maciek01 25.03.2009 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Zdjęcia więźby i piwnicy (i gospodarczy) są TU a innych takich miejsc, które oglądałem są TU Ostateczna decyzja zapadnie po dokładnych oględzinach, ale nie wygląda to najlepiej a musi wystarczyć na długie lata. Kiedy wyszykuje się górę to klamka zapadnie i jakikolwiek remont to katastrofa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 25.03.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Zdjęcia więźby i piwnicy (i gospodarczy) są TU a innych takich miejsc, które oglądałem są TU Ostateczna decyzja zapadnie po dokładnych oględzinach, ale nie wygląda to najlepiej a musi wystarczyć na długie lata. Kiedy wyszykuje się górę to klamka zapadnie i jakikolwiek remont to katastrofa. Moja więźba wyglądała gorzej i została wymieniona. Jeśli całość tak wygląda to wymieniaj. Dach to... podstawa. Piwnice fantastyczne. Chałupa, sądząc po pewnych elementach, pochodzi z okresu międzywojennego, ale mogę się mylić. Podobne budynki były już budowane przed I WŚ. Znalazłeś gdzieś jakąś datę na belce lub murze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek01 26.03.2009 05:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 1903 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 26.03.2009 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Dopiero na tych zdjęciach widać wielkość i piękno tego bydynku. Szczerze Ci zazdraszczam. Mojej żonie nawet nie wspomnę, że coś takiego było do kupienia. Czy budynek nie jest pod opieką konserwatora zabytków? Cudo. Chyba dziś skręcę by zobaczyc to w naturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek01 26.03.2009 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 " Teren inwestycji nie jest objęty ochroną konserwatorską ..." itd. To z projektu Warunków Zabudowy. Mam fragmenty projektu rozbudowy od poprzedniego właściciela - chcieli podnieść piętro, przebudować gospodarczy na salę konferencyjna a pomiędzy nim a szkołą zrobić piętrowy łącznik . Na szczęście wszystko się dobrze skończyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek01 26.03.2009 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Jeszcze rzut parteru i panoramka ze skarpy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 26.03.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Duży plus, że bez nadzoru konserwatora. Zachowaj jednak bryłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek01 27.03.2009 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Zachowaj jednak bryłę. Taki też mam zamiar. Muszę tylko doświetlić poddasze. Myślałem o oknach połaciowych, ale Brat na mnie że to grzech w takim budynku i tylko lukarny ... Od południa (drogi) są w planach solary. Trzeba to będzie jakoś pogodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 27.03.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Zachowaj jednak bryłę. Taki też mam zamiar. Muszę tylko doświetlić poddasze. Myślałem o oknach połaciowych, ale Brat na mnie że to grzech w takim budynku i tylko lukarny ... Od południa (drogi) są w planach solary. Trzeba to będzie jakoś pogodzić. Moim skromnym zdaniem, okna połaciowe mniej ingerują w bryłę budynku niż lukarny. A jeśli chodzi o solary, które też mam w planach to niestety ekonomia i postęp. W mojej chałupie nie było elektryczności, bierzącej wody, kanalizacji, elektryczności. Czy to znaczy, że w imię zachowania oryginalności mam biegać za stodołę, myć się w jeziorze i chodzić spać z kurami? Starałem się zachować maksymalnie dużo z tego co oryginalne. Jak najmniej ingerować, a jeśli już, to zachowując charakter tego co zastałem. Mam ciepłą i zimną wodę, dwie łazienki, saunę, kuchnię z elektrycznym piekarnikiem, lodówką i zmywarką itd. Kształt domu jednak pozostał i nie odbiega od typowych mazurskich domów z przełomu XIX i XX wieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 27.03.2009 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 W uzupełnieniu. Chodzi chyba o to, by to co zastane w harmonijny sposób połączyć z nowoczesnością, nie "gwałcąc" bryły. Dlatego też sądzę, że okna połaciowe mniej zaszkodzą bryle niż obce w takim budynku lukarny. Jest to całkowicie moje własne zdanie. Nie jestem architektem, ani artystą plastykiem, czy historykiem sztuki. Może się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek01 27.03.2009 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Czy to znaczy, że w imię zachowania oryginalności mam biegać za stodołę, myć się w jeziorze i chodzić spać z kurami? Ty może nie, ale gdybyś urządził takie extremalne agrowczasy to zgarniałbyś ciążką kase . okna połaciowe mniej ingerują w bryłę budynku niż lukarny Niewątpliwie mniej zmieniają dzisiejszą bryłę, ale fakt że w 1903 roku nie były stosowane. Myślę, że jednak skończy sie na połaciowych. Raz powodu prostszej konstrukcji, a dwa ilości światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.03.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Witaj Chałupka fajna. Roboty sporo, ale stan dobry. No - i jest własna woda! (jak widziałem). Nie jest stara.... (moja 1901). Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 28.03.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Czy to znaczy, że w imię zachowania oryginalności mam biegać za stodołę, myć się w jeziorze i chodzić spać z kurami? Ty może nie, ale gdybyś urządził takie extremalne agrowczasy to zgarniałbyś ciążką kase . No niewiem czy znalazłbym chętnych. okna połaciowe mniej ingerują w bryłę budynku niż lukarny Niewątpliwie mniej zmieniają dzisiejszą bryłę, ale fakt że w 1903 roku nie były stosowane. Myślę, że jednak skończy sie na połaciowych. Raz powodu prostszej konstrukcji, a dwa ilości światła. Mam dwa połaciowe na górze i światła więcej niż dość. A leżąc na łózku można patrzeć w gwiazdy. To też plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek01 28.03.2009 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Nie jest stara.... Żeby zmienić tytuł wątku na " Nowa Mazurska Szkoła " to trzeba admina poprosić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 28.03.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Nie jest stara.... Żeby zmienić tytuł wątku na " Nowa Mazurska Szkoła " to trzeba admina poprosić ? To chcesz tam szkołę na nowo otworzyć? Myślę, że "czytelnia" będzie miała większe powodzenie. W tej wsi podobno bardzo wielu "czytelników", a niektórzy to nawet sami "piszą". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek01 29.03.2009 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Czytają i to od deski do deski. Wiesz ile jest "okładek" na podwórzu i w obórce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.03.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Ja wyniosłem dziewięć koszy od bielizny z samych piwnic! Oczytany naród... Do strychu mam jeszcze parter..pierwsze...drugie... W tej piwnicy jaką czytelnię mieli czy tylko regały składowe....? Sprzątam powoli swoje ... pobojowisko. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 29.03.2009 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Ja z... chlewika wywiozłem jakieś 200 tomów. Sądząc po okładkach to nie czytali zbyt często. Tylko latami się zebrało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 03.04.2009 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 i panoramka ze skarpy Wyglada jak jezioro P. Co za skarb . Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mastlerz 03.04.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Witam wszystkich.To ja też się pochwale naszym starociem.Jak się okazało to również była szkoła kiedyś.Jest to jednak drugi koniec Polski, zachodni.Myśle, że jest na co popatrzeć i nawet w niezłym stanie.Fotki:http://picasaweb.google.pl/mastalerz.adam/StaraSzkola?authkey=Gv1sRgCMfc0peF-O7ZtAE&feat=directlinkAMM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts