Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Finish parkiet

Gość Joannna Ka.

Recommended Posts

Gość Joannna Ka.

Czy macie jakieś wrażenia i doświadczenia odnośnie tego "wynalzaku"?

Przejrzałam stronę producenta i forum na stronach Gazety Wyborczej, byłam w punktach sprzedaży i zadawałam dziecinne pytania, aby jak najwięcej informacji uzyskać. I nie jestem z tego powodu madrzejsza :wink:

Jak zawsze w Was nadzieja!

Dla mniej zorientowanych krótka informacja: jest to podloga z 3 warstw drewna (klepki o wym. 490/70/14 ), 7x lakierowana, w miarę łatwa do położenia, cena m2 dębu natur 115zł.

http://www.lamparkiet.com.pl

Pozdrawiam serdecznie i słonecznie :D

tezstoje przed tym problemem: co wybrac? znajomy parkieciarz wypowiada sie o tym wynalazku bardzo pozytywnie: dobre jakosciowo i proste w ulozeniu i w ogole same superlatywy. nie mam powodu mu nie ufac, bo to nprawde dobry znajomy. tez sie skusze na to bo: ulozenie metra parkietu na gotowo w moim rejonie np. jesionowego to ok. 100pln, tymczasem taki jesion to ok. 90pln. i do tego satysfakcja, ze "tymi ręcami" odpada szlifowanie, lakierowanie - to duzy plus. jestem na tak. :wink:

Miałam w bloku wprawdzie nie finishparkiet ale drewniane panele.

Jest to myślę coś podobnego. I jeżeli moge coś doradzić, to jedna ważna rzecz - polakieruj to wszystko jak juz będzie ułożone. Bo niby lakierowane fabrycznie, jakieś cuda - wianki, ale między panelami niestety zbiera się kurz i różne takie. Fakt, że nam nkt nie powiedział, ze trzeba to zaimpregnować (o tym piszą na stronie, którą podałaś), ale żeśmy stosowali specjalne środki i niestety, na łączeniach było nieładnie. Może to było spowodowane trochę złym ułożeniem - nie były w niektórych miejscach dociśnięte. Ale gdybyśmy to pomalowali jako całość, byłoby super.

tyle z moich doświadczeń

m.

Witam.

Ponoć lepszy jakościowo jest DuoParkiet (taka sama konstrukcja) ale tylko ponoć...

Niedługo sam będę wybierał.

Aha no i ani FinishParkietu ani DuoParkietu się nie impregnuje (lakierowany, utwardzany UV), chyba, że kupisz specjalne wykończenie do impregnacji, woskowania albo olejowania. Jest w różnych wersjach i grubościach...

Sebastian

Gość Joannna Ka.
Dzięki za już i proszę o jeszcze więcej opinii. A propos dodatkowego lakierowania - czytałam na forum GW wypowiedź kogoś, kto to niestety zrobił (pomimo protestów parkieciarza) i odradzał serdecznie, bo ta dodatkowa warstwa lakieru w ciagu tygodnia "odeszła" :(

Aha no i ani FinishParkietu ani DuoParkietu się nie impregnuje (lakierowany, utwardzany UV), chyba, że kupisz specjalne wykończenie do impregnacji, woskowania albo olejowania. Jest w różnych wersjach i grubościach...

Sebastian

To jest niby logiczne, ale producent podaje na swej stronie:

"Przed pierwszym myciem podłogę zabezpieczyć środkami impregnującymi, które uniemożliwiają

wniknięcie wody w mikroszczeliny między klepkami parkietu."

A woda może wnikać, mimo że jest lakier. Szczelina, to szczelina. Tylko nie podają, czym impregnować te szczeliny!

Też uważam, że ponowne lakierowanie nie ma sensu, bo tylko można popsuć. Tylko te szczeliny ... Tak naprawdę, to nie ma to znaczenia, jeśli podłogi nie myje się zbyt dużą ilością wody. Ale trudno wykluczyć, że coś się wyleje. To jest zresztą problem wszystkich paneli, nie tylko tych Parkiet, jako monolit to przetrzyma, ale panele potrafią się rozwarstwić.

Mam na poddaszu (hol i pokoje synów) położony finish parkiet - jesion i buk. Położone były b. fachowo i przez naprawdę wielokrotnie sprawdzoną firmę. Mimo 3-krotnego lakierowania fabrycznego, jednak ten parkiet po położeniu "przegładzili' i raz pociagnęli lakierem. Właśnie, jak ktos pisał wcześniej, z powodu ewentualnego wnikania wody. Oprócz tego doradzono mi jako środek do konserwowania i czyszczenia podłogi preparat L93 Everclear. Rozcieńcza się toto i myje parkiet (każdy, zresztą). Najtańszy nie jest (90 PLN), ale jest bardzo wydajny i faktycznie podłoga jest ekstra. Zdecydowałam się na finish parkiet, bo był tańszy a teoretycznie można go w razie potrzeby cyklinować (2-3 razy). No, chyba że będą tańce, hulanki, swawole i to w traperach albo trekingach z kolcami. Wtedy nie wytrzyma :lol:

• 1 year później...