Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem za rozwiązaniem zaproponowanym w projekcie. Sądzę, że najlepiej wykorzystuje miejsce - wc pod wyższym biegiem schodów, bez zwiększania powierzchni holu, z zachowaniem podziału na część wspólną - dzienną i prywatną. 14,5 m2 to wielkość całkiem przyzwoita, jak na pokój dziecka czy pracownię-gabinet. Wejście do pokoju byłoby kiszkowate, gdyby miało szerokość drzwi, a jest/będzie ponad dwa razy szersze - niezłe miejsce na wyeksponowanie hobby - półeczki z kolekcją zbieracza, najlepsze zdjęcia młodego fotografa, albo co tam fantazja podpowie.

Gdzie w wersji męża podzieje się wc? Czy zostanie tam, gdzie jest, a schody będą zakręcały w prawo? Czy planujecie zachować podział domu na strefy rozdzielone ścianką i drzwiami?

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mąż chyba właśnie tak myśli. Żeby wyrównać ściankę z kibelkiem i schody puścić w prawo po ścianie. No ale słuszna uwaga, że wtedy nie oddzielimy części dziennej od nocnej, a tak by się na pewno przydała. A gdyby tak przesunąć tą ściankę do końca wc i puścić schody w lewo nad kibelkiem???? Uda sie wtedy zachować tą między częścia dzienną i nocną???

Wklejam link do strony gdzie są rzuty szczegółowe i przypominam że u nas będzie lustro.

http://www.z500.pl/pliki/10/warianty/18/kosztorysy/Z10_STU_rys_szczeg.pdf

Rysunek szczegółowy przedstawia sprawę konkretniej. :) Niestety trudno mi doradzić coś, co polepszy, a nie pogorszy projekt. Schody opierają się o ścianę nośną, wnioskuję, że pierwotnie w projekcie są lane, żelbetowe.

Co planujecie na wyższej kondygnacji? Jeżeli schody mają być używane okazjonalnie, to da się dobrać jakąś konstrukcję drewnianą, całkiem przyjemną dla oka, ale zaznaczam, że dość stromą. Myślę, że zarówno w prawo jak i w lewo mogą takie lekkie schody biec, ale trzeba to ustalić już teraz, żeby odpowiednio przesunąć wejście do pokoju. Tak na szybko na allegro znalazłam schody, żeby podać wymiary - szerokość - 80 cm, wysokość 285 c, no i najważniejsze - długość, czyli ile podłogi musi byc pod nimi - 310 cm. http://www.allegro.pl/item1019685724_schody_drewniane_na_strych_eqd_super_cena.html

Teraz tylko obadać, w którą stronę da się je upchnąć. :)

Jeżeli mają to być "konkretne" schody i prowadzić na poddasze z sypialniami, to chyba projektowa propozycja klatki schodowej jest jedyna możliwa.

Dzięki za odpowiedź. A myślisz że potem w tej klatce schodowej da się zamontować schody drewniane, bardziej solidne???? Mam teraz dzieci w wieku 6 i 2 lata. Myślę o pokojach dla nich, kiedy np będą w średniej szkole czyli tak za 8-10 lat. Wtedy dopiero aranżowałabym poddasze. Przy tym projekcie wychodzi 40 m powyżej 1.90 cm a po podłodze ponad 80 m poddasza - czyli 2 pokoje i łazienka.

A coś takiego???

http://www.dobrepodlogi.com.pl/img/p/94-244-thickbox.jpg

Tylko u nas pod górnym biegiem jest WC. W orginale i bez lustra wygląda to tak - to jest dokładnie projekt Z10.

http://images26.fotosik.pl/28/bbac03ccaa9a22dc.jpg

Klatka schodowa według projektu jak najbardziej nada się do montażu schodów drewnianych. Akurat niedaleko naszej budowy jest producent schodów - robi pięknie, ale cena jest proporcjonalna do urody. Oczywiście schody są robione na wymiar, więc do każdej klatki schodowej producent dopasuje.

Witam, my z mężem zakupiliśmy już projekt z10 - jest idealny, bardzo proszę o przesłanie zdjęć na adres : [email protected] najlepiej rozwiązania kuchni zamknięta czy otwarta, chcielibyśmy zobaczyc jak to wygląda w realizacji.

Pozdrawiam,

Witam.

Zbudowałem w zeszłym roku Z10 w wersji szkieletowej, choć nieco zmodyfikowanej w oparciu o niemiecki styl budowania. Prace zaczęliśmy w pierwszych dniach lipca i do stanu zamkniętego z uruchomionymi instalacjami dobrnęliśmy w połowie listopada. Dom budowałem z dwoma kolegami, momentami było nas czterech. W klotłowni postawiłem piec na ekogroszek, ogrzewanie jest całkowicie podłogowe i z tego pieca zasilany jest również zasobnik c.w. Piec ma również tradycyjny ruszt więc, tak jak teraz zeby uzyskać ciepłą wodę można "patykami" popalić godzinkę i jest gorąca woda prawie gratis. Po pierwszej zimie jesteśmy bardzo zadowoleni, choć miałem wyzwanie, ponieważ sam liczyłem pętle ogrzewania bałem się o te mrozy, ale wyszło super. Spalamy około tony czeskiego ekogroszku o kaloryczności 19Mj w cenie 470zł / tona. Miesięcznie.

Przy zerze na dworze około 600kg na miesiąc w tym ciepła woda oczywiście.

Według mnie bardzo ekonomicznie.

No i ogrzewanie podłogowe, szczególnie przy małym dziecku, rewelacja.

Mam przy sobie tylko taką fotkę, więc coś dla oka :))

_mini-DSC_3641.jpg

Witam Cieszę się, że wątek znów odżył :D

Maajki świetny domek (Piękna okolica) a może więcej fotek proszę. Jaki wariant zetki wybudowaliście?

Magdalena 1981 u nas po wielu nieprzespanych nocach stanęło na otwartej (choć do końca nie jestem przekonana jak się sprawdzi) Jestem na etapie zmian w projekcie kuchni, jak już ustawią mi szafki tak jak chcę, to wrzucę projekt

Edytowane przez Synthia

Dziękuję :)

Wybudowaliśmy projekt w wersji podstawowej. Jedyne zmiany to wejście do kuchni z sieni czy też wiatrołapu, bo nie podobało nam się bieganie do kuchni przez salon. Dzięki tej zmianie można biegać wkoło przez salon, kuchnię i korytaż z czego korzysta nasz dzidziorek, który właśnie nauczył się jeździć na rowerze i ma dzięki temu sporo możliwości. Na nasze szczęście dom jest jeszcze nie skończony :).

Kominek w oryginale wciśnięty w kąt salonu również uznaliśmy za zły pomysł więc komin do niego stanął na ścianie kuchennej.

Chętnie wrzucę nieco zdjęć, ale mam w domowym kompie chwilowo jakiś problem i niestety nie mogę go odpalić.

Z tego co mam w pracy takie małe conieco...

_mini-DSC_2103_421x280.jpg

_mini-DSC_2113_421x280.jpg

_mini-DSC_2119_421x280.jpg

_mini-DSC_2173_421x280.jpg

DSC_2688_422x280.jpg

Maajki a w jakiej części Polski budujesz? My mamy problem z ekipą, niestety wyjechała do pracy w Norwegii... i cały plan szlag trafił :(

Pobudowaliśmy nasz dom w okolicy Mszczonowa, czyli zachodnie Mazowieckie. Wiem coś o umawianiu się z fachowcami, więc skoro nie dość, że gdy potrzebni to zajęci, a gdy są, kwoty wymyślają już nie z sufitu, a raczej z nieba. Postanowiłem że zbuduję dom całkiem sam, mam nieco ponad 4 kreski na karku, w instalatorstwo bawię, się pół życia... Jakoś poszło i do dziś nie pochłonęło 200 tysięcy a mamy, można by rzec stan deweloperski, oraz 500m ogrodzenia kablowe przyłącze energii i wodociąg (178mb) i wiele innych już drobniejszych spraw.

Właśnie kończymy prace wkoło, wiosna nie poczeka, musiałem przerwać robotę wewnątrz, bo umyśliliśmy sobie 4000m trawnika, łapy nam odpadły, ale zrobiliśmy... Ufff. :)

Edytowane przez maajki

• 2 weeks później...

Witam, budujemy wariant z garażem dwustanowiskowym i stropem teriva. Nam niestety narazie nie ma kto wyliczyć, bo fundamenty będziemy próbować postawić sami.

Całe szczęście że, mamy spoko kierownika budowy więc myślę że nas wspomoże swoją fachową wiedzą:) A budowę rozpoczynamy w okolicy Bielska-Białej więc za pare lat zapraszam:))