Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stara Mazurska Szkoła

maciek01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 157
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kuna, remontując Starą Mazurską Szkołę muszę zachować kompromis pomiędzy efektem a kosztami. Stąd dachówka Bałtycka najbardziej zbliżona wyglądem do holenderki a nie blacho-dachówka , rynny tytan-cynk a nie plastiki i cegła ręcznie formowana hoffmanowska a nie klinkier. Jednak pewne elementy są poza moim zasięgiem finansowym. Odpowiedź na Twoje pytanie wysyłam na PW.

Jestem absolutnie i niezaprzeczalnie zakochana w Twoim domu Maćku. Oglądam te zdjęcia i nie mogę oderwać oczu. Klimat jest niesamowity.

Nawet ciężko ubrać mi w słowa to co buzuje mi w głowie. Oglądając zdjęcia już czuję zapach tego domu, słyszę odgłos butów na schodach. Bajecznie, magicznie etc.

Zatraciłam się w stylu Twojego domu, że aż z niesmakiem oglądam swoje wnętrza.

Jestem absolutnie i niezaprzeczalnie zakochana w Twoim domu Maćku. Oglądam te zdjęcia i nie mogę oderwać oczu. Klimat jest niesamowity.

Nawet ciężko ubrać mi w słowa to co buzuje mi w głowie. Oglądając zdjęcia już czuję zapach tego domu, słyszę odgłos butów na schodach. Bajecznie, magicznie etc.

Zatraciłam się w stylu Twojego domu, że aż z niesmakiem oglądam swoje wnętrza.

Mam to samo . Niestety trzeba było gdzieś mieszkać i budować się na miarę swoich możliwości . Dziś mam doświadczenie i wiedzę . Nie mam już tylu sił żeby ponownie porwać się na budowę . Jedyna możliwość to wygrana w Lotto i budowa palcami wskazującymi -:)))

• 1 month później...

maciek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Boże, matko boska, trójco święta - jakie cudo !!!!!

też takiego szukam od roku ?!!!

Błagam Cię, proszę, zlituj się i powiedz (może być na priv) gdzie ta szkoła leży ? Poryczałam się jak dziecko jak ją zobaczyłam. W tej okolicy w której szukam niczego nie mogę znaleźć. Może mi podsuniesz jakieś pomysły ? Jak ją znalazłeś ?

Czekam z utęsknieniem na jakieś wieści

dzięki Kuna....

wiem, że na Mazurach ! A co Ja robię od roku ? Każdej nocy buszuję w necie i to co mi odpowiada to koło Olecka, Węgorzewa i Giżycka no i oczywiście Banie Mazurskie, w których brała bym co drugą chałupę. Ogólnie Gołdapia to jakieś zagłębie czaderskich chałup.

Ja niestety muszę pod Olsztynem a tam kiszka.

Myślę że w promieniu 50 km od centrum Olsztyna znajdziesz taki dom . Niestety nie internet tylko w auto i w teren i pytać najlepiej sołtysa .

Jak nic cię nie zadowoli pozostaje jeszcze wybudować w tym stylu dom . W Olsztynie jest architekt który projektuje takie domy -Tomasz Lella . Posiada nawet firmę Studio Form Architektonicznych PANTEL która je buduje . Oczywiście nie jestem w żaden sposób związany z ta firmą .

http://frame1.home.pl/pantel2/html/domki.htm

P.S.

Firma Pantel zbudowała 20 km od Olsztyna całe osiedle domów w tym stylu we wsi Pluski .

Edytowane przez Kuna

Jeżeli się nie mylę to jest to wieś Żywki na Mazurach.

Mylisz się - do wsi Żywki to trafiają wszyscy ci goście , którzy są mądrzejsi ode mnie i jadą wg nawigacji a nie słuchają moich wskazówek dotyczących dojazdu (wieś Żywki to jedna pozycja wyżej w nawigacji nad wsią Żywy :lol: )

Czasy szukania objazdowego chyba odchodzą - takie szukanie jest niestety czasochłonne i kosztowne, chyba że szuka się rzeczywiście kilkadziesiąt km od domu. Większość tego co jest do sprzedania trafia teraz do netu (cały czas są ogłoszenia o szkołach we wsiach Markowskie gm. Wieliczki oraz Golubie gm. Kalinowo) i pojawia się w największych portalach.

Ja szukałem praktycznie tylko w agencjach a poza tym googlarka i w różnych konfiguracjach tagi: sprzedam, nieruchomości, przetarg, stara, była, dawna, szkoła, młyn, spichlerz, dworzec kolejowy, nieczynny, budynek po, budynek byłej, itp. co Ci przyjdzie do głowy. I jeszcze zrób sobie listę interesujących Cię gmin, znajdź w necie stronę internetową każdej z nich (ale tę oficjalną - BIP - Biuletyn Informacji Publicznej) - tam każda gmina ma obowiązek umieszczać informacje o przetargach.

P.S. A we wsi Żywki jest do sprzedania spichlerz:

http://allegro.pl/spichlerz-zabytkowy-mazury-kruklanki-zywki-i2473835081.html

Edytowane przez maciek01
spichlerz w Żywkach

Dzięki wam wszystkim za pomoc i za zainteresowanie. Gdyby nie moje dzieci to już dawno mieszkałabym w Wieliczkach Markowskich i Szeszkach - znam te szkoły, kuźwa znam. Piszę na zaś bo pewnie zaraz ktoś powie, że tam też są szkoły no ale niestety mam 4 dzieci z czego trójka ma autyzm i potrzebujemy szkół integracyjnych. W Olsztynie mam wszystko, już sprawdziłam.

A wy jesteście z Warmińsko- Mazurskiego ?

Kuna... dom w Nidzicy fajny ale ciut mały no i nie wyobrażam sobie dojazdów do Olsztyna po kilka razy dziennie.

Mam na oku kilka nieruchomości ale cholera, właściciele tej na której mi najbardziej zależy nie chcą zejść z kosmicznej ceny. Jest to stare i opuszczone, poniemieckie siedlisko do remontu. Cena - symboliczny milion:bash:Rozumiem, że po remoncie, konie, cuda wianki ale tu.... wszystko się sypie, płot leży, dom do generalnego remontu, okna wiszą a i jeszcze nie wiem jak z mediami. Tłumaczę agentowi, że takie siedliska no i w takim stanie to po 180 - 250 tys chodzą, ale co on może ? Przekazał moją propozycję cenową to tamci mało co a by się udusili ze śmiechu.

Może macie pomysł na to jak zmusić właściciela do zmiany ( diametralnej) ceny? Broń i zarazki wąglika zostawiam na koniec gdy wszystko inne zawiedzie.

Pomóżcie :cry:

No,mozna tak powiedziec,choć "tubylcy " mowią żem obca ;) Troche musze Cie zmartwic, rzeczywiscie ceny tutaj kosmiczne.Szukasz dom z hektarami?

nooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo!!!!!!! Co do cen to cholera różnie bywa. Jedni licza jak za Beverly Hills a inni rozsądnie podchodzą do tematu.

Julinka może będziemy gadały na priv, bo maciek nas zastrzeli że my tu mu zaśmiecamy dziennik.

Przez tubylców nazywana "obcą" bo ???? Gdzie mieszkasz ?

• 7 years później...

Jestem. :-)

Kolejne podejście do remontu i niespodzianka. Okazuje się, że pod deską podłogową i legarami jest warstwa cegły. Do tej pory byłem pewien, że jest to klasyczna podłoga na gruncie, i po zerwaniu deski i usunięciu legarów "uwspółcześnię" ją robiąc wylewkę. Ale to co zastałem zmienia trochę sytuację. Nie bardzo mam zamiar pakować tam styropianu,tym bardziej, że w miejscu gdzie kiedyś stał piec są kanały wentylacyjne?

[ATTACH=CONFIG]441161[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]441162[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]441166[/ATTACH]

Pomyślałem, o wypełnieniu przestrzeni pomiędzy cegłą, a deską podłogową perlitem, ale nie wiem czy to dobry pomysł ...

Edytowane przez maciek01
Zmiana linków na obrazki