Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

To już ostatni dzwonek!

Recommended Posts

Jako że to już ostatni moment kiedy można przycinać winorośle a ja tego nigdy nie robiłem, szukam porady która metoda będzie dla mnie najlepsza.

Mam dwa krzaczki posadzone na jesieni 2007 i nie mogę się doczekać aż zaowocują. Nie były nigdy cięte i wyrastają po kilka pędów z ziemi. Czytałem, ze najlepiej zostawić jeden i go skrócić - pytanie, jak bardzo skrócić? Czy jeśli skrócę za bardzo nie będzie owoców w tym roku?

Czekam na sugestie:)

Cięcie winorośli należy wykonywać jesienią po opadnięciu ostatnich liści . Wówczas winorośl najlepiej znosi ten zabieg . Wiosenne cięcie powoduję,że przycięte pędy długo "łzawią" i wyciekający sok osłabia znacznie roślinę , co może skutkować brakiem owocowania .

Wpisz w google cięcie winorośli a znajdziesz sporo porad a tu jedna z nich http://www.winorosl-mch.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=82&Itemid=42

Dzięki za odzew ale podany link przeczy Twoim słowom i nie odpowiada na moje pytanie:)

Przeczy bo autorzy polecają cięcie marcowe zamiast jesiennego.

No i nie odpowiada ile uciąć zeby nie stracić ewentualnego owocowania w tym roku.

Teraz mój krzak wygląda tak:

http://img25.imageshack.us/img25/9599/agggggggggggggggggggga.th.png

meroving :)

Jak widać szkoły są różne :wink: Kiedyś też przycinałam wiosną i moje winorośle bardzo mało miały owoców. Być może przyczyną tego był zbyt późny termin cięcia,ale w moim regionie w lutym nie można jeszcze wejść do ogrodu z powodu dużej ilości śniegu.

Przycinam więc jesienią i jest ok.

Twoja winorośl po zabiegu cięcia nie wygląda zbyt okazale :D :wink: ale ja bym wprowadziła jeszcze drobną poprawkę. Wycięłabym ten malutki pęd z lewej strony i pozostawiłabym "dwa ramiona na jednej nóżce".

:D