monikaa13 13.03.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Duże okna: W salonie zosatłoby tylko jedno małe okno o wym. 180x150 od strony ulicy, na wysokości 90cm (nie widoczne na zdjęciach) widok z salonu http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/vi/kg/qp4n/45OIDBjA0qmJdDhIWB.jpg widok z ogrodu http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/vi/kg/qp4n/GbWDjjGpgcEb0p9tTB.jpg Małe okna czyli trzy okna o wym. 180x150, wszystkie na wysokości 90cm (jednego okna nie widać na zdjęciach) Zostałyby dwa balkonowe 180x240 otwierane. widok z salonu http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/vi/kg/qp4n/6KconSxSHoEEQd8OgB.jpg widok z ogrodu http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/vi/kg/qp4n/iUtdJHvZfcZczZlcVB.jpg Duże okna wiadomo większy koszt samych okien, rolet, mostki itp. Małe okna słabszy widok. Co wybrać, która wersja ładniejsza i lepsza. Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 13.03.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Dla mnie zdecydowanie druga opcja - i ze względów praktycznych i ekonomicznych. Osobiście poszedłbym jeszcze dalej i zamieniłbym drzwi balkonowe od strony jadalni też na okno (albo rozważył w ogóle likwidację jednego z doświetleń jadalni) . Jeśli umeblujesz tak jak na rysunku to i tak te drzwi nie będzie wygodnie otwierać. Ja mam salon 36m2, mniej okien i drzwi, a i tak jest naprawde jasno.Trzeba tez pamiętać, że istnieje drzwi i okien ogranicza w praktyce możliwości aranżacji i umeblowania pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 13.03.2009 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Cytat Duże okna wiadomo większy koszt samych okien, rolet, mostki itp. Małe okna słabszy widok. Co wybrać, która wersja ładniejsza i lepsza. Co sądzicie? Piękne są duże okna Dobre doświetlenie wnętrza Też lubię jak mi słońce blinduje po oczach A żona też ma uciechę jak się bierze za mycie , " taki wypas " to można poszaleć ze szmatą ze trzy dnii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.03.2009 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Musisz mieć świadomość ze duże okna balkonowe stwarzają wiele problemów, zawężą ci wybór dostawcy i realnie związane będą z większymi kosztami- 180/240 dla większości systemów profili PVC niewykonalne bądź wykonywalne na profilach drzwiowych bądź pośrednich (co to jest? szersze skrzydło od "normalnego"- rolety musisz rozsądnie podejść do tematu, wybrać taki system który zagwarantuje ci prawidłowe zamontowanie okna- zastanów sie na tym etapie które okna wykonać jako nieotwierane - po co wydawać kasę na drzwi jeśli z założenia z części wyjść na taras nie będzie sie korzystać- sprawy bezpieczeństwa - duże przeszklenia od samej podłogi wykonane ze zwykłej szyby sa w przydatku wpadnięcia a nią niebezpieczne - pomyśl nad wydaniem dodatkowej kasy na zastosowanie szyb bezpiecznych od wewnątrz pomieszczeniaitd... itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 13.03.2009 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Dziękuję i proszę o jeszcze. Na razie mam małe. Czy ew. zmianę na duże musiałabym zaznaczyć w projekcie, czy może to zmienić kierownik budowy już po pnb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 15.03.2009 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Jeszcze pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madison22 15.03.2009 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Nie wiem, jak to jest ze zmianami w trakcie budowy,ale ja pozostalabym przy malych oknach czyli przy wersji 2. Macie tam duzo okien i napewno odpowiednio doswietla wam one pomieszczenia, a przy duzych oknach troche wiecej ciepelka ucieknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 15.03.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 A gdzie planujesz grzejniki? (chyba, że całość podłogówka) Bo jeśli mają być tradycyjne kaloryfery to przy tej pierwszej wersji zajmą resztę wolnej ściany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 16.03.2009 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 kar_ma napisał: A gdzie planujesz grzejniki? (chyba, że całość podłogówka) Bo jeśli mają być tradycyjne kaloryfery to przy tej pierwszej wersji zajmą resztę wolnej ściany... Na dole podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
splinka 16.03.2009 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Bardzo ważne pytanie: na którą stronę świata maja byc skierowane te okna? My mamy w salono - jadalni drzwi balkonowe + 4 fiksy wprawdzie nie tak duże jak u Ciebie ale 90x210 skierowane na wschód i południe. Plusy to piękny widok, salon wydaje się znacznie większy, duzo światła nawet w pochmurne dni, dla mnie małe przeszklenia są depresyjne. a nawet duże okno nie sięgające podłogi nie da takiego wrażenia jak węższe ale za to od podłogi do sufitu. jeśli zainwestujesz w dobre okna, straty ciepła nie będa duże, a w słoneczny zimowy dzień można naprawdę dużo ciepełka uzyskać. zastanowiłabym sie tylko czy nie zostawić jednych drzwi balkonowych , a reszta nieruchome przeszklenia, taniej a drzwi koło drzwi mało przydatne. co do podnoszonych przez niktórych strat ciepła: piekny widok,dobry nastrój i zachwyty gości - bezcenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 16.03.2009 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Okna wychodzą na południe i zachód. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts