Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zmiany jakie wprowadziliśmy to: likwidacja wykusza i zastąpienie go 2dużymi oknami, zastąpienie drzwi wejściowych na dwuskrzydłowe, przeniesienie kotłowni z tyłu garażu do pg w domu, zamiast spiżarni będzie garderoba. są to raczej zmiany kosmetyczne ponieważ projekt nam odpowiada w 100%:) narazie jesteśmy małymi pesymistami:) ponieważ nasze plany kredytowe uległy zmianom i wszystko się okaże w sierpniu. Więc czekamy cierpliwie co nam los przyniesie:) Przepraszam za wcześniejszego posta, wystąpił jakiś błąd i tylko część tekstu zostało przesłane

Witam Forumowiczów sławetnej Z-tki,

Śledzę Państwa anonimowo od jakiegoś czasu z zainteresowaniem. Postanowiłam się zalogować by przekazać zainteresowanym, że na stronie Z500 pojawiła się firma, która w mazowieckim wybudowała dom Z10 z płyt keramzytowych. Byłam widziałam koło Baniochy. Po wizycie mam wrażenie, że jest to pierwszy dom producenta cena proponowana zresztą na stronie jest ceną netto - brutto ok. 370 tyś stan developerski - bez garażu, ale z poddaszem użytkowym w cenie jest już projekt, gdyż mają umowę z Z500, a i z szambem jeżeli ktoś nie ma kanalizacji) - proponują tańszą wersję o jakieś 20 tyś jeżeli ktoś chce ociepić strop, a nie dach i polożyć tanszą wersję pokrycia dachu.

Sam dom warto zobaczyć - 133,5 m2 z projektu wyszło im przy tym keramzycie ok 144 m2 - pomieszczenia są przestronne - a ściany idealnie proste - zasluga tej techniki.

Chciałabym się zorietować czy ten koszt za stan bez garażu jest drastycznie wyższy od budowy tradycyjnej - mój mąż leń już by te płyty stawiał. Czytajac trochę czlowiek ,,kołowacieje'' waidomo, koszt kształtuje użyty materiał, ale gdzieś musi być jakaś średnia. Mam pytanie czy podane zestawienie materiałów przez Z500 można przyjąć za faktyczne by na bazie tego zestawienia prosić o kosztorysy w różnych technologiach? Będę zobowiązana za pomoc i Państwa opinie. Pozdrawiam, :yes:

Witaj Awrotna

Jak już pisałam wyżej nam wyliczał wszystko facet na podstawie zestawienia materiałów w projekcie. Myślę że chyba nie ma z tym problemów, żeby na bazie tego zestawienia prosić o kosztorysy w różnych technologiach.

Rozumiem że stan deweloperski to jest otynkowanie, pomalowanie, wylewka i wyprowadzona instalacja pod urządzenia wodno-kanalizacyjne, centralne ogrzewanie oraz doprowadzona instalacja elektryczna. W tym standardzie są także okna i drzwi zewnętrzne? Bo ja już się pogubiłam.;)

Natomiast co do technologii keramzytowej to ja się nie wypowiem, bo nic o niej nie wiem...

Witam wszystkich,

mam gorącą prośbę o podanie ilości m3 betonu jaki był potrzebny do zalania ław fundamentowych...

dzięki wielkie, POZDRAWIAM

Lubki, na stronie Z500 jest plik zestawienia materialow na podstawowa wersje Z10 i tam macie podane: 1,8207 m3 betonu B15, 42,4153 m3 betonu B20 i 24,3544 m3 betonu 7,5

pozdrawiam

Sławek

Witam Forumowiczów sławetnej Z-tki,

Śledzę Państwa anonimowo od jakiegoś czasu z zainteresowaniem. Postanowiłam się zalogować by przekazać zainteresowanym, że na stronie Z500 pojawiła się firma, która w mazowieckim wybudowała dom Z10 z płyt keramzytowych. Byłam widziałam koło Baniochy. Po wizycie mam wrażenie, że jest to pierwszy dom producenta cena proponowana zresztą na stronie jest ceną netto - brutto ok. 370 tyś stan developerski - bez garażu, ale z poddaszem użytkowym w cenie jest już projekt, gdyż mają umowę z Z500, a i z szambem jeżeli ktoś nie ma kanalizacji) - proponują tańszą wersję o jakieś 20 tyś jeżeli ktoś chce ociepić strop, a nie dach i polożyć tanszą wersję pokrycia dachu.

