Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

PC tak pod warunkiem, że:

- wszędzie podłogówka

- i będzie bardzo dobrze dobrana do domku

- wynegocjujesz zapisy chroniące twój interes, aby nie okazało się, że masz ogromne rachunki za prąd a w domu zimno

Solary

- tak, jak masz 4-5 osób w domku i lubią się moczyć

Kontaktowałem się z 2 firmami, które montują solary i uzyskałem taką samą odpowiedź.

Grzanie CWU latem: do 150-200zł/msc.

Kondensat z dobrze dobraną podłogówką lub przewymiarowanymi grzejnikami tak aby mieć temp. 35-40St.C na piecu to chyba rozsądny wybór.

Ważne aby też nie przesadzić ze zbiornikiem CWU /gdy masz cyrkulację/, to też są koszty :)

Dobrze jest mieć reku - jak niestety nie mam :(

Pzd,

AB

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po co solary przy PC??

U mnie na osiedlu Sąsiad ma nowy domek parterowy ogrzewany z PC i dodatkowo solary,dlaczego?

Bo latem wode grzeje tylko solarami,

a w okresie jesień -wiosna wspomaga PC albo solarami albo dogrzewa elektrycznie BO SAMO PC nie zaspokaja zapotrzebowania na ciepło.

3 lata temu w domu na samej PC (kolektor pionowy) miał temp. 18-19 stopni przy mrozach i firma montująca mu to wytłumaczyła ze tak musi być :(

Okna do samej ziemi, otwarte przestrzenie w domu.

Nadmienię ,że jego domek to "pełny wypas" i z kasą się nie liczy.

ma generalnie instalacje spieprzona i tyle

jezeli w okresie wiosna /jesien musi sie wspomagac to juz naprawde cos nie halo

ludzie maja,dziala to bardzo dobrze za mniejsze pieniadze niz tu wymieniacie

Po co solary przy PC??

U mnie na osiedlu Sąsiad ma nowy domek parterowy ogrzewany z PC i dodatkowo solary,dlaczego?

Bo latem wode grzeje tylko solarami,

a w okresie jesień -wiosna wspomaga PC albo solarami albo dogrzewa elektrycznie BO SAMO PC nie zaspokaja zapotrzebowania na ciepło.

3 lata temu w domu na samej PC (kolektor pionowy) miał temp. 18-19 stopni przy mrozach i firma montująca mu to wytłumaczyła ze tak musi być :(

Okna do samej ziemi, otwarte przestrzenie w domu.

Nadmienię ,że jego domek to "pełny wypas" i z kasą się nie liczy.

ma generalnie instalacje spieprzona i tyle

jezeli w okresie wiosna /jesien musi sie wspomagac to juz naprawde cos nie halo

ludzie maja,dziala to bardzo dobrze za mniejsze pieniadze niz tu wymieniacie

Instalacje wcale nie ma spieprzonej tylko złoże mało wydajne w stosunku do max mocy PC.

Wydajności Złoża na 100% nie przewidzisz tak jak z kopaniem studni w jednej woda a w innej nie ma :lol:

Co z tego że moc max PC to 12 kW jak to jest obliczane dla idealnych warunków. (podobnie jak sprawność podawana np. dla pieców , kotłów, solarów itp. )

Hmm a po co do pompy ciepła są kolektory słoneczne nie rozumiem do gazu to się pzydadzą drogi jest i będzie jescze droższy, jak masz PC to bezsensowne mi się wydaje. Może ja policzę troszkę innaczej, .

jak zwykle i w każdym temacie wymysły wiedzących najlepiej. Kolego a chociażby po to aby latem, kiedy można tę wodę mieć za friko pompa się nie włączała, chociażby po to aby zimą woda nie była podgrzewana z 4 a np z 15-16 stopni, a to niebagatelna sprawa.

Instalacje wcale nie ma spieprzonej tylko złoże mało wydajne w stosunku do max mocy PC.

Wydajności Złoża na 100% nie przewidzisz tak jak z kopaniem studni w jednej woda a w innej nie ma :lol:

Co z tego że moc max PC to 12 kW jak to jest obliczane dla idealnych warunków. (podobnie jak sprawność podawana np. dla pieców , kotłów, solarów itp. )

upieram sie ze ma spieprzone i tyle

wydajnosc dolnego zrodla jestes wstanie przewidzicie ba na upartego mozesz zrobic o jeden wiecej odwiert niz wynika z wyliczen i tyle choc to oczywiscie dodatkowy koszt

gdzies ktos popelnil blad moze instalatorzy Pompy ciepla moze cos z gornym zrodlem czyli z np podlogowke..generalnie jezeli ktos sie na tym zna to to dziala

sam jestem tego przykladem ,dlatego twierdze ze ktos gdzies popelnil blad ..przykre ale sie zdarza

w listopadzie zamontowalem pompe ciepla ziriusa calkowity koszt w granicach 25tys zl pierwszy sezon grzania w kominku zapalone 3 razy slownie trzy bo nie bylo takiej potrzeby temp w domu od 20,5 do 22 stopni sredni rachunek za caly prad za miesiac zimowy 380zl (czyli swiatlo,gotowanie,tv i inne urzadzenia, ciepla woda ogrzewanie)

bez grzalek,dogrzewania i temu podobnych

o solarach mysle ale sie zastanawiam czy tak naprawde maja sens ekonomiczny w moim przypadku

Ja już z decyzją jestem bliżej niż dalej do pompy ciepła. Wychodzę z założenia, że budując dom na kredyt muszę mieć jak najmniejsze koszty eksploatacji domu. Już sama rata kredytu będzie największym kosztem eksploatacyjnym domu, zatem pozostałe muszą zostać zredukowane do rozsądnego miniumu. Ja sobie założyłem, że jeśli różnica w instalacji gazowej i pompy ciepła zwróci się w 10 lub mniej lat, to instalacja ma sens. Fakt, że popełniłem grzechy główne (pobudowałem kominy), ale dopiero od 1,5 m-ca dotarło do mnie, że pompa ciepła nie musi kosztować 70-80 tys, a może znacznie mniej. Jeśli będę budował drugi dom (hehe) to na pewno zainstaluję pompę ciepła (no i nie wybuduję kominów).

Podłacze się do dyskusji.

W planach domek 237 pow uzytkowej 900m3 kubatury. Ocieplać moge ile mi pasuje. Wydaje mi się, ze należałoby dopasowac do typu ogrzewania.

Na gaz sieci nie ma szans. Najblizszy gazociag 10km.

No i pytanie. Dać

-kocioł na pelety

-kocioł na LPG

-PC

Do tego kominek ale wszyscy mnie przekonują, zeby z salonu nie robić kotłowni do czego się przychylam.

Widzę, ze ceny PC są coraz nizsze. Co powiem troche mnie kusi.

LPG odstrasza mnie ceną za gaz. Co prawda nie musze liczyc sie z kazda złotówką ale zdaje sie, że wtedy bez rekuperacji sie nie obejdzie a i tak z 10000/rok zapłacę

Pelety wiadomo dzwiganie, wsypywanie i magazynowanie.

Co wybrać???

Podobają mi się wypowiedzi tych co nie mają ale ONI WIEDZĄ że to jest be a tamto jest do doopy :lol: A skąd wiedzą? Bo czytali / słyszeli / wydaje im się.

Postawiłem już trzeci dom (ten ma 377 m2 pow. całkowitej). Jedyny komin jaki jest to do kominka (palone okazjonalnie).

Pompa ciepła Zirius M2-10, solary próżniowe 30 rur, wentylacja mechaniczna z reku. PC kosztowała 27.600 a solary 5.200. Podłogówka w całym domu. Dwa sezony grzewcze już za mną. Zima się kończy a koszty eksploatacyjne za średni zimowy miesiąc to ok. 100-110 zł przy temp. w środku 22-23 st.C. EP budynku to 53,6 kWh.

I przy takich kosztach jak już będę starym, zgrzybiałym dziadkiem nie będę miał dylematów czy włączyć ogrzewanie czy założyć kolejne gacie i kufajkę.

P.S. A w planach dołożenie jeszcze jednego pakietu solarów :)

Czyli wracam do tekstu "ceny idą do normalności".

Nie wszędzie. Z tamtego okresu zachowała mi się wycena na IVT (dla 170 m2 powierzchni) za jedyne (!) 43.500. Czyli na moją obecną chałupkę wypadałoby kupić takie dwie - jakieś 80 tysięcy. A potem powstają mity o złoconych pompach ciepła.

Inka - ja mam niecałe 350 za 2 m-ce całość...DGP+ grzejniki ceramiczne-elektryczne taryfa G12W, ale dom nieakumulacyjny, dom w sumie 140m2 z piwnicą. Ale mi wieje, bo uszczelnianie bali dopiero teraz.

super

tyle ze nie wiem skad wy bierzecie takie zuzycie

ja, moj sasiad, plus kupa znajomych

za sam prad potrzebny do zycia czyli swiatlo gotowanie tv komp:) (bez ogrzewania i cieplej wody)

wydajemy mmiesiecznie od 150zl do 200zl

czyli na dzien dobry przy wydatkach na poziomie 200zl miesiecznie mamy wiecej niz ty na caly prad z ogrzewaniem..dziwne

moze zamiast pradu wydajesz na dzrewo jezeli nie to dla mnie to sa cuda

rafal

Inka, pamiętaj, że w listopadzie to były inne ceny walut - a Zirius to SEK się płaci....teraz na pewno dużo więcej PLN by było.....

inne inne zgoda..ale niech nawet teraz bedzie z 7-8tys drozej to tez nie tragedia przeciez..zreszta wszystkie rzeczy sprowadzane poszly do gory czy to gazowe /elektryczne czy tez jesszcze inne

pozdr

rafal

Inka - ja mam niecałe 350 za 2 m-ce całość...DGP+ grzejniki ceramiczne-elektryczne taryfa G12W, ale dom nieakumulacyjny, dom w sumie 140m2 z piwnicą. Ale mi wieje, bo uszczelnianie bali dopiero teraz.

super

tyle ze nie wiem skad wy bierzecie takie zuzycie

ja, moj sasiad, plus kupa znajomych

za sam prad potrzebny do zycia czyli swiatlo gotowanie tv komp:) (bez ogrzewania i cieplej wody)

wydajemy mmiesiecznie od 150zl do 200zl

czyli na dzien dobry przy wydatkach na poziomie 200zl miesiecznie mamy wiecej niz ty na caly prad z ogrzewaniem..dziwne

moze zamiast pradu wydajesz na dzrewo jezeli nie to dla mnie to sa cuda

rafal

No przeciez napisałem, że DGP - to bez kominka chyba nie ma sensu ;).

Aaaa, ale ja przecież nie mam żadnego TV (jedna plazma ok 300-400W).

No przeciez napisałem, że DGP - to bez kominka chyba nie ma sensu ;).

Aaaa, ale ja przecież nie mam żadnego TV (jedna plazma ok 300-400W).

to i tak male zuzycie bo to razem z grzejnikami na prad dlatego i tak mnie to dziwi

aaaa jezeli ja podaje cale zuzycie z ogrzewaniem to czemu przyrownujesz swoje 350 za dwa miesiace bez "kominka"

po drugie mozna miec dgp a nie uzywac prawda?:)

ja mam kominek z grawitacyjnym rozprowadzeniem ale nie uzywam bo nie ma potrzeby

pozdr

rafal

Też miałem gaz w granicy. Nie stać mnie było na pompę więc mamy gaz.

Te wszystkie wynalazki typu rekuperatory, pompy ciepła, solary i inne pierdoły są dla ludzi bogatych.

Jak bym je chciał zamontować nie miałbym domu.

Jak bym miał kasę to bym sobie montował. Gazu bym nie robił jest się niezależnym i jaki szpan! ;P

Ale kasy nie było to nie ma szpanu ....

Pozdrawiam

Te wszystkie wynalazki typu rekuperatory, pompy ciepła, solary i inne pierdoły są dla ludzi bogatych.

Jak bym miał kasę to bym sobie montował. Gazu bym nie robił jest się niezależnym i jaki szpan! ;P

Pozdrawiam

taki ze mnie milioner ze ho ho

ale sie usmialem

zejdz czlowieku na ziemie

rafal

Pozdrawiam

taki ze mnie milioner ze ho ho

ale sie usmialem

zejdz czlowieku na ziemie

rafal

Ty zejdź na ziemię. Przeciętnego człowieka który uciułał na budowę domu, nierzadko spłaca kredyt nie stać na wywalenie 50 - 60 tysięcy ekstra na pompę ciepła, 15 - 20 tysięcy na wentylację mechaniczną z rekuperacją i 30 tysięcy na solary czy inne pierdoły po to żeby mu się to za 20 lat zwróciło.

Ludzie zaczynają budowę mając często 100 000 a resztę "kombinują" kredytami czy dodatkową robotą. Nikt z nich nie wywali tych pieniędzy na wodotryski.

Szczytem jest już śmieszna idea domu pasywnego. Wywalić ze 150 000 na to coś po czym cieszyć się że inwestycja zwróci się za kilkadziesiąt lat.

Ktoś ma kasę niech wydaje. Jak ktoś nie ma to nie ma wyjścia.

Jak pisałem wcześniej miałby pieniądze na pompę, solary i wentylację mechaniczną - robiłbym. NIE MAM więc nie zrobiłem. Fajnie byłoby mieć, ale nie spędza mi to snu z powiek

Ale chyba zeszliśmy z tematu ;)

Pozdrawiam