SławekD 17.03.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Dlatego jak widzicie napisałem cyt "takim np. kotłem". Wiadomo też że tego typu kocioł ma w ofercie każdy producent i też wiadomo że ci znani producenci Wxxx i Vxxx mają je zw znacznie wyższej cenie. Wybór jak zawsze po stronie inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 17.03.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Wiadomo też że tego typu kocioł ma w ofercie każdy producent i też wiadomo że ci znani producenci Wxxx i Vxxx mają je zw znacznie wyższej cenie. Wybór jak zawsze po stronie inwestora. Wyższa cena kotłów Vailanta i Viessmanna / nie boję się nazwać ich po imieniu / może być spowodowana wyższym zaawansowaniem technologicznym wykonanych podzespołów lub sterowania - nie sądzisz ?? Tanie i dobre to jest tylko tanie wino ... Jeszcze w temcie Immergasa Zeusa - sąsiad mój jak wyjeżdżał na święta prosił mnie : wpadnij do mnie dzień przed moim przyjazdem i przełącz kocioł z pracy ekonomicznej na pracę z normalna temperaturą - chcę jak wrócę aby w domu było ciepło ... - pytam go : a nie mozesz sam zaprogramować sterownika aby sam temp obnizył podczas twojej nieobecności a potem ja podniósł w dzień Twojego powrotu ?? - a on mi odpowiada - NIE DA SIĘ Dziękuję - postoję - pomyślałem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 17.03.2009 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 PS. Wczoraj na analizatorze doszedłem do 110,29% 45/38. Jak mierzysz sprawność ? Podczas pomiaru bierzesz aktualną temp wody na zasilaniu i powrocie ? Analizator spalin podaje sprawność. Temperatura spalin wynosiła 38stC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 17.03.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Analizator spalin podaje sprawność. Temperatura spalin wynosiła 38stC. No tak - rzeczywiście - jak mi serwisant Viessmanna robił przegląd kotła to podczas pomiaru i analizy spalin na mierniku widniała sprawność kotła ... No niestety - sam w takim razie sobie nie zmierzę Jaki kocioł sprawdzałeś ? - 110% sprawności to brzmi dumnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 17.03.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 RAPczyn -> tak sobie myślę - wyższa sprawność kotła jest wówczas gdy temp spalin jest jak najniższa - kondensacja wystepuje wówczas najobficiej - można to uzyskać obniżając temperaturę pracy kotła - wówczas na powrocie mamy niższą temp wody - czyli niską temp spalin . Ale wpływ na to musi mieć także pojemnośc cieplna wymiennika kotła - czyli kotły z większymi wymiennikami / o większej pojemności cieplnej / potrafią więcej energii odebrać / zakładamy że palnik grzeje wodę na zasilaniu do stałej temperatury / czyli bardziej schłodzić spaliny które przez to mają niższą temperaturę .Czyli można wnosić że kotły z większymi wymiennikami / o większej mocy / mają większą sprawność dla tożsamych temperatur zasilania w stosunku do kotłów o mniejszych wymiennikach / o mniejszej mocy / ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 17.03.2009 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 No tak - rzeczywiście - jak mi serwisant Viessmanna robił przegląd kotła to podczas pomiaru i analizy spalin na mierniku widniała sprawność kotła ... No niestety - sam w takim razie sobie nie zmierzę Jaki kocioł sprawdzałeś ? - 110% sprawności to brzmi dumnie Modula II 4...20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 18.03.2009 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 No tak - rzeczywiście - jak mi serwisant Viessmanna robił przegląd kotła to podczas pomiaru i analizy spalin na mierniku widniała sprawność kotła ... No niestety - sam w takim razie sobie nie zmierzę Jaki kocioł sprawdzałeś ? - 110% sprawności to brzmi dumnie Modula II 4...20. Poczytałem o Paradigmach - niezłe kotły - ciekawe rozwiazania technologiczne / przede wszystkim wymiennik / - no i sprawność imponująca . Sprawdzałem w protokole przeglądu mojego Vieśka - mam tam wydruk z kontroli parametrów - przy temperaturze spalin 38 stopni sprawność kotła 108% . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 18.03.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Wszyscy podniecają się sprawnością KONDENSATÓW.W teorii to brzmi dobrze, ale pytanie jest jedno i to zasadnicze kiedy się ta inwestycja zwróci. 1.Sprawność powyżej 100% jest Ok. pod warunkiem, że masz ogrzewanie podłogowe lub tak przewymiarowane kaloryfery, że grzejesz w optymalnych temp. dla kondensacji. Duże znaczenie ma cyrkulacja CWU - wielkość zbiornika. 2.Czytając wątek ILE GAZU POSZŁO WAM W TYM SEZONIE /nie mam kondensata/ a wyniki zużycia gazu mam na przyzwoitym poziomie:Średnie zużycie gazu m3/dobę:Styczeń 11mLuty 9mMarzec 7mDom zamieszkany od 20 grudnia 2008. Wilgotność w domu 55-60%. Nie dogrzewany kominkiem czy innym źródłem ciepła. Paliłem może 5-6 razy w podanym okresie dla przyjemności popołudniu. Powierzchnia 120m parter, 60m poddasze.Temp. normalna: 21,5 St.C. - 8godz. na dobęObniżona: 20 St.C = 16godz. na dobę.W weekend odwrotnie.Aktywna cyrkulacja CWU. 3.W mojej ocenie kluczem sukcesu jest:- dobra izolacja domu- dobre sterowanie do pieca oraz ustawienie parametrów pieca pod dom- rekuperator /niestety nie mam/ Pzd,AB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 18.03.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Wszyscy podniecają się sprawnością KONDENSATÓW (...) Ekhhhhmmm - akurat tak się składa że podniecają mnie przede wszystkim zgrabne i bezpruderyjne blondynki o miłej aparycji - a nie kondensaty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 18.03.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 3. W mojej ocenie kluczem sukcesu jest: - dobra izolacja domu - dobre sterowanie do pieca oraz ustawienie parametrów pieca pod dom - rekuperator /niestety nie mam/ Im mniej spalasz gazu tym mniej opłaca się inwestować w kondensat, zwłaszcza te drogie za ok. 10tys. Jeżeli zużycie 1000m3 gazu na CO na sezon to na kondensacie zaoszczędzić można max 100(150?)m3 gazu * 1,7zł = 170(250)zł - 50zl za droższy przegląd kotła czyli wychodzi 120-200zł oszczędności na rok. Jeżeli różnica cenowa pomiędzy kotłem zwykłym a kondensacyjnym to TYLKO 2tys zł to kondensat zwróci się dopiero za 10-15 lat , jeżeli różnica cenowa jest większa to inwestycja nieopłacalna ekonomicznie. Jeżeli ktoś nie ma podłogówki to lepszym rozwiązaniem (ekonomicznym) będzie reg. pokojowy niż droższy pogodowy. Odn. rekuperatora bo widzę, że reklama robi swoje. Kluczem do sukcesu pod względem wydatków na ogrzewanie domu nie jest sam rekuperator a wentylacja zrównoważona która wymusza określoną wymianę powietrza w domu (czyli nie za dużą). Dobrze wykonana! went. grawitacyjna jest ok i również może być energooszczędna ale przecież ci którzy chcą sprzedać rekuperatory o tym nie wspomną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 18.03.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Do boguslawskia - na mam zblizony do Ciebie dom co do wielkości w okresie najtęższych mrozów tej zimy (pocz grudnia do początku lutego) zużyłem średnio 7,5m3 (na CO, CWU i gotowanie). Gdybym w ogóle nie palił w kominku to wyszło by coś na poziomie 9m3. To widać róźnicę. W janwiększe mrozy miałem temperaturę zadana na CO 47st, więc piec kondensuje u mnie praktycznie zawsze. Przy CWU też (42 st temp zadana CWU). Warunki oczywiście podałeś słuszne. Relatywnie niskotemperaturowe CO, dobra automatyka (też kosztowna rzecz) i dobre nastawy. Bez tego może rzeczywiście nie warto inwestować w kondensat.phans - do takiej analizy powinno sie brać roczne zużycie, nie tylko sezon grzewczy (CO+CWU). Dla domu rzędu 180m3 to raczej znacznie powyżej 1000m3 rocznie - u mnie raczej nie mniej, niż 1300m3. Traktujmy te rzeczy łącznie tak jak inwestycję w całość sprzętu - również do CWU. Za 10tys (lub niewiele ponad) - jak dobrze stargujesz, kupisz kondensat z zasobnikiem warstwowym CWU. Nawet jeślii rzeczywiście wyszedłby okres zwrotu nie dłuższy, niż 15 lat, to jeszcze powinno sie zmieścić w okresie żywotności kotła (zwłaszcza serwisowanego, co tu już jest uwzględnione). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts