Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NASZA MELODIA

Recommended Posts

czytałam, czytałam i czytałam dzienniki innych aż w końcu postanowiłam, że założę swój własny dziennik :D

Na początku zapewne niewiele będzie się w nim działo ale z czasem myślę, że się rozkręci.

Ciekawe czy ktoś tutaj zaglądnie :o

A więc po kolei:

Ja, mój mąż i nasze dwie córeczki mieszkamy i pracujemy w Krakowie. Mamy przesyt hałasu, miasta, zapachu spalin... w związku z tym postanowiliśmy że wybudujemy domek na wsi. W sierpniu 2008 roku zakupiliśmy działkę w okolicy Myślenic. Działka jest bardzo ładna - każdy chwali swoje :D a to co mi się w niej najbardziej podoba to jej gabaryty - ma 28 arów i na końcu kawałeczek malutkiego lasku :D

w październiku 2008 zaczęliśmy załatwiać formalności związane z PnB. W przeciwieństwie do większości forumowiczów poszło bardzo gładko a to za przyczyną naszego pana architekta który odwalił kawał dobrej roboty - właściwie wszystko za nas załatwił i dopilnował kompletność dokumentów. Tym sposobem 12 lutego 2009 roku odebraliśmy pozwolenie na budowę naszego wymarzonego domku :D

cdn....

po otrzymaniu pozwolenia na budowę postanowiliśmy że w tym roku przygotujemy sobie działkę do budowy, tzn spokojnie ją ogrodzimy, podciągniemy media i zrobimy drogę, która jest służebna i droga jest polem :D

Niecały tydzień temu mój mąż stwierdził że w sumie to dlaczego mamy nie zacząć budowy juz teraz tzn jeszcze przed wakacjami :D i póki co takiej wersji się trzymamy. Pełną parą zaczelismy sie przygotowywać, jeździmy po składach budowlanych, orientujemy sie jakie są ceny i jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to ruszmy w czerwcu :D

ponieważ jeszcze nie umiem wklejać zdjęć :oops: więc póki co podaję link do strony z projektem naszego domku:

http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/melodia/

dłuuugo trwały poszukiwania projektu który byłby najbardziej zbliżony do naszych potrzeb i zachcianek ale w końcu się udało. Jest to projekt z pracowni Krajobrazy i nazywa się "Melodia".

o zmianach jakich dokonalismy napiszę następnym razem

najwięcej zmian wprowadziliśmy na parterze

- najważniejsza i najbardziej mnie ciesząca to przeniesienie kominka na ścianę między kuchnią a salonem

- pokój 7 i 8 łączymy w jeden duży z garderobą oraz a wejście do łazienki będzie z tego pokoju i to będzie nasza sypialnia

- w pokoju nr 7 nie będzie wyjścia na taras

- zamurujemy wszystkie drzwi od garażu do domu

- pomniejszamy spiżarkę ( ale jeszcze nie wiem i ile

- chce powiększyć okna w wykuszu i w salonie

poddasze pozostawiamy bez zmian w pokoju 15 i 16 będą mieszkały dziewczynki a pokój 17 to "gabinecik" tam wstawimy komputer.

Ze względu na dzieci chcemy obniżyć okna aby widziały trochę świata i zamiast 2 koło siebie zrobimy jedno duże - jeszcze o tym nie rozmawiałam z architektem ale mam nadzieję że mój pomysł da się zrealizować 8)

Walczę jak lew a raczej lwica z mężem aby pozostawić zaokrąglony taras i wejście do domu :wink: moim zdaniem cały w tym urok

pozostał jeszcze garaż w którym chcemy poszerzyć wjazd i zrobić łuk nad wjazdem, o taki:

http://www.fotoszok.pl/albums/userpics/13816/normal_brama_gara%BFowa.jpg

jak Wam się podoba? nie zrobi się mój dom zbyt "okrągły"?

No i pojawił się pierwszy dla nas poważny problem... Pan który miał nam budować dom z przyczyn zdrowotnych nie wybuduje naszej Melodii :( Musimy jak najszybciej znaleźć jakąś ekipę budowlaną... dobrą i tanią ... tylko gdzie???? :o Mamy kilka namiarów, ten tydzień przeznaczamy na rozmowy z nimi, oglądanie domów które już wybudowali i jak najszybciej musimy podjąć jakąś decyzję... czasu coraz mniej....