Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ciekawe kolektor dla PC na 0,8 -1.0 m a dla GWC kopią na 1,5 m :o :o

To jaka w mazowieckim strefa przemarzania??

Można to jakoś merytorycznie wyjaśnić??

Strefa przemarzania nie ma tutaj nic do rzeczy.

Oczywiście że można, HenoK wyżej wyjaśnił.

A jak zdecydujesz się na przyjazd to dostaniesz łopatę i metrówkę :D Tylko kopanie z uczuciem, żeby za bardzo trawnika nie zdewastować.

'Strefa przemarzania" czyżby to wymysł polityków :lol: :lol:

To może 0,4 m wystarczy , bedzie jeszcze taniej :D :D :D

....W gruncie rozkład temperatury kształtuje się w skutek oddziaływania środowiska atmosferycznego, związanego z temperaturą powietrza zewnętrznego, nasłonecznieniem, opadami deszczu i śniegu, a także wskutek przepływu ciepła geotermalnego z wnętrza ziemi.

......strefa do głębokości około 1,2 - 1,4 metra, która odpowiada warstwie przemarzania gleby; warstwa ta względnie szybko reaguje na zmiany zachodzące w środowisku atmosferycznym związanego z temperaturą powietrza zewnętrznego, nasłonecznieniem, opadami deszczu i śniegu.....

....Systemy z poziomymi wymiennikami gruntowymi w okresie zimowym są niekoherentne (niespójne) z zapotrzebowaniem na ciepło do ogrzewania pomieszczeń. W okresie tym naturalna temperatura gruntu na głębokości 1,0- 1,5 metra jest stosunkowo niska, jest to bowiem naturalna strefa przemarzania gruntu. Dodatkowo przy odbiorze ciepła z gruntu proces wychładzania zachodzi jeszcze bardziej intensywnie, a w konsekwencji strefa przemarzania pojawia się znacznie szybciej i jest głębsza. Źródło gruntowe staje się wtedy mało wydajne cieplnie, jego temperatura spada szybko, natomiast wymagania grzewcze i temperatura źródła górnego rosną. Charakterystyczne jest to, że przy pojawieniu się znacznego wychłodzeniu gruntu, a co jest z tym związane gorszych warunków cieplnych dolnego źródła, praca pompy staje się mało wydajna w dłuższym okresie czasu, współczynniki wydajności cieplnej są niskie, w konsekwencji rzeczywista oszczędność energii jest niewielka. Sytuacja ulega poprawie dopiero w okresie wiosennymi, kiedy następuje wzrost temperatury powietrza atmosferycznego i nasłonecznienia, a w konsekwencji poprawia się stan cieplny gruntu.

Wnioski:

O możliwości wykorzystania gruntu jako źródła ciepła decydują jego parametry fizyczne i termiczne, przede wszystkim jego gęstość, przewodność cieplna, dyfuzyjność cieplna i zawartość wilgoci. Przy nieodpowiedniej lokalizacji systemu, związanej przede wszystkim z głębokoscią ułożenia dolnego żródła.

Warto poczytać przed decyzją na temat:

Rozwój strefy przemarzania gruntu w obszarze kolektora gruntowego pompy ciepła.

niby wszystko sie zgadza z ta strefa przemarzania,

problem tylko polega na tym do jakiej pompy ciepla podepniesz kolektor.

Przy bezposrednim parowaniu nie ma wiekszego problemu z nizsza temperatura DZ (tak jak pisal Henok).

Zaleta plytszego zakopania kolektora jest szybsza jego zdolnosc do regeneracji. Ja mieszkam na zachodzie, ostatnie 5 zim to praktycznie 1-2 tygodnie temperatur minusowych, pozostala czesc to pogoda jesienna z temperaturami w oklicach 5oC i deszczem. W takich warunkach moim zdaniem bedzie optymalnym zakopanie kolektora w okolicach 1m ppt, poniewaz bedzie sie on stosunkowo szybko regenerowal. A te kilkascie dni mrozow w skali roku nie wplyna znaczaco na obnizenie sprawnosci calego ukladu. Dodatkowo jak popatrzyc na koszty kolektora pionowego to zaoszczedzone pieniadze na dlugo pokryja straty na COP pompy w zimniejszych dniach.

....W gruncie rozkład temperatury kształtuje się w skutek oddziaływania środowiska atmosferycznego, związanego z temperaturą powietrza zewnętrznego, nasłonecznieniem, opadami deszczu i śniegu, a także wskutek przepływu ciepła geotermalnego z wnętrza ziemi.

......strefa do głębokości około 1,2 - 1,4 metra, która odpowiada warstwie przemarzania gleby; warstwa ta względnie szybko reaguje na zmiany zachodzące w środowisku atmosferycznym związanego z temperaturą powietrza zewnętrznego, nasłonecznieniem, opadami deszczu i śniegu.....

....Systemy z poziomymi wymiennikami gruntowymi w okresie zimowym są niekoherentne (niespójne) z zapotrzebowaniem na ciepło do ogrzewania pomieszczeń. W okresie tym naturalna temperatura gruntu na głębokości 1,0- 1,5 metra jest stosunkowo niska, jest to bowiem naturalna strefa przemarzania gruntu. Dodatkowo przy odbiorze ciepła z gruntu proces wychładzania zachodzi jeszcze bardziej intensywnie, a w konsekwencji strefa przemarzania pojawia się znacznie szybciej i jest głębsza. Źródło gruntowe staje się wtedy mało wydajne cieplnie, jego temperatura spada szybko, natomiast wymagania grzewcze i temperatura źródła górnego rosną. Charakterystyczne jest to, że przy pojawieniu się znacznego wychłodzeniu gruntu, a co jest z tym związane gorszych warunków cieplnych dolnego źródła, praca pompy staje się mało wydajna w dłuższym okresie czasu, współczynniki wydajności cieplnej są niskie, w konsekwencji rzeczywista oszczędność energii jest niewielka. Sytuacja ulega poprawie dopiero w okresie wiosennymi, kiedy następuje wzrost temperatury powietrza atmosferycznego i nasłonecznienia, a w konsekwencji poprawia się stan cieplny gruntu.

Wnioski:

O możliwości wykorzystania gruntu jako źródła ciepła decydują jego parametry fizyczne i termiczne, przede wszystkim jego gęstość, przewodność cieplna, dyfuzyjność cieplna i zawartość wilgoci. Przy nieodpowiedniej lokalizacji systemu, związanej przede wszystkim z głębokoscią ułożenia dolnego żródła.

Warto poczytać przed decyzją na temat:

Rozwój strefy przemarzania gruntu w obszarze kolektora gruntowego pompy ciepła.

Podziwiam umiejętność kopiowania, niemniej jednak przed kopiowaniem trzeba do końca przeczytać i zrozumieć co się kopiuje - vide http://www.ozee.kape.gov.pl/__PL/index.php?option=content&task=view&id=132

Pompa widoczna na zdjęciu to Sanyo i to w wersji starszej od węgla, te pompy pracują na czynniku roboczym CO2 (dwutlenek węgla).

Sam opis w cytowanym artykule (patrząc na dane o kolektorze poziomym) dotyczy układu glikolowego, a Zirius pracuje na R407C

Ponownie zapraszam do skorzystania z propozycji odwiedzenia mnie i organoleptycznego przekonania się iż pompa ciepła z kolektorem zakopanym na 0,8-1,0 m potrafi grzać (i to bez wspomagania kominkiem). Jeśli szanowny interlokutor nie pamięta o czym piszę to jest to kilka postów wyżej :)

ooo to super :)

Czyli moje watpliwosci rozwiewaja sie powoli.

A moglbys napisac cos wiecej o kosztach i ukladzie w jakim pracuje pompa ?

tzn. jaki duzy masz dom, jak ocieplony z reku czy bez.

Czy masz pompe Zirius czy jakas inna ?

to zirius

dom okolo 140m2 ocieplony raczej standart, bez reku

koszty ktore ponosilem w okresie zimowym to srednio 380zl za caly prad w domy za miesiac

rafal

• 1 month później...

Też mamy(a raczej go mieliśmy) ten sam dylemat pompa czy gaz? Ponieważ mój mąż z racji wykonywanego zawodu siedzi głęboko w temacie gazu, instalacji, projektów itd. itp. Założenie gazu - projekt instalacja i serwisowanie urządzeń to dla nas zero kosztów - płacimy tylko za materiały i urządzenia. Dlatego też jeszcze jakis czas temu mowy nie było o tym aby ogrzewać dom PC. Wychodził z założenia, że jak wszyscy straszą kosztami instalowania PC to nie ma nawet nad czym się zastanawiać(oczywiście opierał się tylko na zasłyszanych opwieściach dziwnej treści często od ludzi nie mających PC). Po minionej zimie jednak zaczął sam z ciekawości interesować się PC (hehe może to zimowy starch, że np zakręcą nam kurek z gazem i co wtedy przy kilkunastostopniowych mrozach?)

Oczywiście odcięcie prądu też może nastąpić w każdej chwili - ale wtedy piece gazowe też przestają działać :/

Ostatnio liczył sobie koszty założenia i urzytkowania gazu i założenia i urzytkowania PC i niestety szala przechyliła się na stronę PC i reku. Nie będę się rozpisywać w moondrym fachowym języku i rzucać jakimiś magicznymi współcznnikami - bo co drugi piszący tutaj to super znawca i fachowiec a ja tylko baba do tego blądynka :)

Doszliśmy jednak do wniosku, że nie ma co liczyć że coś się tam zwróci czy nie za X albo Y lat. tak jak nie liczę czy zwróci mi się sedes projektu P. Starcka czy może wystarczyło by zwykłe Koło :)

PC daje jednak pewną niezależność od innych źródeł energii. Jeśli ceny będą rosnąć to nie ma co sie łudzić - wszystkich nośników energii. Kiedyś super tani był olej opałowy - czas pokazał jak wyszli na nim Ci co mają instalacje olejowe. Jak zakładaliśmy w obecnym domu gaz przekonując do niego współmieszkaniców, naszej kamienicy mających stare węglowe CO to początkowo słyszeć nie chcieli o gazie - twierdzili że drogi i się nie opłaci i wybucha. Teraz co prawda płacą rachunki zimą (wcale nie takie małe) ale do węgla by jednak nie wrócili choćby ze względu na bezobsługowość.

Wydaje mi się, że tak jest ze wszystkimi tego typu dylematami czym ogrzewać dom itd.

Czas weryfikuje wszystko i zawsze to co nowe jest drogie i przeraża, osnuwa się nowości wręcz swoistą legendą.

Dla mnie osobiście ważne jest to by mieć teraz za życia niskie rachunki za ogrzewanie, dom w miarę bezobsługowy i być choć trochę niezależnym od źródeł energii typu gaz, węgiel itp.

To, że trzeba zainwestować - trudno coś za coś jeśli taka a nie inna forma ogrzewania nam pasuje.

Skoro podejmujemy się wyzwania budowy domu to niech będzie on dopasowany dla nas i naszych relanych potrzeb a nie my do niego.

• 2 months później...

Wybraliśmy POMPE CIEPŁA!

Dlaczego?

Jest droższa to fakt, ale teraz na etapie budowy domu, można kopać, ryć, wiercić bez problemu, za kilka lat gdy ogródek bedzie piękny, pewnie juz nie podjelibyśmy decyzji o zmianie ogrzewania. Gaz mamy pod nosem i niewielkim kosztem przekopania 5m od drogi do pomieszczenia gospodarczego zawsze bedzie można go podłączyć. Nawet chcemy połozyc rurę gazową, niech sobie leży i czeka by nie próć później kostki.

Prąd mozna wytwarzać na różne sposoby i coś mam przeczucie,że za kilka lat będą jakies przydomowe mini elektrownie z gazem to raczej nie możliwe, wręcz odwrotnie jak nam zagraja tak będziemy śpiewać.

Wydaje mi się, że teraz nasza kolej.

Nie wiem czy mogę użyć słowa "niestety", ale my całą instalację grzewczą robimy pod kątem pompy ciepła i podłączamy to pod piec gazowy kondensacyjny koszt około 3 do 6 tyś. Dlaczego "niestety" nie stać na na pompę ciepła na dzień dzisiejszy. Zobaczymy jak się rachunki będą miały. Czytając to forum zdaliśmy sobie sprawę z jednej rzeczy, użytkownik gazu chwali gaz, a użytkownik PC chwili PC. Proste. Czytając różne tematy między innymi "ile gazu poszło wam już w tym sezonie?" niektórzy skłonni są napisać, że zużyli za około 150-200zł/mc w sezonie grzewczym, ile w tym prawdy nie wiadomo. Który użytkownik pompy ciepła wydając na instalacje grube pieniądze przyzna sie, że ogrzewa dom taniej niż sąsiad gazem, płacąc o 50-100zł mniej na miesiąc, może jeszcze musi dodatkowo wspomagać ogrzewanie kominkiem, bo ma 19C ("i tak jest prawidłowo"). My robimy instalację pod pompę ciepła czyli sama podłogówka, podpinamy to pod piec gazowy kondensacyjny i zobaczymy jakie będę rachunki może nie będzie aż tak strasznie. Kiedyś piec się zużyje, a pompy ciepła stanieją wtedy się zastanowimy czym warto czy nie.

pozdrawiamy

• 8 months później...

Odświeżam wątek

dzieki za odpowiedz,

U mnie tak jak pisalem piach ale niestety nie mam wody. Sahara to to nie jest :) natomiast wody gruntowe sa nisko. Stad moje watpliwosci co do COPu jaki pompa moze uzyskiwac przy kolektorze w takim gruncie. Do tej pory wszyskie instalacje jak udalo mi sie znalesc pracowaly z kolektorem zakopanym w stosunkowo "dobrym" gruncie (glina, wysoko wody gruntowe), no ale moze uda sie namierzyc kogos kto uzytkuje ta pompe na piaskach.

u mnie pracuje w piachu

a u kolegi w maju bedzie podlaczenie i tez piach

zime przezylem i nawet cieplo bylo:)

pozdr

rafal

Zastanawiamy się nad PC mocno - z tego co czytam w różnych wątkach wynika, że można mieć ten luksus za w miarę już rozsądne pieniądze :cool:

Jednak nurtuje mnie właśnie kwestia gruntu - nie mam jeszcze badań, ale wszyscy sąsiedzi zgodnie twierdzą, że piach i wody nie ma.

I tu zastanawiam się ile w takich warunkach powinien zajmować miejsca kolektor (dom ok 180 pow ogrzewanej), żeby to funkcjonowało? Bo myślę o poziomym - działka spora, więc miejsce jest, a koszty mniejsze.

Inka Opole - jak masz u siebie, jak u wspomnianego kolegi to wygląda - orientujesz się może?

woj_tech - u Ciebie też piasek i woda głęboko - zdecydowałeś się na PC? Masz już zainstalowaną?

• 2 months później...
Domek stoi, taki se 200m2 YTONG 24+ STYROPIAN 15cm, PODŁOGA STYROPIAN 20cm (a co), PODDASZE WEŁNA 25/30cm, sporo okien 3 szybowe niby współczynnik 0,7 i ....., no właśnie, nastawienie było na pompe ciepła do czasu gdy zaczeli nie dawno kłaść rury gazowe w okolicy.

Po wizycie w gazowni okazuje sie, że rurka biegnie wzdłuż mojej działki, kwestia papierków, podań, wniosków tp. i mam gaz.

Popytałem o instalacje gazowe: VIESSMANN -17250.-netto

DE DIETRICH 14730.-netto i takie mniej więcej ceny u innych, oczywiscie sama instalacja kotłowni.

Pompa ciepła no w granicy 46000/ 68000, ostatnio dostałem oferte na bardzo tanią pompe ciepła Viessmann

razem z wymiennikiem gruntowym płaskim i CWU w cenie : 38312zł, ale nie jestem pewien czy to nie wciskanie na siłe.

Różnica między gazem a pompą ok 35000/40000tys. hmmmm

Co wybrać?

Gaz - taniej zamontowac, ale koszty eksploatacji,ale za zaoszczędzone pieniądze można sporo zrobić (np. ekran,projektor)

Pompa- droższa, ale koszty mniejsze, tylko kiedy sie zwrócą, ale w połączeniu z ratą kredytu to ważne, że niskie koszty miesięczne.

Kurcze! Co wybrać? Z chęcią posłucham opini.

Ja nie wyobrazam sobie nie miec pompy :-) nasza zbudowa moj maz (teraz zreszta sam otworzyl firme i chce sprzedawac pompy (INSOLE) tez bylam sceptycznie nastawiona do pompy, podlogowki, a wiadomo trzeba na poczatek wydac kase, ale teraz po pierwsze mamy b.b. niskie rachunki (mamy 188m2 domu) place mniej niz moi Rodzice za ogrzewanie w bloku i ciepla wode, wygoda - nie trzeba brudzic sie ekogroszkiem etc... , podlogowka jest zupelnie fajna nie widze jakis zwalow kurzu, nie odczuwam jakiegos dyskomfortu, mialam w najgorsze mrozy cieplutko w domu nawet do 24 -25 stopni.... wiem, ze trudno zdecydowac sie na pompe ciepla kilku z naszych znajomych, ktorzy sie budowali, nie mogli zdecydowac sie na pompe ... teraz .... zaluja, znajomy wzial piec na gaz - okazalo sie, ze mu zle podlaczyli i ok 6 tys doplacil do gazu, inni znajomi wachali sie ostatecznie zdecydowali sie na ekogroszek teraz zaluja.... bo calkiem sporo ich wynosi ekogroszek :-(... jak cos to zapraszam na priv w razie pytan...my wlasnie zdecydowalismy sie wydac na poczatku wiecej teraz mamy niskie koszty miesieczne... a przy okazji powstala firma, jesli moge pozwolic sobie na odrobine reklamy :-) moj maz buduje pompy na najlepszych komponentach, pompa jest cichutka , wycene ktora robil ostatnio klientom na pompe ciepla i wszystkie z tym zwiazane instalcje CWU oraz wymiennik glebowy to ok 48 tys.. przy pompie ciepla odchodzi komin wiec mozna powiedziec ze kosz to ok 43 tys (czyli mozna policzyc w zamian za komin - instalacja poziomego wymiennika na dzialce :-)

Polecam pompy.... ale oczywiscie to Twoja decyzja na co sie zdecydujesz...

no i jesli komus zalezy na ekologii... choc u nas w Polsce jeszcze z tym kiepsko ja wlasnie tez z tego powodu jestem zadowolona z pompy nie truje w zimie zadnymi dymami :) mam czyste powietrze w okol siebie

Odświeżam wątek

Zastanawiamy się nad PC mocno - z tego co czytam w różnych wątkach wynika, że można mieć ten luksus za w miarę już rozsądne pieniądze :cool:

Jednak nurtuje mnie właśnie kwestia gruntu - nie mam jeszcze badań, ale wszyscy sąsiedzi zgodnie twierdzą, że piach i wody nie ma.

I tu zastanawiam się ile w takich warunkach powinien zajmować miejsca kolektor (dom ok 180 pow ogrzewanej), żeby to funkcjonowało? Bo myślę o poziomym - działka spora, więc miejsce jest, a koszty mniejsze.

Inka Opole - jak masz u siebie, jak u wspomnianego kolegi to wygląda - orientujesz się może?

woj_tech - u Ciebie też piasek i woda głęboko - zdecydowałeś się na PC? Masz już zainstalowaną?

my nasz kolektor poziomy mamy wlasnie zakopany w piachu/pospolce takie gruntu sa w naszej okolicy jednak woda jest dosc wysoko, przed zakopaniem kolektora robilismy badania geologiczne, mamy zakopane dla domu 188m2 ok 350m rur na poziomie 1,2m i to spokojnie grzeje nasz dom i ciepla wode , to wszystko kwestia obliczen dobrania, ja podpytam sie meza (a moze sam zajzy na forum i cos podpowie) na pewno dobra firma wszystko Ci skrupulatnie policzy i dobierze