mokka 16.03.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Nie napisałam , że strasznie szkodzi roślinom, ale dla mnie właśnie: Jedyne co może być konkretnie utrudnieniem dla rośliny to niemożność stosowania zasilania nawozami naturalnymi, czy kompostem Jest stratą po stronie roślin i o tym pisałam. Nigdzie nie uogólniałam na truskawkach agro sprawdza się super, ale nie mieszajmy wszystkich upraw w jednym wątku. Wypróbuję również agro pod drzewkami i sama sprawdzę jak to z ta woda jest, bo jak pisałam nie za bardzo wierzę w to co napisałaś Nie musisz wierzyć, mi chodzi o całokształt procesu rozkładu kory, normalnie kora się rozkłada, na agro tylko sobie leży i ze ściółkowaniem nic wspólnego nie ma, to nie chodzi o wodę samą w sobie, tylko o cały proces wzbogacania gleby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 16.03.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Nie musisz wierzyć, mi chodzi o całokształt procesu rozkładu kory, normalnie kora się rozkłada, na agro tylko sobie leży i ze ściółkowaniem nic wspólnego nie ma, to nie chodzi o wodę samą w sobie, tylko o cały proces wzbogacania gleby. No i własnie nie wiem, czy taka rozkładająca się kora jest błogosławieństwem dla roślin. Może dla niektórych tak, ale to jest ogród a nie las i przypuszczam, że nie wszystkie rośliny to lubią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mokka 16.03.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 No dokładnie, nie wszystkie, ale te które tego nie lubią i nie potrzebują, kory u mnie nie dostają . Są rośliny które absolutnie nie powinny rosnąć, tak gdzie jest kora, bo kora zakwasza ,a one lubią zupełnie inne warunki, w tym szale korowania to widziałam i zakorowaną lawendę , tylko zupełnie nie wiem po co. Nie dajmy się zwariować i z korowaniem i z agro, wszystko jest dla ludzi, tylko trzeba wiedzieć , co gdzie i kiedy, jak ze wszystkim. Ogród to nie las oczywiście, bo w lesie nie ma roślin które same tam się posadziły, tam natura robi całą robotę i robi to mądrze, w ogrodach my sadzimy i dlatego mamy z tym często kłopoty. Niewłaściwy dobór roślin niedostosowany do warunków glebowych i do nasłonecznienia, otwiera listę ogrodowych błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 16.03.2009 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Ogród to nie las oczywiście, bo w lesie nie ma roślin które same tam się posadziły, tam natura robi całą robotę i robi to mądrze,. Niestety naturalny las to już w Polsce tylko część Puszczy Białowieskiej, reszta lasów została posadzona . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viga 27.05.2009 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Sama zamierzam zastosować coś w miejscach, gdzie mam teraz chwasty a w przyszłości ma być na przykład bruk lub taras, bo nie mam i nie będę mieć czasu na ciągłą walkę z tymi chwastami, które w tym miejscu mają swoją bazę i się z niej desantują na bezbronne rabatki. Wypróbuję również agro pod drzewkami i sama sprawdzę jak to z ta woda jest, bo jak pisałam nie za bardzo wierzę w to co napisałaś. JoShi - i jak tam agrowłóknina? Mam dużą działkę i przegrywam walkę z chwastami. Krzewy i drzewka zarastają,więc wydaje mi się, że lepszą alternatywą dla nich jest agro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 27.05.2009 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Do tego dochodzi utrzymanie wilgotności, mimo tego, że agro przepuszcza wodę, jednak przysypana warstwą kory, uniemożliwia naturalny jej rozkład. Czyli cała wilgoć po deszczu zatrzymuje się w korze, mokra kora, oddzielona od warstwy ziemi, ziemia dostaje tylko to co spłynie, tak bardzo laicko mówiąc..... . to taki żarcik jak rozumiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 27.05.2009 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Nie musisz wierzyć, mi chodzi o całokształt procesu rozkładu kory, normalnie kora się rozkłada, na agro tylko sobie leży..... to też żarcik ? nieźle...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 27.05.2009 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Bo to jak ktoś sobie przyjmie za pewnik jakąś bzdurę (mokka ) to później brnie do upadłego... Mam słynną "agro", na prawie całej 1000m działce. Roślinki jakoś nie płaczą, rosną jak na drożdżach, a ja mogę "kwitnąć" na leżaczku zamiast klęczeć przy chwaściorach. A że kora mi się wolniej rozkłada... chociaż nie muszę worami dosypywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts