naLeśnik 18.03.2009 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 [.... Co do tradycji z mojego domu rodzinnego: 1. Na śniadanie jajka pod wszelkimi postaciami: - obowiązkowo jajecznica (bogata w okrasę)...... to podstawa, zastanawiam się w jakich rejonach kraju jest ona serwowana?? w górach na pewno gdzie jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 18.03.2009 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 My w wielkanocne sniadanie nigdy nie jedlismy jajecznicy ale slyszalam, ze w niektorych regionach jedza.Jajek faszerowanych tez nie jemy tylko gotowane, jedni na twardo inni na miekko lejace. Do jajek na twardo obowiazkowo sos tatarski.Salatke warzywna tez robimy ale nie zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 19.03.2009 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Jajecznicy w moich rodzinnych stronach (zachodniopomorskie) tez nigdy nie bylo - dziadkowie z Kresow.Jajka raczej tylko ugotowane na twardo z majonezem z groszkiem, sosem tatarskim itp. Hmm, dalej nie mam pomyslu na jakis obiad - jakies fajny schab pieczony? Co myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 19.03.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Co do tradycji z mojego domu rodzinnego: 1. Na śniadanie jajka pod wszelkimi postaciami: - obowiązkowo jajecznica (bogata w okrasę)...... to podstawa, zastanawiam się w jakich rejonach kraju jest ona serwowana?? w górach na pewno gdzie jeszcze? Podobno to tradycja z Kaszub, ale czy teraz tak jest rzeczywiście to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 19.03.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 widać tradycja w zaniku. u nas ser w swięconym od zawsze- biały i cała wymieniona reszta. jako ciasto słodna drożdżowa bułka. Potem po kawałeczku z tego wszystkiego ( też tą bułke i twaróg) wkłada sie do talerza z białym barszczem i od tego zaczyna się o 11ej śniadanie. Jajka gotowane na twardo w róznych wariantach, swojska wędlina, pieczony schab i kilka rodzajów sałatek- w każdej obowiązkowo jajka. Oczywiście ćwikła. Nowalijki. A na dobitke, jak ktoś jeszcze da radę bigos. Z ciast zawsze jakiś mazurek i tez sernik, a reszta wedle weny (np. karpatka). Biesiadowanie trwa zazwyczaj do 14-15ej. Potem zwyczajowo pali się u nas ognisko ( młodzież chodzi do lasu, my różnie czasami do lasu, czasami koło domu). Pieczona kiełbasa z ćwikłą i wódka. Tradycja nazywa się meus. w poniedziałek świąteczny obiad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikka55 19.03.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Hmm, dalej nie mam pomyslu na jakis obiad - jakies fajny schab pieczony? Co myslicie? Myślę, że na poniedziałkowy świateczny obiad zrobię wołowinę "na dziko" wg babcinego przepisu. Kupuję chudy kawał wołowiny (np. zrazówka). Mięska musi być dużo, min. 1 kg na 4 osoby. Przygotowuję marynatę: ocet pół na pół z wodą, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, jałowca, listek laurowy, sól, szczypta cukru - zagotowuję i wystudzam. Wołowinę kroję w plastry, układam w misce, zalewam marynatą i chowam do lodówki przynajmniej na 2 dni, codziennie odwracając mięsko. Na patelni rozgrzewam masło i obsmażam odcedzone plastry mięska. Wlewam marynatę i duszę pod przykryciem 1-1,5 godz. do miękkości. Mały kubek dobrej śmietany miksuje z sosem powstałym podczas duszenia i z łyżką płaską mąki. Zagotowuję i zalewam mięsko. Wszystko razem duszę jeszcze kilka minut, żeby się smaki ładnie połączyły. Podaję z ziemniakami i buraczkami. Ten sos ma smak lekko kwaśny. W taki sam sposób robię królika/zająca "na dziko". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 23.03.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 U nas jeszcze pasztet własnej roboty z jajami na twardo w środku.A na obiad kilka rodzajów pieczonego mięcha.Sosy dorabiam wg jakiegoś aktualnego pomysłu własnego. To samo mięcho zresztą w wersji "na zimno". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRS.CONSTR. 26.03.2009 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Moja Mama robi pycha pieczen z jajkami w srodku ,reszta to chyba taka tradycyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 01.04.2009 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 U mnie biały ser jest zawsze w koszyczku; jest on specjalnie robiony przez moją mamę, kiełbaska, boczuś, szyneczka; wszystko swojskie. Baranek pieczony przez moją teściową, chrzan z ogródka i pisanki robione przeze mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 02.04.2009 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 raz, dwa, raz, dwa, raz próba przed Świętami http://img291.imageshack.us/img291/6043/obrazlarge.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosia0023 02.04.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 ja też takie kcem-teraz,zaraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 02.04.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 10 minut i gotowe! powaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosia0023 02.04.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 10 minut i gotowe! powaga naprawdę dawaj przepis może sama coś takiego wyczruję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 02.04.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 to proste, robi się w czasie gotowania jaj składniki pokroiłem w bardzo, bardzo drobniutką kostkę, a były to: - pomidor, ogórek kiszony, oliwki, cebula; dodałem przyprawy, kapkę oliwy, żółtka, rozgniotłem widelcem i weprołem w dziury.... dzieciom wczoraj się zachciało o 22-ej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 29.03.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 szukam inspiracji ......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 29.03.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 U mnie w tym roku zadnych wymyslnych dan nie bedzie z braku czasu . Siostra przywiezie gotowy juz tort czekoladowy, a ja kupie kawalek sernika. Z konkretow to mieso z piekarnika z chrzanem, jaja, szynka i biala. I w sloikach jest bigos, wiec jak ktos bedzie miec ochote to tez moze byc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareczek7 29.03.2010 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 U nas chrzan obowiązkowo, jaja w różnej postaci też obowiązkowo np. na twardo z majonezem na to cieńko starty ser żółty i posypane papryką, wędlinki, kiełbaski, boczki również obowiązkowo. Obiadu tak jak już ktoś wyżej pisał nie gotujemy- po prostu nie miał by kto go jeść. Ciasta to babka, w tym roku jeszcze "krówka", no i ciasteczka. W drugi dzień odwiedzinki u rodzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 30.03.2010 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 To moje tegoroczne, własnoręcznie wykonane pisaneczki. http://images46.fotosik.pl/277/f5593e16f158a522m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 30.03.2010 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Miciu - PRZEPIĘKNE!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 30.03.2010 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 kania bardzo dziękuję za miłe słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.