Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie chciałem o tym wspominać żeby nie być posądzony o plagiat :lol2: chociaż mam adaptacje z lutego, a u papisi byłem jakoś we wrześniu moje zmiany załączyłem poniżej u mnie kibelek zwany "rzygownikiem" dla gości zostaje http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=39378&d=1295733716 chociaż to nie jest ostateczna wersja Edytowane przez kubam76

nie chciałem o tym wspominać żeby nie być posądzony o plagiat :lol2: chociaż mam adaptacje z lutego, a u papisi byłem jakoś we wrześniu moje zmiany załączyłem poniżej u mnie kibelek zwany "rzygownikiem" dla gości zostaje http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=39378&d=1295733716 chociaż to nie jest ostateczna wersja

a nie szkoda pokoju ? robicie poddasze ?

nowa jestem wiec jeszcze nieozrientowana :oops: papisia śliczny domek i poddasze jakie fajne masz moze rzuty góry jak rozmieściliscie scianki ? na jakiej wysokości macie sciankę kolankową i kąt dachu ? w sumie chodzi mi czy robiliście jakies sztuczki że tak fajnie góra wyszła czy jest tak jak w oryginale ?

Czy papisia robi poddasze???

Papisia ma poddasze i całą chatę na wypasie - patrz - galeria u papisi:)

dzięki Klemensik, ale bez przesady ;)

cocco - co do poddasza to wszystko na wariackich papierach, tzn. żadnych rzutów nie mamy, wszystko było mierzone w trakcie budowy, maż wchodził na górę - ustawial kilka cegieł i mówił do murarza - tu muruj sciankę i już. rysował krzyżyki - co oznaczalo - tu będą okna. balam się tych jego "eksperymentów", ale widać mężczyźni mają większą wyobraźnię przestrzenną, bo ja za nic nie mogłam sobie wyobrazić tych pokoi...

kat dachu mamy 28 st., dolozyliśmy na wysokości 25 cm i w sumie mamy 72 m2 powierzchni uzytkowej na górze, jak dla dzieciaków - myślę że wystarczy.

troszkę poczytalam u Ciebie i chyba chcecie domek z garażem dwustanowiskowym co oznacza jeszcze więcej miejsca na górze.

troszkę poczytalam u Ciebie i chyba chcecie domek z garażem dwustanowiskowym co oznacza jeszcze więcej miejsca na górze.

papisia no tak my z garażem ,ale nad garażem to nic nie ma , tylko dach, jak dużą macie dziakę ? bo chyba nieduża ? my mamy nieduża działke i boję sie jak taki domek bedzie na niej wyglądał :-?

naszą działkę celowo mniejszą ogodziliśmy - powód banalny - brak czasu na ciągłe bieganie z kosiarką i dbanie o roślinki, po ogrodzeniu nasza działka ma ok 750 m2, faktem jest, że od strony ulicy działka ma dł. chyba 28 m, więc nie moglismy postawić większego garażu, a odwracać domku nie chcialam, za to od strony ogrodu ciągnie się ta dzialka i ciągnie - tylko kto by tam pracowal?(sąsiad naszą działkę obsiewa sobie rzepakiem- on ma z tego jakies pieniądze, a my porządek i ładne widoki jak rzepak kwitnie) także nie martw sie niewielką dzialką, bo prwada taka, by w domu bylo ładnie musi byc czysto, a to nie lada wyzwanie (w moim przypadku przy psie i dwójce dzieciaszków.) nasz ogród niewielki za to urokliwy i zamiast całą niedzielę wyrywać chwasty, kosić itd, wolimy usiąśc z kawką na tarasie.

jakiej wielkości masz działkę?

co do garażu - no właśnie dach - czyli poddasze - u nas w tym miejscu dzieciaki mają nazwijmy to hol, tam sie bawią, grają , spędzają chyba więcej czasu niż w swoich pokojach.

Edytowane przez papisia

nasza działka ma 706 metrów i do tego nie jest w prostym kształcie, więc mam wielkie obawy jak to bedzie wygladało, wyjściowo miał być dom piętrowy , wtedy by tyle miejsca nie zajął, zobacz na zdjęciach , wpasowałam dom w działkę wraz z rozmieszczeniem pomieszczeń

działka z przodu ma 30 metrow, z tyłu 37, lewy bok 20 m, skos po prawej 9 metrów, dłuższa linia 16 metrów

rzut domu na działce.jpg

a nie szkoda pokoju ? robicie poddasze ?

poddasze... oczywiście chociaż na razie tylko wyprowadzone media na górę, bo dzieci małe,a do tego jak z 47m2 w bloku,przeszliśmy na te przestrzenie to i tak szał, bo nawet rowerami dzieci jeżdzą. Teraz już trochę się człowiek przyzwyczaił, ale kilometrów się robi z sypialni do kuchni zrobić mleko w nocy :D

to jest wstępny projekt góry,musiałem zmienić kąt dachu na 35 stopni, ale zanim zaczniemy ją użytkować to pewnie się zmieni,na razie jest małe boisko :lol2: można też podnieść czy przenieść ścianę kolankową, co się komu podoba i kto czego potrzebuje na extradom są AdPa co mają taki sam kąt dachu i podnieśli kolankową o 2 cegły wystawiając ją równo ze ścianami.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=125134&d=1342264275

Edytowane przez kubam76

kuba u nas zostaje 28 stopni dach bo u góry podobnie jak wy na razie podprowadzimy tylko media i postawimy ścianki , myślałam o dwóch pokojach i łazience , generalnie będziemy mieszkać na dole, bardziej dla gości czy jakaś graciarnia , bo szkoda nie wykorzystać tej przestrzeni też chętnie zobaczę schody i wc jak wyszło

moglbym prosic o podanie takich informacji dotyczacych projektu jak

-powierzchnia ścian fundamentowych,

- Powierzchnia ścian wewnętrznych nośnych,

-Powierzchnia ścian działowych parterowych,

- powierzchnia podłog,

- Kubatura drewna na więźbę,

-Powierzchnia stolarki zewnętrznej?

będe bardzo wdzieczny:)

Kubam wrzuć jakąs fotę ze schodami, jak to u Ciebie wyszło.

jak na razie płyty zakrywają górę i stoi drabina :D bo jeszcze w trakcie ocieplana. Docelowo będą schody drewniane,ale jak tylko będę miał lepszy internet to coś wrzucę w takim stanie jak jest, na razie cieszę się,że poczte można sprawdzić :yes: