Contelek 13.03.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Witam na grupie łódzkiej toczy się uświadamianie początkujących inwestorów w kwesti realności początkowych założeń kosztów budowy do rzeczywiście poniesionych . Temat jest jednak uniwersalny i początkujący mogliby w tym wątku przeczytać że często życie sprawia że zdecydowanie rozmijamy się z kosztorysem początkowym i po podsumowaniu wychodzi że ileś % było jednak drożej. Ja zacznę od tego że pierwsze założenia budżetowe przekroczyłem o 100 % mimo ze szukałem tego czy tamtego w dobrej cenie Zakładałem wstępnie że za kwotę x wykonczę dom całkowicie na zewnątrz , wewnątrz , zrobię ogrodzenie ,mały ogród ,drewutnię z altanką. Całość prac wykonały różne polecane a niedrogie firmy.Oczywiście tak duży % świadczy o moich niektórych fanaberiach jakie zrealizowałem w domu , ale nawet bez nich minimum 50 % przekroczył bym planowane wydatki , myślę że wielu mimo skromnego budżetu czasem się zapomina budując swój wymarzony domek. o ile % Wy przekroczyliście założoną kwotę na wykonanie domu ? (przyjmijmy tutaj koszt wykonania domu wykończonego wraz z ogrodzeniem i otoczeniem domu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 2mm 13.03.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 około +60% mam na myśli dom w pełni wykończony w wewnątrz i na zewnątrz, wraz z otoczeniem typu ogród, nasadzenia, podjazd, taras itp. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 13.03.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 około +60% mam na myśli dom w pełni wykończony w wewnątrz i na zewnątrz, wraz z otoczeniem typu ogród, nasadzenia, podjazd, taras itp. pozdr. Ile w tym racji ... Taki dom jak mówisz, czyli razem z "firankami" to u nas będzie +100 percent pozdrawiam, majki PS. Contelek - też są /będą "fanaberie" .... PS1 . Zaraz ... moment ... nie zaparkowałem w garażu samochodów ... to jakieś 400% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 2mm 13.03.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Ile w tym racji ... Taki dom jak mówisz, czyli razem z "firankami" to u nas będzie +100 percent pozdrawiam, majki PS. Contelek - też są /będą "fanaberie" .... PS1 . Zaraz ... moment ... nie zaparkowałem w garażu samochodów ... to jakieś 400% firanki, rolety itp. doliczyłem, ale w życiu nie myslałem że to takie drogie...... ale co to za samochody ze aż +400%?????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 13.03.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 ale co to za samochody ze aż +400%?????????????????? ... duże ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 13.03.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Budowa bardzo bliska ukończenia i jak na razie to nie przekroczyłem wydatków przewidzianych na już wykonane rzeczy - coś wyszło taniej, coś drożej, coś się zmieniło w trakcie ale rachunki teoretyczne się zgadzają się w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Contelek 13.03.2009 22:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Czyli jak na razie wynik 3-1 Może tylko Łodzianie tak szaleją ? w sumie majki ma takie bryki mieć w garażu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas3339 13.03.2009 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 30-40% niestety, takie zycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omkaro 18.03.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 nie ma żadnych założeń. skoro i tak wiadomo że suma będzie zatrważająca nie robimy żadnych założeń i potem nie musimy ich korygować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rotaf 18.03.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 u mnie do pierwotnego kosztorysu +40%. Do stanu surowaego zamkniętego z instalacjami i tynkami było w miarę ok. Nie doszacowałem za to:- kosztu ogrodzenia posesji (klinkier i przęsła to znaczny wydatek),- wykończenia (parkiety, gres, łazienki, rigipsy, gładzie, malowanie, schody wewn, oświetlenie, armatura),- niwelacji terenu i urządzenia trawnikaW kosztorysie nie uwględniałem rówież wyposażenia (meble, AGD, RTV). Prawie każdy myśli że jakoś to będzie, coś się zabierze z obecnego mieszkania itd, a wychodzi inaczej tzn drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 18.03.2009 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Około 60% Niedoszacowałem kosztów wykończeniówki. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzejson 06.05.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 u mnie to jak w morde strzelił - dokładnie te przysłowiowe 30% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emilka26 07.05.2009 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 nie ma żadnych założeń. skoro i tak wiadomo że suma będzie zatrważająca nie robimy żadnych założeń i potem nie musimy ich korygować zgadzam się, nie liczę ile wydałam tylko na co mnie jeszcze stać, jakoś tak lżej bo pewnie jak bym podliczyła...to doznałabym szoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 07.05.2009 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 ja co prawda dopiero kończę SSO wiem, czytałam, maglowaliście początkującym, że koszty wzrastają wykońćzeniówka jeszcze przede mną - więc powiedzmy staram się o tym wzroście kosztów nie myśleć ale tak patrząc na SSZ - załozyłam kwotę 80 tys. zł wyjdzie jakieś 55 obecnie + 12 dach + 14 okna, dzrwi, brama + 0,7 robocizna 90 tys. zł jak będzie dokładnie chociażby na SSZ - pewnie gdzieś za 2-3 tygodnie będę dokłądnie wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 07.05.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 ale tak patrząc - koszty robocizny są najdroższe w wykończeniówce tu się po prostu nie dokłądnie wyważyło kosztów/cen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 09.05.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 Ja jestem na etapie wykończeniówki, mam projekt indywidualny, kiedy znajoma architektka mówiła mi ile będzie nas kosztował ten dom- myslałam, że zwariowała!potem modliłam się żeby tylko tyle a teraz już wiem, że w tej kwocie zmieściliśmy się w stanie surowym U mnie budżet przekroczony conajmniej o 200%. Fakt że trochę poszalałam z zakupami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 11.05.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 zostało jakies 4% zalozonej kwoty Gdybysmy zaoszczedzili na dachowce ceramicznej, kolorowych oknach, kotle z podajnikiem, instalacji CO na twardej miedzi, malej bramie garazowej za prawie 4 koła to szlo by jeszcze wiecej zostawic na wakacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niewczasik 12.05.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 nie ma żadnych założeń. skoro i tak wiadomo że suma będzie zatrważająca nie robimy żadnych założeń i potem nie musimy ich korygować I ja podobnie.Obawiam się, że znając wcześniej skalę wydatków nie porywalibyśmy sie na budowę raczej sporego (240m)domu.A teraz to "skoro zaczęliśmy to trzebaby skończyć tę budowę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts