Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przekrój krokwi 8x16 pod dachów. cement. jest wystarczaj?cy?

wukan

Recommended Posts

Sam przekrój to za mało aby stwierdzić czy wystarczy. Konstruktor oblicza przekrój mając na uwadze także długość krokwi, miejsca podparcia,kąt jaki będzie miała połać dachowa, rozstaw krokwi itd. Dopiero uwzględnienie wszystkich parametrów daje wynik. No i podstawowa sprawa - jakie pokrycie dachu jest w projekcie. Jak konstrukcja jest liczona wyłącznie pod blachę to niestety raczej dachówki nie wytrzyma. Zawsze lepiej dać do przeliczenia niż ryzykować, że będzie się miało na budowie katastrofę budowlaną.

a masz obliczenia konstrukcyjne w projekcie - zwykle projektanci sobie głowy tym nie zawracają i przyjmują dodatek na strach - taka krokiew to już nie jest patyk i pod lekkie pokrycia wystarczy

Nie pamiętam czy w projekcie są takowe obliczenia. Mam za to na pewno zapis, że dach ma kostrukcję obliczoną na pełne krycie deskami oraz docelowo pokrycie dachówką. Może niezbyt dokładnie cytuję, ponieważ nie mam przy sobie projektu. Zatem śpię spokojnie. Dach był wykonywany ponad dwa lata temu więc szczegółów nie pamiętam.

Projekt mam indywidualny. Konstruktor z dwudziestoletnim stażem w projektowaniu. Do tego to mój kierownik budowy. Jak będę potrzebował obliczenia to w każdej chwili je mogę dostać.