Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie!

Nie będę pisać o rachunkach,bo moje były duże(mieszkamy jeszcze w "starym " domu)

Natomiast w nowym domku,mam położone gładzie,cały jest już pomalowany,a teraz czekam na położenie paneli u dziewczynek na górze,w między czasie czekam też na drzwi wewnętrzne,no i muszę powiedzieć- dom zaczyna wyglądać coraz ładniej.Za kilka dnie postaram się popstrykać kilka zdjęć,a na razie tylko oglądam go wzdłuż i w szerz. Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

klemensik77 i jak z tynkami, bo u mnie elektryk działa... ile wyszło metrów i ile zapłaciłaś? ja na razie mam ofertę na 12zł i 15zł za m2 .

Podłogi musiałem już zrobić, cena 10zł plus 2zł za włókna, razem z materiałem ok 4500, obawiałem się o moje "cenne" rurki, kolega miał chwilę wolną to wskoczył na 4 dni i instalacje zrobione. Bałem się elektryka,który już nie jest znajomym wpuścić na rurki :)

lukiasz jak z tym tarasem, bo ja właśnie mierze, układam, wstawiam jakieś krzesła ogrodowe na piasku..., a z tym płaszczem to ładnie, ja tu papuguje od Ciebie rozprowadzenie ciepłego powietrza, a Ty,że komniek z płaszczem :) ale ja od początku chciałem ciepłe powietrze takie nie z kaloryferka, nie mam nic przeciwko płaszczowi wodnemu, żeby papisia mnie po sąsiedzku nie wyzywała :rolleyes:

nie mam nic przeciwko płaszczowi wodnemu, żeby papisia mnie po sąsiedzku nie wyzywała :rolleyes:

HA HA! nie będę! a o rachunkach pisałam, bo kwota lukiasza za gaz to dla mnie abstrakcja i nie chcialam by przyszli mieszkańcy Z10 czuli sie zawiedzeni swoimi rachunkami. ale jak grzeje się cały czas, by w domku było cieplo to i z wyższym rachunkiem trzeba sie liczyć.:(:(

Edytowane przez papisia

Kubam - u nas tynki zaczęli w poniedziałek i działają narazie z garażem ( u nas jako oddzielny budynek). Na koniec poproszę, aby policzyli m2 oddzielnie. Umówieni jesteśmy na 14 zł za m2.

A co do gazu - Lukiasz grzeje tylko dół i bardzo dużo kominkiem. Inaczej jest jak jedna osoba pracuje na zmiany i od rana jest w domu, lub sa małe dzieci - jednym słowem jak w domu prawie zawsze ktoś jest. Wśród znajomych norma to 11-12 m3 gazu na dobę. Gdzieś ktoś na forum wyliczył, że teraz metr gazu to około 2.2 zł z opłatami więc za dobę to około 26 zł , za 10 dni 260 zł, a za miesiąc 780 zł. Dobrze liczę??? Dom ok 130m nie wiecej i temperatura ok. 21 stopni tez nie więcej:)

No właśnie, wszystko zależy od temperatury jaką kto lubi mieć w domu. W dzień, gdy rano wstawaliśmy do pracy, dzieci do szkoły to od 5 do 8 grzaliśmy, potem basta, gdyż nikogo nie ma w domu, a od 12 znowu ogień z rury. W nocy mieliśmy temp. ustawioną na 18. W dzień maksymalnie 22. Zdziwiła mnie cena za metr gazu -2,2zł z tego co pamiętam to u nas liczą 1,79zł za m. Posiadamy również kominek z DGP, ale czy to jest wielka rewelacja, mamy mieszane uczucia.

Umówieni jesteśmy na 14 zł za m2.

przepraszam za wyrażenie ale to jest o cholery kasy!! kolega ma to samo, niewiele zużywa a poniżej 1000 pln zejśc na miesiąc nie może. my mamy PNiG kosztowało nas zrobienie gazociągu, ale o ile pamiętam to z opłatami przesyłowymi itp to koszt około 2,2 pln za metr, niestety dochodzi abonament, ale od grudnia będzie niższy bo załapiemy się na najniższą taryfę. Póki co chyba tylko woda i kanalizacja jest u nas bez abonamentu, płacisz za to co zużyłeś.

A co do gazu - Lukiasz grzeje tylko dół i bardzo dużo kominkiem.

dokładnie mamy parter, nie ma nas cały dzień. Piec był ustawiony od 5 rano do 9 na 20,5 stopnia, od godz 16 do 23 na 21 stopni. I wieczorami było za ciepło. Na pewno jakby były dzieci to więcej by wyszło, ale ile więcej? 100-200 pln to max!! średnia temp w domu to 20 stopni.

HA HA! nie będę! a o rachunkach pisałam, bo kwota lukiasza za gaz to dla mnie abstrakcja i nie chcialam by przyszli mieszkańcy Z10 czuli sie zawiedzeni swoimi rachunkami. ale jak grzeje się cały czas, by w domku było cieplo to i z wyższym rachunkiem trzeba sie liczyć.:(:(

jakby u nas piec chodził cały czas to temp w domu przekroczyła by 50 stopni :)

Pytanie za 100 punktów, jakie macie okna, drzwi, izolacje? ja do tego przyłożyłem dużo uwagi i kasy. Jak ocieplone są fundamenty, jaki jest montaż okien czy drzwi, jak jest ocieplony strop dach. To są ważne rzeczy, wydane raz zwróci sie po max 5 latach grzania. Jaki wynik mieliście przy obliczeniach na certyfikat energetyczny? Proponuje w następną zimę zapłacić pare pln za kamerę termowizyjną i wszystko będzie jasne. Podwykonawcy od ociepleń robią od cholery błędów, zostawiają pełno mostków cieplnych.

Kolejna sprawa jakie grzejniki? jak zrobiona instalacja, jaki piec to wszystko ma znaczenie potem w płaceniu rachunków.

Jak tam u Was? my zaczęliśmy ostro prace ogrodowe, równanie podwórka z frontu, utwardzanie, niedługo nawodnienie i sadzenie roślin. Licze do maja zrobić wszystko ;)

Edytowane przez lukiasz

Z tym grzaniem to tak nie jest kolorowo. My sporo zapłaciliśmy za instalcaje i izolacje, również izolacje fundamentów. Kocioł kondensacyjny, osobne sterowniki dla podłogi i kaloryferów, kaloryfery - wyższa półka.Wszysko zrobione można powiedzieć na cacy, ale.... Od połowy października zużyliśmy 550m3 gazu. Temperatura 21,5 17-23, pozostałe godziny - 19 (podłoga i sypialnie), 20,5 lub 21 - pokoik dziecka. Dogrzewamy kominkiem, bez rozprowadzenia ciepła. Mamy 1,2m szyby kominkowej i kominek dogrzewa salon do 24 stopni. Celowo w tym przypadku zrezygnowaliśmy z rozprowadzania ciepła, gdyż w pokojach woleliśmy mieć kontrolę nad temperaturą.

Sporo gazu poszło w mrozy, zwłaszcza nocą, gdyż synek jest mały i musi mieć wyższą temperaturę bo się odkrywa w nocy.

Mamy gaz z butli. Jest trochę bardziej kaloryczny, aczkolwiek dużo droższy - 9,35zł / m3. Rachunki 1000zł i wyższe nie są niczym dziwnym.

Zgadzam się z Lukiaszem, kamery termowizyjne, mostki, izolacje, wszystko jest bardzo ważne, aczkolwiek po drodze jest jeszcze kilka innych czynników, które maja wpływ na koszty.

I najważniejsze, każdy ma swój komfort cieplny. Dla niektórych 20 stopni, jest w sam raz, a dla niektórych 22 stopnie jest zimno. Mi temperatura 21 nie pasuje. Lubię cieplejsze klimaty.

i tu sie zgadzam w 100%, u sąsiadów jest średnio 20 st. i ja siedząc w polarze u nich czuję chłód. te 24 jest ok, ale nie żeby było gorąco.

no a jak z tymi wynikami z certyfikatu energetycznego? co Wam wyszło? ja nadal uważam że to głównie kwestia izolacji itp. a nie tego że ktoś ma w domu 20 stopni a inny 22, jak jest wilgoć w domu to i przy 24 stopniach jest nieprzyjemnie! Ja nie jestem jedyny, mam znajomych którzy budowali w podobnym czasie co ja, przykładali uwagę to rozwiązań technologicznych i izolacji i płacą podobnie, mają większy metraż i dzieci w domu. Mam też takich co palą i ogrzać domu nie mogą, piec chodził non stop a w największe mrozy w domu zimno, dom niby też nowy i niby też ocieplony, ale czy ktos tego dopilnował? ustalili cenę z metra, a to jest najgorsze co można zrobić. Edytowane przez lukiasz

No właśnie, jak z certyfikatami energetycznymi? To jeszcze przed nami, ale z tego co się orientujemy, to to nawet jak by wyliczenia fachowca kiepsko wychodziły to i tak podciągnie, aby było OK w papierach, w końcu kasę bierze:yes:

Co do rachunków za ogrzewanie, to widać że każdy ma inny patent na budowę i wykończenie Z10. To chyba dobrze, niech inni się uczą:D

Witam.

Mam pytanie jaką izolację zastosowaliście pomiędzy ławą fundamentową, a ścianą z bloczków ? Wykonawca chce zastosować folie o grubości 1,2mm, a kierownik pape termozgrzewalną. Napiszcie jaki rodzaj izolacji zastosowaliście.

Dziekuję.

też jestem za papą im większa gramatura tym lepiej, ja robiąc poszukiwania 2 lata temu, wybrałem Icopal`a jak jest teraz nie mam pojęcia

No właśnie, jak z certyfikatami energetycznymi? To jeszcze przed nami, ale z tego co się orientujemy, to to nawet jak by wyliczenia fachowca kiepsko wychodziły to i tak podciągnie, aby było OK w papierach, w końcu kasę bierze:yes:

no i właśnie nie tędy droga, bo potem trzeba grzać non stop :)

to co wydasz teraz zwróci się w moment!

Edytowane przez lukiasz

SDC11294.jpgMy na tym etapie i mam do Was pytanie (bo jak fachowiec mi obliczył poroterm tak mi 9 palet zostało) ile poszło Wam stali do stropu teriva i ile betonu,ile cm wylewaliście na terive bo robi mi to szwagier ale terive uklada pierwszy raz .I jeszcze jedno gdzie teraz na blogach są kosztorysy???

Na mojabudowa.pl są kosztorysy. A co do stali, to trudno powiedzieć, bo kupowana była hurtowo.

Wczoraj skończyliśmy ocieplać strop na poddaszu, a dziś dostałam MMsa od męża z wylaną wylewką. Obecnie leje się beton w garażu. Na dole tynkowanie trwa - panów jest dwóch więc się zejdzie. Ładnie podeschło, po tynkach musimy zająć się działką!!!