revalidon 13.03.2009 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Mam spory problem... Zabrałem się ostatnio za urzadzanie ostatniego pokoiku w moim domku tj. sypialni. Zacząłem od oswietlenia i tu pojawił się ów problem... Jak elektryk robił instalację oświetleniową, to według projektu w tym pokoju miał zrobić jedynie oświetlenie w postaci dwóch kinkietów, takich jak to w sypialniach czyli po obu stronach łóżka. Te kinkiety miały być zapalane włącznikiem przy drzwiach, natomiast włącznikami przy łóżku miały być gaszone i zapalane każdy oddzielnie swoim włącznikiem...Elektryk swoją robotę zrobił, niestety nie było mozliwości sprawdzenia poprawnosci instalacji poniewaz nie miałem kupionego osprzetu jednak miałem do niego zaufanie i zapłaciłem mu za pracę... Generalnie miał on pojecie o robocie, bo jak sam montowałem później osprzęt nie było żadnych problemów, a w niektórych pomieszczeniach były obwody z wyłacznikami schodowymi, jeden nawet z krzyzowym i wszystko było OK...A teraz zamontowałem sobie kinkiety i kicha... Nie działaja, a własciwie działają, ale bardzo dziwnie... Włączniki mam firmy Gira i są one równocześnie włącznikami schodowymi, a sytuacja przedstaia się następująco... Są trzy wyłączniki: * przy drzwiach* przy prawym kinkiecie* przy lewym kinkiecie Ten przy drzwiach czy jest wyłaczony czy właczony kinkiety działają tak samo.Jak lewy jest wyłaczony, to właczenie prawego powoduje właczenie kinkietów.Przy wyłaczonym lewym wyłaczenie prawego nie powoduje wyłaczenia kinkietów, ale już ponowne właczenie prawego wyłacza kinkiety.Wtedy przy wyłączonym prawym właczenie lewego powoduje właczenie kinkietów, ale przy wyłaczeniu lewego kinkiety dalej świecą, dopiero po właczeniu lewego gasną... Czy może ktos wie jak jest zrobiony ten obwód, bo mnie już głowa boli od myślenia jak to jest zrobione... Z elektrykiem nie mam kontaktu bo wyjechał do pracy za granicę i mam kłopot... Tak sobie myslałem, że może jest potrzebny wyłacznik krzyzowy..? Ale gdzie wtedy on powinien być..? Przy drzwiach..???Będę wdzięczny za jakiekjolwiek uwagi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 13.03.2009 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Polecam forum http://www.ise.pl/forum/ Zwłaszcza wątek http://www.ise.pl/forum/viewforum.php?f=23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 13.03.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Czy może ktos wie jak jest zrobiony ten obwód, bo mnie już głowa boli od myślenia jak to jest zrobione... naprawdę nie wiem, gdzie przyjmuje najbliższa wróżka. poza wróżką, to tylko mierniki i wiedza. zaocznie się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi465 13.03.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 do schodowego musiałbyś mieć cztery włączniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi465 13.03.2009 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 ewentualnie taki schemat 2 schodowe i krzyżowyhttp://felektr.katalogi.pl/Potr%C3%B3jny_wyl%C4%85cznik_schodowy-t3798.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 13.03.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 do schodowego musiałbyś mieć cztery włączniki tiaaaa... i jeszcze trzy malutkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 13.03.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 A ile przewodów wystaje z puszki? Jeden na pewno musi być krzyżowy.Najprościej zrobić tak, wywalasz cały osprzęt i szukasz neonówką fazy. Powinna dać się znaleźć tylko jedna we wszystkich trzech puszkach.Jak masz fazę to (po wyłączeniu napięcia) podpinasz ją do styku wspólnego w wyłączniku schodowym i go montujesz. Podajesz napięcie i szukasz w puszcze z 4 przewodami przewodu z fazą. Jak znajdziesz przełączasz zamontowany przełącznik i faza powinna zniknąć a pojawi się na innym przewodzie. Do tych przewodów podłączasz wyłącznik krzyżowy (od dołu lub od góry) a pozostałe dwa przewody z drugiej strony. No i zaczynasz zabawę z szukaniem fazy w ostatniej puszcze. Tam z kolei do wspólnego styku podłączasz przewód na którym nie było fazy a te na których na przemian była faza do pozostałych styków wyłącznika. I powinno działać.UWAGA!!! Prace pod napięciem (szukanie przewodów) są niebezpieczne i grożą porażeniem. Jak masz jakiekolwiek wątpliwości to lepiej wezwij do tego jednak elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garcia27 14.03.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Obstawiam 2 układy schodowe. Przy drzwiach podwójny schodowy, przy każdym kinkiecie pojedyńczy schodowy. Ale trzeba pomierzyć przewody czy tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 14.03.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 trzeba zgłosić temat do bukmachera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler1979 14.03.2009 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Gdyby była ankieta o najbardziej irytującego użytkownika i debilno-dowciapne nic nie wnoszące do tematu odpowiedzi to Retrofood miałby miejsce w pierwszej trójce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 14.03.2009 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Gdyby była ankieta o najbardziej irytującego użytkownika i debilno-dowciapne nic nie wnoszące do tematu odpowiedzi to Retrofood miałby miejsce w pierwszej trójce. dlaczego mnie tak nisko oceniasz? Ja bym wygrał! Ty zaś triumfowałbyś w kulturze osobistej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 14.03.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Witam. Sorry, ale również odnoszę wrażenie, że pytania "elektryczne" traktuje się na tym Forum z "pobłażaniem". Przecież nie każdy jest "wszechwiedzący" ... Tym bardziej, że kolega napisał przecież: sam montowałem później osprzęt nie było żadnych problemów, a w niektórych pomieszczeniach były obwody z wyłacznikami schodowymi, jeden nawet z krzyżowym i wszystko było OK... Co do odpowiedzi na pytanie - zrób dokładnie tak jak napisał Tomkii. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 14.03.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Pytań elektrycznych nie traktuje się pobłażliwie a z dystansem. Jak narazie to Stanisław wbrew pozorom udzielił jak najbardziej rzeczowych odpowiedzi Zgadywanie co pozostawił po sobie inny elektryk po samych objawach to prawie wróżenie z fusów. Bez miernika i neonówki to można sobie zgadywać a to co doradził Tomkii to instalacja na klatce schodowej ... to co chciał osiągnąć autor wątku ma się nijak do tego rozwązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 14.03.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Pytań elektrycznych nie traktuje się pobłażliwie a z dystansem. Jak narazie to Stanisław wbrew pozorom udzielił jak najbardziej rzeczowych odpowiedzi Zgadywanie co pozostawił po sobie inny elektryk po samych objawach to prawie wróżenie z fusów. Bez miernika i neonówki to można sobie zgadywać a to co doradził Tomkii to instalacja na klatce schodowej ... to co chciał osiągnąć autor wątku ma się nijak do tego rozwązania. To prawda, nie wiadomo co chciał osiągnąć i w jaki sposób elektryk. Liczę po prostu na to że wychodząc od standardowego rozwiązania autor weźmie albo elektryka albo tą neonówkę i wtedy nastąpi ciąg dalszy. Rozwiązaniem jest prawdopodobnie przy drzwiach podwójny wyłącznik schodowy - ale bez odezwy autora nie da się sprawy pchnąć do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 19.03.2009 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Dzięki za wszystkie porady, nie odpowiadałem, bo nie miałem dostępu do komputera...Dalej walczę z tematem... Niestety nie mam znajomego elektryka, któremu chciałoby sie trochę pogłówkować, niestety w moich stronach sami tacy co powiedzą, że trzeba pruć tynki albo zrobią obwód od nowa natynkowy... Okazało się, że ten wyłacznik przy drzwiach nie jest schodowy, jutro zamontuje tam schodowy i zobaczę jak sie bedzie zachowywać obwód... Mam jednak parę pytań do zorientowanych, jesli znałbym na nie odpowiedź byłoby mi łatwiej.... Oto one: * dlaczego wyłączniki przy kinkietach tak sie zachowują tj. wyłączam - żarówka świeci, ponownie włączam - nie świeci i vice versa... Przecież to chyba o czyms świadczy i elektryk powinien to wiedzieć...* czy w obwodzie z trzema wyłacznikami moga być trzy wyłaczniki schodowe, czy schodowe są tylko, gdy jest parzysta ilość... Pytam bo są sprzeczne odpowiedzi...* zauważyłem przez przypadek jedną rzecz... Była przerwa w dostawie prądu i po wznowieniu kinkiety zaczęły świecić... Toż to chyba też o czymś świadczy, choć pewnie zaraz złośliwie dowiem się, że to sprawa wróżki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 19.03.2009 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 * dlaczego wyłączniki przy kinkietach tak sie zachowują tj. wyłączam - żarówka świeci, ponownie włączam - nie świeci i vice versa... Przecież to chyba o czyms świadczy i elektryk powinien to wiedzieć... Za mało danych aby wyciągać wnioski. * czy w obwodzie z trzema wyłacznikami moga być trzy wyłaczniki schodowe, czy schodowe są tylko, gdy jest parzysta ilość... Pytam bo są sprzeczne odpowiedzi... Tylko gdy są dwa mogą być same schodowe. Każdy więcej musi być krzyżowy. Można też zrobić na przekaźnikach - wtedy wszystkie są chwilowe (jak do dzwonka). * zauważyłem przez przypadek jedną rzecz... Była przerwa w dostawie prądu i po wznowieniu kinkiety zaczęły świecić... Toż to chyba też o czymś świadczy, choć pewnie zaraz złośliwie dowiem się, że to sprawa wróżki... Jeśli chcesz naprawdę nas nakierować jak to to połączyć to opisz porządnie problem: - ile kabli (kolory się również mogą przydać) jest w każdej puszce na wyłącznik, - po rozłączeniu wszystkich wyłączników i podaniu napięcia na ilu kablach i gdzie są fazy (świeci neonówka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 19.03.2009 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 A jesteś pewien, że nie masz tam jakiegoś przekaźnika. To "samowłączenie" po przerwie tak mi zasugerowało. ` Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 19.03.2009 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Nie, żadnego przekaźnika nie ma na pewno...Znalazłem taka fotkę, którą zrobiłem przed tynkami... Tak to wygląda... http://images40.fotosik.pl/83/a0b2fe9107b00376m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 19.03.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Ładna fotka.Ale nie widać na niej, ile żył i w jakich kolorach mają przewody.A to jest kluczowe, bo np. może sięokazać, że instalację miałeś zrobioną pod przekaźnik bistabilny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts