Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NASZA MELODIA - KOMENTARZE

Recommended Posts

Hej Jogi,

miło mieć prawie sąsiadkę, siostrzanego domku. Będę śledzić a jeśli chcesz to i wymieniać wiadomości.

My też mamy zamiar zacząć w czerwcu. Wtedy mam nadzieję uprawomocni się nasze pozwolenie na budowę.

Ile lat mają Twoje dziewczynki:)

Ja teraz martwię się o przyjęcie Oli do przedszkola.

A z rzeczy buowlanych to zastanawiam się czy ogrodzić działkę prowizorycznie czy zostać przy taśmie biało - czerwonej.

A Wy jak robicie??

Pozdrowionka i aby do wiosny:)

Aki... liczę na wymianę wiadomości i doświadczeń z budowy naszych domków... :D niedaleko naszej działki stoi domek w stanie surowym i wygląda jak Melodia albo Natalka.... wygląda mi na zmienioną Melodię... więc może to być również zmieniona Natalia :D Nie mieliśmy szczęścia żeby zastać właścicieli więc nie udało się wejść do środka :(

Moje dziewczynki są troche strasze od Twoich dzieciaczków mają 9 i 10 lat. Przedszkolem się nie martw - na pewno przyjmą Olę - oj pamiętam ten stres... chyba większy dla rodziców niż dzieci - one bardzo szybko się klimatyzują w nowym otoczeniu - trzymam kciuki :D

wracając do budowy i ogrodzenia to prawdopodobnie zrobimy jakąś prowizorkę - na razie szkoda nam kasy na coś lepszego.

a wiosny nie widać, dzisiaj znów sypał śnieg :evil:

pozdrawiam :D

Ha Ha ... szczęśliwa mama panienek...niedługo nastolatek:)

Dziś orientowałam się w cenach siatek - np leśnej-autostradowej - atakiej z wielkimi oczami/okami czy jak się to odmienia. Najtaniej znalazłam w Pajęczynie w Zielonkach 160 czm wys, 50 m w rolce, 195 zł za rolkę - czyli 3,9 za metr. Nie wiem tylko czy brutto czy netto.

Nie wiem skąd wziąć słupki - chyba tartak jakiś,

Ale z obdzwonionych tartaków dowiedziałam się 3 zł za metr czyli 6 zł za słupek, czyli tak jak stemple:(

A prowizorka to i tak będzie koło 2 tysiaków może więcej kosztować:(

Nie wiem co zrobić. Trochę się boje zostawić działke tylko na taśmie, z drugiej strony zal mi tych 2 tys za ogrodzenie, wiedząc że ono i tak nie uchroni mnie przed złodziejami.

Właśnie przeglądam wątki o złodziejach i włos mi się na głowie jeży. JEŻY JEŻY.

bRRR.

Hej

Ciesze sie ze bedziecie budowac Melodie.Ja dwa lata temu zobaczylam ten domek i sie zakochalam :D Pozniej odkrylam Natalke i stwierdzilam ze bardziej odpowiada mi rozplanowanie jej wnetrza dlatego obecnie rysuje projekt indywidualny na podstawie tych projektow.Z Natalki "sciagam" srodek z kilkoma dosc istotnymi zmianami a wyglad zewnetzrny domku bedzie jak w Melodii.

Mialam okazje zobaczyc Melodie na zywo w Rzeszowie i jest naprawde fajna :D Nawet nie wiedzialam ze jest taki domek wybudowany kolo Myslenic.Jak dopadniesz wlascicieli i sie zgodza to koniecznie porob fotki i dopytaj o ich zmiany.Ja bede rownie budowac w powiecie myslenickim i tez chce zaczac w czerwcu.Na razie maksy stoja na dzialce i grzecznie czekaja na murarzy :wink:

ale się cieszę, że mnie odwiedziłyście :D

AKi - mam dokładnie takie same odczucia co do ogrodzenia jak Ty , jak dużą masz działkę? my mamy prawie 30 arów i tym bardziej jak pomyślę o prowizorce i kosztach to mi się płakać chce bo teraz wszystko przeliczam na pustaki :o to chyba zboczenie :D

budujemy z porotherma 25 , znaleźlismy najtaniej w Myślenicach po 5,50 cena ma być taka do końca miesiąca a potem mają podrożeć - podobno. Jeśli jesteście zainteresowane to wyślę Wam namiar.

kakusek - czytałam u kogoś na forum Twoje wypowiedzi jak się zachwycałaś naszymi domkami... tym bardziej jest mi miło że wpadłaś do mnie :D

a gdzie dokładnie będziesz budować? My w Zawadzie.

Dziewczyny... rewelacja! budujemy podobne domki w tym samym czasie i prawie wszystkie koło siebie... ale będzie się działo :D

a macie już jakieś ekipy budowlane?

co do melodii którą widziałam to będę starała się do niej wejść jeszcze przed rozpoczęciem budowy, chce się upewnić co do moich pomysłów na zmiany w środku... oczywiście zdjęcia porobię i pokażę... no właśnie zdjęcia... idę rozgryźć fotoszok :-?

I ja się przyłączę do tego wątku i będę Ci kibicować.

Ja jestem nieststy znów na początku drogi - jeden dom już wybudowaliśmy (ale nie zdążyliśmy go wykończyć) i z powodu zmian w naszym życiu pierwszy dom okazał się dla nas nieodpowiedni. Własnie go sprzedaliśmy i zaczynamy całą drogę od nowa - teraz trzeba znależć działkę, a potem projekt.

Ja wracam jednak do pierwszych projektów, które mnie niedgyś urzekły (ach, dlaczego ja wtedy nie wybrałam jednego z nich???), czyli Wierzba, Melodia i Natalia.

Czy się uda???

A wracając do Twojej budowy (bo przecież to komentarze do Twojego domu a nie moich strapień) - trzymam kciuki!

jogibabu przeczytalam na szybkiego Twoje zmiany (nie mialam neta a za chwile mam gosci) i musze powiedziec ze z strefa dzienna tez wykombinowalam jak TY tzn bede miala kominek miedzy kuchnia i salonem.Robisz tam komin systemowy czy tradycyjnie murowany?Ja chcialam systemowy bo cienszy ale strasznie mi go odradzili i namawiaja na murowany.Szkoda mi ze zajmuje wiecej miejsca na szerokosc ale jak mam miec pozniej problemy z systemowym ze peknie czy cos to chyba nie bede ryzykowac.Jesli chodzi i pozostale zmiany to mi zalezalo na dwoch pokojach na dole ale Twoja przerobka bardzo przypomina wnetrze domku mario31 ktora tez na parterze obok sypialni ma lazienke z garderoba.

Oblicz sobie dokladnie jakiej wielkosci wychodzi CI salon (mam gdzies rzuty Melodi :roll: )Pamietam ze jest on mniejszy niz w Natalce (584 na334)

Jak bylam w oryginalnym salonie w Melodii to byl on dosc krotkawy i duzo osob decydowalo sie na powiekszenie go kosztem podcienia (mi go tez szkoda wiec powiekszam o jego czesc salon ale robie dodatkowe zadaszenie wysuniete poza obrys budynku)

Podaj mi swojego maila to wysle ci cos :wink:

Aaaaaaaaa odnosnie luku-mi sie podoba.Wg mnie aby wszystko gralo musisz zastosowac taki luczek nad zadaszonym wejsciem i zostawic te rozszezone filarki :wink: Kuknij sobie do watlu Natalki i zobacz zdjecia renia i arek ( lub odwrotnie) -oni wlasnie zrobili takie luki.Jeski nie znajdziesz daj znac to Ci podesle linka (teraz nie siedze na swoim kompie)

I ja się przyłączę do tego wątku i będę Ci kibicować.

Ja jestem nieststy znów na początku drogi - jeden dom już wybudowaliśmy (ale nie zdążyliśmy go wykończyć) i z powodu zmian w naszym życiu pierwszy dom okazał się dla nas nieodpowiedni. Własnie go sprzedaliśmy i zaczynamy całą drogę od nowa - teraz trzeba znależć działkę, a potem projekt.

Ja wracam jednak do pierwszych projektów, które mnie niedgyś urzekły (ach, dlaczego ja wtedy nie wybrałam jednego z nich???), czyli Wierzba, Melodia i Natalia.

Czy się uda???

A wracając do Twojej budowy (bo przecież to komentarze do Twojego domu a nie moich strapień) - trzymam kciuki!

Witaj Jaloska, miło że mnie odwiedziłaś :D Ty przynajmniej masz doświadczenie w budowie, ja żadnego :o na pewno z drugim domkiem pójdzie Ci łatwiej - trzymam za Ciebie kciuki :D

Aaaaaaaaa odnosnie luku-mi sie podoba.Wg mnie aby wszystko gralo musisz zastosowac taki luczek nad zadaszonym wejsciem i zostawic te rozszezone filarki :wink: Kuknij sobie do watlu Natalki i zobacz zdjecia renia i arek ( lub odwrotnie) -oni wlasnie zrobili takie luki.Jeski nie znajdziesz daj znac to Ci podesle linka (teraz nie siedze na swoim kompie)

Kakusek, cieszę że Ci się podoba pomysł z garażem, podeślij proszę zdjęcia reni i arka na maila (wysłałam Ci na priva mój adres).

Co do komina to robimy tradycyjną metodą - mam nadzieję że nie będzie ciasno.

A jeśli chodzi o salon to w tej chwili nie pamiętam ile dokładnie będzie miał ale wiem że mierzyliśmy go w stosunku do naszego obecnego i wyszło nam że w domu będzie ok 2 razy większy, dla mnie rewelacja. Szkoda mi zadaszonego tarasu bo to był jeden z priorytetów przy wyborze domku :D

A masz już gotowy projekt? mam rewelacyjnego architekta w Myślenicach, wszystko załatwia za Ciebie całą papierologie dp PnB w urzędach - szybko i tanio, gdybyś była zainteresowana prześlę Ci namiar.

karor skoro bliski idealu to przerob go troszke i zaczynaj budowe :wink: zobacz sobie jeszcze Natalke z http://www.mgprojekt.com.pl lub WierzbeII z http://www.krajobrazy.com.pl

jogibabumamy duzo wspolnego bo moja dzilka ma rowniez sporo powierzchni (28 ar) ale ja chyba ogroze tylko jej polowe :wink: 9jeszcze nad tym dumam) Mysle ze tylko od frontu zrobie ogrodzenie ze slupkami klinkierowymi a z 3 stron postawie siatke na pomuruwce lub gotowych elementach :D

Witam !

Z dniem dzisiejszym przyłączam się do budowy swojm kibicowaniem i śledzneiem dziennika.W takim razie zycze powodzenia ! A co do mojej decyzji to jest ona taka poniewaz projekt domu jest bliski idealu ;))

Karor

Witaj Karor, Kakusek ma rację, marzenia nalez realizować :D bedziemy trzymać za Ciebie kciuki aby i Tobie się udało :D

Kakusek? nie wiedziałam że mamy też działkę takiej samej wielkości :D pomysł na ogrodzenie mam podpbny ale chyba nie teraz - szkoda mi kasy. Czyli co? teraz budujemy dom a potem wskoczymy na jakieś forum ogodnicze żeby zagospodarować sobie ogród ? :D