Aedifico 15.03.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Kolega poprostu widział. Co widział? http://www.barbarafilipowicz.pl/publikacje/0113.pdf To też i setki innych przypadków widział? Czy na podtsawie jednego wysnuwa,że wsyadziny nie są groźne? Kolega pewinie wiedział jaki grunt ma pytający i jaki grunt był w widzianym przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 15.03.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 W usa zawsze są dylatacje i płyty nie przekraczają 2x2 - nic nie pęka, a zdzierają tylko humus. Ten beton leje się gdzie popadnie - nawet jak się trawnik znudzi to idzie concrete. N Alasce też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar2r 15.03.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 http://www.concretenetwork.com/photo-gallery/concrete-driveways_8/80012-co-decorative-coatings-and-concrete-company-tan-brown-driveway_4691/Może i 2x2 ,ale wydaje mi się że są i większe powierzchnie,ale fakt , leją beton wszędzie a mimo że nie są geniuszami to potrafią zrobić niepękający podjazd a nawet i płyty KG potrafią tak położyć że im nie pękają i to qrcze bez stelaży metalowych.Tak więc chyba nie do wszystkiego geniusz jest potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar2r 15.03.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 http://www.househunt.org/cgibin/househunt/ultimate_search.cgi?terr_d=Fairbanks&st=AK&kw=custom&fp=gfbr:108932&price_apx=289900&from_script=UM&tmp=43&ref=ST&domain=hSłabo widać ale na Alasce też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.03.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 widziałem taki podjazd na jednej z budów pod Warszawą, po kilku latach od wykonania. Nic nie popękało, nic nie wysadzone. Dopytałem się o to jak zostało zrobione i wygląda to tak: - 20 cm podsypki z piasku - 20 cm płyta betonowa z B25 bez żadnego zbrojenia, bez dylatacji, w jednym kawałku lana jednego dnia (szerokość 2-2,5 m długość coś około 10 mb w lekkim łuku) zatarta taka długa listwa z wibratorem. Wygląda naprawdę ładnie i faktycznie gładka jak pupcia noworodka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 15.03.2009 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 no i proszę... a niby niemożliwe, nie da się zrobić.... panowie to już nie te czasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 15.03.2009 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 no i proszę... a niby niemożliwe, nie da się zrobić.... panowie to już nie te czasy Kto powiedział ,że się nia da? Czyżbym nie psiał o warstwie filtracyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 15.03.2009 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 http://www.concretenetwork.com/photo-gallery/concrete-driveways_8/80012-co-decorative-coatings-and-concrete-company-tan-brown-driveway_4691/ Może i 2x2 ,ale wydaje mi się że są i większe powierzchnie,ale fakt , leją beton wszędzie a mimo że nie są geniuszami to potrafią zrobić niepękający podjazd a nawet i płyty KG potrafią tak położyć że im nie pękają i to qrcze bez stelaży metalowych.Tak więc chyba nie do wszystkiego geniusz jest potrzebny. Polacy tez potrafią zrobić niepękający podjazd i płyty G-K. Tylko trzeba spełnić pewne warunki. Niestety bzdurne jest podejście osób ,które nie mają zielonego pojęcia dlaczego coś się tak robi a nie inaczej i dotyczy to zarówno inwestorów jak i co niektórych wykonawców. Dochodzi sprawa jeszcze użytkowania bo niewielu inwestorów potrafi prawidłowo użytkować zgodnie z zaleceniami technologii i stąd później problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 15.03.2009 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 widziałem taki podjazd na jednej z budów pod Warszawą, po kilku latach od wykonania. Nic nie popękało, nic nie wysadzone. Dopytałem się o to jak zostało zrobione i wygląda to tak: - 20 cm podsypki z piasku - 20 cm płyta betonowa z B25 bez żadnego zbrojenia, bez dylatacji, w jednym kawałku lana jednego dnia (szerokość 2-2,5 m długość coś około 10 mb w lekkim łuku) zatarta taka długa listwa z wibratorem. Wygląda naprawdę ładnie i faktycznie gładka jak pupcia noworodka A widziałeś czy było mikrozbrojenie w postaci kilkucentymetrowych kawałków drutu fi 1mm dodane do gruszek w betoniarni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar2r 15.03.2009 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Dochodzi sprawa jeszcze użytkowania bo niewielu inwestorów potrafi prawidłowo użytkować zgodnie z zaleceniami technologii i stąd później problemy. Jak zgodnie z zaleceniami technologii użytkuje się betonowy podjazd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 15.03.2009 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Też się chętnie dowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.03.2009 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 A widziałeś czy było mikrozbrojenie w postaci kilkucentymetrowych kawałków drutu fi 1mm dodane do gruszek w betoniarni?żarty sobie ze mnie robisz? Mowie o efektach po kilku latach - czy było zbrojone czy nie - nie wiem ale jesli jzu to na pewno nie szpilkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziemo 15.03.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Jak już się skończycie drapać, to może wrócimy do meritum Malobert poruszył ciekawy temat żwirówek w aurohandlach Fakrytycznie mają takie i to nieźle utrzymane, ktoś może wie jak je robią? Zgadzam się, że nie wydają na to fortuny, a samochodów, jak to w komisach jeździ po tym sporo Na podjazd, czy ścieżkę od furtki się chyba nada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar2r 15.03.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Pod kamykami jest mata (niestety nie wiem co to jest),ma to uniemożliwić przerastanie zieleniny przez kamyki.Na to wysypywane są kamyki. Przydatne są też krawężniki lub coś w tym rodzaju,czasami są to poprostu większe kamienie.Od czsu do czasu taki podjazd trzeba wyrównać.Beton lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 15.03.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Dochodzi sprawa jeszcze użytkowania bo niewielu inwestorów potrafi prawidłowo użytkować zgodnie z zaleceniami technologii i stąd później problemy. Jak zgodnie z zaleceniami technologii użytkuje się betonowy podjazd ? Posyp solą a zobaczysz czy to jest zgodne z zaleceniami technologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziemo 15.03.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Pod kamykami jest mata (niestety nie wiem co to jest),ma to uniemożliwić przerastanie zieleniny przez kamyki.Na to wysypywane są kamyki. Przydatne są też krawężniki lub coś w tym rodzaju,czasami są to poprostu większe kamienie.Od czsu do czasu taki podjazd trzeba wyrównać.Beton lepszy. pewnie lepszy, ale kamyki ładniejsze i przyjemnie chrzęszczą pod kołami ktoś wie ile taki biały kamyk kosztuje za tonę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar2r 16.03.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Posyp solą a zobaczysz czy to jest zgodne z zaleceniami technologii. No tak w USA to pewnie solą nie sypią skoro podjazdy służą im po kilkadziesiąt lat.Moim zdaniem to jest tak że jak w polsce nie wydasz kilka setek za mkw. powierzchni podjazdu to napewno się rozleci. Tu można sprawdzić ceny.http://www.allegro.pl/search.php?string=kruszywo&category=5&country=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 16.03.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Posyp solą a zobaczysz czy to jest zgodne z zaleceniami technologii. No tak w USA to pewnie solą nie sypią skoro podjazdy służą im po kilkadziesiąt lat.Moim zdaniem to jest tak że jak w polsce nie wydasz kilka setek za mkw. powierzchni podjazdu to napewno się rozleci. Tu można sprawdzić ceny. http://www.allegro.pl/search.php?string=kruszywo&category=5&country=1 Matko jedyna, sypią ale nie zwykłą solą (np. chlorkiem wapnia) i dodatkowo stosuje się preparaty impregnujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gtca 16.03.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Uzywałem takiego żwirowego podjazdu z klinca przez jakieś 2-3 lata - ale na podbudowie z suchego betonu. U mnie podłożem jest po prostu piach - bałem się, że bez takiej podbudowy to to cały ten kliniec szybko się wchłonie w grunt.Wg mnie ważne jest też aby użyć klinca a nie żwirku o jednolitej frakcji. Sprawowało się to wg mnie super: - Oczywiście jak ktoś mocniej z miejsca ruszył do kamyczki latały i dziura się robiła - ale grabki w ruch i po temacie. Jak normalne spokojny dojazd do domu to żadnych problemów.- Dodatkowo - jak mi jakaś stara ciężarówa oleju na taki podjazd nalała - to znowu grabki - "przeczesać" i jak nowe. - Podczas odśnieżania (łopatą) - rzeczywiście trochę się tych kamyczków zbierało (to co się do śniegu przykleiło) - dla mnie to nie był jakiś problem.- wygląd dla mnie jak najbardziej ok (ale to już kwestia gustu) W sumie gdyby nie to- że wcześniej miałem już nakupione materiały i ustawioną ekipę na kostkę granitową - to bym zostawił ten kliniec na całym podjeździe już docelowo . Obecnie mam ten kliniec na podjeździe przed barmą i nadal jestem z tego zadowolony pozdr Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysweetbabys 16.03.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Z bliska to nie wygląda jak w TV i pewno to było na Florydzie gdzie nie ma mrozów. Poza tym rodzaj gruntu decyduje o tym jak gruba winna być warstwa podłoża (tłucznia). kaltam mylisz sie ze na florydzie niema mrozów,co do podjazdow to ładnie to wyglada i napewno solidnie zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts