Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mada7 ok 4 cm betonu nad pustakami, 0,0465 m3/m2 ja liczyłem terive wg tego wzoru do tego wieniec i żebra rozdzielcze. Mam inaczej rozwiązane niż w projekcie bo nad wejście i nad tarasem też mam pustaki i belki do tego odchodzi wejście gdzie są schody ja mam większą "dziure" 2mx4m i z zapasem zamówiłem 18,5m3 pan miał coś w gruszce bo nie zrzuciła na bazie i trochę tego zostało dobry 1m3, poszło na przyszły garaż. Najprościej zapytać tego co sprzedawał strop albo niech da namiar do producenta u mnie pan od stropu był ze 3 razy oglądał, doradził, nawet w gratisie kształtki pod żebra rozdzielcze przywiózł,stal nie pamiętam,ale zamawiałem na szt pręty 12 metrowe i 16 też na sztuki łatwo policzyć.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A, link do mojego bloga:

http://www.maak.z10.mojabudowa.pl/

Witam Klemensik77

Twojego bloga z budową Z10 czytałem od początku i co jakiś czas wracam do niego podejrzeć jakie są postępy.

Wydawało mi się, że wcześniej miałeś na blogu kosztorys. Teraz tego kosztorysu niema. czy wykasowałeś kosztorys czy mam jakieś okrojone konto na mojabudowa.pl. i dlatego nie mogę go zobaczyć.

Jestem coraz bliżej budowy Z10 (myślę że za ok. 3 miechy uda się coś zacząć pod dach planuje budowę bez pomocy ekipy)

Czy mógłbym Ciebie poprosić o przesłanie kosztorysu z budowy Z10 ([email protected])

Do pozostałych zetkowiczów mam pytanie czy ktoś z Was zdecydował się na budowę ścian na zaprawę cienko warstwową (tzw. klej)

Pozdrawiam wszystkich.

Na moja budowa jest taka funkcja, że można po prostu ukryc kosztorys. No i ja tak właśnie zrobiłam, bo coraz więcej znajomych z reala odnalazło mój blog. Choc chyba narazie powinnam odblokowac te koszty. Moje do końca miarodajne nie są, przez ten garaż. No ale dzięki różnym "forumom", kalkulacjom itd. moje zamierzenia finansowe w 90% pokrywają się teraz z rzeczywistością. Rąbnęłam się tylko z wylewkami bo zapomniałam o stropie, wrrr....

"Roztworzyłam" koszty na moja budowa. A macie:)

Dzięki pozwoliłam sobie zdrukować ,jakbyś znów musiała zablokować dostęp :yes:. Szkoda że Lubki tez zablokował. Ja nie mam czasu na prowadzenie bloga i kosztorysu,ale często do Waszych zaglądam i przyznam że są bardzo pomocne. Też będę zamawiać okna z oknoplastu i tez w orzechu i u mnie mam mniejsze okno zamiast wykuszu niż u Ciebie ale mam balkon i mam już rozeznanie co do ceny .

My mamy podobnie, moze nie jest to pajęczyna, ale widać kilka "rys" na suficie, ani kierownik budowy się nie zdziwił (mówił nam o tym na początku budowy) ani my. Na 90% problem polega na tym że mamy lekkie keramzytowe stropy, i "rysy" zawsze na początku będą, wszystko pracuje, bo musi i ma pracować, no chyba że tak jak piszesz masz kase dajesz siatek itp. Ja wole za 2-3 lata podczas odświeżania salonu ten temat załatwić, bo i tak trzeba będzie cos odmalować, a co ma sie "wypracować" to sie wypracuje :)

U nas po staremu, mieszkamy, jest fajnie.

Wymieniliśmy wszystkie rury wentylacyjne na ocieplone (byly te spiro zwykłe), teraz bym myślał o rekuperacji, przez całą zimę robiłem różne poprawki jeszcze, a teraz dzielnie już walczę dalej z działką :) oby do lata :D

Pozdrowienia dla wszystkich dzielnie walczących!!

p.s z przemyśleń po kilka miesiącach mieszkania

1. Komin kominkowy wywalić na taras, po co zajmować miejsce w domu

2. Mniejsza spiżarka(węższa), większa sień

3. dla tych co chcą robić poddasze w późniejszym czasie jak my, chyba nie robienie klatki schodowej, pokombinowanie aby z salonu zrobić w późniejszym etapie otwarte wejście na górę. Na tą chwile nie wiem czy cokolwiek będzie na górze, te 3 pokoje to dla nas szaleństwo, dwa stoją zamknięte nie używane hehe u nas na strychu jest graciarnia zimą schnie pranie :). Zobaczymy jak będzie w późniejszym etapie jak z 2 osób zrobi się ciut więcej :D

4. Kominek z plaszczem wodnym załatwił by nam praktycznie grzanie całego domu, nie było kasy to nie przekonamy sie ale pewnie by tak było, od 2 dni nie grzejemy niczym w domu 19-20 stopni, ogrzewamy tylko słońcem :) spaliliśmy około 5m drzewa, i 180 metrów gazu w 2,5 miesiąca zimowego (490 pln rachunek za gaz)

5. Większy taras niz w projekcie, jest duży, ale więszky by był na pewno jeszcze lepszy :)

ale ogólnie idealnie!!

Czesc Lukiasz.

Jako jeden z walczacych jeszcze z wielkim zainteresowaniem przeczytalem Twoje przemyslenia. Wielkie dzieki. Najbardziej zaciekawila mnie Twoja decyzja o wymianie rur wentylacyjnych na ocieplone, oraz info ze teraz bys pomyslal o rekuperacji. I tu kilka pytan:

1. domyslam sie ze strych masz nieocieplony bo wymieniles na ocieplone- czy tak?

2. czy tez ze wzgledu na slaba wentylacje ( rury spiro elastyczne sa tanie i pieknie sie kladzie ale wewnetrzna powierzchnia nie jest gladka co hamuje / zaburza przeplyw powietrza- a co za tym idzie pogarsza caly proces wentylacji)

3. czy teraz kiedy wymieniles na ocieplone ( swoja droga to na jakie? spiro ocieplone czy metalowe rury spiro) jest jakas poprawa?

4. ostatnie :) czy stosujesz jakies nasady kominowe?

Wbrew pozorom temat wentylacji jest bardzo wazny. Z jakiegos powodu zdecydowales sie na wymiane- nie nalezysz do osob, ktore robia cos ot tak ;) Przyznam sie ze ja uzylem normalne rury spiro elastyczne- co teraz uwazam za blad i ...niestety strate pieniedzy, ale lepiej teraz wymienic niz pozniej miec problem. Wszedzie gdzie mozna bylo stosowalem pustaki wentylacyjne ( porotherm) ale to po belkach juz sie tak nie da :).

Pozdrawiam Wszystkich Dzielnie Walczacych i Mieszkajacych

Kul

Hej,

wrócę na chwilę do tematu ogrzewania. Czy któryś z forumowiczów ogrzewa swój dom prądem? My mamy wszędzie podłogówkę i dostaliśmy właśnie pierwszy rachunek za prąd 1300 zł za 2 miesiące od 24 stycznia do 24 marca. W największe mrozy i na rozruchu podłogówki dogrzewaliśmy się kominkiem. Co prawda liczyliśmy na ciut niższy rachunek, ale w porównaniu z gazem wcale nie wychodzi tak najgorzej.

Dom oczywiście mamy dość solidnie ocieplony.

C

1. domyslam sie ze strych masz nieocieplony bo wymieniles na ocieplone- czy tak?

2. czy tez ze wzgledu na slaba wentylacje ( rury spiro elastyczne sa tanie i pieknie sie kladzie ale wewnetrzna powierzchnia nie jest gladka co hamuje / zaburza przeplyw powietrza- a co za tym idzie pogarsza caly proces wentylacji)

3. czy teraz kiedy wymieniles na ocieplone ( swoja droga to na jakie? spiro ocieplone czy metalowe rury spiro) jest jakas poprawa?

4. ostatnie :) czy stosujesz jakies nasady kominowe?

1. Strych mam ocieplony, dach 20 cm wełny isover Super mata, (jak bede robił mieszkalne na pewno dam jeszcze 10 cm) strop niemieszkalny 15 cm wełny isover super mata, tam gdzie wylewka pod podłoge 5cm Styropmin pasywny dom.

2. Problem z wentylacją był taki że jak były duze mrozy to wiało przez wentylację, skraplała się woda, to przez dużą różnicę temperatur w środku i na zewnątrz

3. jest dużo lepiej, nie było już takich mrozów ale np w łazience wcześniej wentylator (z czujnikiem na wilgotność), chodził non stop teraz dopiero jak oboje się umyjemy i powstanie troche pary, czyli działa tak powinien. Użyłem rury ocieplonej do rekuperacji, gładkiej w środku, bez wytłumień akustycznych.

4. Tak mamy kominki wentylacyjne ocieplone

DSC01686_1.JPG

Chciałbym dać także pochwałę firmie MS okna pomorskie, ponieważ zimą mieliśmy 2 małe nieszczelności, na spokojnie jak zrobiło się ciepło napisałem krótką reklamację, przyjechali po max 7 dniach, dodali 2 okucia, wymienili uszczelkę, nie dyskutowali i już jest wszystko dobrze. Przy okazji zrobili regulację.

U nas jak zawsze prace w toku, tak było jeszcze 2-3 tygodnie temu

P1020455.JPG

tak jest teraz :)

P1020690.JPG

Po 3 miesiącach w końcu możemy auto zostawić na posesji a nie przed bramą ;)

pogody nie ma, ale licze w kwietniu to wszystko teraz ładnie wyrównać, wywalcować, zasiać trawę i w lato cieszyć się brakiem zajęć :)

Edytowane przez lukiasz

1.

pogody nie ma, ale licze w kwietniu to wszystko teraz ładnie wyrównać, wywalcować, zasiać trawę i w lato cieszyć się brakiem zajęć :)

Wtedy nie będziesz się cieszył brakiem zajęc :no:, bo działkę masz dużą i bedziesz spędzał sporo dni przy warkocie kosiarki a trawka szybko rosnie :bye:

U mnie w garażu wyrósł las

DSC.JPG

Ja ustawiłam dom 10m od drogi,aby zimą nie odśniezać dużo wyjazdu,nauczona doswidczeniami mojej siostry,która ma prawie 60m od garażu do bramy i widząc jak ona biega z kosiarką co tydzień góra dwa,trawki też zbyt dużo nie będzie.

Edytowane przez mada7

Ja ustawiłam dom 10m od drogi,aby zimą nie odśniezać dużo wyjazdu,nauczona doswidczeniami mojej siostry,która ma prawie 60m od garażu do bramy i widząc jak ona biega z kosiarką co tydzień góra dwa,trawki też zbyt dużo nie będzie.

A to nie będzie smutno, tak w koło domu bez zieleni? Duża działka to i roboty też musi być dużo, nasza ma 1400 m i nie mogę się już doczekać koszenia:D. Na razie wyrównujemy teren w koło garażu, do rozwiezienia mamy jakieś 5 wywrotek ziemi, z wywrotkę torfu, dosiewamy trawę i kosimy, mam nadzieję że niedługo :cool:

O ja tez mam do garażu 60 m. A działka 6200 m i teraz myślę ile zostawić do ogrodzenia, gdzie maliny, gdzie drzewka, gdzie krzaczki itd... nie mogę się doczekać. U nas 3 tydzień lecą tynki. Tydzień panom zajął garaż, a teraz drugi tydzień leci dom. 13-15 kwiecień mamy Lubelskie targi budowlane, być może uda się coś wynegocjować z POŚ, obejrzymy parapety itd. A błotko też mamy pierwszorzędne. Ale kostki naliczyliśmy ze 250 m więc...

O ja tez mam do garażu 60 m. A działka 6200 m i............... A błotko też mamy pierwszorzędne. Ale kostki naliczyliśmy ze 250 m więc...

1. to nie działka to ranczo :)

2. żeby zrobić tyle metrów kostki naprawdę trzeba mieć kase, u nas w zeszłym roku za najbrzydszą najtańszą z ułożeniem już chcieli 120 pln / m

korzystając z okazji

http://ekarteczka.pl/kartki/17/115.jpg

A u nas w mazowieckim, w zeszłym roku policzył nam za robociznę 25zł/m kostki + materiały + obrzeża 10 zł/sztuka, więc wyszło jakieś 100 zł/m na czysto. W sumie nie było tak źle;). Zrobiliśmy też drenaż wokół domu, to z materiałem wyszło 40 zł/m + zakup beczki 5000 litrów na deszczówkę, koszt 2400 zł.

A to nie będzie smutno, tak w koło domu bez zieleni? Duża działka to i roboty też musi być dużo, nasza ma 1400 m i nie mogę się już doczekać koszenia:D. Na razie wyrównujemy teren w koło garażu, do rozwiezienia mamy jakieś 5 wywrotek ziemi, z wywrotkę torfu, dosiewamy trawę i kosimy, mam nadzieję że niedługo :cool:

ja mam działkę 1800m ale musi na niej zmiescić się całkiem spory budynek gospodarczy z racji działalności. Bardzo podoba mi się ułożenie kostki przed domem u Papisi tylko przeswity ziemi z roślinkami między brukiem, wysypane korą albo kamyczkami.Moja siostra zima pracuje od 6 i jak w nocy pada snieg to wstaje o godz wcześniej bo inaczej nie wyjedzie z garażu,ja chciałam tego uniknąc dlatego mam 10m od garażu bo jakoś jej tego nie zazdroszcze.U mnie niestety rozum i praktycznośc wygrywa z sercem i rezygnuje z rzeczy które są piękne ale trudne w utrzymaniu czystości np, bo nie ma nic gorszego niz niezadbany ogród,zarośnięty i brudna podłoga w domu jak dla mnie,a mój dzień jest niestety zapełniony zajęciami na maxa . Trawka tez będzie tylko nie za dużo coś jak tu przy plocie krzaczki ji jakieś kwiatki wkomponuje resize$600-600-1,text$patio-architektura-krajobrazu-.jpg albo tu resize$600-600-1,text$rychdana.jpg tak bym chciała mieć z salonu ale do tego jeszcze daleko u mnie....

Edytowane przez mada7

Papisia to musi wygladac super tak jak mi się podoba i koniecznie aktualne zdjęcia pokaz.U mnie robiły sie dziś schody zaczerpnięte od Ciebie ale betonowe i kombinuja aby nie były zabiegowe.Oglądałam kiedys Twoja galerie na extradom(bo tam wszystkie zdjęcia w jednym mniejscu) z moim 6-letnim synkiem i jemu najbardziej podobał się Twój piesek przy kominku i też jak się kiedyś przeprowadzimy to musze nabyć takiego przyjaciela ,bo on już ze 2 lata marzy o piesku ale teraz to niemożliwe Edytowane przez mada7