Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OCIEPLENIE GRANULATEM= czy ktoś to robił?

r.tyrman

Recommended Posts

Ja mam taki problem na niskim (60 cm) stryszku nad pokojem nad garażem, że mam ułożoną wełnę tylko na rigipsach, a w skosach nic nie ma.

Niestety okazało się, że jest tam zimno w zimie i chcę to jakoś docieplić.

Docieplenie skosów strychu w reszcie domu dużo dało, bo przestał tam hulać wiatr i jest dużo cieplej w reszcie domu.

Nie ma możliwości dostania się tam, bo z jednej strony jest ściana szczytowa, a z drugiej zabudowa rigipsami - jedyny dostęp od strony dachu (czego wolę uniknąć) lub mogę wyciągnąć przewód wentylacji mechanicznej, odłączyć anemostat i wepchnąć przewód nad rigips mocując go tam np. takerem na czas wdmuchiwania np. ekofibru (otwór w rigipsie około 12 cm).

Czy takie wdmuchanie ekofibru jest dobrym pomysłem, a może lepiej zastosować np. granulat PU ?

Granulatu wełny, perlitu nie biorę pod uwagę, bo nie chcę wszystkiego zaświnić, a jest to w sumie niewielka ilość - około 3 m3 (trójkąt o podstawie 1 m i kątach 42 stopnie na długości 6 m).

Od strony dachu z dachówek cementowych jest nabita folia wysokoparoprzepuszczalna.

Co wg Was warto zastosować - czy ekofiber to dobry pomysł - a może macie jakiś namiar na sprawdzoną firmę w okolicach Jelcza, która może to wykonać w rozsądnej cenie ?

• 4 months później...
30cm wełny powinno cie kosztować brutto z ułożeniem 40-50zł/m2, jest to równowartość 17cm tej lepszej droższej pianki którą kiedyś robili po 100zł/m2

ta cena 60zł/m2 może sugerować tą znacznie tańsza i znacznie zimniejszą piankę która będzie stanowić równowartość tylko 15cm wełny

szkoda że nie podałaś więcej szczegółów, np deklarowanego lambda tej piany po 60zł/m2

pisząc o kwocie 40-50zł/m2 z ułożeniem to jaka wełnę miałeś na myśli? do tego 30cm?

bo to wychodzi , ze albo robocizna jest gratis albo wełna o niewiadomych parametrach.

• 2 months później...
moim zdaniem granulat styropianowy jest w takich przypadkach najlepszym materialem do wypelnienia wolnych przestrzeni w scianach jak i poddaszach.DLACZEGO?.jest samogasnacy,ma taka sama przenikalnosc cieplna co plyta o tej samej grubosci,nie wejda w niego zadne gryzonie (wszystko pociete , mysza nigdy tam nie wejdzie)i jest tanim materialem,40 zł m2 przy grubosci 20 cm,wiem bo sam ocieplilem swoje poddasze w 2004 roku i jestem bardzo zadowolony,a w slad za mna poszli moi sasiedzi.podam wam numer do faceta ktory sie tym zajmuje.tel.602570424.pozdrawiam

Witam!

Mogę doradzić w kwestii docieplenia wełną celulozową, wełną mineralną metodą wdmuchiwania/nadmuchiwania. W zależności od producenta występują na rynku takie produkty jak Warmcel, Celter, Ekofiber, Celuloza z Dammestad itd. Są to produkty krajowe, bądź sprowadzane z Europy. Cechą wspólną wszystkich wymienionych marek przy zastosowaniu metody nadmuchowej jest pozbycie się w znacznym stopniu tzw. mostków termicznych. Są to miejsca styczności materiału izolacyjnego z elementami konstrukcyjnymi budynku, w których występują szczeliny i braki w ciągłości izolacji spowodowane nieumiejętnym ułożeniem np. wełny mineralnej. W metodzie nadmuchowej z racji zastosowanej technologii materiał izolacyjny ściśle przylega do przegród.

Oczywiście dbałość o szczegóły w wykonaniu prac dociepleniowych obowiązuje każdego i w każdej metodzie.

Jeśli trzeba odpowiedzieć na jakieś pytanie proszę o wiadomość na pw lub gg 5740600.

Pozdrawiam.

Podczas remontu łazienki zauważyłem, że w ściany zewnętrzne budynku mają kilka centymetrów pustki powietrznej. Dom jest obecnie nieocieplony. Zastanawiam się nad dociepleniem ścian granulatem. Jakie są efekty takiego docieplania w porównaniu z położeniem wełny czy styropianu na zewnątrz? Czy do wypełnieniu pustki faktycznie czuć różnicę? Rozumiem, że granulat wdmuchuje się w ścianę po wywierceniu otworu przy stropie? Te otwory mogą być na zewnątrz budynku, żeby uniknąć spustoszenia w domu?

• 2 weeks później...

"Chciałbym ocieplić stropodach o powierzchni ok 30m2.

Zdaję sobie sprawę, że nie jest to duża powierzchnia, jednak żal mi demontować podwieszanego sufitu...

Strop jest lekko skośny, tak samo dach. Przestrzeń miedzy dachem a stropem w najwyższym miejscu,

to około 50cm - wleźć się raczej nie da.

W części gdzie jest najwyżej wycięte są 3 otwory na lampy rastowe (60x60cm), więc można tam zajrzeć,

jednak nie mam pojęcia jak w tej trudno dostępnej części rozsypać granulat samemu. No i czy użyć w tym wypadku styropianu czy ekofibera...

Proszę mi odpowiedzieć, czy w tym przypadku możliwe jest zastosowanie technologii Ekofiber, może styropianu, możliwe że metodą wdmuchiwania?

Czy jest jakiś sposób, by samemu w tym przypadku, takiego docieplenia dokonać?

Mieszkam w Częstochowie i trudno mi znaleźć fachowców, którzy wypowiedzieliby się na ten temat,

bądź podjęli docieplenia, bez demontowania sufitu."

To treść listu, jaki rozesłałem po firmach zajmujących dociepleniami granulatem.

Nadal szukam kogoś, kto mi doradzi, bądź wykona to docieplenie.

Może ktoś z okolic Częstochowy ma jakieś konkretne namiary?

Proszę o jakiś kontakt na prv, jeśli to możliwe.

• 1 year później...
  • 10 months później...