Gagata 23.03.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Hej, piękny dom (bryła)! Piękna cegła, piękne drzwi wejściowe.... i jeszcze jezioro do tego! Jak byś tam jeszcze miał ciepło przez większą część roku to by było nie do zniesienia.... Ile tam macie ziemi? Pozdrawiam i trzymam kciuki! Nasi górą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek01 23.03.2009 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Ile tam macie ziemi? 4000 m2, ale w połowie jest skarpa, więc dolny taras tylko na cele rekreacyjne - ognisko, grill, plażka. Na górze od granicy do skarpy myślę ze 1500 (max. 2000). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 23.03.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Tak czy owak - ok. pół hektarka to już coś Pokaż fotki ze środka - bardzo jestem ciekawa stanu tego domu. Tzn - co tam ładnego zostało z dawnych czasów, układ pomieszczeń itp... No chyba że tam w ogóle nie ma żadnego stanu w środku ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek01 23.03.2009 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 tam w ogóle nie ma żadnego stanu w środku. Muszę to sobie zapamiętać i tak odpowiadać, kiedy ktoś zapyta. Środek jest wybebeszony i zapuszczony, została stolarka okienna i drzwi wejściowe, reszta to smętna demolka (taki stan surowy do remontu kapitalnego ). Układ pomieszczeń na nasze potrzeby jest OK - korytarz wzdłuż domu i pokoje prawo - lewo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 23.03.2009 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Może ta stolarka jest do odzyskania, jeśli oryginalna. Bardzo warto w takim budynku. Ja bym o to powalczyła. Chyba że kompletnie zjedzona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 23.03.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Fajnego sąsiada mam, nieprawdaz Gagato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek01 23.03.2009 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Ja też !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 24.03.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Zazdroszczę Wam obu....... Komturze - jak się czujesz jako Prawdziwy Mazur ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 24.03.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Zazdroszczę Wam obu....... Komturze - jak się czujesz jako Prawdziwy Mazur ?? Z okazji bycia prawdziwym Mazurem - świetnie. Z powodu nogi - fatalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 24.03.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 No i jak to w życiu - bilansuje się (zawsze prędzej czy później) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 24.03.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 No i jak to w życiu - bilansuje się (zawsze prędzej czy później) ... Byle w dobrym stylu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.03.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Ważne, coby się dobrze bilansowało. Napisz, Tomku, parę słów na PW chociaż, niech nie będe taka nieoświecona co do stanu rzeczy u Was... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 24.03.2009 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Pozdrówka DPS-iu - wiadomo, że w takim miejscu to się musimy spotkać Tomek - może Ty napisz po prostu coś w swoim dzienniku opuszczonym... A tak w temacie - bardzo jestem ciekawa dalszych losów tego pięknego budynku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek01 24.03.2009 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Fotki ze środka - dla ludzi o mocnych nerwach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 25.03.2009 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Fantastyczne okna (mówię o kształcie). W stanie chyba niezłym. Wnętrza całkiem całkiem. Chyba nie widziałeś wszystkich galerii remontujących wariatów. Tam to były niektóre syfiaste wnętrza.Ja już oczami wyobraźni widzę nowe wnętrza. Będzie super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 25.03.2009 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Maćku, żle to nie wyglada. Moje było w znacznie gorszym stanie, a śmieci wszelkiego rodzaju na podłodze po kolana. Może dam radę podjechać któregoś dnia i zobaczyć z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 25.03.2009 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Maciek - to jest STAN! To zdecydowanie JEST stan. Mogę powiedzieć że jest mój stan-marzenie. W takim właśnie stanie chciałabym kiedyś kupić piękny poniemiecki dom. Pozostała cała BAZA - piękne cegły, stolarka, piece, nikt przy tym nie grzebał za komuny ( w sensie wymiana czego się da na plastik itp)... Rewelacja. Teraz tylko działać. Jedno co należy sprawdzić zanim popadnie się w zachwyt i pełnię szczęścia to - WILGOĆ i ROBALE (odpukać). Gdybyś zobaczył stan domu, który ja remontowałam Ale chwilowo zawiesiłam (red. schowała na moja prośbę) dziennik, więc nie ma gdzie zajrzeć. Ale wierz mi - ja Ci zazdroszczę takiego STANU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek01 25.03.2009 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Tak serio, to wiem, że nie jest najgorzej. Oglądałem kilka starych szkół i ta zajmuje drugie miejsce w rankingu stanu technicznego. Z wilgocią też jest całkiem nieźle (jak na taki dom) - piwnica pod 1/3 domu umiarkowanie wilgotna (fotki później). Robale - zobaczymy, i tak nastawiam się na wymianę więźby dachowej, więc do zwalczenia zostaną "tylko" legary i podłogi, bo drewniane ścianki działowe idą pod kilof. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 25.03.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Ale czemu nastawiasz się na wymianę więźby?Widziałeś coś co każe tak myśleć (stan drewna)? Bo jeśli tylko można to zostawić - ZOSTAW TO. Koszt nowej więźby to jeden z większych kosztów całego remontu.A jeśli starą więźbę da się zostawić to z całą pewnością, oprócz wielkiej kupy kasy w kieszeni, ma się doskonałe stare twarde drewno który będzie na pewno lepsze od nówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 25.03.2009 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Maćku, Gagata dobrze radzi. Ma doświadczenie. Widziałem jej dom już wyremontowany i zdjecia stanu w jakim go kupiła. Działaj rozważnie. Staraj się zachować "ducha" domu, oczywiscie nie zapominając o obecnych potrzebach cywilizacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts