 cm grubo

PS 10cm pianki to U=0,2 czy minimum ustawowe dla dachu, więc jeśli oni mówią że wystarczy to z prawnego punktu widzenia faktycznie wystarczy, ale jak znam życie to potem w lecie będziesz mieć na poddaszu saunę i będziesz złorzeczyć przez pozostałe 50 lat życia że nie dałaś 15cm

no to poczekam na te atesty i jeśli będą ok - spróbuje:) wielkie dzięki za opinie!