Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich forumowiczów , szczególnie tych z lubelskiego !!! To mój debiut na tym forum , śledzę wasze wypowiedzi od jakiegoś czasu i jestem pełna podziwu jak niektórzy mają czas i tyle dobrej woli aby dzielić się swoimi doświadczeniami ! Ale do rzeczy , u nas decyzja o budowie zapadła , działka jest , poczyniliśmy pierwsze kroki w gminie , także odwrotu chyba nie ma . Teraz czas na najważniejszą decyzję , który projekt . Najbardziej zainteresował nas z mężem projekt Z10 z pracowni Z500. I w tym momencie STOP. Który wariant z poddaszem czy bez , z barażem czy bez . WOŁAM O POMOC " SOS"Bardzo będę wdzięczna o pomoc i sugestie szczególnie tych którzy ten domek posiadają lub budują , i zeczcą podzielić się swoim doświadczeniem !! Pozdrawiam

Witaj Gocha :D

Wybór projektu zależy od tego jaki domek chcecie mieć, jaką powierzchnię użytkową, czy potrzebujecie pokoi na poddaszu, schodów, dodatakowej łazienki itd.. itp..

Nas jest 4 mamy wersję domu z poddaszem użytkowym ale go nie robimy, parter nam wystarczy. Owszem przydałaby się jeszcze jakaś garderoba ale myślę że w szafach się pomieścimy :wink: , kuchnia też nie jest mała.

U nas garaż będzie osobno ale z tego względu że potrzebujemy dwustanowiskowego a taki w jednej bryle byłby za bardzo wciśnięty w działkę. A domek sam w sobie zajmuje sporo miejsca chociaż na taki nie wygląda...

Projekt domku jak dla nas jest http://smileys.smileycentral.com/cat/4/4_17_206.gif

Witaj Zygi :D

W projekcie Z10 zakochałam się chyba od pierwszego wejrzenia , nas też jest 4 , ale trochę myślę przyszłościowo . :p Marzę o poddaszu , chyba się skuszę na poddasze do późniejszej adaptacji . Mam jeszcze taką cichą nadzieję , że Jotem mi pomoże zadecydować gdyż on ma z poddaszem . Prawdę mówiąc jestem Jego fanką :oops: i mam do Niego szacuję ok.60 km .

Zygi nie powinnam ale już Ci trochę zazdroszcze , u mnie na działce jeszcze jakaś ozimina pod śniegiem a u Was przepiękna zetka . :cry: Pozdrawiam :lol:

Witaj Zygi :D

W projekcie Z10 zakochałam się chyba od pierwszego wejrzenia , nas też jest 4 , ale trochę myślę przyszłościowo . :p Marzę o poddaszu , chyba się skuszę na poddasze do późniejszej adaptacji . Mam jeszcze taką cichą nadzieję , że Jotem mi pomoże zadecydować gdyż on ma z poddaszem . Prawdę mówiąc jestem Jego fanką :oops: i mam do Niego szacuję ok.60 km .

Zygi nie powinnam ale już Ci trochę zazdroszcze , u mnie na działce jeszcze jakaś ozimina pod śniegiem a u Was przepiękna zetka . :cry: Pozdrawiam :lol:

:D :D no i skończyło się wołanie o pomoc bo decyzja zapadła zetka z poddaszem jeszcze tylko garaż :wink:

• 1 month później...

Witam wszystkich Zetkowiczów :D

To mój debiut na forum :lol: mam nadzieję że nic nie namieszam

:wink:

Po długich poszukiwaniach odpowiedniego projektu wybór padł na Z10.

O dziwo mąż nie wniósł sprzeciwu. Nie kupiliśmy jeszcze projektu, ponieważ zastanawiamy się nad wersją z poddaszem czy bez. W jednym jesteśmy zgodni - musi być garaż dwustanowiskowy. Będziemy budować zetkę w technologii szkieletu drewnianego, czy ma ktoś może jakieś doświadczenie w tym temacie? Mam nadzieję że uda nam się rozpocząć wczesnym latem.

• 2 weeks później...
Rośnie, oj rośnie :lol:

Śledzę z zapartym tchem Twój dziennik budowy i nie mogę doczekać się kiedy założę swój :D

Asiu i Sławku myslę ze teraz posypią się nowe dzienniki i bardzo się z tego cieszę. (Chociaż ja już będę na etapie wykańczania się :D) Jest na foum dziennik KasiZ10 ale ona już tu nie zagląda, chyba nawet ostatni wpis miała w 2008 roku. Dobrze że są jeszcze jej zdjęcia. Bo wtedy już się można zorientować że stawiając lodówkę z tej strony (bo dobrze wygląda na wizualicji) wcale ale to wcale ona nam nie będzie pasować i żle będziemy się czuć w takiej kuchni. Chętnie zobaczyłabym zdjęcia kuchni zamkniętej na pokój dzienny, skończonej łazienki (przy mojej wersji domku Z10 STU) i wiele innych rzeczy,..

Więc czekam na Wasz dziennik.

A i który podawariant domku wybraliście?

Rośnie, oj rośnie :lol:

Śledzę z zapartym tchem Twój dziennik budowy i nie mogę doczekać się kiedy założę swój :D

Asiu i Sławku myslę ze teraz posypią się nowe dzienniki i bardzo się z tego cieszę. (Chociaż ja już będę na etapie wykańczania się :D) Jest na foum dziennik KasiZ10 ale ona już tu nie zagląda, chyba nawet ostatni wpis miała w 2008 roku. Dobrze że są jeszcze jej zdjęcia. Bo wtedy już się można zorientować że stawiając lodówkę z tej strony (bo dobrze wygląda na wizualicji) wcale ale to wcale ona nam nie będzie pasować i żle będziemy się czuć w takiej kuchni. Chętnie zobaczyłabym zdjęcia kuchni zamkniętej na pokój dzienny, skończonej łazienki (przy mojej wersji domku Z10 STU) i wiele innych rzeczy,..

Więc czekam na Wasz dziennik.

A i który podawariant domku wybraliście?

Z garażem dwustanowiskowym po lewej stronie i poddaszem użytkowym. Kotłownie przenieśliśmy na tył garażu, a to pomieszczenie podzielimy na dwie garderoby, jedną z wejściem z sypialni, drugą z sieni. Powiększyliśmy wc, a schody na poddasze biegną w stronę salonu.

• 2 weeks później...
Z garażem dwustanowiskowym po lewej stronie i poddaszem użytkowym. Kotłownie przenieśliśmy na tył garażu, a to pomieszczenie podzielimy na dwie garderoby, jedną z wejściem z sypialni, drugą z sieni. Powiększyliśmy wc, a schody na poddasze biegną w stronę salonu.

Asiu i Sławku - z tej strony Kasia i Sławek ze Szczecina, chcemy zakupic projekt Z10 z garazem dwustanowiskowym i poddaszem uzytkowym, troche to bedzie mix projektow Z10 GL2 stu z Z10 GL2 bw stu + drobne zmiany.

Moge Was prosić o jakiś kosztorys albo zestawienie materialow, by moc tu u siebie w Szczecinie dac do wykonania kosztorys. Jak ludzie podaja koszt stanu surowego zamknietego to mi sie wierzyc nie chce. Padaja kwoty 150.000, mi sie to wydaje za malo.

Chetnie obejrze jakies zdjecia jak macie albo poczytam o zmianach. My chcemy zrobic PG za garazem, zrezygnowac z ciemnej lazienki a w zamoan pokoj 2 i sypialnie powiekszyc i zostawic tylko taki korytarz do garazu, z pokoju 1 zrobic lazienke, a PG przy wejsciu zrobic jako caly duzy przedpokoj. Wykusz z salonie nie jest nam potrzebny i z niego rezygnujemy. To takie najwieksze zmiany. Troche z tym utknelismy, bo mamy 1 dziecko (i tak zostanie ;-) Zona chce koniecznie widna lazienke i duzy przedpokoj (tu sie zgodze, ludzie skarza sie na to, ze nawet szafy nie mozna tam zabudowac). Zostanie wiec moj gabinet, pokoj dziecka i lazienka na dole, sypialnie dla nas myslalem zrobic na poddaszu. Ale dziecko raczej nie bedzie chcialo samo spac na dole. Jesli wiec na poddaszu zrobie sypialnie dla corci, to i na poddaszu przydalaby sie lazienka, wiec wtedy po co mi na dole taka duza. Myslelismy zrobic lazienke wieksza na poddaszu a na dole mala w miejscu PG przy wejsciu, ale wtedy przedpokoj zostaje maly bez szafy. Krecimy sie wkolko, moze Wy macie jakas podpowiedz ? Pozdrawiamy K i S.

• 4 weeks później...

Wklejam rzut z10 w lustrzanym odbiciu - tak będzie u nas. Wejście od wschodu, wykusz od południa, taras od zachodu.

http://www.z500.pl/projekty/10/rzuty/z10_rzut1_1.jpg

No i problem ze schodami. Ten pokój 18.5 metra zmniejsza się na 14,5 m jeśli zrobimy w nim klatkę schodową już teraz. I sam pokoj ma 12 m i to kiszkowate wejście do niego. Narazie nie robimy schodów tylko jest tam np. garderoba, a potem schody drewniane Wersja męża jest taka, że przesuwamy ściankę tego pokoju i wyrównujemy go z drugim pokojem , a raczej ze ściana kibelka,a kiedyś w tym miejscu na holu robimy schody drewniane, a wejście do pokoju pod schodami - oba pokoje miałyby po takiej zmianie po ok. 17 m. Która wersja lepsza, a może jeszcze jakaś inna zmiana?