Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

blola rewelacja :yes: domek prezentuje się już cudnie - nie wiem czy już pytałam Ciebie ile całkowicie wyszedł Was dach ?? To jest dachówka antracyt ? Garaż macie 2-stanowiskowy chyba ?? I widzę że okna dachowe też od razu robiliście mimo iż poddasze macie nieużytkowe , dobrze pamiętam ? :D

To jest blachodachówka Planya grafitowa a co do kosztu dachu to blacha +okna dachowe szt.2+wyłaz +rynny metalowe to 22tyś, robocizna dekarzy 16tyś, trochę drewna na więźbę kupiliśmy ale większość z własnego lasu no i pełne deskowanie robiliśmy sami więc ciężko to oszacować dokładnie ale ok 45tyś spokojnie wydaliśmy na dach. Garaż mamy 2-stanowiskowy a okna zrobiliśmy tak na wszelki wypadek no i żeby nie było ciemno na strychu.

Synthia odkurzacz jeszcze nie zakupiony ale lada moment zaczynamy tynki więc muszę już się decydować.

Jak się sprawdza wasz i ile macie gniazd? Ja robiłam próby z 9-cio metrowym sznurkiem i wyszło że wystarczy zrobić jedno gniazdo na ścianie w holu przy wiatrołapie i wystarczy na cały dom. Więc palujemy tylko jedno gniazdo + szufelka w wiatrołapie i w kuchni.

cześć Synthia nasz projekt to Z10 GL2 stu.Ogólnie wielkich zmian nie mamy!,zakochałam się w tym projekcie i praktycznie wszystko mi się w nim podoba .No ale jednak parę kosmetycznych zmian dokonaliśmy! :D.Przenieśliśmy kominek bliżej holu,powiększyliśmy salon o podcień.Powiększyliśmy też okno tarasowe i wykuszowe!.Sama więc widzisz nic wielkiego:).Bardzo Ci zazdroszczę ale w pozytywnym znaczeniu tak pięknego domku,urządziłaś go cudnie,no i już mieszkacie!!!!.A my.......że tak powiem jeszcze w lesie.:(

Witaj sabina68 my również ruszamy na wiosnę :yes: Fajnie , że się ujawniłaś będziemy sie wymieniać postępami na budowach :D My też już nie mozemy się doczekać kiedy wystartujemy :lol2::

Mam pytanie do osób , które w miejscu PG zrobiły pralnię , bo widziałam , że kilka osób takie zmiany wprowadziło - czy jesteście z tego rozwiązania zadowoleni ? Czy pralnia przy wejściu jest dobrym pomysłem ?? Nie jestem do końca przekonana do tego rozwiązania ;) Robimy kotłownie na tyłach garażu i teraz tak sobię myślę czy nie powiekszyć tej kotłowni i nie podzielić jej na dwa pomieszczenia i w jednym zrobić właśnie pralnie ?? Za przemawia , że pralnia będzie z osobnym wyjściem bezpośrednio na ogród gdzie można wywieszać pranie ale będzie do niej trzeba sie dostać przez zimny garaż natomiast pralnia w domu w miejscu PG jest moim zdaniem za blisko wejścia do domu - Podpytuję puki jeszcze można wprowadzić zmiany w projekcie :D

Witaj kejsii jasne że się będziemy wymieniać postępami ,i oby wszystko szło jak po maśle nie?:D.Ja pomieszczenie gospodarcze zamieniłam na garderobę z wejściem z sypialni,nie wiem co sądzą inni ale jak dla mnie super sprawa.Pralnie mam w pomieszczeniu gospodarczym właśnie na tyłach garażu.Znajomi tak mają i są bardzo z takiego rozwiązania zadowoleni,więc korzystam z ich doświadczenia. A jak u Was z ogrzewaniem,jakie planujecie?

A jak się sprawdza w użytkowaniu rura 7 metrowa bo ja sie trochę obawiam tej 9 metrowej czy to bedzie wygodne a co do szufelki w łazince to dzięki za podpowiedź bo ja jakoś niepomyślałam a chyba by sie przydała.

u nas rura 9 m i jest ok. a szufelkę polecam jeszcze pod/przy kominku. niestety nie mam i żałuję.

U nas ogólnie zmian ciągle dochodzi :o Póki co spotykamy się z architektem i chyba będzie nam rysował na nowo zetkę :rolleyes: znaczy wszystko będzie w miare podobne z tym że cenowo wychodzi korzystniej jak nam zrobi projekt od podstaw niż biuro ma nam nanosic zmiany + zakup projektu . Generalnie to mamy w tej chwili pozmieniany układ sieni . Bierzemy lustro i w tej chwili w miejscu spiżarki miała być pralnia a w miejscu PG garderoba z wejściem od sieni by tam goscie zostawiali kurtki i buty i małe WC , dzięki temu zyskamy większy pokój (ten przy którym w projekcie jest WC i klatka schodowa) WC robimy ciut większe ;) No ale teraz jednak chyba zmienie i w miejscu spiżarki pozostanie spiżarka a pralnie przeniosę na tyły garażu .

Tak więc podsumowując - Lustro z garażem jednostanowiskowym , garaż z wejściem do domu , wydzielony korytarz aby stworzyc wejście do domu z garażu kosztem jednego pokoju , likwidacja podcienia i wykuszu , likwidacja klatki schodowej i małego WC , w miejscu PG - szafa wnękowa na kurtki dla gości buty i inne pierdy a z drugiej strony małe WC z wejściem od holu czy tam korytarzu ;) a i jeszcze kotłownia na tyłach garażu z wyjściem na ogród ..

Ja juz na prawdę chcę zakończyć zmiany wiec lepiej dla mnie by w końcu ten projekt zaczął się rysować - inaczej będę wymyślać dalej :D

Jeśli chodzi o ogrzewanie planujemy podłogówkę w kuchni łazience i korytarzu a ogrzewanie na piec z wsypem na ekogroszek- nie wiem jak to sie fachowo nazywa więc przepraszam jeśli z błędem piszę :p

Sabina powiększony salon o podcień bardzo dobre rozwiązanie, okna w wykuszu też a poddasze użytkowe będziecie mieć?. Już nie pamiętam tych wariantów z10 a niechce mi się wchodzić na strone Z500

Kejsi przeczytałam twojego posta to na koniec się uśmiałam, ale się nakręciłaś, aczkolwiek doskonale was rozumiem bo sama przechodziłam ten stan.

Edytowane przez Synthia