Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O ile % wzrosły koszty całej budowy od wstępnych założeń ?

Recommended Posts

Witam na grupie łódzkiej toczy się uświadamianie początkujących inwestorów w kwesti realności początkowych założeń kosztów budowy do rzeczywiście poniesionych :D .

Temat jest jednak uniwersalny i początkujący mogliby w tym wątku przeczytać że często życie sprawia że zdecydowanie rozmijamy się z kosztorysem początkowym i po podsumowaniu wychodzi że ileś % było jednak drożej.

Ja zacznę od tego że pierwsze założenia budżetowe przekroczyłem o 100 % mimo ze szukałem tego czy tamtego w dobrej cenie :D Zakładałem wstępnie że za kwotę x wykonczę dom całkowicie na zewnątrz , wewnątrz , zrobię ogrodzenie ,mały ogród ,drewutnię z altanką. Całość prac wykonały różne polecane a niedrogie firmy.Oczywiście tak duży % świadczy o moich niektórych fanaberiach jakie zrealizowałem w domu , ale nawet bez nich minimum 50 % przekroczył bym planowane wydatki , myślę że wielu mimo skromnego budżetu czasem się zapomina budując swój wymarzony domek.

o ile % Wy przekroczyliście założoną kwotę na wykonanie domu ?

(przyjmijmy tutaj koszt wykonania domu wykończonego wraz z ogrodzeniem i otoczeniem domu )

około +60%

mam na myśli dom w pełni wykończony w wewnątrz i na zewnątrz, wraz z otoczeniem typu ogród, nasadzenia, podjazd, taras itp.

pozdr.

Ile w tym racji ...

Taki dom jak mówisz, czyli razem z "firankami" to u nas będzie +100 percent :lol:

pozdrawiam, majki

PS. Contelek - też są /będą :roll: "fanaberie" ....

PS1 . Zaraz ... moment ... nie zaparkowałem w garażu samochodów ... to jakieś 400% :lol: 8)

Gość 2mm

Ile w tym racji ...

Taki dom jak mówisz, czyli razem z "firankami" to u nas będzie +100 percent :lol:

pozdrawiam, majki

PS. Contelek - też są /będą :roll: "fanaberie" ....

PS1 . Zaraz ... moment ... nie zaparkowałem w garażu samochodów ... to jakieś 400% :lol: 8)

firanki, rolety itp. doliczyłem, ale w życiu nie myslałem że to takie drogie......

:D

ale co to za samochody ze aż +400%?????????????????? :D :D

u mnie do pierwotnego kosztorysu +40%. Do stanu surowaego zamkniętego z instalacjami i tynkami było w miarę ok. Nie doszacowałem za to:

- kosztu ogrodzenia posesji (klinkier i przęsła to znaczny wydatek),

- wykończenia (parkiety, gres, łazienki, rigipsy, gładzie, malowanie, schody wewn, oświetlenie, armatura),

- niwelacji terenu i urządzenia trawnika

W kosztorysie nie uwględniałem rówież wyposażenia (meble, AGD, RTV). Prawie każdy myśli że jakoś to będzie, coś się zabierze z obecnego mieszkania itd, a wychodzi inaczej tzn drożej.

• 1 month później...

ja co prawda dopiero kończę SSO

wiem, czytałam, maglowaliście początkującym, że koszty wzrastają

wykońćzeniówka jeszcze przede mną - więc powiedzmy staram się o tym wzroście kosztów nie myśleć

ale tak patrząc na SSZ - załozyłam kwotę 80 tys. zł

wyjdzie jakieś 55 obecnie + 12 dach + 14 okna, dzrwi, brama + 0,7 robocizna 90 tys. zł

jak będzie dokładnie chociażby na SSZ - pewnie gdzieś za 2-3 tygodnie będę dokłądnie wiedzieć :)

Ja jestem na etapie wykończeniówki, mam projekt indywidualny, kiedy znajoma architektka mówiła mi ile będzie nas kosztował ten dom- myslałam, że zwariowała!potem modliłam się żeby tylko tyle a teraz już wiem, że w tej kwocie zmieściliśmy się w stanie surowym :evil:

U mnie budżet przekroczony conajmniej o 200%. Fakt że trochę poszalałam z zakupami :wink:

nie ma żadnych założeń. skoro i tak wiadomo że suma będzie zatrważająca nie robimy żadnych założeń i potem nie musimy ich korygować:)

I ja podobnie.Obawiam się, że znając wcześniej skalę wydatków nie porywalibyśmy sie na budowę raczej sporego (240m)domu.A teraz to "skoro zaczęliśmy to trzebaby skończyć tę budowę".