Inka Opole 28.03.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 operujesz cenami z kosmosu choc pewnie i mozna za takie pieniadze alePompe mozesz miec od 25tyswentylacja mechaniczna z rekuperacja to koszt kolo 10-11tyssolary mozesz miec za 8tysi to wszystko to nie badziewie robione w chinachtak wiec do twoich cen jeszcze daleko pewnie mozna PC zainstalowac za 60tys ale po co? jak mozna i dobrze i taniej tez mam kredyt tez nie zrobilem reszty oprocz PC ale nie uwazam tych co to robia ze szpanuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 28.03.2009 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Ty zejdź na ziemię. Przeciętnego człowieka który uciułał na budowę domu, nierzadko spłaca kredyt nie stać na wywalenie 50 - 60 tysięcy ekstra na pompę ciepła, 15 - 20 tysięcy na wentylację mechaniczną z rekuperacją i 30 tysięcy na solary czy inne pierdoły po to żeby mu się to za 20 lat zwróciło. Nie jestem krezusem ani szpanerem, kredytobiorcą za to jak najbardziej Po prostu cenię swoje, nawet te jeszcze nie zarobione pieniądze. A co do cen to powtórzę to co napisałem wcześniej: "Pompa ciepła Zirius M2-10, solary próżniowe 30 rur, wentylacja mechaniczna z reku. PC kosztowała 27.600 a solary 5.200." (brutto!). Faktury z 2007 roku, do wglądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 28.03.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Chłopaki ja nie chce polemizować. Widziałem wyceny dla domków mojego rozmiaru z ubiegłego roku za 50 000 - pompa ciepła razem z instalacją. Z tymi odwiertami czy coś. Nie wiem nie znam się. Skoro macie taniej to może źle patrzyłem. OK Nawet gdybym te cudeńka miał za 50 000 razem (PC, reku, solary) mieć to nie byłoby mnie na to stać. Zrozumcie że dla przeciętnego Polaka budującego dom 50 000 ekstra na zabawki jest poza zasięgiem. Nie chcę z Wami na ten temat dyskutować, zareagowałem na tekst w stylu "chłopie zejdź na ziemię". Na ziemi jestem i widzę jak i co się buduje i za jakie pieniądze. Większości budujących nie stać na kredyt większy niż 100 000 na 30 lat. Podtrzymuję swoje zdanie: PC, reku, solary - fajna sprawa. z pewnością proekologiczne, przydatne, oszczędne mimo że inwestycja zwracałaby się latami. Tu jest przyszłość, bo przyszłość do energia odnawialna. Na pewno za parę lat będzie to tańsze, będę może więcej zarabiał a wtedy kto wie... pewnie takie cudeńka sobie zafunduję. Gdybym miał na to pieniądze teraz to bym robił. Tyle w tym temacie. Gdybym robił mimo wszystko teraz to wprowadził bym się pewnie z 4 - 5 lat później - nie do przyjęcia. Z domów pasywnych się śmieję i nic na to nie poradzę. Dla mnie to jakaś patologia myślenia: walenie 30 cm styropianu na posadzkę, 20 na ściany, 40 na poddasze, trzyszybowe szyby i inne pierdoły po czym zwrot inwestycji za 30 lat - inwestycja dla bogatych. Poprzednie gadżety - dla powiedzmy "średnio bogatych" Nie oburzajcie się tak że trochę lepiej zarabiacie jest się czym chwalić. Ja umiem się cieszyć że komuś się dobrze powodzi. Sam nie narzekam, a że ktoś ma lepiej to super. Czemu nie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 28.03.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Podobają mi się wypowiedzi tych co nie mają ale ONI WIEDZĄ że to jest be a tamto jest do doopy A skąd wiedzą? Bo czytali / słyszeli / wydaje im się. Postawiłem już trzeci dom (ten ma 377 m2 pow. całkowitej). Jedyny komin jaki jest to do kominka (palone okazjonalnie). Pompa ciepła Zirius M2-10, solary próżniowe 30 rur, wentylacja mechaniczna z reku. PC kosztowała 27.600 a solary 5.200. Podłogówka w całym domu. Dwa sezony grzewcze już za mną. Zima się kończy a koszty eksploatacyjne za średni zimowy miesiąc to ok. 100-110 zł przy temp. w środku 22-23 st.C. EP budynku to 53,6 kWh. I przy takich kosztach jak już będę starym, zgrzybiałym dziadkiem nie będę miał dylematów czy włączyć ogrzewanie czy założyć kolejne gacie i kufajkę. P.S. A w planach dołożenie jeszcze jednego pakietu solarów Panda rozumię że piszesz dla ludzi , którzy czytają ze zrozumieniem A nie jest to ślepy marketing A ja to tak rozumię: 1. Postawiłem już trzeci dom (ten ma 377 m2 pow. całkowitej). Jedyny komin jaki jest to do kominka (palone okazjonalnie). Okazjonalnie to znaczy 2-3 razy na 2 tygodnie. A dom ma powiedzmy 250 m2 pow. użytkowej, te dodatkowe 127m2 to" wypas, piwnice,schowki, strychy itp. 2. Pompa jak pompa Pompa ciepła Zirius M2-10 http://www.thermogolv.com/oferta,zirius_m2_s2.html oglądałem i czytałem 3.Muszę pochwalic za budynek , choć go nie widziałem Ale EP MASZ PIEKNE - 53,6 kWh/ m2 na rok, też takie chciałbym mieć To za cały rok przy 250 m2 do ogrzania 13 400 kWh ,pieknie COP dla tej pompy to 3,3 nieprawdaż To na samą pompe wychodzi zużycie energii na poziomie 4060 kWh na sezon Pięknie , bardzo pięknie. Licząc średnio 180 dni to dziennie zużywa PC 22,5 KWh Też pięknie Licząc w II taryfie po 0,3 zl za prace PC dziennie płacisz 7zł To za PC miesięcznie 210 złociszy A ile masz pomp do podłogówki???? Bo jedna pompa 250 m2 ( nie mówiąc o 300m2) tego napewno nie pociągnie. To policzmy dla 2 pomp , średnio 70W na pompę przez całą dobę. 140 W x 24 h = 3,36 kWh , srednio po 0.45zł/ kWh To za miesiąc pracy pomp do zapłaty 45 złotych Za rekuperator , pompe CZa rekuperator , pompe CWU policz sobie sam. Ja oceniam opłaty za wentylacje z reku na poziomie 40 zł/miesiąc W/g mnie mniej niż 295 zł średnio za ogrzewanie trza waści zapłacić, chyba że zima taka lekka jak w tym roku, to może być taniej A gdzie opłaty za światło, tv, mikrofale etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 29.03.2009 01:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 napisał dużo, przy okazji bardzo się ciesząc a między innymi: "Okazjonalnie to znaczy 2-3 razy na 2 tygodnie." Owszem, soboty, niedziele "dom ma powiedzmy 250 m2 pow. użytkowej" 271 "COP dla tej pompy to 3,3 nieprawdaż " Nie wiem, nie liczyłem, nie bawi mnie to "Licząc w II taryfie po 0,3 zl" Zmień dostawcę, mój bierze 0,1662 zł "To policzmy dla 2 pomp , średnio 70W na pompę przez całą dobę. 140 W x 24 h = 3,36 kWh , srednio po 0.45zł/ kWh " Zgadza się, są dwie, sterowane do pracy w II taryfie, pracują 4-5 godz. na dobę. Natomiast jeśli u Ciebie przy podłogówce pompy chodzą przez całą dobę na okrągło to masz skopaną instalację "Za rekuperator , pompe CZa rekuperator , pompe CWU policz sobie sam." Nie chce mi się, nie widzę takiej potrzeby "Ja oceniam opłaty za wentylacje z reku na poziomie 40 zł/miesiąc" Odejmij cenę dwóch dobrych win (a kolację przy świecach pokryjemy już z innego funduszu) "A gdzie opłaty za światło, tv, mikrofale etc." Jako biały człowiek korzystam z dobrodziejstw cywilizacyjnych, a większość ciepła które te wynalazki generują i tak odzyskam "Pięknie , bardzo pięknie." Oczywiście że pięknie. Dolicz uzysk z solarów, przyjmij inne (realne) założenia i policz jeszcze raz. Miłej zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 29.03.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 napisał dużo, przy okazji bardzo się ciesząc a między innymi: "Okazjonalnie to znaczy 2-3 razy na 2 tygodnie." Owszem, soboty, niedziele "dom ma powiedzmy 250 m2 pow. użytkowej" 271 "COP dla tej pompy to 3,3 nieprawdaż " Nie wiem, nie liczyłem, nie bawi mnie to "Licząc w II taryfie po 0,3 zl" Zmień dostawcę, mój bierze 0,1662 zł "To policzmy dla 2 pomp , średnio 70W na pompę przez całą dobę. 140 W x 24 h = 3,36 kWh , srednio po 0.45zł/ kWh " Zgadza się, są dwie, sterowane do pracy w II taryfie, pracują 4-5 godz. na dobę. Natomiast jeśli u Ciebie przy podłogówce pompy chodzą przez całą dobę na okrągło to masz skopaną instalację "Za rekuperator , pompe CZa rekuperator , pompe CWU policz sobie sam." Nie chce mi się, nie widzę takiej potrzeby "Ja oceniam opłaty za wentylacje z reku na poziomie 40 zł/miesiąc" Odejmij cenę dwóch dobrych win (a kolację przy świecach pokryjemy już z innego funduszu) "A gdzie opłaty za światło, tv, mikrofale etc." Jako biały człowiek korzystam z dobrodziejstw cywilizacyjnych, a większość ciepła które te wynalazki generują i tak odzyskam "Pięknie , bardzo pięknie." Oczywiście że pięknie. Dolicz uzysk z solarów, przyjmij inne (realne) założenia i policz jeszcze raz. Miłej zabawy No ,to jeszcze piękniej Zgadza się, są dwie, sterowane do pracy w II taryfie, pracują 4-5 godz. na dobę Podłogówka przez 4-5 godz./dobę , dobree Kto ma ogrzewanie podłogowe ( i nie tylko) to wie ile trzeba energii dostarczyć żeby po 20 godzinach stygnięcia "rozbujać " podłogę z powrotem do zadanej temperatury, duża bezwładność. 5h x 10 kW = 50kWh to moc oddana na ogrzanie domu za dobę. 50 kwh / 250 m2 = 200 Wh/m2 a u ciebie przy EP= 53,6 kWh/m2 wychodzi 297W/m2 to znaczy że różnice pokrywasz z innego żródła ogrzewania ( pewnie z kominka) bo PC nie wystarcza. Zmień dostawcę, mój bierze 0,1662 zł Uchyl tajemnicy , który to dostawca bo jestem bardzo ciekaw Chyba nie MEDIAMARKT??? Dolicz uzysk z solarów, przyjmij inne (realne) założenia i policz jeszcze raz. A to ciekawe , to ile dni słonecznych w Polsce mamy średnio w okresie zimowym październik-marzec , że tak solary wspomagają twoje ogrzewanie?? Może całym w roku będzie 140 -160dni . Wnioski: bez kominka ( kotlowni w saloonie) to przy PC się nie obędzie, niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 29.03.2009 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Zmień dostawcę, mój bierze 0,1662 zł Uchyl tajemnicy , który to dostawca bo jestem bardzo ciekaw Chyba nie MEDIAMARKT??? nocna taryfa to w wiekszosci przypadkow 22 grosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 29.03.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Zmień dostawcę, mój bierze 0,1662 zł Uchyl tajemnicy , który to dostawca bo jestem bardzo ciekaw Chyba nie MEDIAMARKT??? nocna taryfa to w wiekszosci przypadkow 22 grosze Dla śląska Cena całodobowa (za 1 kWh) 0,3240 zł Cena w nocy (za 1 kWh) 0,2629 zł Cena w dzień (za 1 kWh) 0,3742 zł http://www.vattenfall.pl/www/vf_pl/vf_pl/196628gospo/1455560cenyx/1455736uniwe/index.jsp A gdzie jeszcze koszty dystrybucji ????? Zakładając że panda zlikwidowałby kotłownie w salonie i za te pieniądze kupił kocioł kondensat ( koszty porównywalne, a komin już ma ) to przy jego zapotrzebowaniu na ciepło 13 400 kWh rocznie spalałby 1200 m3 gazu za 2200 zł. (Koszt 1m3 gazu ziemnego GZ 50 to 1,79 zł/m3 ) A jego zysk to koszty całej pompy PC i brak smrodu w saloonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 29.03.2009 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Zakładając że panda zlikwidowałby kotłownie w salonie i za te pieniądze kupił kocioł kondensat ( koszty porównywalne, a komin już ma ) to przy jego zapotrzebowaniu na ciepło 13 400 kWh rocznie spalałby 1200 m3 gazu za 2200 zł. (Koszt 1m3 gazu ziemnego GZ 50 to 1,79 zł/m3 ) A jego zysk to koszty całej pompy PC i brak smrodu w saloonie I tu Cię mam przyjacielu, kolejny teoretyku który PC co prawda nie ma ale WIE że PC z solarami to nie jest samodzielne źródło ciepła. I bez kominka (czyt. kotłowni w salonie) nie podoła. A tak w ogóle to gaz rulez . Żeby zakończyć tego ping-ponga mam propozycję: przyjeżdżasz do mnie na tydzień i szukasz kotłowni i smrodu w salonie, mierzysz COP, zużycie energii, temperaturę i co tylko jeszcze chcesz. Jeśli racja będzie po Twojej stronie to zwracam koszty przejazdu, zakwaterowania i wyżywienia. Jeśli nie to Ty jako sponsor zapraszasz mnie wraz z rodziną na tydzień latem na narty na lodowiec w Austrii. Pasuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 29.03.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Zakładając że panda zlikwidowałby kotłownie w salonie i za te pieniądze kupił kocioł kondensat ( koszty porównywalne, a komin już ma ) to przy jego zapotrzebowaniu na ciepło 13 400 kWh rocznie spalałby 1200 m3 gazu za 2200 zł. (Koszt 1m3 gazu ziemnego GZ 50 to 1,79 zł/m3 ) A jego zysk to koszty całej pompy PC i brak smrodu w saloonie I tu Cię mam przyjacielu, kolejny teoretyku który PC co prawda nie ma ale WIE że PC z solarami to nie jest samodzielne źródło ciepła. I bez kominka (czyt. kotłowni w salonie) nie podoła. A tak w ogóle to gaz rulez . Żeby zakończyć tego ping-ponga mam propozycję: przyjeżdżasz do mnie na tydzień i szukasz kotłowni i smrodu w salonie, mierzysz COP, zużycie energii, temperaturę i co tylko jeszcze chcesz. Jeśli racja będzie po Twojej stronie to zwracam koszty przejazdu, zakwaterowania i wyżywienia. Jeśli nie to Ty jako sponsor zapraszasz mnie wraz z rodziną na tydzień latem na narty na lodowiec w Austrii. Pasuje? Napiszcie koniecznie jakie wyniki, kto kogo sponsoruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 30.03.2009 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Zakładając że panda zlikwidowałby kotłownie w salonie i za te pieniądze kupił kocioł kondensat ( koszty porównywalne, a komin już ma ) to przy jego zapotrzebowaniu na ciepło 13 400 kWh rocznie spalałby 1200 m3 gazu za 2200 zł. (Koszt 1m3 gazu ziemnego GZ 50 to 1,79 zł/m3 ) A jego zysk to koszty całej pompy PC i brak smrodu w saloonie I tu Cię mam przyjacielu, kolejny teoretyku który PC co prawda nie ma ale WIE że PC z solarami to nie jest samodzielne źródło ciepła. I bez kominka (czyt. kotłowni w salonie) nie podoła. A tak w ogóle to gaz rulez . Żeby zakończyć tego ping-ponga mam propozycję: przyjeżdżasz do mnie na tydzień i szukasz kotłowni i smrodu w salonie, mierzysz COP, zużycie energii, temperaturę i co tylko jeszcze chcesz. Jeśli racja będzie po Twojej stronie to zwracam koszty przejazdu, zakwaterowania i wyżywienia. Jeśli nie to Ty jako sponsor zapraszasz mnie wraz z rodziną na tydzień latem na narty na lodowiec w Austrii. Pasuje? No to teraz powiedziałeś chociaż częsć prawdy o PC A nie trzeba było tak odrazu Teraz to się co do kosztów eksploatacji za PC zgadzam, ok 1600 -1800/sezon Ale koszty ogrzewania u ciebie niestety rosną ( nie doliczyłeś eksploatację kominka) Dla kominka to koszt drewna (ok. 100zł za metr przestrzenny ) + koszty dodatkowej 3 pompy (20 zł /m-c) To za 60 dni ( 4 weekendy x 6 m-cy + święta ) koszt ogrzawania domku rośnie o kolejne 800 zł. O subiektywnych korzyściach palenia w kominku nie chcę się wypowiadać, każdy ma swój pogląd. Solarów w obecnych cenach do zysku z ich eksploatacji pomijam bo są poniżej ich amortyzacji ok.700zł/rok. Koszty amortyzacji dla domu Pandy przy zastosowaniu alternatywnie kotła kondensacyjnego zamiast PC + KOMINEK : Koszt zakupu PC z montażem to min. 50 000zł , amortyzacja 30 lat.(to 1666zł/rok) Kominek z płaszczem wodnym + obudowa + montaż to min. 8000 zł, amortyzacja 10 lat.(to 800zł/rok) Kocioł kondenscyjny 1-funk. z zbiorn. 150 l + montaż to 10 000 zł, amortyzacja 10 lat.(to 1000zł/rok) Podsumowując : dla PC+ kominek roczna amortyzacja to 2466 zł/ rok, a dla Kotła kondensacyjnego amortyzacjato 1000 zł /rok I niestety sąsiad jej nie zapłaci to nasz koszt "ukryty " dla sąsiada Dla inwestora ma być tanio i konfortowo ( bezobsługowo)na stare emeryckie lata , a jak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 30.03.2009 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 O bogowie! Ale koszty ogrzewania u ciebie niestety rosną ( nie doliczyłeś eksploatację kominka) Dla kominka to koszt drewna (ok. 100zł za metr przestrzenny ) + koszty dodatkowej 3 pompy (20 zł /m-c) Kominek z płaszczem wodnym + obudowa + montaż to min. 8000 zł, amortyzacja 10 lat.(to 800zł/rok) Drewna na jesieni kupiłem 5mp, zostało 2/3. Nie mam kominka z płaszczem wodnym, mam zwykłą Tarnavę (nawet bez DGP). Kominek to przede wszystkim wieczorny nastrój a nie ogrzewanie Solarów w obecnych cenach do zysku z ich eksploatacji pomijam bo są poniżej ich amortyzacji ok.700zł/rok. Co do kosztów eksploatacji ma amortyzacja? Koszt zakupu PC z montażem to min. 50 000zł , amortyzacja 30 lat.(to 1666zł/rok) Powtórzę, kompletna PC z automatyką i buforem 500l kosztowała mnie 27.600 PLN brutto (faktura do wglądu po przyjeździe). Uważasz że skręcenie tego do kupy (DZ zakopywałem we własnym zakresie) kosztowało 25 tysięcy? I spytam raz jeszcze, co do kosztów eksploatacji ma amortyzacja? P.S. Zapomniałem o gazie bo u mnie jest gdzieś na horyzoncie, więc Ty też o nim zapomnij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 01.04.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Napiszcie koniecznie jakie wyniki, kto kogo sponsoruje Niestety, sponsoring nie wypalił. Interlokutor jak ten Krzysztof Kolumb pożeglował na inne wątki. Nawraca tam innych dzikich, wierzących że pompa ciepła służy do ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 01.04.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Napiszcie koniecznie jakie wyniki, kto kogo sponsoruje Niestety, sponsoring nie wypalił. Interlokutor jak ten Krzysztof Kolumb pożeglował na inne wątki. Nawraca tam innych dzikich, wierzących że pompa ciepła służy do ogrzewania A tak się ciekawie zapowiadało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woj_tech 02.04.2009 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 witam, panda czy mozesz napisac jaki masz grunt na dzialce i jak wyglada dzialka po sezonie grzewczym ? Chodzi mi o to czy widac ze tak powiem golym okiem w ktorym miejscu jest polozony kolektor ? Czy masz juz jakies rosliny posadzone nad kolektorem i czy im to nie przszkadza ?Interesuje mnie ta pompa i w 90% jestem juz na nia zdecydowany. Na mojej dzialce jest piach do 3m i tu mam tylko obawy czy to bedzie dobrze funkcjonowac. Pan z termoglov zapewnial ze nie powinno byc problemow jednak z mila checia uslyszalbym opinie kogos kto to juz uzytkuje min jeden sezon grzewczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 02.04.2009 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 witam, panda czy mozesz napisac jaki masz grunt na dzialce i jak wyglada dzialka po sezonie grzewczym ? Chodzi mi o to czy widac ze tak powiem golym okiem w ktorym miejscu jest polozony kolektor ? Czy masz juz jakies rosliny posadzone nad kolektorem i czy im to nie przszkadza ? Interesuje mnie ta pompa i w 90% jestem juz na nia zdecydowany. Na mojej dzialce jest piach do 3m i tu mam tylko obawy czy to bedzie dobrze funkcjonowac. Pan z termoglov zapewnial ze nie powinno byc problemow jednak z mila checia uslyszalbym opinie kogos kto to juz uzytkuje min jeden sezon grzewczy. Grunt - torf i piach. Poziom wody podskórnej mniej więcej na poziomie 1 metra, kurzawka. Kolektor był układany w rowach szer. 1,5 m (taką łyżkę miała koparka) na głebokości ok. 0,8-1,0 m. Nic się nie zapadło, ale faktem jest że po ułożeniu zostało to intensywnie zlane wodą a potem koparka nieźle to zwalcowała. Nad kolektorem jest trawnik, skalniak, tuje - rosną, nie narzekają. Jedynie w miejscu gdzie rury wchodzą do budynku (a to już jest dosyć płytko) trawa jest oszroniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 02.04.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 witam, panda czy mozesz napisac jaki masz grunt na dzialce i jak wyglada dzialka po sezonie grzewczym ? Chodzi mi o to czy widac ze tak powiem golym okiem w ktorym miejscu jest polozony kolektor ? Czy masz juz jakies rosliny posadzone nad kolektorem i czy im to nie przszkadza ? Interesuje mnie ta pompa i w 90% jestem juz na nia zdecydowany. Na mojej dzialce jest piach do 3m i tu mam tylko obawy czy to bedzie dobrze funkcjonowac. Pan z termoglov zapewnial ze nie powinno byc problemow jednak z mila checia uslyszalbym opinie kogos kto to juz uzytkuje min jeden sezon grzewczy. Grunt - torf i piach. Poziom wody podskórnej mniej więcej na poziomie 1 metra, kurzawka. Kolektor był układany w rowach szer. 1,5 m (taką łyżkę miała koparka) na głebokości ok. 0,8-1,0 m. Nic się nie zapadło, ale faktem jest że po ułożeniu zostało to intensywnie zlane wodą a potem koparka nieźle to zwalcowała. Nad kolektorem jest trawnik, skalniak, tuje - rosną, nie narzekają. Jedynie w miejscu gdzie rury wchodzą do budynku (a to już jest dosyć płytko) trawa jest oszroniona. Ciekawe kolektor dla PC na 0,8 -1.0 m a dla GWC kopią na 1,5 m To jaka w mazowieckim strefa przemarzania?? Można to jakoś merytorycznie wyjaśnić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 02.04.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 To jaka w mazowieckim strefa przemarzania?? Można to jakoś merytorycznie wyjaśnić??W tym wypadku bardziej istotna jest temperatura parowanie w wymienniku gruntowym. Przy pompach ciepła z bezpośrednim parowaniem można pozwolić sobie na płytsze położenie wymiennika gruntowego, ponieważ dopuszczalne są niższe temperatury parowania (brak jest straty temperatury na wymienniku cieplnym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 02.04.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Ciekawe kolektor dla PC na 0,8 -1.0 m a dla GWC kopią na 1,5 m To jaka w mazowieckim strefa przemarzania?? Można to jakoś merytorycznie wyjaśnić?? Strefa przemarzania nie ma tutaj nic do rzeczy. Oczywiście że można, HenoK wyżej wyjaśnił. A jak zdecydujesz się na przyjazd to dostaniesz łopatę i metrówkę Tylko kopanie z uczuciem, żeby za bardzo trawnika nie zdewastować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woj_tech 03.04.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 dzieki za odpowiedz, U mnie tak jak pisalem piach ale niestety nie mam wody. Sahara to to nie jest natomiast wody gruntowe sa nisko. Stad moje watpliwosci co do COPu jaki pompa moze uzyskiwac przy kolektorze w takim gruncie. Do tej pory wszyskie instalacje jak udalo mi sie znalesc pracowaly z kolektorem zakopanym w stosunkowo "dobrym" gruncie (glina, wysoko wody gruntowe), no ale moze uda sie namierzyc kogos kto uzytkuje ta pompe na piaskach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts