anemag 13.03.2009 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Witam wszystkich,jestem nowym użytkownikiem forum.Potrzebuję porady w sprawie otynkowania domu (bez docieplenia).Mam trójwarstwowy mur: od środka gazobeton 24cm, 5cm wełna, elewacja 12cm cegła silikatowa (2NFD). Dom był budowany 15 lat temu i dość solidnie, mam porządne okna więc rachunki za ogrzewanie do zaakceptowania.Chciałabym "unowocześnić" elewację, ale nie inwestować w ocieplenie z wełny, a styropian odpada przy wełnie w środku.Mam więc pytanie czy tynk cementowo-wapienny sprawdzi się?Czy lepiej jednak zainwestować w wełnę (chodzi tylko o wizualne zmiany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mrozny 13.03.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Co należy rozumieć pod pojęciem "unowocześnić"? Dość trudno bowiem rozstrzygać czy tynk cementowo-wapienny jest "nowoczesny", w końcu od dobrego pół wieku jest dość powszechnie stosowany.Pomijając kwestię "nowoczesności", moim zdaniem, przy obecnej dość lichej grubości izolacji jaką posiada Twój dom, doklejenie dodatkowych 10-15 cm, to będą dobrze wydane pieniądze, w kontekscie coraz szybciej rosnących cen nośników energii, bez względu na to czym ogrzewasz swój dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts