Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mielibyście opory przed "okradaniem" państwa (

RadziejS

Recommended Posts

• Odpowiedzi 210
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I to są własnie te piękne opowiesci o diagnostyce i świadomości pacjentek :evil:

Czy ktoś bierze pod uwagę co to jest 3 miesiące zycia w nerwach

niepewności żeby w końcu usłyszec ,że to nic grożnego :evil:

Dagulka -diagnozuj się szybko wypinajac się na ubezpieczalnię,bądż dobrej mysli,trzymam kciuki za dobre wyniki

pozdrawiam

Czy ktoś bierze pod uwagę co to jest 3 miesiące zycia w nerwach

niepewności żeby w końcu usłyszec ,że to nic grożnego :evil:

To nawet już nie chodzi o te nerwy, ale z tego co czytałam w necie te 3 miesiące mogą uratować życie lub skazać na śmierć :roll: .

Ja - pal licho, odżałuję stówę i pójdę raz prywatnie ....ale te gorzej sytuowane kobiety skazane tylko na publiczną służbę zdrowia? masakra :evil:

[

To nawet już nie chodzi o te nerwy, ale z tego co czytałam w necie te 3 miesiące mogą uratować życie lub skazać na śmierć :roll: .

Ja - pal licho, odżałuję stówę i pójdę raz prywatnie ....ale te gorzej sytuowane kobiety skazane tylko na publiczną służbę zdrowia? masakra :evil:

Daggulka - zmartwie Cię i wkurzę, stówka to wizyta, USG to kolejna stówka, jeśli będzie konieczna BC- 400 zł, jeśli nie daj bosze trza wycinać guzek to kolejne 1500-2500.

To nie sa małe pieniądze...i gdzie są kur.a nasze składki !!!!! :evil: :evil: :evil:

Malka -i za Ciebie trzymam mocno,będzie dobrze

pozdrawiam

Dzieki wielkie, ja juz po pierwszej BC, wynik był nie najgorszy, tylko teraz trochę niepewności, bo to gówno sie rozsiewa, zrobili kolejną - pojechało do histopatologa, wyniki będa lada dzień, nie ukrywam,ze mam pietra, ale skoro pierwsze łagodne było to te dwa chyba też, co nie?

Chyba trochę odbiegłam od tematu wątku , ale musiałam się wygadać - juz mi lepiej :oops:

Malka .... zrobię jak napisałam - jeśli okaże się, ze jestem zdrowa- oświadczam wszem i wobec, że wypinam się na nasz ZUS który sobie pogrywa nie tak jak trzeba.

Jeśli natomiast okaże się, ze jestem chora i wymagam leczenia - absolutnie , Malko nie zamierzam za nic płacić. Zamierzam poddać się leczeniu refundowanemu przez NFZ i PO TRUPACH osiągnę swój cel ( czyli dokładna diagnoza i szybki zabieg) choćbym miała udać się do niewiem kogo , wywołać ogólnozakrojone strajki i udupić po drodze kogo trzeba- choćby za pozorowane łapówki .... pokazać jacy to oni święci :evil: .

Daggulka, to myśl juz jak się przenieść z firmą

Ja nie muszę myśleć... ja już mam to w zasadzie załatwione :wink: .... kwestia decyzji i podpisania papierów :D . Ja choleryk jestem .... nie myślę tylko działam :oops: :lol: .

a powiesz mi jak to się robi ??

Południowa granica ??

Malka .... zrobię jak napisałam - jeśli okaże się, ze jestem zdrowa- oświadczam wszem i wobec, że wypinam się na nasz ZUS który sobie pogrywa nie tak jak trzeba.

Jeśli natomiast okaże się, ze jestem chora i wymagam leczenia - absolutnie , Malko nie zamierzam za nic płacić. Zamierzam poddać się leczeniu refundowanemu przez NFZ i PO TRUPACH osiągnę swój cel ( czyli dokładna diagnoza i szybki zabieg) choćbym miała udać się do niewiem kogo , wywołać ogólnozakrojone strajki i udupić po drodze kogo trzeba- choćby za pozorowane łapówki .... pokazać jacy to oni święci :evil: .

Gwoli wyjaśnienia, o wielkości składki na NFZ decyduje ustawodawca, który także decyduje jakie grupy społeczne jej nie płacą lub mogą płacić w minimalnym wymiarze. Za sposób wykorzystania zebranych pieniędzy odpowiada NFZ. ZUS jedynie zbiera tą składkę i przekazuje do NFZ. Historycznie biorąc składka na NFZ jest częścią podatku, który kiedyś odprowadzaliśmy w całości do US. W czasie kiedy następowało wydzielenie składki na NFZ z podatku (powstanie Kas chorych), US nie chciały (bo nie były do tego przygotowane) zbierać i przekazywać do NFZ tej składki.

Reasumując ZUS w żadnej mierze nie odpowiada za stan naszej służby zdrowia.

ZUS, NFZ - co za różnica. TO są przymusowe ubezpieczenia państwowe, które systemowo mogą skazać pacjenta na śmierć. Jak widać daleko przykładów szukać nie trzeba.

Nie wszystkie osoby są tak zdeterminowane do działania jak Daga i co? One mają czekać do tego czerwca???

to będzie ta eutanazja? :o

Ależ Dziewczyny (ja do malki i daggulki), ja chętnie pojadę z Wami skopać d.py komu trzeba, oklepać maski, oflagować się ... to, że system jest chory, to wiemy i chyba wszyscy są co do tego zgodni.

Nie jestem szczęśliwa z powodu, że od ponad 15-tu lat płacę piepszone składki, a prowadząc działalność od 10-ciu lat, ani razu nie wzięłam L-4 (nawet jak byłam chora), nie korzystam z Państwowej Chorej Służby Zdrowia (tak się powinna nazywać) i muszę nadal płacić, chociaż wiem, że emerytury od państwa nie dostanę, bo przy tym systemie, to wogóle cud, że toto jeszcze nie zbankrutowało.

Dziewczyny czymta się dzielnie, będzie dobrze, a jak potrzeba Wam będzie "posiłków" - jestem w gotowości i też potrafię szybko działać, będzie, że w afekcie :D

Trzymam mocno kciuki - będę wpadać do malki, żeby wiedzieć jakby co, na kiedy się szykować ...

ZUS, NFZ - co za różnica. TO są przymusowe ubezpieczenia państwowe, które systemowo mogą skazać pacjenta na śmierć. Jak widać daleko przykładów szukać nie trzeba.

Nie wszystkie osoby są tak zdeterminowane do działania jak Daga i co? One mają czekać do tego czerwca???

to będzie ta eutanazja? :o

Przy takich terminach oczekiwania na badania - choroba zagrażająca życiu, to mam wrażenie, że ustawy dotyczącej eutanazji nie trzeba wprowadzać - ONA JUŻ FUNKCJONUJE :o :o :o pod inną nazwą, która każdy zna :evil: :evil: :evil:

Gwoli wyjaśnienia, o wielkości składki na NFZ decyduje ustawodawca, który także decyduje jakie grupy społeczne jej nie płacą lub mogą płacić w minimalnym wymiarze. Za sposób wykorzystania zebranych pieniędzy odpowiada NFZ. ZUS jedynie zbiera tą składkę i przekazuje do NFZ. Historycznie biorąc składka na NFZ jest częścią podatku, który kiedyś odprowadzaliśmy w całości do US. W czasie kiedy następowało wydzielenie składki na NFZ z podatku (powstanie Kas chorych), US nie chciały (bo nie były do tego przygotowane) zbierać i przekazywać do NFZ tej składki.

Reasumując ZUS w żadnej mierze nie odpowiada za stan naszej służby zdrowia.

Częściowa prawda, poza składką zdrowotną, będącą częścią podatku jest jeszcze jej fragment nie odpisywany od podatku, a zabierany. Gdybym mógł tylko o tym fragmencie decydować, to wystarczyło by na wykupienie podstawowego prywatnego ubezpieczenia, a w tej chwili jest to faktycznie podatek zabierany "cichcem", coby ciemny lud się nie kapnął.

Są przymiarki do jego zwiększenia :evil:

juz nie wpomne o najwiekszych składkach ... na emerytalne i renowe ... a przeciez albo się jest rencistą albo emerytem ... jedna z nich przepada w przepastnych kieszeniach .... no własnie: czyich? :evil:

jedna wielka kuźwa klika :evil:

juz nie wpomne o najwiekszych składkach ... na emerytalne i renowe ... a przeciez albo się jest rencistą albo emerytem ... jedna z nich przepada w przepastnych kieszeniach .... no własnie: czyich? :evil:

Obecnych emerytów i rencistów. Niestety ich kieszenie nie są przepastne a mimo to na ogół puste :(