Sam dom warto zobaczyć - 133,5 m2 z projektu wyszło im przy tym keramzycie ok 144 m2 - pomieszczenia są przestronne - a ściany idealnie proste - zasluga tej techniki.

Chciałabym się zorietować czy ten koszt za stan bez garażu jest drastycznie wyższy od budowy tradycyjnej - mój mąż leń już by te płyty stawiał. Czytajac trochę czlowiek ,,kołowacieje'' waidomo, koszt kształtuje użyty materiał, ale gdzieś musi być jakaś średnia. Mam pytanie czy podane zestawienie materiałów przez Z500 można przyjąć za faktyczne by na bazie tego zestawienia prosić o kosztorysy w różnych technologiach? Będę zobowiązana za pomoc i Państwa opinie. Pozdrawiam, :yes:

niestety nie ma średniej! ja jak czytam o cenach materiałów i kosztach robocizny to niestety zdaje się potweirdzać, że Zachodniopomorskie jest bardzo drogie! Tydzień temu oglądałem Z10 bez użytkowego poddasza i bez garażu, z oknami PCV i dachówką ceramiczną, w srodku wytynkowane, położone instalacje pod tynkiem i koniec - na dzień dzisiejszy łączny koszt 250.000 zł, gdzie ja liczyłem zrobienie SSZ z garażem dwustanowiskowym i użytkowym podaszem na 250.000. Różnice są naprawdę duże! Niby podaje się uśredniony koszt 3000 zł netto za 1 m2, ale czy to realne? Teraz np. przez powódź już drożeją materiały budowlane. Ceny zmieniają się dosłownie z dnia na dzień. Wszystko zależy od tego, z czego budujemy. Można ściany ocieplić styropianem, można wełną, można okna dać PVC a można drewniane, można blachodachówkę a można dachówkę a tą albo ceramiczną albo cementową. Jeśli masz gdzie mieszkać i nie spieszysz się strasznie z budową to lepiej buduj wolniej ale lepiej. Ja mam to szczęście, że mam znajomych, którzy mieszkają już w trzecim domu i to oni z własnego doświadczenia podali nam najwięcej uwag odnośnie domu... Żaden architekt mi tego nie proponował. Dlatego ja wolę okna drewniane, wolę dachówkę (może cementową ale nie blachodachówkę), wolę większe okna na poddaszu z wentylacją itp. itd. Najwyżej będę budował dłużej, ale chcę mieć tak, by być z tego zadowolonym. Nie chcę w ten sposób pokazać, że Ci co robią inaczej robią źle... po prostu słucham rad tych, którzy w mojej opinii znają się na tym lepiej. Z drugiej strony - jak się wychodzi z mieszkania w wieżowcu na własny domek to zawsze może być tylko fajniej! ;-)

No a teraz czas się pochwalić, że dołączyłem do grupy fanów Z10. Projekt kupiony - Z10 GL2 stu bk - jest w adaptacji u architekta, obecnie szukam ekipy budowlanej, bo jak dobrze wszystko pójdzie to będziemy startować z budową we wrześniu. Oby tylko zima w tym roku nie była taka jak w zeszłym... Mam nadzieję, że znajdę chwilę czasu, by móc wymieniać się z Wami informacjami. POWODZENIA WSZYSTKIM!

U nas tez już jest decyzja - będzie to Z10. Projekt ze stropem Teriva, ale poddasze może kiedyś w przyszłości do adaptacji. Narazie bez okien dachowych. Tylko ciągle myślę o schodach. Bo teraz chciałabym w miejscu klatki schodowej tzn schodów zrobić garderobę, a np. za kilka lat schody drewniane - ale czy to jest technicznie możliwe????

Ogrzewanie będzie gazowe i kominek z płaszczem wodnym. W układzie nic nie zmieniam tylko zamknę kuchnię najlepiej drzwiami przesuwanymi. I odetnę ściana część dzienną od sypialnej.

Działke juz mamy na siebie od kilku dni - JEDYNE 63 ar!!!!!

U nas tez już jest decyzja - będzie to Z10. Projekt ze stropem Teriva, ale poddasze może kiedyś w przyszłości do adaptacji. Narazie bez okien dachowych. Tylko ciągle myślę o schodach. Bo teraz chciałabym w miejscu klatki schodowej tzn schodów zrobić garderobę, a np. za kilka lat schody drewniane - ale czy to jest technicznie możliwe????

Ogrzewanie będzie gazowe i kominek z płaszczem wodnym. W układzie nic nie zmieniam tylko zamknę kuchnię najlepiej drzwiami przesuwanymi. I odetnę ściana część dzienną od sypialnej.

Działke juz mamy na siebie od kilku dni - JEDYNE 63 ar!!!!!

jezu! dobrze liczę - 6.300 m2? Stadnine dla koni chcecie tam mieć? Ale powierzchnia! Coś wspaniałego.... Ja marzyłem o 2.000 m2, ale ze względu na ceny działek (kupowałem w największym boomie cenowym ;-( mam jak sądziłem "tylko" 1.300 i po ostatnich dniach podkaszania chwastów i koszenia trawy uważam, że spokojnie mi wystarczy, tym bardziej, że kształt mojej działki pozwala mi tak "wpasować" dom, że zostanie mi 2/3 działki, czyli prawie 1000 m do zagospodarowania! Na 63 arach możesz quadem poszaleć!

Kochani napiszcie mi coś o tych schodach!!! Tak jak pisałam nie chce zamykać drogi do poddasza za kilka lat. Zrobie klatkę schodową bez schodów betonowych - narazie garderoba a potem np drewniane. Z tego WC tez nie zrezygnuję. Ale czy tam jakoś potem da sie te schody umieścić???

Co do działki - jak dawali to trzeba bylo brać:::)))

Myślimy jak ja zagospodarować:)

Kochani napiszcie mi coś o tych schodach!!! Tak jak pisałam nie chce zamykać drogi do poddasza za kilka lat. Zrobie klatkę schodową bez schodów betonowych - narazie garderoba a potem np drewniane. Z tego WC tez nie zrezygnuję. Ale czy tam jakoś potem da sie te schody umieścić???

na Twoim miejscu zrobiłbym na razie schody takie składane na poddasze, dostepne w castoramie...

Klemensik jeżeli zostawiasz klatkę schodową i zostawiasz ścianki tak jak są w projekcie i w tym miejscu będziesz kiedyś robić schody drewniane, to nie będzie żadnego problemu. W sumie to masz już miejsce gotowę w projekcie. Później wycinasz dziurę w stropie i robisz wejście na podasze. A konstrukcja schodów drewnianych ma to do siebie, że się spokojnie w tym miejscu wpasują.

Schodki składane na poddasze ok. (my takie będziemy mieć), ale chyba nie w tym miejscu gdzie klatka schodowa?

No bo jak będziesz je rozkładać jeżeli chcesz mieć w tym pomieszczeniu garderobę? Jak się nie mylę to tam jest 2m długości ale na 1 m szerokości. Jeżeli będziesz chciała wejść czy coś wrzucić na strych to czarno to widzę.

A może będziesz jeszcze chciała poprzestawiać jakieś ściany?

Edytowane przez Synthia

No ścian żadnych już nie chcę przestawiać. WC zostaje - mąż ciut niby chce je powiększyć:) No i może ciut zwiększyć wtedy tą garderobę.

Ale intryguje mnie w projektach Z500 jeszcze jedno. Bo właśnie dziś odebrałam warunki zabudowy i muszę teraz już kupić projekt. Ale zastanawiam się czy Z10 STU czy Z10STU30. Oczywiście w jednym i drugim strop Teriva. Tylko na stronie Z500 w projekcie Z10STU powierzchnia użytkowa poddasza jest 51.90 m a w Z10 STU 30 jest 40.55 m. Jak to jest? Czy to nie powinno być odwrotnie???

Hej Klemensik

U nas pow. użytkowej na podaszu jest 40 m, wychodzi na to że jest bład na stronie Z500

Co do dachu to jest mały kłopot, ile metrów bo obszukałam w dokumentach i nie bardzo się orientuje po tej przeróbce (daszek na nad tarasem mamy wydłużony o 3 metry). Poszukam jeszcze na spokojnie zetawienia dachówki to może ci podam w przybliżeniu ile nam wyszło. TERAZ TROSZKĘ ŻAŁUJĘ, ŻE NIE PROWADZIŁAM DZIENNIKA OD POCZATKU, wtedy nie byłoby problemu.

Co do kominów i wentylacji to nie mamy zastrzeżeń.

Na co zwrócić uwagę? Rozumiem że chcecie wersję bez garażu w jednej bryle. Jeżeli tak to na wiatrołap. Z szafą będzie wąsko. Dlatego my zlikwidowaliśmy spiżarkę i tam mamy wc (szerokość 110 x 168) i malutkie pomieszczenie na szafę (120 x 168). Ale zato miejsce w wiatrołapie jest szersze.

Co do reszty to nie mam zastrzeżeń.

A i jeszcze jedno co z wykuszem? Zostaje czy nie?