Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej Klemensik

U nas pow. użytkowej na podaszu jest 40 m, wychodzi na to że jest bład na stronie Z500

Co do dachu to jest mały kłopot, ile metrów bo obszukałam w dokumentach i nie bardzo się orientuje po tej przeróbce (daszek na nad tarasem mamy wydłużony o 3 metry). Poszukam jeszcze na spokojnie zetawienia dachówki to może ci podam w przybliżeniu ile nam wyszło. TERAZ TROSZKĘ ŻAŁUJĘ, ŻE NIE PROWADZIŁAM DZIENNIKA OD POCZATKU, wtedy nie byłoby problemu.

Co do kominów i wentylacji to nie mamy zastrzeżeń.

Na co zwrócić uwagę? Rozumiem że chcecie wersję bez garażu w jednej bryle. Jeżeli tak to na wiatrołap. Z szafą będzie wąsko. Dlatego my zlikwidowaliśmy spiżarkę i tam mamy wc (szerokość 110 x 168) i malutkie pomieszczenie na szafę (120 x 168). Ale zato miejsce w wiatrołapie jest szersze.

Co do reszty to nie mam zastrzeżeń.

A i jeszcze jedno co z wykuszem? Zostaje czy nie?

Synthia - wydluzasz daszek nad tarasem az o 3 metry? ale zmieniasz kat nachylenia czy tylko wydluzasz? Ja tez wydluzam ale o 1 metr i oczywiscie wylewke tarasowa takze... Jak nie zmienilas kata nachylenia to napisz, ile wyszlo Ci przeswitu miedzy dachem a podloga ?

Synthia - wydluzasz daszek nad tarasem az o 3 metry? ale zmieniasz kat nachylenia czy tylko wydluzasz? Ja tez wydluzam ale o 1 metr i oczywiscie wylewke tarasowa takze... Jak nie zmienilas kata nachylenia to napisz, ile wyszlo Ci przeswitu miedzy dachem a podloga ?

a już znalazłem fotkę Twoją na innym wątku... nie obawiasz sie, ze robiac taras bez wneki nie zjesz obiadku na tarasie przy cieplej acz wietrznej pogodzie? Powiekszenie salony to fajna sprawa - nie powiem... zawsze pare metrow wiecej...

Sławku przy tej długości podcienia (wnęki, która jest w projekcie i która ma 1,40 m) myślę, że mało kto zje obiadek przy wietrznej pogodzie naughty..gif, dlatego stwierdziliśmy że wolimy mieć większy pokój. A zawsze można chociaż troszkę się zasłonić ;)

[ATTACH=CONFIG]13756[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]13758[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]13757[/ATTACH]

Zdjęcia pożyczyłam z forum (myślę, że nikt się nie pogniewa) , jak dla mnie są inspiracją dla mojego tarasu

Edytowane przez Synthia

U mnie spiżarka zostaje, zależało mi na dużej. Nie ma piwnicy więc spiżarka spełni funkcje magazynowo piwniczną:) A wykusz raczej zlikwiduję. W sumie Z10 urzekł mnie minimalizmem i prostotą i jakoś mnie ten wykusz razi. W wiatrołapie ludziska piszą że jest mało miejsca - chyba zrobię tam wieszak a garderobę w klatce schodowej. I żadnych zmian nie będzie:) Tarasy superowe:)

Na stronie Z500 w realizacjach ktoś wrzucił zdjęcia wnętrza z10. Jest też wiatrołap z szafą (bardzo ładną zresztą :) ).

Ciekawa jestem czy tam przypadkiem nie jest pogłębiona szafa kosztem spiżarni. Jeśli to jest zdjęcie z tego samego domu gdzie widać urządzone wnętrze to być może wprowadzili kilka zmian- jedną na pewno- zlikwidowali wykusz. Chciałabym sie dowiedzieć jak jest na prawdę z tą szafą w wiatrołapie bo ten temat też mnie troszkę intryguje :)

Dodaje kolejne zdjęcia, w piątek wylaliśmy ławy

http://foto.onet.pl//nwz25,cc7444a8r708,nwd6w,u.html#nzc1z

Koszty:

stal na zbrojenie3100pln (840kg pręt 12, 230kg pręt 6)

drut wiązałkowy 40pln (6kg)

beton b-20 8100pln (34m3)

pozostałe koszty jakie musieliśmy ponieść to:

wykop drogi 500pln (praca koparki)

żwir na drogę 3500pln (8samochodów)

deski na szalunki 1600pln (4kubiki )

zdjęcie humusu 600pln

pozostałe drobne wydatki ok 200pln

ORAZ NAJWAŻNIEJSZE WŁASNA PRACA- BEZCENNA:)

Edytowane przez Lubki:)

Witam Wszystkich,

mam prośbę o pomoc w lokalizacji właściciela domu, którego zdjęcia zamieszczam poniżej.

Z góry przepraszam za przywłaszczenie sobie fotografi, nie mniej jednak nie mogłam się powstrzymać, ponieważ uważam, że jest to jedna z najpiękniejszych realizacji Z10 (oczywiście nie uwłaczając pozostałym ,które są równie fantastyczne).

Chciałabym prosić o rysunki parteru i poddasza jeśli to możliwe, wydaje mi się, że przynajmniej góra wymagała wielu zmian.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Anka Piasecka

z10_realizacja_12.jpg

Dziękuję za pomoc w lokalizacji :)

Ja niestety mieszkam dość daleko od Torunia, jakieś (?)..... 350 km:) więc obejrzenie domku nie jest możliwe.

A szczerze mówiąc miałam nadzieję na kontakt mailowy właściciela, ponieważ chciałam prosić o przesłanie rzutów poddasza.

Nie mniej jednak jeszcze raz dziękuję za pomoc.

ANka

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam wszystkich. Kupiłem projekt i jestem na etapie załatwiania kredytu. Czy ma ktoś może takie gotowe zestawienia dla przedkładane do banku tzw. harmonogram rzeczowo- finansowy dla projektu Z10? jeśli ktoś zechciał by się podzielić wykonaną pracą to z góry bardzo dziękuję, i proszę o odpowiedź na maila [email protected]

chodzi mi o taki plan

http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CBUQFjAA&url=http%3A%2F%2Fkredyty24h.info%2Fpublic%2Fscripts%2Fhtmle%2Fuserfiles%2Ffile%2Fdeusche%2520bank.pdf&rct=j&q=Harmonogram%20rzeczowo-finansowy%20deutsche%20bank&ei=olBYTIK2FdycONyZwf4I&usg=AFQjCNEair4-Hv9Jpw_ZQy7LBXnkjbaaJQ

Edytowane przez xiang1981

Ja jestem dopiero na etapie zalatwiania pozwolenia na budowę ale mam nadzieję , że zaczniemy w tym roku. Prawie codziennie oglądam forum lub dziennik budowy Kasi. Bardzo bym chciała zobaczyć jak wyląda przedmiot moich marzeń gotowy, zwłaszcza w środku. Jeśli Ci to nie sprawi kłopotu proszę prześlij mi fotki jakie wysyłałś innym forumowiczom.

Witaj hop kolejny zetkowiczu :)

Niestey Kasia Z10 nie zagląda już do swojego dziennika a szkoda.

Warto obejrzeć (jak jest możliwość oczywiście) domek w realu zanim zaczniecie budowę uważam, że warto poświęcić jeden dzień, żeby potem nie było rozczarowania albo nie planowane przeróbki.

Edytowane przez Synthia